czwartek, 9 stycznia 2020

Udka z sojowej marynaty

udka z sojowej marynaty udka z kurczaka duszone z cebula udka z kurczaka z patelni udka duszone w sosie sojowym kurczak duszony z cebula i sosem sojowym

Udka z sojowej marynaty to moja propozycja na pyszny i prosty w wykonaniu obiad, inspirowany orientem. Są to udka z kurczaka marynowane w przyprawie do kurczaka i sosie sojowym, a następnie duszone na patelni razem z cebulą. Takie udka są mięciutkie i aromatyczne. Mają ciekawy smak. Będą idealne z ryżem lub makaronem i surówką. Oto przepis:

Składniki:
4 duże udka z kurczaka
2 cebule
4 łyżki sosu sojowego
przyprawa do kurczaka
pieprz do smaku
1 ząbek czosnku
ok. 1/4szkl. wody
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Udka z kurczaka umyłam i osuszyłam. Następnie natarłam z każdej strony przyprawą do kurczaka i pieprzem. Udka ułożyłam w naczyniu. Sos sojowy wymieszałam z rozgniecionym przez praskę czosnkiem i polałam nim udka. Udka przykryłam i odstawiłam do zamarynowania. Co jakiś czas obracałam udka, aby równo zamarynowały się w sosie sojowym. Mięso powinno się tak marynować przez minimum kilka godzin. Po tym czasie rozgrzałam na patelni ok. 2-3 łyżki oleju i ułożyłam na nim udka. Obsmażyłam je z obu stron. Cebule obrałam, pokroiłam w kostkę i dodałam do kurczaka. Wlałam pozostałą marynatę i 1/4 szklanki wody i dusiłam udka razem z cebulą pod przykryciem do miękkości. Co jakiś czas mieszałam cebulę i przewracałam udka na drugą stronę. Udka najlepiej podawać z ryżem lub chińskim makaronem i surówką z kiełków lub kapusty pekińskiej.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza