czwartek, 31 sierpnia 2017

Chleb bez mąki

chleb razowy chleb domowy pelnoziarnisty wieloziarnisty chleb z ziarnami chleb bez maki

chleb domowy chleb bez maki chleb wieloziarnisty chleb razowy z ziarnami

Dziś chciałam wam zaprezentować nie tyle przepis co produkt albo może lepiej półprodukt. Chodzi mi o mieszankę do wypieku chleba z foremką do jego upieczenia. Kupiłam ją kilka tygodni temu przy okazji zakupów w jednym ze sklepów internetowych. Był to mój pierwszy zakup tego typu. Zdecydowałam się na niego, bo była bardzo atrakcyjna promocja cenowa.
Pomyślałam więc, że spróbuję. Zawsze chciałam spróbować domowego chleba, ale jego przygotowanie wydawało mi się bardzo czasochłonne i pracochłonne. Pamiętam opowieści babci i mamy, że taki chleb trzeba długo wyrabiać, zagniatać ciasto z drożdży itd. No ale teraz jest taki postęp techniki, że można sobie trochę pomóc i zaoszczędzić czasu i pracy.
Do zakupu tej mieszanki przekonał mnie również fakt, że ten chleb jest z samych ziaren, płatków i otrębów, a więc bardzo zdrowy i bardzo fit. Gdzieś w internecie wyczytałam, że produkt ten można kupić też w popularnym dyskoncie jakim jest Biedronka. Ja osobiście go tam nie widziałam, a swój zakupiłam w sklepie internetowym.
Chleb z tej mieszanki jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Trzeba dodać jedynie wodę, olej, miód i ulubione dodatki takie jak bakalie, ziarna, suszone owoce itp.
chleb domowy chleb bez maki chleb wieloziarnisty chleb razowy z ziarnami
chleb domowy chleb bez maki chleb wieloziarnisty chleb razowy z ziarnami

Skład mieszanki do wypieku chleba jest następujący:
chleb domowy chleb bez maki chleb wieloziarnisty chleb razowy z ziarnamipłatki owsiane
nasiona lnu
ziarna słonecznika
płatki sojowe
błonnik
pestki dyni
sezam
preparowane ziarno żyta
preparowane ziarno orkiszu
kiełki żytnie słodowane
przyprawa mielona

Dodatki jakie trzeba dodać ze swojej strony to:
ok. 200ml wody
2 łyżki oleju
2 łyżki miodu
1 łyżeczka soli
4 łyżki dyni łuskanej lub innych ziaren/owoców
chleb domowy chleb bez maki chleb wieloziarnisty chleb razowy z ziarnami

Sposób przygotowania:
Zawartość torebki należy wsypać do miski i dodać pozostałe składniki czyli: wodę, olej, sól, miód i ziarna. Wszystko trzeba wymieszać łyżką i pozostawić na 5 minut by masa odpoczęła. Po tym czasie masę chlebową przekładamy do foremek wypełnionych papierem do pieczenia, które są załączone do zestawu i odstawić na kolejne 2 godziny. Dopiero po tym czasie chleb wstawia się do piekarnika i piecze ok. 70min. w temperaturze 190 stopni.
Po upieczeniu chleb należy odstawić na ok. 5 godzin do całkowitego ostygnięcia i dopiero wtedy kroić i jeść.

Chleb wychodzi bardzo smaczny. Jest chrupiący z wierzchu i wilgotny w środku. Moim zdaniem jest lepszy od tego który kupujemy w sklepach i zachowuje dłużej swoją świeżość. Myślę, że podobny chleb można byłoby upiec również bez tej mieszanki. Wystarczy zaopatrzyć się w składniki wymienione na opakowaniu. Myślę, że kiedyś spróbuję to zrobić.

SMACZNEGO!!!

chleb domowy chleb bez maki chleb wieloziarnisty chleb razowy z ziarnami

chleb domowy chleb bez maki chleb wieloziarnisty chleb razowy z ziarnami


























chleb bez maki chleb razowy chleb domowy chleb wieloziarnisty chleb z ziarnami czystoziarnisty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz