sobota, 11 listopada 2017

Buraczki zasmażane na ciepło

Buraczki zasmazane na cieplo buraczki do obiadu buraczki na maselku buraczki duszone salatka z buraczkow


Buraczki zasmażane to chyba jeden z najpopularniejszych dodatków obiadowych w każdym domu. Co prawda jest z nimi trochę pracy, bo trzeba warzywa ugotować, obrać, zetrzeć na tarce i dopiero zasmażyć, ale warto się trochę pomęczyć bp buraczki w takiej postaci są bardzo smaczne. Poza tym warto je jeść ze względu na ich walory zdrowotne. Chyba wszyscy wiedzą, że buraczki pomagają zwalczać anemię i są czynnikiem krwiotwórczym.
Dlatego warto po nie sięgać regularnie i nie tylko w takiej postaci. Ja osobiście wspomagam się od czasu do czasu także świeżym sokiem wyciśniętym z samych buraków lub buraków i jabłka. Ale wracając do buraczków zasmażanych.... wg mnie najbardziej pasują do kotletów mielonych i to właśnie w takim zestawie najczęściej są serwowane w moim domu. A oto przepis:

piątek, 10 listopada 2017

Czekoladowa owsianka z piernikową nutą

czekoladowa owsianka z piernikowa nuta owsianka z czekolada deser mleczny pozywny deser zdrowy deser z platkow owsianych deser owsiany


Bardzo lubię desery czy też posiłki na bazie mleka. Może to być owsianka, kaszka manna, budyń, kakao czy zupa mleczna. Mam też do nich sentyment bo pamiętam je z dzieciństwa. Te desery towarzyszyły mi na co dzień. 
Mama często mi je przygotowywała. Wtedy jednak były gotowane na prawdziwym pełnotłustym mleku od krowy więc były tym bardziej wartościowe. Teraz idę na łatwiznę i mleko kupuję w kartonie, ale mimo wszystko w dalszym ciągu są to smakołyki zdrowsze niż słodycze ze sklepu. Dziś naszła mnie ochota na mleczną i pożywną kolację. Postanowiłam więc przyrządzić sobie owsiankę. Jako że poza mną raczej nie ma amatorów na takie desery, to zrobiłam porcję jednoosobową.
Żeby nadać mojej owsiance trochę charakteru i słodyczy, dodałam do niej czekoladę raz odrobinę przyprawy do piernika. Ostatnio wszyscy biorą się za robienie pierniczków i pierników długodojrzewających, więc nabrałam ochoty na świąteczne smaki. Oto przepis:

Ciasto na zimno

Ciasto na zimno ciasto bez pieczenia ciasto truskawkowo waniliowe sernik na zimno ciasto na biszkoptach ciasto z serkow waniliowych ciasto z budyniow

Kolejne ciasto na zimno w moim repertuarze. Tym razem budyniowo-serkowe. Lubię takie ciasta bo mimo że są proste, to przy tym bardzo efektowne. Ładnie się prezentują są smaczne i łatwe do wykonania.
Składniki często mamy w domu pod ręką, można powiedzieć że można je wyczarować z niczego. Robiąc to ciasto nie korzystałam z żadnego przepisu. Wykorzystałam po prostu to co miałam pod ręką: resztę śmietanki, która została z przygotowania zupy, serki waniliowe, galaretki (takie jakie akurat miałam w zapasie), biszkopty, których przy małym dziecku jest w domu pod dostatkiem... Właściwie to robię ciasta na zimno żeby właśnie spożytkować te zapasy biszkoptów, które mój synek dostaje od wszystkich, a którymi ostatnio gardzi (posmakował ptasiego mleczka).
Poza tym jak już wielokrotnie pisałam moja rodzina lubi desery na zimno, a ja gotuję i piekę przede wszystkim z myślą o tym żeby im dogodzić. Lubię w ten sposób rozpieszczać bliskich. Oto przepis na ciasto truskawkowo-waniliowe na zimno:

Leniwe


Kluski pierogi leniwe kopytka kluski z ziemniakow i bialego sera kluski z twarogu
Kluski leniwe przez niektórych zwane też pierogami leniwymi to mój kolejny smak dzieciństwa. Jak już wielokrotnie powtarzałam bardzo lubię dania mączne, a więc różnego rodzaju kluski, makarony, naleśniki , placki czy pierogi.
Na moim blogu znajdziecie już kilka fajnych przepisów na takie smakołyki (tu jest link do wszystkich moich kluseczek: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/search/label/kluski). Wracając do leniwych, moja mama czasem robiła je z domowego twarogu i ziemniaków zamiast zwykłych kopytek. Te kluseczki mają tę fajną zaletę, że można je jeść na słodko lub na słono. Bezpośrednio po ugotowaniu można polać je bułką tartą z cynamonem i cukrem zrumienioną na masełku. Na drugi dzień można je odsmażyć na patelni i posypać solą lub cukrem pudrem.
Jeżeli chodzi o sposób robienia leniwych to są chyba dwie szkoły. Według jednej kluseczki robi się z samego białego sera, mąki i jajka, a według drugiej szkoły robi się je z ziemniaków i sera białego plus reszta dodatków. Ja robię, a raczej robiłam (bo był to mój pierwszy raz) wg tego drugiego sposobu. Robiąc kluseczki kierowałam się intuicją, nie korzystałam z żadnego przepisu, dlatego być może mój przepis odbiega od tego, który wy znacie. A oto on:

czwartek, 9 listopada 2017

Sałatka z marynowanymi grzybkami i kurczakiem

salatka z marynowanymi grzybkami salatka z grzybami z lesnymi salatka z kurczakiem

Ostatnio robiłam sałatkę leśna polana z marynowanymi pieczarkami (tu znajdziecie przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/saatka-lesna-polana.html). Wyszła bardzo dobra więc postanowiłam zrobić sałatkę z marynowanymi grzybkami leśnymi.
W tym roku był spory urodzaj na grzyby i w rezultacie mam spore zapasy marynowanych grzybków w occie. Do zrobienia tej sałatki skłonił mnie też fakt, że mój mąż bardzo lubi grzyby marynowane. Zastanawiałam się z czym je połączyć żeby wszystko trzymało się kupy. Myślałam najpierw o jajku i ziemniaku gotowanym, ale w rezultacie zdecydowałam się na zupełnie inne połączenie, może lżejsze i szybsze w przygotowaniu. Chciałam zrobić sałatkę dość szybko bo nie miałam zbyt dużo czasu, więc na gotowanie i studzenie warzyw i jajek nie mogłam sobie pozwolić.
W lodówce miałam kapustę pekińską, czerwoną cebulę i groszek konserwowy, z obiadu zostały kotlety z piersi kurczaka, pomyślałam chwilę i połączyło mi się to w jedną całość. Tak powstała ta sałatka z grzybkami leśnymi. Oto przepis:

Zupa szczawiowa z jajkiem

zupa szczawiowa z jajkiem zupa zs szczawiu ze sloika zupa z jajkiem zupa kwasna zupa ze smietana zupa zabielana

Zupa szczawiowa bardzo kojarzy mi się z dzieciństwem. W moim domu rodzinnym ta zupa gościła bardzo często zarówno ze szczawiu świeżego jak i szczawiu ze słoika. Taki szczaw w słoikach robiła co roku moja mama. Lubiłam jej przy tym pomagać i wyjadać osolony szczaw.
Z resztą mama robi go do tej pory i obdarowuje mnie nim przy każdej okazji. Taki szczaw marynowany to bardzo fajny półprodukt, z którego w bardzo szybki sposób można wyczarować smaczną zupę. Zupa wychodzi kwaskowa i oryginalna w smaku. Jest prosta i mało pracochłonna więc to dodatkowy plus. Jedynym minusem może być jej wygląd. Kolor zupy gotowanej na szczawiu ze słoika jest trochę taki zgniłozielony (podobnie jak zupy szpinakowej), więc może mało apetyczny, ale nie warto się tym sugerować.
Najczęściej podaję zupę szczawiową z jajkiem gotowanym na twardo, ale można też jajko wbić do środka zupy i ugotować z takim rozbełtanym. Mi ta druga wersja bardziej smakuje. Mój mąż natomiast woli jajko oddzielnie. Ile osób tyle gustów, a raczej smaków. Oto przepis:

środa, 8 listopada 2017

Tosty francuskie rolowane

tosty francuskie rolowane tosty na slodko tosty smazone tosty z patelni tosty z bananami i marmolada

Bardzo lubię tosty. Do tej pory przeważnie robiłam je w wersji tradycyjnej, czyli z serem i szynką. Dodatkowo dodawałam ogórek konserwowy, pomidor świeży lub świeżą paprykę do smaku.
Dziś naszła mnie ochota na tosty na słodko, ale nie takie z tostera, bo takie już kiedyś robiłam, ale z patelni. Gdzieś kiedyś w internecie widziałam pomysł na tosty rolowane smażone na patelni z różnymi dodatkami w środku i wyglądały tak apetycznie, że postanowiłam kiedyś wypróbować. Dziś właśnie nadszedł ten dzień. Oto mój przepis:

wtorek, 7 listopada 2017

Domowe nachosy z tortilli

domowe nachosy z tortilli chipsy z tortilli przekaska z tortilli tortilla z piekarnika pomysl na tortille

Zastanawiałam się co można zrobić z tortilli. Przyrządzałam ją już na wiele sposobów: kieszonki z tortilli z sałatką (http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/tortille-z-saatka-gyros.html), grilowana torilla z kurczakiem (http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/grillowana-tortilla-penoziarnista-z.html), tortilla z tostera (http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/tortilla-z-kurczakiem-z-tostera.html), tortilla w postaci quesadilli (http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/quesadilla-z-wieprzowina.html), pizza na spodzie z tortilli (http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/pizza-na-spodzie-z-tortilli.html), tosty z tortilli (http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/mini-quesadilla-z-boczkiem-z-tostera.html).
Teraz postanowiłam zrobić coś nowego, niekoniecznie samodzielne danie, ale jakąś fajną przekąskę. Gdzieś w internecie natknęłam się na pomysł zrobienia nachosów czy też chipsów z tortilli. Spodobał mi się ten pomysł i postanowiłam go wypróbować. Nachosy wyszły bardzo fajne więc z pewnością będę je robić częściej. Oto przepis:

Surówka z marchewki z chrzanem

surowka z tartej marchewki z chrzanem salatka surowka do obiadu

Jak już chyba pisałam przy okazji jakiegoś posta, staram się aby obiad składał się zawsze oprócz mięsa i ziemniaków/ryżu/kaszy, także z jakiegoś dodatku warzywnego. Najlepiej jak jest to surówka ze świeżych warzyw, ewentualnie jakieś warzywa konserwowe lub sałatka ze słoika domowej roboty. Staram się też szukać ciągle nowych pomysłów na surówki i sałatki żeby nie było nudno i tak samo.
Wiadomo że nawet najlepsza rzecz może się przejeść jeśli je się to na okrągło. Zazwyczaj moje surówki czy też sałatki powstają w oparciu o to co mam akurat pod ręką, lub z tego na co jest akurat sezon. Tym razem zdecydowałam się na surówkę z marchewki, bo właściwie tylko to warzywo miałam w dyspozycji. Surówka jest bardzo szybka i łatwa do przygotowania, a do tego smaczna i zdrowa. Zastanawiałam się czy do surówki dodać jabłko, ale ostatecznie zrezygnowałam z tego pomysłu, bo jabłka które miałam są słodkie, a do surówek lepiej pasują kwaskowe odmiany. Oto przepis:

niedziela, 5 listopada 2017

Mini torcik szarlotka na zimno

mini torcik szarlotkowy szarlotka na zimno szarlotka krolewska ciasto z jablkami ciasto na zimno z galaretka

To ciasto robię bardzo często, choć właściwie nie wiem jak je nazwać. Trochę jest jak szarlotka królewska, trochę jak szarlotka na zimno. Pewne jest to, że jest smaczne, łatwe w wykonaniu i bardzo smaczne. Składniki nie są wyszukane i nie trzeba ich wiele, więc ciasto jest też tanie.
Dziś zrobiłam je w formie mini torcika, ozdabiając bitą śmietaną i posypkami cukrowymi, ale można też zrobić w wersji podstawowej bez ozdób, bo ciasto samo w sobie też jest ładne. Czasem do ciasta (a dokładnie do galaretki na wierzch) dodaję brzoskwinie z puszki. Ułożone w ładny wzorek, dają bardzo fajny efekt wizualny. Czasem rezygnuję z galaretki na wierzchu i posypuję ciasto startą czekoladą, lub układam herbatniki i polewam roztopioną czekoladą. Wersja z galaretką na wierzchu jest lżejsza i bardziej orzeźwiająca i idealnie nadaje się na letnie dni.
Wersja z czekoladą bardziej pasuje na jesienne i zimowe pory, ale oczywiście wszystko zależy od tego na co mamy akurat ochotę. Ja dziś zrobiłam ciasto z galaretką na ciastkach mimo że jest jesień, bo moja rodzina bardzo lubi owocowe ciasta na zimno. Można je też zrobić na biszkopcie zamiast ciastek. Oto przepis:

piątek, 3 listopada 2017

Paluchy serowo-ziołowe z ciasta francuskiego

Paluchy paluszki przekaski ciastka serowo-ziolowe z ciasta francuskiego ciasto francuskie na pikantnie paluchy serowo-ziolowe

Miałam w lodówce gotowe ciasto francuskie i żeby się nie zmarnowało, postanowiłam coś z niego przygotować. Na początku miało być coś na słodko, ale jakoś straciłam ochotę na słodycze. Ostatnio sporo piekłam i się przejadłam.
Moja rodzina chyba też. Wybór padł więc na przekąskę na słono z ciasta francuskiego.
Muszę przyznać że wybór tego dania był strzałem w dziesiątkę. Paluchy wyszły bardzo smaczne. Będą świetnym dodatkiem do zupy na obiad lub sałatki na kolację, albo do jakiegoś dipu. O ile oczywiście nie znikną wcześniej. Oto przepis:

czwartek, 2 listopada 2017

Gnocchi z rzeżuchą i czosnkiem

Gnocchi wloskie kluski kopytka gnocchi ziolowe z rzezucha i czosnkiem

Gnocchi to włoskie kluseczki, których podstawą mogą być np. ziemniaki. Gnocchi w wersji podstawowej ziemniaczanej są bardzo podobne do polskich kopytek. Przepis na tradycyjne kopytka z ziemniaków już wam prezentowałam (tu przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/kopytka.html).
Były też kopytka jaglane (tu przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/kopytka-z-kaszy-jaglanej.html) dlatego dziś postanowiłam zrobić gnocchi w wersji wzbogaconej z serkiem ricotta i ziołami. Trochę posiłkowałam się tym przepisem, zwłaszcza na tą oliwę czosnkową do polania klusek. Jeśli chodzi o zioła, to ja użyłam rzeżuchy, bo akurat wyhodowałam sobie na parapecie całkiem pokaźną. Właściwie do zrobienia gnocchi zachęciła mnie moja uprawa. Szukałam pomysłu na wykorzystanie rzeżuchy, bo wiedziałam że w kanapkach nie jestem w stanie zjeść takiej jej ilości. Mój mąż natomiast nie jest jej wielbicielem, więc chciałam ją przemycić w innej postaci. 
Kluseczki w wersji z serem i rzeżuchą wyszły bardzo smaczne i delikatne. Polane oliwą czosnkową były wyśmienite, a zapach smażonego czosnku wypełnił cały dom przypominając mi stare czasy, gdy pracowałam w restauracji, gdzie taki zapach często roznosił się w powietrzu. Oto przepis:

środa, 1 listopada 2017

Sałatka leśna polana

salatka warstwowa salatka z pieczarkami salatka z kurczakiem salatka lesna polana

Ostatnio szukam różnych pomysłów na sałatki, żeby nie robić ciągle tego samego, a więc tradycyjnej sałatki jarzynowej (na którą przepis znajdziecie pod tym linkiem: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/saatka-jarzynowa.html), lub sałatki gyros (tu przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/saatka-gyros.html). Gdzieś w internecie natknęłam się na ładnie wyglądającą sałatkę z pieczarkami o ciekawej nazwie "Leśna polana" i postanowiłam ją zrobić.
Pozmieniałam jednak składniki. Po pierwsze dlatego, że miałam ochotę na trochę inne składniki, a po drugie dlatego, że wszystkie warstwy, które były wymienione w oryginalnym przepisie nie zmieściły się w mojej tortownicy, w której robiłam sałatkę. Zrezygnowałam z gotowanych ziemniaków i sera żółtego, a dodałam cebulę i kapustę pekińską. W ten sposób powstała moja wariacja na temat sałatki "Leśna polana". Oto mój przepis:

wtorek, 31 października 2017

Czekoladowa babka gotowana

czekoladowa babka gotowana babka halloweenowa babka z pajeczyna pajecza siec babka z pajakami babka na halloween babka z biala czekolada

To już trzecia babka gotowana w moim repertuarze ciast. Po babce cytrynowej i babce marmurkowej, na które przepisy zamieszczone są na blogu, przyszła pora na babkę czekoladową.
Babki gotowane bardzo przypadły mi i mojej rodzinie do gustu ze względu na smak i konsystencję ciasta oraz łatwość jego wykonania. Dzięki gotowaniu a nie pieczeniu, babki są wilgotne i nie ma obaw że się przypalą. Babki gotowane też ładnie i równomiernie wyrastają, nie pękają i po wyjęciu z formy i odwróceniu ładnie i prosto stoją. Czas gotowania jest co prawda trochę dłuższy niż czas pieczenia, ale myślę że warto trochę poczekać na taki efekt. Poza tym do ugotowania takiej babki wcale nie trzeba specjalnej metalowej zamykanej formy, a wystarczy jedynie zwykła foremka (najlepiej silikonowa), trochę folii aluminiowej i duży garnek.
Ta babka powstała z okazji Halloween, więc zdecydowałam się na całkowicie ciemną - czekoladową babkę. Na wierzchu zrobiłam wzór na kształt pajęczej sieci. Mam nadzieję że przypadnie wam do gustu. Oto przepis:

poniedziałek, 30 października 2017

Szarlotka

szarlotka ciasto z jablkami szarlotka na kruchym ciescie szarlotka ze startymi jablkami szarlotka z cynamonem

Szarlotka... chyba obok sernika i makowca jedno z najbardziej popularnych i lubianych ciast w Polsce. Nieodzowny element świątecznych stołów i różnego typu przyjęć. Na szarlotkę najczęściej nachodzi mnie ochota jesienią, bo to też najlepsza pora na jej przygotowanie.
Mamy wtedy najwięcej jabłek i w ogóle szarlotka pieczona to takie ciasto na słoty. Latem natomiast (ale także w innych porach roku) robię czasem szarlotkę na zimno, z jabłek ze słoika które mieszam z galaretką. Do tego krem np. budyniowy i galaretka lub czekolada na wierzch i super ciasto na zimno gotowe. Skupmy się jednak dziś na szarlotce tradycyjnej. Niby szarlotka to ciasto które każdy zna i chyba każdy lubi i wydaje się bardzo proste - przecież wystarczy ciasto i jabłka, ale przepisów na szarlotkę i metod jej wykonania jest wiele. Jedni robią szarlotkę z jabłkami ścieranymi na tarce, inni z jabłkami prażonymi, jeszcze inni szarlotkę sypaną. Może być szarlotka z bezą, szarlotka na biszkopcie, szarlotka z budyniem, szarlotka na cieście francuskim itp itd...
Ja dziś postanowiłam zrobić szarlotkę na tradycyjnym kruchym cieście. Jabłka starłam na tarce i wymieszałam z kaszą manną aby masa była ściślejsza. Efekt oceńcie sami. Oto przepis:

niedziela, 29 października 2017

Sernik królewski

sernik krolewski sernik na kruchym ciescie sernik na kakaowym ciescie sernik pieczony sernik sera z wiaderka sernik z czekolada

W końcu na moim blogu pojawia się przepis na sernik. Piszę w końcu ponieważ sernik to po pierwsze jedno z najbardziej popularnych i lubianych ciast w Polsce. Po drugie to chyba też ulubione ciasto moje i mojej rodziny. Nie wyobrażam sobie świąt (zarówno Bożego Narodzenia jak i Wielkanocy) bez tego ciasta. Mimo że jest tak popularne to jednak tak eleganckie i smaczne, że żadna impreza się bez niego nie obędzie.
Poza tym jest tak dużo przepisów na serniki, że za każdym razem możemy przygotować inną wersję tego smakołyku. Ja zazwyczaj robię serniki na ciastkach z polewą na wierzchu. Tym razem jednak postanowiłam zrobić sernik królewski czyli sernik na cieście kakaowym i tymże ciastem przykryty. Do zrobienia tradycyjnego pieczonego (nie na zimno) sernika skłania mnie przeważnie jesienna lub zimowa pora, bo tego typu ciasta są raczej ciężkie i słodkie, a więc idealne na obecne słoty. Oto przepis:

środa, 25 października 2017

Babeczki orzechowo-kawowe z podwójnym kremem

babeczki orzechowe babeczki kawowe z kremem smietankowo czekoladowym kruche babeczki z kremem

Bardzo lubię babeczki. Są bardzo wdzięczne, można je ładnie ozdobić i za każdym razem wyczarować inne ciasteczka. Są też bardzo eleganckie. Pasują na przyjęcia i na co dzień. Poza tym są w sam raz na raz. Można upiec same korpusy babeczek a następnie wypełniać je dowolnymi kremami, lub można upiec od razu z serem lub z budyniem czy też z owocami i kruszonką. Można też zrobić babeczki na zimno, robiąc spód ze zmielonych ciastek i masła i wypełniając dowolną masą. Robiłam już różne babeczki np. z masą serową (tu przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/kruche-babeczki-z-serem.html), babeczki pieczone z budyniem (tu przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/babeczki-z-budyniem.html) czy babeczki z dżemem i z kremem budyniowym (tu przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/ciastka-cisteczka-babeczki-muszelki.html). Tym rzem zdecydowałam się na kruche babeczki z dodatkiem kawy rozpuszczalnej i zmielonych orzechów włoskich z dwukolorowym kremem na bazie śmietany. W rezultacie wyszły bardzo smaczne i ładnie wyglądające ciasteczka. Oto przepis:

Schabowe moczone w mleku i cebuli

schabowe moczone w mleku i cebuli schabowe wg magdy gessler kotlety schabowe w panierce panierowane kotlety kotlety z czosnkiem i ziolami prowansalskimi kotlety smazone

Oglądając jeden z odcinków znanego programu telewizyjnego "Kuchenne rewolucje" usłyszałam o schabowych wg. Magdy Gessler. W pierwszej chwili pomyślałam, a po co w ogóle przepis na kotlety schabowe? Przecież każdy wie jak je zrobić i każdy chyba robi tak samo. Właściwie nie da się ich zepsuć. Ale zaciekawiona o co chodzi poszukałam informacji w internecie i okazało się że schabowe z przepisu znanej kucharki moczy się przed smażeniem w mleku i pokrojonej cebuli. Postanowiłam, że przy najbliższej okazji muszę wypróbować tą metodę, bo mnie to zaintrygowało.
Dziś właśnie nadszedł moment na skorzystanie z tego przepisu. Jednak jak już wielokrotnie wspominałam, nie byłabym sobą gdybym czegoś nie dodała od siebie. Postanowiłam wzbogacić przepis o czosnek i zioła prowansalskie. Kotlety wyszły bardzo smaczne, mięciutkie i soczyste. Myślę, że będę częściej korzystać z tej metody smażenia kotletów schabowych. Oto przepis:

Surówka z czerwonej kapusty

surówka z czerwonej kapusty surowka do obiadu surowka z chrzanem i majonezem surowka z jablkiem

Kilka dni temu dostałam od mamy główkę czerwonej kapusty i kilka czerwonych cebulek z maminego warzywniaka. Stwierdziłam więc, że w końcu będzie okazja żeby wypróbować surówkę z czerwonej kapusty. Taką surówkę często można zjeść na różnych przyjęciach w domach weselnych jako dodatek do jakiegoś mięsa w sosie lub do kotleta. Zawsze ta surówka bardzo mi smakowała, ale jakoś nigdy nie mogłam się zebrać żeby ją przygotować w domu.
No ale teraz jak dostałam połowę składników i to w dodatku ekologicznych, nie mogłam jej nie zrobić. W dodatku dziś na obiad schabowe z ziemniakami, więc surówka z kapustki idealnie się nada. Szukając przepisu na surówkę natykałam się na różne wersje: z samą cebulą i majonezem, z jabłkiem, z marchewką, z chrzanem, z papryką. Ja postanowiłam trochę to wypośrodkować i dopasować pod swój smak. Oto mój przepis:

poniedziałek, 23 października 2017

Pączki wiedeńskie

pączki wiedeńskie gniazdka paczki z ciasta parzonego paczki z lukrem paczki z dziurka

To jeszcze nie karnawał, a dopiero środek jesieni, a u mnie na deser zagościły pączki. A to za sprawą tego, że ostatnio wszędzie w internecie na grupach kulinarnych, na forach itp widywałam oponki lub pączki. Nie pozostałam więc obojętna i postanowiłam sama też coś pączkopodobnego usmażyć. Chciałam też w ten sposób przełamać swoje uprzedzenia i zasady, że nie będę robiła nigdy pączków, bo to zbyt pracochłonne  i dla tak małej rodziny jak moja się nie opłaca. Ale... trochę poczytałam i okazało się że na przykład pączki wiedeńskie, zwane też gniazdkami robi się w bardzo szybki i łatwy sposób.
Ciasta nie trzeba zagniatać, nie trzeba czekać aż wyrosną. Wystarczy ugotować ciasto i następnie zmiksować je z jajkami. Jest tylko mały szkopuł. Do ich zrobienia konieczny jest rękaw cukierniczy z tylką w kształcie gwiazdki, bo pączki trzeba wyciskać ze szprycy by miały ten charakterystyczny wzorek na wierzchu, tak jak te w sklepie. Oczywiście można użyć innej tylki, ale wtedy nie uzyskamy pożądanego kształtu. Bez worka cukierniczego natomiast raczej nie zrobimy takich gniazdek, a na pewno będzie to trudne. Być może jest jakiś sposób, ale ja jeszcze na to nie wpadłam. A oto przepis:

Kruche babeczki z serem

kruche babeczki z serem babeczki serowe ciasteczka kruche ciastka

Dawno nie jadłam już sernika, a teraz w te jesienne dni coraz chętniej sięgałabym po takie cięższe ciasta na bazie ciasta kruchego. Niestety nie miałam wystarczająco dużo sera, aby upiec sernik. Ponadto ser który posiadałam to był ser chudy w kostce, który raczej nie bardzo pasowałby do sernika. Początkowo miałam zamiar zrobić z niego oponki serowe, ale na obiad robiłam dość ciężkie danie smażone w głębokim tłuszczu, więc oponki byłyby w tym momencie przesadą. Zdecydowałam się więc na kruche babeczki z serem udekorowane na wierzchu lukrem i czekoladą.
Trochę takie mini-serniczki. Takie babeczki są w sam raz na raz i bardzo ładnie się prezentują. Oto przepis:

piątek, 20 października 2017

Ziemniaczane krokieciki z niespodzianką

ziemniaczame krokieciki z niespodzianka parowki w ciescie ziemniaczanym krokiety paczki ziemniaczane


To danie robię od czasu do czasu gdy zostanie mi ziemniaków z obiadu, a nie mam ochoty na tradycyjne kopytka czy kluski śląskie. Danie jest szybkie, łatwe i smaczne. Może trochę kaloryczne, ale od czasu do czasu nie zaszkodzi. Nazwałam to danie krokiecikami, bo nie wiedziałam jaką nazwę mu nadać. Nie wiem czy ktoś robi coś podobnego, ja robiąc ją pierwszy raz kierowałam się jedynie własnym wyczuciem i smakiem.
Robię je na różny sposób. Czasem je gotuję, czasem smażę na patelni, a jeszcze innym razem (tak jak dziś) smażę na głębokim tłuszczu jak pączki. Tym razem moje krokieciki zrobiłam z parówkami i z serem w środku. Do ciasta natomiast dodałam ziół prowansalskich. Chciałam im w ten sposób nadać bardziej wyrazistego smaku. Oto przepis:

Sałatka jarzynowa

salatka jarzynowa salatka warzywna salatka swiateczna pozywna salatka salatka z majonezem

Sałatki jarzynowej nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Można o niej powiedzieć, że jest to zdecydowanie królowa wszystkich sałatek. Myślę, że w większości polskich domów gości w każde święta, a także tak jak u mnie również na co dzień. Sałatka jarzynowa oprócz tego, że jest smaczna, to jest także bardzo pożywna i syta. Może stanowić samodzielną przekąskę lub dodatek do jakiegoś mięsa lub np. pieczonej wędliny. Niestety jest też trochę ciężkostrawna i tucząca za sprawą majonezu, jajek czy gotowanych ziemniaków, ale myślę, że te aspekty schodzą na dalszy plan wypierane przez smak.

środa, 18 października 2017

Szynka gotowana

szynka gotowana domowa wedlina wedlina do chleba


Ostatnio mam już dość sklepowych wędlin. Chodzi mi tu głównie o szynki. Są sztuczne, bardzo słone i przeważnie wszystkie smakują tak samo, różniąc się jedynie wyglądem. Żeby kupić naprawdę dobrą szynkę, trzeba sporo zapłacić lub kupić ją u lokalnego producenta, który produkuje wędliny w miarę naturalnymi/ekologicznymi metodami.
Najbardziej smakują mi jednak wędliny domowe, zwłaszcza te samodzielnie wędzone. Jest przy nich sporo pracy, wymagają specjalnej wędzarni, moczenia, zaparzania itd. Dlatego goszczą one u mnie jedynie od wielkiego święta. Namiastką wędzonych szynek były dla mnie do tej pory wędliny pieczone. Przepis na pieczoną karkówkę i boczek znajdziecie już na moim blogu pod tym linkiem: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/domowa-wedlina-baleron-i-boczek-do.html. Ostatnio jednak pomyślałam o tym, aby spróbować  zrobić szynkę gotowaną.

Bajaderki

Bajaderki pralinki praliny cukierki ciastka kartofelki trufle

To kolejny przepis, który powstał po to by wykorzystać różne zapasy i brzydko mówiąc resztki produktów. Tym razem chciałam głównie wykorzystać resztę biszkoptu makowego, który pozostał mi z tortu makowego, który przygotowywałam na urodziny mojej mamy. Przepis na ten biszkopt i tort znajdziecie pod tym linkiem: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/tort-makowy.html. Co prawda mogłam resztę tego biszkoptu użyć do dekoracji i byłoby po sprawie, ale miałam już plan na inne wykończenie tortu, więc pozostawiłam te skrawki z myślą o tym, że może przyda się do czegoś innego.
Jak już wielokrotnie podkreślałam, nie lubię niczego wyrzucać. Oprócz resztek biszkoptu miałam jeszcze spory zapas ciastek biszkoptów i herbatników, które też należy jakoś spożytkować. Po kilku chwilach rozmyślań nad tym jak je wykorzystać, wpadłam na pomysł żeby zrobić z nich takie małe kulki a'la bajaderki. Nie korzystałam z żadnego konkretnego przepisu na bajaderki, tylko kierowałam się swoim wyczuciem i smakiem. Tak na marginesie do bajaderek też można wykorzystać ciasto które wam nie wyszło, np. upiekł się wam zakalec. Oto mój przepis: