wtorek, 21 stycznia 2020

Zupa ogórkowa z patisonem i zacierkami

zupa ogorkowa z patisonem i zacierkami zupa zacierkowa zupa z patisona gesta zupa ogorkowa z kiszonych ogorkow zupa ze smietana

Zupa gości w moim domu na obiad prawie codziennie. Gotuję z reguły duży garnek zupy i mamy ją na kilka dni jako pierwsze danie lub jako główne danie. Wszystko zależy od tego jaką zupę gotuję, czy gęstą treściwą zupę np. gulaszową, czy jakąś lekką z samych warzyw. Co prawda, odkąd dzieci jedzą to samo co my, to często jest to rosół, lub pomidorowa, bo te zupy lubią najbardziej. Czasem jednak potrzeba odmiany i wtedy wymyślam coś innego, jakieś inne połączenie smakowe, ale takie, które mogą zjeść również dzieci. Dziś zrobiłam zupę ogórkową na kurczaku, ale nie taką zupełnie tradycyjną, ale bardziej gęstą z zacierkami i dodatkowo dodałam do niej oprócz standardowych warzyw, patisona. Nie dawałam natomiast ziemniaków. Wyszła super. Oto przepis:

Składniki:
4 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
kawałek pora
1 cebula
0,5 patisona
litrowy słoik ogórków kiszonych
6 pałek z kurczaka
2 listki laurowe
kilka kulek ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
1 łyżeczka przyprawy do rosołu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
sól do smaku
masło do smażenia
4 łyżki mąki pszennej
1 jajko
ok. 170ml śmietany 30%

Sposób przygotowania:
Marchewki, pietruszkę i selera obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Patisona obrałam ze skóry i dodatkowo wydrążyłam gniazda nasienne. Miąższ również starłam na tarce na grubych oczkach. Pora dokładnie umyłam i pokroiłam na drobne kawałeczki. Wszystkie wymienione warzywa przesmażyłam na maśle, aż się zezłociły i przełożyłam do garnka. Cebulę obrałam i pokroiłam w kosteczkę. Zeszkliłam ją na maśle i przełożyłam do warzyw do garnka. Pałki z kurczaka opłukałam i również dołożyłam do garnka. Ogórki wyjęłam z zalewy, starłam na tarce na grubych oczkach i również przesmażyłam na maśle i dodałam do garnka. Do garnka wlałam kilka szklanek wody. Woda powinna zakryć wszystkie warzywa i mięso. Włożyłam listki laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Dodałam sól, przyprawę rosołową, natkę pietruszki i koperek. Zupę zagotowałam, zmniejszyłam ogień i gotowałam ją powoli. W międzyczasie przygotowałam zacierki, zagniatając mąkę ze szczyptą soli i jajkiem. Zagniecione ciasto starłam na tarce na dużych oczkach i tak przygotowane zacierki dodałam do zupy. Zupę gotowałam około godziny, aż zacierki i warzywa oraz mięso były miękkie. Na koniec dodałam do zupy śmietanę i gotowałam jeszcze jakieś 15-20 minut. Zupę podałam na ciepło z dodatkiem świeżego pieczywa.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza