sobota, 20 października 2018

Napoleonka na cieście francuskim

napoleonka na ciescie francuskim napoleonka z kremem budyniowym kremowka karpatka ciasto eleganckie tradycyjne ciasto z budyniem

Dziś postanowiłam upiec ciasto, które jest klasykiem wśród wypieków, a mianowicie napoleonkę. Napoleonkę można zrobić w różnych wersjach: na krakersach czyli bez pieczenia, na cieście francuskim jak ja dziś, z bitą śmietaną i wtedy nazywa się ją kremówką, czy też na cieście parzonym i wtedy mamy karpatkę. Niemniej jednak w środku każdego z tych ciast możemy zastosować ten sam krem budyniowy, domowej roboty lub zrobiony z kupnych budyni. Można też iść na łatwiznę i zastosować gotowy krem do karpatki. Ja dziś zrobiłam napoleonkę na cieście francuskim i wypełniłam ją kremem budyniowym z kupnych budyni, też trochę z racji ograniczonego czasu jaki miałam na przygotowanie ciasta ze względu na dwójkę małych dzieci.Taka wersja tego ciasta jest bardzo prosta i szybka do zrobienia, ale niemniej bardzo smaczna. Oto przepis:

Składniki:
1gotowe ciasto francuskie 300g
2 budynie waniliowe bez cukru na 0,5l mleka
5-6 łyżek cukru
3szkl. mleka
ok. 150g masła
napoleonka na ciescie francuskim napoleonka z kremem budyniowym kremowka karpatka ciasto eleganckie tradycyjne ciasto z budyniem

Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie (użyłam ciasta XXL o wadze 300g, ciasto było długości ok. 40cm) rozwinęłam i przekroiłam na dwie równe połowy. Każdą połowę przełożyłam na oddzielną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ponakłówałam gęsto widelcem żeby ciasto nie rosło w trakcie pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni i wstawiłam ciasto. Piekłam je ok. 10 minut w temp. 200 stopni z termoobiegiem. Ciasto powinno mieć złotobrązowy kolor.Upieczone ciasto wyjęłam z piekarnika i wystudziłam. Dwa budynie waniliowe rozmieszałam razem z cukrem w 0,5szkl. zimnego mleka. Resztę mleka zagotowałam. Na gotujące się mleko wlałam rozrobiony budyń i cały czas mieszając gotowałam budyń aż zgęstniał. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Gdy budyń był zimny, zmiksowałam na puch miękkie masło i dodawałam do niego po łyżce zimny budyń. Krem miksowałam do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji. Kremem posmarowałam jeden blat ciasta i przykryłam go drugim. Ciasto lekko docisnęłam i wyrównałam krem na bokach ciasta. Ciasto wstawiłam do lodówki na całą noc, aby trochę zmiękło. Przed podaniem ciasto oprószyłam cukrem pudrem. Ciasto jest pyszne, idealne na co dzień i od święta. Jest klasyczne i eleganckie, na pewno zadowoli wszystkich smakoszy.
Polecam też mój przepis na napoleonkę na ciastkach, tu jest link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/napoleonka-bez-pieczenia.html

SMACZNEGO!!!

napoleonka na ciescie francuskim napoleonka z kremem budyniowym kremowka karpatka ciasto eleganckie tradycyjne ciasto z budyniem

napoleonka na ciescie francuskim napoleonka z kremem budyniowym kremowka karpatka ciasto eleganckie tradycyjne ciasto z budyniem

napoleonka na ciescie francuskim napoleonka z kremem budyniowym kremowka karpatka ciasto eleganckie tradycyjne ciasto z budyniem

1 komentarz: