piątek, 14 lutego 2020

Karmelizowana cebula

karmelizowana cebula konfitura z cebuli chutney z cebuli cebulka duszona karmelizowana cebula z sosem sojowym cebula na ostro

Karmelizowana cebula to fajny dodatek do potraw. Można ją podać do mięsa na obiad. Można użyć do hamburgerów, hot dogów czy zapiekanek. Można też zajadać z pieczywem, na kanapce. Taką karmelizowaną cebulę można zrobić na różne sposoby. Nazywa się ją też konfiturą z cebuli czy chutney z cebuli. Oto mój przepis:

Składniki:
3 średnie cebule
2 łyżki sosu sojowego
duża szczypta ostrej papryki w proszku
szczypta majeranku
sól do smaku
szczypta cukru
ok. 100ml wody
2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Cebule obrałam. Każdą cebulę przekroiłam na pół, a te połówki pokroiłam w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzałam olej i wrzuciłam pokrojoną cebulę. Polałam ją sosem sojowym, wymieszałam i smażyłam ok. 3 minuty po czym zmniejszyłam ogień, przykryłam patelnię i dusiłam aż cebula trochę zmiękła. Następnie cebulę przyprawiłam cukrem, papryką i roztartym majerankiem. Wymieszałam. Podlałam wodą i dusiłam dalej, aż cebula zrobiła się miękka, a woda odparowałam. Na koniec cebulę przyprawiłam delikatnie solą i smażyłam jeszcze bez przykrycia, aż się trochę zarumieniła. Taką cebulę można podać na gorąco jako dodatek do obiadu. Można też wystudzić i podawać na zimno jako dodatek np. do kanapek, czy pieczonej domowej wędliny.

SMACZNEGO!!!
karmelizowana cebula konfitura z cebuli chutney z cebuli cebulka duszona karmelizowana cebula z sosem sojowym cebula na ostro

karmelizowana cebula konfitura z cebuli chutney z cebuli cebulka duszona karmelizowana cebula z sosem sojowym cebula na ostro

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz