środa, 29 stycznia 2020

Kompot wieloowocowy

kompot wieloowocowy kompot z mrozonych owocow kompot z owocow sliwek janlek czeresni truskawek

W dzisiejszych czasach rzadko sięgamy po kompoty. Wyparły je sztuczne, kolorowe, słodzone napoje gazowane i niegazowane kupowane w sklepach. A kiedyś taki pyszny kompot owocowy często był podawany do obiadu. Najczęściej gotowały je nasze mamy czy babcie w sezonie letnim, kiedy było pod dostatkiem świeżych owoców. Ja staram się podtrzymywać tradycję gotowania kompotów i przygotowuję je zarówno ze świeżych owoców latem, jak i mrożonych owoców zimą. Dziś mam dla was przepis na pyszny kompot wieloowocowy z mrożonych owoców. Oto przepis:

Składniki:
2 garście mrożonych śliwek węgierek
1 garść mrożonego rabarbaru
1 garść mrożonych czereśni
2 garście mrożonych truskawek
1 duże świeże jabłko
ok. 3 łyżki cukru
trochę soku z cytryny

Sposób przygotowania:
Do dużego garnka włożyłam zamrożone śliwki, rabarbar, czereśnie i truskawki. Jabłko przekroiłam na cztery części (ćwiartki), usunęłam gniazdo nasienne, a cząstki jabłka razem ze skórką wrzuciłam do garnka do pozostałych owoców. Owoce zasypałam cukrem (u mnie 3 łyżki wystarczyło, ale to zależy od owoców) i zalałam wodą. Wlałam jej tyle aby zakryła owoce. Ilość wody można jeszcze regulować w trakcie gotowania, lub nawet po ugotowaniu rozcieńczyć kompot dodatkową wodą, gdyby był za mocny. Garnek ustawiłam na gazie i zagotowałam. Owoce gotowałam ok. 20 minut. Kompot odstawiłam do przestudzenia, a następnie przecedziłam go przez sito. Do kompotu dolałam odrobinę soku z cytryny i przelałam do dzbanka. Kompot można podawać na ciepło lub na zimno.

SMACZNEGO!!!

1 komentarz: