czwartek, 14 czerwca 2018

Muffinki z czereśniami

muffinki z czeresniami babeczki z czeresniami muffinki jogurtowe babeczki jogurtowe muffinki z owocami babeczki z owocami deser dla dzieci

Muffinki z czereśniami czyli pulchne, mięciutkie i wilgotne babeczki z dodatkiem świeżych wypestkowanych czereśni. Robi się je bardzo szybko, zarówno jeśli chodzi o przygotowanie babeczek jak i o czas pieczenia. Są idealne w przypadku niespodziewanych gości lub gdy najdzie nas nagła ochota na coś słodkiego. Można je jeść na ciepło lub na zimno po schłodzeniu. Ja osobiście wolę jak są schłodzone bo wtedy lepiej odchodzi też papilotka. Muffinki robię na jogurcie naturalnym i z dodatkiem oleju więc są fajne mokre w środku i długo zachowują świeżość. Z tego przepisu korzystam bardzo często. Dodaje jednak różne dodatki jak owoce czy czekolada. Muffinki za każdym razem wychodzą pyszne. Polecam. Oto przepis:

Składniki na 8 muffinek:
1 duże jajko
3 czubate łyżki jogurtu naturalnego gęstego
3 łyżki oleju
3 łyżki mleka
1szkl. mąki pszennej
0,5szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu cytrynowego do ciast
świeże czereśnie
cukier puder do oprószenia
muffinki z czeresniami babeczki z czeresniami muffinki jogurtowe babeczki jogurtowe muffinki z owocami babeczki z owocami deser dla dzieci

Sposób przygotowania:
W przypadku tych muffinek należy połączyć oddzielnie składniki mokre i oddzielnie składniki suche. Idąc tym tropem do jednej miski wbiłam jajko. Lekko je roztrzepałam mikserem. Następnie dodałam jogurt naturalny, olej i mleko. Zmiksowałam ponownie, ale tylko do połączenia składników. W drugiej misce wymieszałam mąkę pszenną, cukier i proszek do pieczenia. Składniki suche przesypałam do składników mokrych. Dodałam zapach cytrynowy i zmiksowałam. Silikonową foremkę na muffinki wyłożyłam papierowymi papilotkami i napełniłam je ciastem. Dawałam ok. 2 płaskie łyżki ciasta na jedną papilotkę. Czereśnie umyłam, osuszyłam i wypestkowałam. Ponakładałam po 3 czereśnie do każdej papilotki z ciastem i przykryłam je ok. 0,5 łyżki ciasta. Formę z muffinkami wstawiłam do piekarnika. Piekłam je ok. 20minut w temp. 200 stopni z termoobiegiem. Po upieczeniu wyjęłam z piekarnika i wystudziłam na metalowej kratce. Przestudzone muffinki wyjęłam z formy silikonowej. Przed podaniem oprószyłam je cukrem pudrem.
Zapraszam do odwiedzenia i wypróbowania pozostałych moich przepisów na muffinki: muffinki z jagodami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/05/muffinki-z-jagodami.html), muffinki piernikowe z mikrofali (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/muffinki-piernikowe-z-mikrofali.html), muffinki z kremem malinowym (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/muffinki-jogurtowe-z-kremem-malinowym.html), muffinki z bananami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/muffinkowe-motylki-z-bananami_7.html) czy muffinki wytrawne z parmezanem (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/muffiny-z-parmezanem.html).

SMACZNEGO!!!

muffinki z czeresniami babeczki z czeresniami muffinki jogurtowe babeczki jogurtowe muffinki z owocami babeczki z owocami deser dla dzieci

muffinki z czeresniami babeczki z czeresniami muffinki jogurtowe babeczki jogurtowe muffinki z owocami babeczki z owocami deser dla dzieci

muffinki z czeresniami babeczki z czeresniami muffinki jogurtowe babeczki jogurtowe muffinki z owocami babeczki z owocami deser dla dzieci

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz