niedziela, 14 stycznia 2018

Kurczak z ryżem i warzywami

kurczak z ryzem i warzywami ryz z kurczakiem ryz z warzywami chinszczyzna szybkie danie z kurczakiem


Kurczak z ryżem i warzywami to jedno z najbardziej klasycznych dań, jakie można zrobić z kurczaka. Robię to danie od paru lat. Nie pamiętam skąd zaczerpnęłam pomysł na tą potrawę. Gdzieś chyba jadłam i odwzorowałam. Kurczak z ryżem i warzywami to trochę taka spolszczona chińszczyzna. Jest proste, ale bardzo smaczne, pożywne i sycące.
Do tego ładnie się prezentuje dzięki kolorowym warzywom. Poza tym danie jest szybkie i łatwe do zrobienia, więc chyba każdy sobie z nim poradzi. Na dodatek nie trzeba do tego dania robić oddzielnie surówki, bo potrawa sama w sobie zawiera zdrowy mix różnych warzyw. Oczywiście można dodatkowo dołożyć surówkę, ale ja nie widzę takiej potrzeby. Oto przepis:

Pączki z marmoladą

paczki z marmolada paczki tradycyjne paczki z konfitura rozana paczkismazone na oleju paczki na drozdzach tlusty czwartek karnawal paczki z cukrem pudrem paczki przepis sprzed stu lat

Jest karnawał, więc muszą być i pączki. Chodziły za mną od kilku dni i w końcu mam. Przepisów na pączki jest mnóstwo. Można robić mini pączki, pączki serowe, pączki z serka waniliowego, pączki wiedeńskie parzone itd. Jednak najlepsze są dla mnie pączki tradycyjne na drożdżach i z marmoladą najlepiej różaną. Przepis na te pączki podobno pochodzi sprzed 100 lat (tak przynajmniej twierdzi gazeta, która go opublikowała) i jest to przepis na pączki doskonałe.
Nie wiem czy to prawda czy nie, ale pączki z tego przepisu rzeczywiście wychodzą bardzo smaczne. Przepis jak wspomniałam został znaleziony w gazecie Tele Tydzień chyba kilka lat temu i zachowany. Moja mama robiła pączki z tego przepisu już dobrych kilka razy i zawsze wychodziły, więc przepis jest sprawdzony. A oto on:

wtorek, 9 stycznia 2018

Polędwiczka wieprzowa na ostro

poledwiczka wieprzowa na ostro poledwiczka na pikantnie pikantna poledwiczka wieprzowa poledwiczka z ryzem i warzywami pomysl na poledwiczke


Jakoś mnie tak naszła ochota na coś ostrego, ale konkretnego mięsnego. Postanowiłam więc zrobić polędwiczkę wieprzową na ostro z dużą ilością papryki słodkiej i ostrej w proszku, z czosnkiem i warzywami dla przełamania ostrości. Podobne w smaku danie podawano w restauracji w której kiedyś pracowałam, z tym że tam było to danie z użyciem karkówki, a więc bardziej tłuste. Ja zdecydowałam się tym razem na delikatniejszą polędwiczkę wieprzową.
Jako przyprawy były tam użyte różne przyprawy japońskie czy też koreańskie bo to była restauracja serwująca dania azjatyckie. Niestety nie wiem jakie dokładnie przyprawy były tam używane, ale kierując się wyczuciem uzyskałam bardzo podobny smak. Choć na przyszłość muszę się zaopatrzyć w parę przypraw i dodatków z kuchni azjatyckiej bo nadają one naprawdę fajny smak i charakter potrawom. A oto przepis na moją pikantną polędwiczkę:

Knedle ziemniaczano - serowe z truskawkami

knedle ziemniaczano serowe z truskawkami knedle z owocami kluski z owocami knedle z bulka tarta na maselku kluski ziemniaczane pozywny deser obiad na slodko


Moje pierwsze knedle zrobiłam dobrych kilka miesięcy temu. Wyszły przepyszne i od tamtej pory robię je regularnie, zmieniając tylko owoce i rodzaj ciasta. Do tej pory robiłam zawsze knedle z ciasta serowego lub knedle z ciasta z kaszy mann. Przeważnie były to knedle nadziewane owocami, a czasem bez nadzienia. Zawsze podawałam je z posypką z bułki tartej na masełku z cukrem i cynamonem.
Tym razem postanowiłam spróbować jeszcze innego przepisu i zrobić knedle z ciasta ziemniaczano - serowego. Knedle wyszły mi bardzo mięciutkie i pulchniutkie. Jednym słowem pyszne. Szkoda że o tej porze nie ma świeżych owoców i musiałam użyć mrożonych. A oto przepis:

poniedziałek, 8 stycznia 2018

Sernik na zimno z brzoskwiniami

sernik na zimno z brzoskwiniami sernik z serkow homogenizowanych sernik z serkow waniliowychsernik cytrynowy sernik brzoskwiniowy sernik z galaretka ciasto na zimno z brzoskwiniami z puszki orzezwiajace ciasto ciasto na lato ciasto z owocami


Serniki na zimno to jedne z najczęściej przygotowywanych przeze mnie ciast. Są szybkie w przygotowaniu, bardzo smaczne i uwielbiane przez moją rodzinę. Można je robić na wiele sposobów i za każdym razem uzyskać inny efekt smakowy. Wystarczy na przykład użyć galaretek w innym smaku lub dodać świeżych owoców lub owoców z puszki.
Można taki sernik przygotować z różnych produktów np. z sera jak na sernik, z dodatkiem śmietany kremówki, na bazie jogurtów lub serków waniliowych. Można też skorzystać z gotowych serników na zimno w torebce, do których wystarczy dodać mleko. Ja tym razem zdecydowałam się na zrobienie sernika na bazie serków waniliowych i galaretki z dodatkiem brzoskwiń z puszki. Sernik wyszedł bardzo orzeźwiający i owocowy, po prostu pyszny. Oto przepis:

niedziela, 7 stycznia 2018

Roladki schabowe w sosie

roladki schabowe w sosie zrazy schabowe zraziki schabowe zwijane z warzywami i serem schab w sosie z kluskami i surowka


Mięso wieprzowe to chyba najpopularniejszy i najczęściej zjadany w Polsce rodzaj mięsa. Spośród gatunków mięsa wieprzowego jednym z moich ulubionych jest schab. Jest on szybki w obróbce, łatwo się smaży i gotuje, jest chudy i w miarę delikatny. Można z niego przygotować wiele potraw, z których najpopularniejsze to powszechnie znane kotlety schabowe. Ale można z niego wyczarować jeszcze wiele innych smacznych dań. na zimno i na gorąco. Jedną z nich są roladki schabowe faszerowane serem i warzywami duszone w sosie.
Takie roladki schabowe robię gdy przejedzą się nam tradycyjne schabowe. Takie roladki są lżejsze i lepsze do odgrzania niż smażone kotlety. Są fajnym urozmaiceniem i ładnie się prezentują. Pasują do nich idealnie kluski śląskie i jakaś fajna surówka. Pracy jest trochę więcej niż przy zwykłych kotletach, ale rezultat smakowy wynagradza nakład pracy. Taki obiad jest bardziej wykwintny, pasuje na co dzień i od święta. Fajnie sprawdzi się na świąteczny obiad czy na wizytę gości. Oto przepis:

środa, 3 stycznia 2018

Tortilla z wędzonym kurczakiem

Tortilla z wedzonym kurczakiem przekaska z tortilli roladki z tortilli przekaska na impreze


Bardzo lubię różne potrawy z wykorzystaniem placków tortilli. Widać to na moim blogu gdzie jest już sporo przepisów z ich udziałem. Takie potrawy a raczej przekąski są bardzo smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do tego bardzo ładnie się prezentują. Są niezastąpione na wszelkiego typu imprezy czy przyjęcia w gronie najbliższych.
Takie przekąski zawsze wywołują spore zainteresowanie wśród moich gości. Dziś postanowiłam zrobić coś na zimno - mini roladki z tortilli z wędzonym kurczakiem, serem, pomidorem, sałatą i serkiem almette. Robi się je zaledwie w kilka minut. Nie muszą one stanowić jedynie przekąski imprezowej. To też świetna alternatywa, gdy znudzą wam się tradycyjne kanapki. Oto przepis:

Gofry twarogowe

Gofry twarogowe waniliowe gofry z bialym serem gofry z twarogiem gofry serowe


Gofry to jeden z moich ulubionych deserów. Lubię je w różnych postaciach: z cukrem pudrem, z dżemem, z owocami, z czekoladą czy z bitą śmietaną. Jednak w gofrach liczy się ciasto a nie dodatki. Dodatki możemy dać dowolne, ale ciasto musi być odpowiednie żeby gofry wyszły smaczne. Najlepsze gofry to takie chrupiące i aromatyczne. Żeby takie przygotować ważna jest też gofrownica, w której gofry pieczemy. Podobno powinna mięć dużą moc wtedy gofry wychodzą chrupkie.
Ja nawet nie wiem jaką moc ma moja gofrownica, ale po upieczeniu gofrów, wykładam je na metalową kratkę. Po paru minutach leżakowania gofry są pyszne i chrupiące. Przepisów na gofry jest dużo. Można je robić z ciasta tradycyjnego na proszku do pieczenia, można robić gofry drożdżowe, gofry owsiane czy ziemniaczane. Ja tym razem zdecydowałam się na jeszcze inny rodzaj gofrów - gofry twarogowe, czyli takie, w których do ciasta dodaje się biały ser/twaróg. Inspiracją do upieczenia tych gofrów był dla mnie przepis z tej strony: https://www.doradcasmaku.pl/przepis/379040/twarogowe-gofry.html. A oto przepis:

piątek, 29 grudnia 2017

Seromakowiec

Seromakowiec seromak sernik z makiem ciasto swiateczne makosernik seromakowiec z maku z puszki

Seromakowiec to ciasto, które robię na każde Święta Bożego Narodzenia i czasem również na święta Wielkanocne. Jest to dla mnie bardzo fajne połączenie dwóch bardzo smacznych ciast w jednym, czyli sernika i makowca. Jeśli nie mamy czasu lub wystarczających umiejętności (zwłaszcza jeśli chodzi o tradycyjnego makowca), to polecam właśnie to ciasto. Poza tym wg przesądów mak to symbol bogactwa i obfitości, więc powinien znaleźć się na wigilijnym stole.
Robiąc seromakowiec idę trochę na łatwiznę, bo korzystam z gotowego maku z puszki i sera z wiaderka. Jest to duże ułatwienie pozwalające zaoszczędzić czas na przygotowanie innych potraw. Nigdy nie robiłam tego ciasta z maku samodzielnie robionego i z sera samodzielnie mielonego, więc nie mam porównania co do smaku. Możliwe że taki seromakowiec byłby lepszy, ale mój tez wychodzi bardzo smaczny. Oto przepis:

Sałatka hawajska

Salatka hawajska salatka z makaronem salatka z kurczakiem salatka z kukurydza i ananasem salatka na sylwestra salatka swiateczna salatka na impreze przekaska

Sałatka hawajska to obok sałatki gyros moja ulubiona sałatka. Robię ją od wielu lat. Nie pamiętam jak się o niej dowiedziałam i skąd wzięłam na nią przepis, ale była to bardzo dobra decyzja kulinarna. Sałatka hawajska to sałatka z kurczakiem, makaronem, kukurydzą i ananasem. Ma charakterystyczny słodkawy smak dzięki ananasowi z puszki i kukurydzy.
Jest też bardzo treściwa dzięki smażonemu kurczakowi i makaronowi. Ta sałatka to bardzo fajna przekąska na wszelkiego rodzaju imprezy i święta jak również na co dzień. Można ją zabrać do pracy jako drugie śniadanie lub jeść o dowolnej porze dnia. Oto przepis:

piątek, 22 grudnia 2017

Ryba po grecku

Ryba po grecku ryba na zimno dorsz z warzywami ryba z warzywami ryba w sosie pomidorowym sałatka z ryba ryba na wigilie danie wigilijne


Ryba po grecku to jedna z moich ulubionych potraw wigilijnych. Ogólnie nie przepadam za rybami i w ciągu roku sięgam po nie rzadko, ale w takiej postaci ryba mi wyjątkowo smakuje. Może ma na to wpływ również klimat i magia świąt? Najbardziej smakują mi uduszone warzywa. Według mnie są pyszne zarówno na gorąco jak i na zimno.
Samą rybę po grecku raczej serwuje się na zimno, ale jeśli ktoś woli na ciepło to też nie widzę przeszkód. Ryba po grecku gości już od kilku lat na moim stole wigilijnym. Bardzo lubię ją robić, a jeszcze bardziej jeść. Taka potrawa jest doskonałą przekąską nie tylko na Wigilię, ale również na całe święta. Może spokojnie stać w lodówce kilka dni. Oto przepis:

sobota, 16 grudnia 2017

Sernik gotowany

Sernik gotowany na ciastkach sernik bez pieczenia sernik warstwowy sernik na zimno sernik dwukolorowy sernik waniliowo czekoladowy sernik na herbatnikach sernik z czekolada

Sernik gotowany to ciasto, które znam z dzieciństwa. Pierwszy raz jadłam je u mojej cioci jak byłam jeszcze w jednej z pierwszych klas podstawówki i tak strasznie mi zasmakowało, że prosiłam ją żeby mi je robiła za każdym razem jak do niej przyjeżdżałam. Potem wzięłam od niej przepis i to ciasto zagościło na dobre również w moim domu. Sernik gotowany to ciasto łączące w sobie smaki sernika i ciasta na zimno.
Jest w miarę szybkie w przygotowaniu i łatwe. No i tańsze niż przygotowanie tradycyjnego sernika pieczonego, bo nie marnujemy prądu. Przepisów na sernik gotowany jest dużo i każdy choć podobny to trochę inny. jedni robią go na cieście pieczonym, inni na ciastkach. Można robić sernik dwuwarstwowy z kakao lub cały biały, waniliowy lub cytrusowy w smaku. Można go przygotować z budyniami lub zagęszczać mąką ziemniaczaną. Ja zawsze robię z mojego przepisu od cioci. Innych nie próbowałam więc nie wiem czy wychodzą lepsze czy gorsze. Jedyną modyfikacją w oryginalnym przepisie jaką zrobiłam to była zamiana mąki ziemniaczanej na budynie.
Kiedyś robiło się ten sernik z prawdziwego mielonego twarogu, który był ściślejszy i bardziej suchy, a dziś robi się przeważnie z sera wiaderkowego, który jest dużo rzadszy więc trzeba dawać więcej skrobi żeby ciasto nie wyszło rzadkie. Oto mój przepis:

sobota, 9 grudnia 2017

Ciasto drożdżowe z marmoladą

Ciasto drozdzowe z marmolada drozdzowiec z dzemem strucla drozdzowa zawijaniec drozdzowy

Ciasto drożdżowe to chyba najbardziej tradycyjne i klasyczne ciasto jakie znam. Piekły je nasze mamy, babcie, prababcie i pewnie jeszcze ich przodkowie. Zna je więc każdy, najczęściej smak ciasta drożdżowego kojarzy się z dzieciństwem, z rodzinnym domem. Dla mnie również jest to taki smak domowy. Co prawda nie pamiętam wypieków mojej babci, ale mama od czasu do czasu piekła drożdżowce w różnej postaci. Czasem był to zwykły drożdżowiec bez żadnych dodatków, czasem zawijany z serem lub z marmoladą, czasem w postaci bułek z jagodami lub serem.
Od czasu do czasu była też strucla makowa. Takie drożdżowe wypieki często jadałam w dzieciństwie z mlekiem lub gorącym kakao. Muszę przyznać że takie upodobanie zostało mi do tej pory. Co prawda ciasto drożdżowe nie należy może do moich ulubionych ciast, bo raczej wolę i piec i jeść serniki lub ciasta z kremami, ale od czasu do czasu również dobrym drożdżowym nie pogardzę. Oto przepis:

wtorek, 5 grudnia 2017

Sernik na herbatnikach

sernik klasyczny sernik na herbatnikach sernik pieczony sernik na ciastkach sernik na smietanie sernik z kremowka

Serniki - jak już pisałam przy okazji innego przepisu na sernik - uwielbiam. Kiedyś z reguły robiłam sernik z jednego sprawdzonego przepisu. Od jakiegoś czasu jednak od tego odeszłam i wypróbowuję nowe pomysły i przepisy. Nie są to jakoś kolosalnie duże różnice, bo w zasadzie wszystkie serniki robi się podobnie.
Bardziej chodzi o detale, o jakiś dodatek, ilość składników czy inny rodzaj spodu lub polewy. Właściwie wszystkie serniki mi smakują. Jeszcze chyba nie było sytuacji żeby jakiś był niedobry. Najbardziej jednak smakują mi takie, w których jest bardzo dużo sera i minimalna ilość ciasta lub tego ciasta w ogóle brak. Lubię też jak sernik jest z jakąś polewą np. czekoladową lub toffi. Fajnym też pomysłem jest dodatek dżemu lub owoców do sernika. Mogą to być brzoskwinie lub wiśnie dodane bezpośrednio do sera albo frużelina do polania po upieczeniu.
Przepisów jest mnóstwo, więc czasem ciężko się zdecydować na jakiś konkretny. Dziś jednak zaprezentuję wam sernik na ciastkach z dodatkiem śmietany. Oto przepis:

niedziela, 3 grudnia 2017

Polędwiczki w sosie śmietanowo - porowym

poledwiczki wieprzowe w sosie smietanowo porowym z ryzem pomysl na poledwiczki poledwiczki w porach poledwiczki w smietanie
Polędwiczki w sosie śmietanowo - porowym to chyba jedno z moich ulubionych dań obiadowych. Jest bardzo szybkie i łatwe do zrobienia. Jest to potrawa, której nie da się zepsuć, która zawsze wychodzi smaczna. Jest bardzo delikatne bo polędwiczka to chyba jedno z najlepszych rodzajów mięs. Nie wymaga długiej obróbki, jest mięciutkie i delikatne.
Inspiracją do stworzenia tego dania był przepis od mojej siostry. Ona dostała go z kolei od koleżanki. W oryginale polędwiczki były tylko z porem bez śmietany. Mi jednak czegoś tam brakowało, więc wpadłam na pomysł by dodać trochę sosu do tego wszystkiego i najlepiej pasowała mi śmietana. W ten sposób powstało pyszne danie, które robię w domu dość często. Oto przepis:

sobota, 2 grudnia 2017

Surówka z kapusty kiszonej z marchewką

surówka z kapusty kiszonej z marchewka i oliwa olejem prosta surowka do obiadu surowka do ryby surowka z dwoch skladnikow

Surówka z kiszonej kapusty to chyba najprostrza surówka jaką znam. Właściwie kapustę kiszoną można jeść samą, bez żadnych dodatków i też będzie świetnym dodatkiem do tradycyjnego kotleta. Można też dodać choćby marchewkę i olej tak jak ja i wtedy mamy trochę łagodniejszą wersję kapusty kiszonej. Bo wiadomo, że kapusta jest słona i kwaśna więc nie każdy lubi ją "na surowo".
Na moim blogu prezentowałam wam już przepis na surówkę z kapusty kiszonej z majonezem i podsmażaną cebulką. Dziś zdecydowałam się na surówkę lżejszą bez majonezu i cebuli, a za to z marchewką i olejem. Surówka taka najbardziej pasuje do ryby, ale do kotletów czy mięs pieczonych bądź duszonych również świetnie się sprawdzi. Oto przepis:

piątek, 1 grudnia 2017

Orzeszki z kremem wafelkowym i budyniowym

ciastka ciasteczka orzeszki orzechy z kremem wafelkowym budyniowym z kremem z mleka w proszku ciasteczka swiateczne bozonarodzeniowe ciekawe ciasteczka zaskakujace dla dzieci

