sobota, 25 stycznia 2020

Danie jednogarnkowe z patisonem

danie jednogarnkowe z patisonem gulasz wieprzowy z papryka i patisonem zupa gulaszowa

Dziś mam dla was kolejny pomysł na danie jednogarnkowe, które może być również gulaszem lub gęstą zupą. Zrobiłam je na mięsie wieprzowym. Dodałam cebulę, marchewkę, czerwoną paprykę, patisona i fasolę z puszki. Danie wyszło bardzo smaczne, sycące i rozgrzewające. Będzie idealne jesienią czy zimą, ale nie tylko. Oto przepis:

Składniki:
600g szynki wieprzowej
1 cebula
1 czerwona papryka
1 marchewka
1 puszka białej fasoli
ok. 200g patisona
łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 listek laurowy
3 kulki ziela angielskiego
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Mięso umyłam, osuszyłam i pokroiłam w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzałam trochę oleju i przesmażyłam na nim mięso. Gdy było rumiane przełożyłam je do garnka. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Paprykę oczyściłam z nasion i pokroiłam w paseczki. Warzywa przesmażyłam razem na pozostałym z mięsa tłuszczu i przełożyłam do garnka. Marchewkę obrałam i pokroiłam w plasterki, wrzuciłam do garnka. Patisona obrałam, usunęłam nasiona a miąższ pokroiłam w kostkę i również dodałam do garnka. Do garnka wlałam tyle wody, aby wyrównać poziom ze składnikami w nim się znajdującymi. Włożyłam przyprawy i wszystko zagotowałam. Zmniejszyłam ogień, dodałam przecier pomidorowy i odsączoną z zalewy fasolkę z puszki. Wszystko dusiłam aż mięso było miękkie. Moje danie podałam ze świeżym pieczywem. Można również potraktować je jako sos/gulasz i podać np. z ryżem lub kaszą.

SMACZNEGO!!!
danie jednogarnkowe z patisonem gulasz wieprzowy z papryka i patisonem zupa gulaszowa

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza