niedziela, 26 stycznia 2020

Zupa wiosenna

zupa wiosenna zupa jarzynowa zupa z brukselki zupa z fasolka szparagowa zupa z kalafiorem zupa zabielana smietana

Mimo iż jest środek zimy, z temperaturami bardziej jesiennymi, to dziś u mnie zagościła zupa wiosenna. Pod tą nazwą kryje się zupa jarzynowa z brukselką, kalafiorem i fasolką szparagową. Zupę ugotowałam bez mięsa, na maśle i delikatnie zabieliłam śmietaną. Taka zupa będzie idealna jako pierwsze danie na obiad. Oto przepis:

Składniki:
2-3 większe ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
10 brukselek
0,5 kalafiora (ok. 4 większe różyczki)
garść mrożonej zielonej fasolki szparagowej
3 łyżki śmietany 30%
sól, pieprz
listek laurowy 
3 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka wegety
1 łyżka masła

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrałam i pokroiłam na kawałki. Marchewki obrałam i pokroiłam w półplasterki. Pietruszkę obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Brukselki opłukałam. Kalafiora podzieliłam na mniejsze części. Wszystkie warzywa wrzuciłam do garnka. Dodałam fasolkę szparagową zamrożoną. Wlałam tyle wody, aby zakryła warzywa. Dodałam łyżkę masła, listek laurowy i ziele angielskie. Zupę ustawiłam na gazie i zagotowałam. Dodałam wegetę i doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Zupę gotowałam, aż wszystkie warzywa były miękkie. Na koniec zupę zabieliłam śmietaną i pogotowałam jeszcze 5 minut. Do zupy można też dodać rozmącone jajko, lub zagęścić kaszą manną jeśli ktoś woli bardziej gęste zupy.

SMACZNEGO!!!
zupa wiosenna zupa jarzynowa zupa z brukselki zupa z fasolka szparagowa zupa z kalafiorem zupa zabielana smietana

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz