poniedziałek, 20 stycznia 2020

Kotleciki mielone z cukinią

kotleciki mielone z cukinia kotlety mielone z cukinia kabaczkiem soczyste miekkie kotlety mielone

Dziś mam dla was przepis na soczyste kotleciki mielone z dodatkiem startej cukinii. Takie kotleciki są bardzo soczyste i delikatne. Można je podać z dowolnymi dodatkami w postaci ziemniaków, frytek czy pieczywa. Można je również jeść na zimno zamiast wędliny do kanapek. Oto przepis:

Składniki:
ok. 500g mięsa wieprzowego np. z szynki
1 jajko
200g cukinii
1 mała cebula
1 łyżka majonezu
1 czerstwa bułka
mleko do namoczenia bułki
sól, pieprz do smaku
szczypta majeranku
mąka do panierowania kotlecików
tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:
Mięso wieprzowe zmieliłam razem z obraną cebulą w maszynce do mięsa. Cukinię obrałam ze skóry (miałam taką wyrośniętą, jeśli jest młoda można dodać w całości bez obierania), wydrążyłam nasiona, a miąższ starłam na tarce na drobnych oczkach. Cukinię odcisnęłam z nadmiaru soku i dodałam do mięsa. Bułkę namoczyłam w mleku. Po kilkunastu minutach odcisnęłam ją i również dodałam do mięsa. Mięso przyprawiłam solą, pieprzem i majerankiem. Wbiłam jajko i dodałam majonez. Wszystko wyrobiłam ręką na jednolitą masę mięsną. Z masy odrywałam porcje i formowałam z nich kotleciki. Kotlety smażyłam na patelni na gorącym oleju. Po usmażeniu wykładałam na półmisek. Kotlety można podać z ziemniakami, frytkami, lub pieczywem i surówką.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza