niedziela, 14 stycznia 2018

Pączki z marmoladą

paczki z marmolada paczki tradycyjne paczki z konfitura rozana paczkismazone na oleju paczki na drozdzach tlusty czwartek karnawal paczki z cukrem pudrem paczki przepis sprzed stu lat

Jest karnawał, więc muszą być i pączki. Chodziły za mną od kilku dni i w końcu mam. Przepisów na pączki jest mnóstwo. Można robić mini pączki, pączki serowe, pączki z serka waniliowego, pączki wiedeńskie parzone itd. Jednak najlepsze są dla mnie pączki tradycyjne na drożdżach i z marmoladą najlepiej różaną. Przepis na te pączki podobno pochodzi sprzed 100 lat (tak przynajmniej twierdzi gazeta, która go opublikowała) i jest to przepis na pączki doskonałe.
Nie wiem czy to prawda czy nie, ale pączki z tego przepisu rzeczywiście wychodzą bardzo smaczne. Przepis jak wspomniałam został znaleziony w gazecie Tele Tydzień chyba kilka lat temu i zachowany. Moja mama robiła pączki z tego przepisu już dobrych kilka razy i zawsze wychodziły, więc przepis jest sprawdzony. A oto on:
paczki z marmolada paczki tradycyjne paczki z konfitura rozana paczkismazone na oleju paczki na drozdzach tlusty czwartek karnawal paczki z cukrem pudrem paczki przepis sprzed stu lat

Składniki:
0,5kg mąki pszennej
50g świeżych drożdży
250ml mleka
8 żółtek
100g cukru
ok. 150g masła
kieliszek spirytusu/rumu lub octu
cukier waniliowy
marmolada owocowa lub różana
cukier puder do obsypania
paczki z marmolada paczki tradycyjne paczki z konfitura rozana paczkismazone na oleju paczki na drozdzach tlusty czwartek karnawal paczki z cukrem pudrem paczki przepis sprzed stu lat

Sposób przygotowania:
2 łyżki mąki należy zaparzyć gorącym mlekiem, wymieszać i odstawić do przestudzenia. Następnie do mąki z mlekiem trzeba dodać drożdże i łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić rozczyn na kilkanaście minut żeby zaczął pracować. Żółtka należy ubić z pozostałym cukrem i dodać do rozczynu.
Następnie dosypać resztę mąki, cukier waniliowy, spirytus i zagnieść ciasto. Na koniec dolać roztopione i przestudzone masło i wyrabiać ciasto dalej aż będzie odchodziło od rąk. Ciasto nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, chociaż w oryginalnym przepisie tego kroku nie ma, więc chyba nie jest on konieczny. Z ciasta odrywać małe kulki nadziewać je marmoladą i zlepiać formując pączki. Pączki odkładać na stolnicę do wyrośnięcia. Pączki należy smażyć na smalcu lub oleju z obu stron na brązowy kolor. Usmażone pączki wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Po przestudzeniu obsypać cukrem pudrem lub polukrować. 

Zapraszam też do odwiedzenia przepisu na pączki wiedeńskie, który znajduje się pod tym linkiem: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/paczki-wiedenskie.html

SMACZNEGO!!!

paczki z marmolada paczki tradycyjne paczki z konfitura rozana paczkismazone na oleju paczki na drozdzach tlusty czwartek karnawal paczki z cukrem pudrem paczki przepis sprzed stu lat

paczki z marmolada paczki tradycyjne paczki z konfitura rozana paczkismazone na oleju paczki na drozdzach tlusty czwartek karnawal paczki z cukrem pudrem paczki przepis sprzed stu lat

paczki z marmolada paczki tradycyjne paczki z konfitura rozana paczkismazone na oleju paczki na drozdzach tlusty czwartek karnawal paczki z cukrem pudrem paczki przepis sprzed stu lat

4 komentarze:

  1. Ile pączków wyjdzie z jednej porcji?

    OdpowiedzUsuń
  2. Pączki zaje... Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Masła aż 150g.czy nie za dużo?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy jest szansa że wyjdą z mąki bezglutenowej?

    OdpowiedzUsuń