środa, 22 stycznia 2020

Kurczak pieczony z warzywami i sosem słodko - kwaśnym

kurczak pieczony z warzywami i sosem slodko kwasnym palki udka pieczone palki udka z kurczaka pieczone w piekarniku z piekarnika

Kurczak pieczony z warzywami i sosem słodko - kwaśnym to propozycja na szybki i nie wymagający dużo nakładu pracy obiad, który mogą przygotować nawet totalni amatorzy, jeśli chodzi o gotowanie. Wystarczy kilka produktów i piekarnik i pyszny obiad zrobiony. Może nie jest to wyszukana i bardzo ambitna propozycja, ale smaczna i to najważniejsze. Oto przepis:

Składniki:
ok. 10 kawałków kurczaka np. pałki, udka
przyprawa gyros
sól
1 cebula
2 marchewki
kawałek czerwonej papryki
ok. 1szkl. zielonej fasolki szparagowej mrożonej
2 łyżki kukurydzy konserwowej
ok. 300ml sosu słodko - kwaśnego z warzywami ze słoika lub domowej roboty

Sposób przygotowania:
Do dużej prostokątnej blachy do pieczenia włożyłam rękaw foliowy. Związałam go z jednej strony, drugą pozostawiłam otwartą. Kawałki kurczaka umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek przyprawiłam solą i przyprawą gyros, a następnie ułożyłam je obok siebie w rękawie do pieczenia. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Marchewki obrałam i pokroiłam w plasterki. Paprykę czerwoną pokroiłam w kostkę. Fasolkę szparagową wyjęłam z zamrażalki. Kukurydzę odsączyłam z zalewy. Wszystkie warzywa umieściłam w jednej misce i wymieszałam. Taką mieszanką warzywną obsypałam kawałki kurczaka, starając się rozłożyć je dość równomiernie i raczej wokół kurczaka niż na nim. Na koniec łyżką w kilku miejscach polałam warzywa i kurczaka sosem słodko - kwaśnym. Rękaw zamknęłam z drugiej strony. Blachę wstawiłam do piekarnika. Kurczaka piekłam ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Przed końcem pieczenia, tak ok. 15-20 minut, można rozciąć rękaw, żeby lepiej przypiekła się skórka na kurczaku. Kawałki kurczaka podałam na gorąco. Najlepiej pasuje do nich ryż, który polewamy powstałym podczas pieczenia sosem z warzywami.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza