Moje pomoce kuchenne

poniedziałek, 14 lipca 2025

Sernik z morelami

Sernik z morelami sernik z brzoskwiniami sernik na kruchym ciescie sernik z sera z wiaderka sernik z kruszonka sernik z owocami


Dziś upiekłam kolejne w tym sezonie ciasto z owocami. Tym razem wykorzystałam morele. Po serii ciast ucieranych, postanowiłam zrobić małą odmianę i przygotowałam sernik. Taki tradycyjny na kruchym cieście. Oto przepis:

Kruche ciasto:

3szkl mąki pszennej tortowej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

3/4szkl cukru

2 opakowania cukru waniliowego (32g łącznie)

200g masła 

3 żółtka 

1 całe jajko

1 łyżka kwaśnej śmietany 

Masa serowa:

1kg sera w wiaderka

3 jajka

150g miękkiego masła

3/szkl cukru pudru

1 duży budyń śmietankowy (63g)

Dodatkowo:

Ok. 400g moreli

Sposób przygotowania:

Przygotowanie sernika należy oczywiście rozpocząć od zrobienia ciasta. W tym celu w misce należy umieścić mąkę tortową, cukier zwykły I waniliowy oraz proszek do pieczenia. Dodać pokrojone na plasterki zimne masło, żółtka oraz całe jajko oraz kwasną śmietanę. Wszystko zagnieść w jednolite ciasto I podzielić je na 2 części: jedną większą i jedną mniejszą część. Mniejszą część ciasta włożyć do zamrażalnika. Większą rozwałkować na prostokąt wielkości blachy ok. 25x35cm. Rozwałkowane ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia I odstawić na czas przygotowania masy serowej.

W misce miksera umieścić miękkie masło, cukier puder I jajka. Wszystko zmiksować na jednolitą konsystencję. Dodać budyń w proszku oraz ser z wiaderka I ponownie zmiksować do połączenia składników. Masę serową wylać na przygotowane ciasto. Morele otwierać, wyjmować pestki i układać na masę serową skórką do spodu. Ja dodatkowo połówki moreli pokroiłam na ćwiartki ale można dać całe połówki. Na wierzch zetrzeć na tarce na dużych oczkach drugą część ciasta schłodzoną w zamrażalnika. Sernik piec ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić na kratce, można schłodzić dodatkowo w lodówce.

SMACZNEGO!!!

Sernik z morelami sernik z brzoskwiniami sernik na kruchym ciescie sernik z sera z wiaderka sernik z kruszonka sernik z owocami

Sernik z morelami sernik z brzoskwiniami sernik na kruchym ciescie sernik z sera z wiaderka sernik z kruszonka sernik z owocami

Sernik z morelami sernik z brzoskwiniami sernik na kruchym ciescie sernik z sera z wiaderka sernik z kruszonka sernik z owocami

Sernik z morelami sernik z brzoskwiniami sernik na kruchym ciescie sernik z sera z wiaderka sernik z kruszonka sernik z owocami


wtorek, 8 lipca 2025

Ciasto porzeczkowe

Ciasto porzeczkowe ciasto z porzeczkami ciasto na maslance ciasto z kruszonka ciasto z kisielem ciasto sezonowe ciasto z owocami


Ostatnio korzystam z dobrodziejstw lata i zbieram wszystkie owoce, jakie się da. Tym razem przyszła pora na porzeczki. Z części ugotowałam kompot, pyszny swoją drogą, czesc zamroziłam na zimę, a z reszty zrobiłam ciasto. Ciasto bardzo wilgotne, na maslance, z kruszonką. Już wielokrotnie korzystałam z tego przepisu, zmieniając jedynie owoce lub rezygnując z kruszonki. Oto on:

Składniki na ciasto:

4 duże jaja

1 i 1/3szkl cukru kryształu 

2 małe opakowania cukru waniliowego 

200ml oleju

350ml maślanki naturalnej 

3 i 3/4szkl mąki pszennej tortowej 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Ok. 4-5szkl. porzeczek

2 opakowania kisielu z cukrem (użyłam smak truskawkowy)

Kruszonka:

8 łyżek mąki pszennej tortowej 

3 łyżki cukru kryształu 

2 opakowania cukru waniliowego 

120g masła 

Sposób przygotowania:

Porzeczki (u mnie mix bialych, czerwonych i czarnych) należy umyć i osuszyć na durszlaku. Odstawić na czas przygotowania ciasta. Jajka utrzeć z cukrem kryształem I waniliowym na puszystą jasną masę. Zmniejszyć obroty miksera I wlać cienkim strumieniem olej I maślankę. Mąkę tortową przesiać z proszkiem do pieczenia I wmieszać do masy jajecznej. Można zmiksować mikserem. Gotowe ciasto przelać do blachy o wymiarach ok 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowane wcześniej porzeczki wymieszać z kisielem w proszku I wyłożyć równomiernie na cieście. Składniki na kruszonkę umieścić w misce i rozcierać rękami do uzyskania konsystencji okruchów/strzępków ciasta. Kruszonką posypać wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika I piec około godzinę w temperaturze 180 stopni. Przestudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika I dopiero wyjąć. Podawać po ostygnieciu. 

Ciasto porzeczkowe ciasto z porzeczkami ciasto na maslance ciasto z kruszonka ciasto z kisielem ciasto sezonowe ciasto z owocami

Ciasto porzeczkowe ciasto z porzeczkami ciasto na maslance ciasto z kruszonka ciasto z kisielem ciasto sezonowe ciasto z owocami

Ciasto porzeczkowe ciasto z porzeczkami ciasto na maslance ciasto z kruszonka ciasto z kisielem ciasto sezonowe ciasto z owocami
Ciasto porzeczkowe ciasto z porzeczkami ciasto na maslance ciasto z kruszonka ciasto z kisielem ciasto sezonowe ciasto z owocami