Orzeszki z kremem wafelkowym lub budyniowym to pyszne ciasteczka wypiekane w specjalnych foremkach, patelni do orzeszków lub opiekaczu i nadziewane dowolnymi kremami. Wczoraj serwowałam orzeszki kakaowe z kremem kakaowo - orzechowym (tu znajdziecie przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/orzeszki-kakaowe_29.html), a dziś mam dla was wersję podstawową orzeszków, bo bez kakao z kremem wafelkowym i budyniowym. Zawsze wydawało mi się, że zrobienie takich orzeszków jest bardzo pracochłonne, ale teraz mogę powiedzieć, że wcale tak nie jest.
Zwłaszcza jeśli się posiada opiekacz lub patelnię, gdzie na raz wchodzi kilkanaście orzeszków. Orzeszki pieką się błyskawicznie, więc praca idzie bardzo szybko. Nadziewanie kremem też jest łatwe i proste. Nie trzeba kremu przekładać do rękawów cukierniczych czy szpryc, wystarczy nakładać go małą łyżeczką. Efekt jest natomiast bardzo fajny. Orzeszki prezentują się rewelacyjnie, niemal jak prawdziwe orzechy. Na pewno wywołają zachwyt i zaciekawienie waszych domowników i gości. Oto przepis:

czwartek, 30 listopada 2017

Zupa fasolowa

zupa fasolowa fasolowka zupa z fasoli zupa z wkladka fasolowa na kielbasie fasolowka z wkladka fasolowka na dziczyznie pozywna zupa

Zupa fasolowa to obok pomidorowej jedna z moich ulubionych zup. Uwielbiam zupy i uwielbiam fasolę w każdej postaci, więc ta zupa to dla mnie połączenie idealne. No a poza tym oprócz tego że zupa jest smaczna, to do tego bardzo zdrowa. Fasola ma bowiem wiele właściwości odżywczych. Zawiera bardzo dużo białka roślinnego, a więc jest dobrym zamiennikiem dla mięsa dla wegetarian.
Zawiera również witaminy z grupy B, C i E. Jest bogata w wapń, potas, fosfor czy magnez. A więc fasola to prawdziwa skarbnica witamin. Dodatkowo jak każda zupa, również fasolowa gotowana jest na innych warzywach, które również zawierają bardzo dużo witamin. Zupa fasolowa jest też bardzo syta dzięki fasoli, a ugotowana z jakąś mięsną wkładką może stanowić trochę taki posiłek 2w1 zastępując drugie danie. Przynajmniej mi starcza taka miseczki fasolówki z wkładką aby się najeść do syta. Fasolówka jest dobra zaraz po ugotowaniu jak i na drugi dzień. Pierwszego dnia jest bardziej klarowna, bardziej jak rosół/wywar z warzywami, a gdy postoi robi się bardziej gęsta bo warzywa w tym fasola puszczają skrobię. Ja taką gęstą lubię chyba jeszcze bardziej. A oto mój przepis:

środa, 29 listopada 2017

Orzeszki kakaowe

ciastka ciasteczka orzeszki z masa z mleka w proszku orzeszki z kremem kakaowym pomyslowe ciasteczka ciasteczka swiateczne na swieta

Orzeszki to podobno ciasteczka typowe dla epoki PRL-u. Nie wypowiem się w tym temacie, bo jestem za młoda. Niektórzy je kojarzą z dzieciństwem, ale ja znów nie mogę się do tego zdania przyłączyć, bo u mnie w rodzinnym domu nie były znane. Pierwszy raz zetknęłam się z tymi ciastkami będąc w liceum. Wtedy jedna z moich koleżanek przyniosła je do szkoły i powiedziała kilka słów na temat tego jak się je robi.

Kaszanka z cebulką z patelni

Kaszanka smazona kaszanka z patelni z cebulka kaszanka z musztarda kaszanka swojska


Kaszanka z cebulką z patelni to szybkie, proste i bardzo tanie danie dobre na każdą porę dnia. W zależności od tego jaką ilość przygotujemy, może stanowić śniadanie, obiad lub kolację. Przynajmniej u mnie tak jest. Być może ktoś zarzuci mi że to danie jest banalne i nie powinnam takiego przepisu zamieszczać, ale może choć dla części z was będzie jakąś podpowiedzią jeśli nie macie pomysłu na smaczny posiłek.
Dla mnie kaszanka z cebulką to zdecydowanie smak dzieciństwa. Zawsze kaszanka kojarzyła mi się z biedą, być może dlatego że jest tania, ale wydaje mi się że ostatnio zyskała na popularności. Zwłaszcza dużą popularnością cieszy się kaszanka z grilla. Teraz gdy jest zimno i grill nie jest u mnie odpalany, trzeba zaspokoić apetyt w ten sposób. Oto przepis:

poniedziałek, 27 listopada 2017

Barszcz czerwony czysty

Barszcz czerwony czysty barszcz wigilijny barszcz jak z kartonu barszcz z burakow czerwonych barszcz niezabielany barszcz z uszkami

Ostatnio gotowałam barszcz czerwony zabielany (tu znajdziecie na niego przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/barszcz-czerwony-zabielany.html). Tym razem jednak naszła mnie ochota na barszczyk czerwony ale czysty taki jaki można kupić gotowy do podgrzania w kartonie. Taki barszcz bardzo kojarzy mi się z Wigilią bo zazwyczaj sięgamy po niego tylko raz w roku. I chyba z racji z tego, że zbliżają się Święta przypomniałam sobie o tym barszczyku i nabrałam na niego ochoty.
Ponadto w tym roku bardzo obrodziły w moim warzywniaku buraczki więc szkoda żeby się zmarnowały, lepiej je jakoś wykorzystać. Taki barszcz czysty gotowałam pierwszy raz, zawsze korzystałam z gotowców (może wstyd się przyznać, ale szczerość jest u mnie na pierwszym miejscu) więc trochę się obawiałam czy nie wyjdzie wodnisty i bez smaku. Ale kto nie ryzykuje, ten nie pije... barszczyku. Barszczyk wyszedł bardzo dobry, więc obawy były niepotrzebne. Oto przepis:

Uszka z kapustą i grzybami do barszczu

uszka z kapusta i grzybami do barszczu czerwonego uszka wigilijne

Uszka z kapustą i grzybami to trochę pracochłonna potrawa, ale właściwie przygotowuje się ją tylko raz w roku więc można się trochę pomęczyć. Poza tym ja bardzo lubię wszelkiego typu prace manualne w kuchni jak lepienie uszek czy pierogów. Jakoś mnie to uspokaja, wycisza i relaksuje. Niby jest męczące dla nóg czy pleców, ale mi to nie przeszkadza.
Poza tym myśl że można zjeść wszystko własnej roboty gdzie wiemy dobrze co jest włożone i jak to jest zrobione bierze górę.  Przyjemność jedzenia swojskich potraw jest całkiem inna niż sztucznych produktów ze sklepów.  Poza tym takie uszka przygotowuje się z reguły raz w roku, więc jeśli pomęczymy się kilka dni przed świętami to potem lepiej się nam odpoczywa i świętuje w święta. Oto przepis na uszka:

Mleczne ciasto z mikrofali

mleczne ciasto z mikrofali ciasto z mikrofalowki szybkie ciasto w trzy minuty puszyste ciasto smietankowe

O zaletach wypieków z kuchenki mikrofalowej pisałam już wielokrotnie przy okazji innych przepisów. Podkreślałam że są bardzo szybkie i łatwe do zrobienia. Nie wymagają wielu składników, ani użycia miksera czy innych sprzętów.
Ciasta zawsze się udają jeśli pilnuje się czasu pieczenia, wychodzą pulchne i miękkie. Dobrze wyrastają i nie opadają po wyjęciu z kuchenki. No i można je jeść na ciepło zaraz po upieczeniu nie czekając na to aż wystygną. Nawet niektóre z tych ciast na ciepło są lepsze niż na zimno. Zauważyłam że po schłodzeniu ciasta z mikrofali trochę obsychają. Nie wszystkie, ale niektóre tak. Porcje tych wypieków są niewielkie, więc można zjeść na raz lub na dwa razy. Można takie ciastka przygotować w kubeczku i jeść łyżeczką lub przygotować w większej foremce. Niestety zwykłe metalowe foremki się do tego nie nadają.
Muszą to być foremki szklane lub silikonowe albo specjalne plastikowe miski przeznaczone do użytku w mikrofali. Oto przepis:

niedziela, 26 listopada 2017

Kapusta z grzybami

kapusta z grzybami kapusta wigilijna kapusta postna kapusta kiszona z grzybami bigos z kapusty kiszonej z grzybami farsz do pierogow farsz do uszek krokietow pasztecikow


Kapusta z grzybami to typowo wigilijna i postna potrawa. Zazwyczaj nie przygotowuje się jej na co dzień całym rokiem, a jedynie na Wigilię. Przynajmniej tak jest u mnie w domu. Może to i słusznie bo wtedy taka wyczekana cały rok kapustka smakuje wyśmienicie. Kapusta z grzybami to taka potrawa wielozadaniowa. Ma bardzo wiele zastosowań. Podana na gorąco może stanowić samodzielne danie z pieczywem lub ziemniakami.
Na zimno może stanowić coś w rodzaju sałatki i pełnić rolę dodatku do mięsa lub ryby. Ja czasem mieszam ją jeszcze z majonezem. Jest wtedy pyszna. No i na koniec taka kapusta z grzybami świetnie sprawdza się jako farsz do uszek, pierogów, krokietów czy pasztecików wigilijnych. Przy ugotowaniu samej kapusty nie ma dużo pracy. Jedynie trzeba trochę czasu bo grzyby powinno namoczyć się dzień wcześniej. Samo zaś gotowanie to kwestia ok. 1-1,5 godziny. Oto przepis:

Muffinki piernikowe z mikrofali

muffinki piernikowe babeczki piernikowe z mikrofali ciastka z mikrofalowki babeczki z kuchenki mikrofalowej szybkie muffinki muffinki o smaku piernikowym


To już kolejne ciasta a raczej ciastka z kuchenki mikrofalowej. Może nie są najzdrowsze, ale idealne gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Ich zaletą jest to, że można je zjeść na ciepło od razu po upieczeniu i nie trzeba czekać aż ostygną. Poza tym porcje takich wypieków są niewielkie, można zjeść na raz lub podzielić się z jedną osobą.
W ten sposób nie musimy się martwić że coś zostanie i się zmarnuje. No i oczywiście wypieki z mikrofali są bardzo proste i naprawdę ekspresowe w przygotowaniu i pieczeniu. Do zrobienia takiego ciasta czy muffinek nie trzeba nawet wyjmować miksera. Wystarczy jedna lub dwie miski i łyżka. Składników nie trzeba odważać na wadze kuchennej co do grama. Wszystko jest przeważnie przeliczone na łyżki. Trzeba tylko dostosować czas pieczenia do mocy kuchenki mikrofalowej, bo nie każda jest taka sama.
Niestety jak zbyt długo przytrzymamy ciastka w mikrofali to mogą zrobić się suche lub stwardnieć. Jeśli natomiast zachowamy odpowiedni czas pieczenia, uzyskamy mięciutkie i pulchne wypieki. A oto przepis na muffinki piernikowe: