wtorek, 28 stycznia 2020

Owsiane lane kluseczki na mleku

owsiane lane kluseczki na mleku zupa mleczna z lanymi kluseczkami lane kluski z maki owsianej kluseczki z maki owsianej

Zupa mleczna to dla jednych zmora dzieciństwa, a dla drugich smakołyk i sentyment, bo przygotowywana przez ukochaną mamę lub babcię. U mnie w domu zupy mleczne w różnej postaci jadało się na śniadanie, obiad czy podwieczorek. Zupą mleczną nazywamy różne potrawy przygotowane na mleku. Mogą to być zacierki na mleku, lane kluseczki, zupa mleczna z makaronem i owocami, lub sokiem owocowym. ile domów tyle przepisów. Ja dziś przygotowałam moje ukochane lane kluseczki na mleku, ale zrobiłam je na mące owsianej. Oto przepis:

Składniki:
250ml mleka
szczypta cynamonu
0,5 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
2 łyżki mąki owsianej
szczypta soli
1 łyżeczka wody

Sposób przygotowania:
Zimne mleko odmierzyłam i przelałam do rondla. Do mleka wsypałam cukier waniliowy i szczyptę cynamonu i razem zagotowałam. W międzyczasie przygotowałam ciasto na kluseczki. Do miseczki wbiłam jajko i wsypałam mąkę owsianą. Dodałam szczyptę soli i łyżeczkę wody. Wszystko dokładnie wymieszałam łyżką na ciasto o jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być gęste, ale jednocześnie lejące. Na gotujące się mleko łyżką nalewałam porcje ciasta (takim jakby strumieniem). Po wylaniu całego ciasta, delikatnie przemieszałam kluseczki w rondlu. Gotowałam je w mleku przez kilka minut po czym gorącą gęstą zupę wyłożyłam na talerz. Ja lubię jak taka zupa jest bardzo gęsta, papkowata, a kluseczki wręcz rozgotowane, ale można zrobić rzadszą z większą ilością mleka i krócej gotowaną. Z podanych składników wychodzi jeden talerz zupy, czyli porcja dla jednej osoby.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza