poniedziałek, 6 stycznia 2020

Pizza na ziołowym cieście

pizza na ziolowym ciescie pizza na ziolowym spodzie pizza na grubym ciescie pizza na drozdzowym ciescie pizza domowa pizza z szynka i serem pizza z parowkami

Pizza na ziołowym cieście to moja kolejna propozycja na domową pizzę i wariacja na temat pizzy na grubym cieście. Tak naprawdę jest to pizza na tradycyjnym drożdżowym cieście, do którego dodałam zioła prowansalskie i czosnek. W ten sposób pizza jest jeszcze bardziej aromatyczna i wyrazista w smaku. Jako dodatki wybrałam to co było akurat w lodówce, czyli parówki, jakaś szynka, papryka konserwowa i cebula, oraz oczywiście żółty ser. W ten sposób powstała pyszna pizza obiadowa dla całej rodziny. Oto dokładny przepis:

Składniki na ciasto:
30g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
1 łyżka ziół prowansalskich
2 ząbki czosnku
1szkl. ciepłego mleka
ok. 400g mąki tortowej
4 łyżki oliwy

Dodatki:
ok. 300g żółtego sera gouda
2 parówki
kilka plastrów szynki
2-3 kawałki papryki konserwowej
1 cebula

Sos:
4-5 łyżek pikantnego ketchupu
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:
Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dodałam cukier, łyżkę mąki i ciepłe mleko. Wszystko dokładnie rozmieszałam na jednolity zaczyn. Zaczyn odstawiłam na kilkanaście minut żeby wyrósł. Resztę mąki wsypałam do miski. Dosypałam sól i roztarte zioła prowansalskie. Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i wyrośnięty zaczyn. Z podanych składników zagniotłam jednolite, elastyczne ciasto. Przykryłam je ściereczką i odstawiłam na ok. godzinę do wyrośnięcia. Gdy wyrosło, przełożyłam je na podsypaną odrobiną mąki stolnicę, rozwałkowałam na duży prostokąt i przeniosłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ketchup wymieszałam z rozgniecionymi ząbkami czosnku i roztartymi ziołami prowansalskimi i tak przygotowanym sosem posmarowałam ciasto. Ser żółty starłam na tarce na drobnych oczkach i posypałam nim ciasto posmarowane sosem. Cebulę obrałam, posiekałam i zeszkliłam na oleju. Rozłożyłam w miarę równomiernie na serze. Poukładałam jeszcze plasterki parówek i szynki oraz pokrojoną w kostkę paprykę konserwową. Pizzę wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piekłam ją ok. 15 minut. Pizzę po upieczeniu wyjęłam i pokroiłam na kawałki. Podawałam na ciepło.
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na pizze, np.: pizza z mięsem mielonym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-miesem-mielonym.html), pizza z patelni bez drożdży (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-patelni-bez-drozdzy.html), pizza z patelni na drożdżowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pizza-z-patelni.html), pizza z kiełbasą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/pizza-z-kiebasa.html), pizza na spodzie z tortilli (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/pizza-na-spodzie-z-tortilli.html), pizza na kalafiorowym spodzie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/pizza-na-kalafiorowym-spodzie.html) czy pizza domowa z salami i pieczarkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/domowa-pizza-z-salami-i-pieczarkami.html), pizza XXL (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/pizza-xxl.html).

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza