piątek, 25 maja 2018

Ciasto kruche z rabarbarem i jabłkami

ciasto kruche z rabarbarem i jablkami ciasto kruche z budyniem ciasto kruche z owocami ciasto z kruszonka

Sezon na rabarbar w pełni więc czas na kolejne ciasto z rabarbarem. To ciasto jest podobne do poprzedniego, na które przepis znajdziecie pod tym linkiem: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/05/kruche-ciasto-z-budyniem-i-rabarbarem.html. Zrobiłam podobne ponieważ tamto bardzo mi smakowało. Tym razem zrobiłam trochę inaczej ciasto kruche, nie dodałam dżemu porzeczkowego, a zamiast budyni truskawkowych użyłam budyni waniliowych. Oprócz rabarbaru, który jest dość kwaśny dodałam jeszcze jabłka. Ciasto wyszło pyszne, więc chętnie będę do niego wracać. Oto przepis:

Składniki:
3szkl. mąki pszennej tortowej
1szkl. cukru pudru
1 mały cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 żółtko
250g margaryny
1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
2 budynie waniliowe bez cukru
5-6 łyżek cukru do budyniu
650ml mleka
1 łyżka mąki pszennej tortowej do budyniu
kilka łodyg rabarbaru
2-3 jabłka
2 łyżki cukru do posypania owoców
cukier puder do oprószenia ciasta
ciasto kruche z rabarbarem i jablkami ciasto kruche z budyniem ciasto kruche z owocami ciasto z kruszonka

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam 3 szklanki mąki, 1 szklankę cukru pudru, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Do składników sypkich wbiłam jajko i żółtko. Wkroiłam zimną margarynę, wlałam zimną śmietanę. Wszystko szybko zagniotłam na jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę owinęłam folią spożywczą i schowałam na kilka godzin do zamrażalki. Zamarznięte ciasto podzieliłam na dwie części. Jedną część starłam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 25x25cm. 2 szklanki mleka zagotować. 2 proszki budyniowe rozmieszałam z 1 łyżką mąki i 5 łyżkami cukru w 150 ml mleka i wlałam na gotujące się mleko. Budyń gotowałam, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Odstawiłam do przestygnięcia na kilka minut. Rabarbar umyłam, osuszyłam i pokroiłam na kilkucentymetrowe kawałki. Jabłka obrałam, pozbawiłam gniazd nasiennych i pokroiłam w podobne kawałki jak rabarbar. Gorący budyń wyłożyłam na ciasto. Na budyniu poukładałam jabłka i rabarbar na przemian i posypałam 2 łyżkami cukru. Na wierzch ciasta starłam resztę ciasta. Ciasto piekłam ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudziłam (najlepiej schłodzić w lodówce). Przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!! 

ciasto kruche z rabarbarem i jablkami ciasto kruche z budyniem ciasto kruche z owocami ciasto z kruszonka

ciasto kruche z rabarbarem i jablkami ciasto kruche z budyniem ciasto kruche z owocami ciasto z kruszonka
ciasto kruche z rabarbarem i jablkami ciasto kruche z budyniem ciasto kruche z owocami ciasto z kruszonka

poniedziałek, 21 maja 2018

Sałatka w sosie koperkowym

salatka w sosie koperkowym salatka z nowalijek salatka do grilla salatka grilowa salatka z rzodkiewka salatka z kukurydza salatka bez majonezu salatka z vinaigrettem

Mamy drugą połowę maja i pojawiają się już świeże warzywa w warzywniaku tak zwane nowalijki. Po długiej jesieni i zimie jesteśmy ich bardzo spragnieni, więc staram się je wykorzystywać jak najwcześniej. Dziś postanowiłam przyrządzić lekką sałatkę z nowalijek w sosie koperkowym. Niestety nie wszystkie składniki sałatki pochodzą z własnych zbiorów, bo nie ma jeszcze na przykład pomidorów, ale większość pochodzi z naszego warzywniaka. Sałatkę wzbogaciłam jeszcze o kukurydzę konserwową bo ma ładny kolor a poza tym lubię jej smak w sałatkach. Oto przepis:

Składniki:
0,5 główki sałaty karbowanej
1 bardzo duży pomidor
2 pęczki rzodkiewek
0,5 puszki kukurydzy konserwowej
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
1 łyżka octu
4 łyżki oleju
sól
pieprz czarny mielony
pieprz ziołowy
salatka w sosie koperkowym salatka z nowalijek salatka do grilla salatka grilowa salatka z rzodkiewka salatka z kukurydza salatka bez majonezu salatka z vinaigrettem

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa przed przygotowaniem sałatki umyłam i osuszyłam. Sałatę pokroiłam drobno nożem choć fachowo powinno się ją porwać rękami. Pomidora pokroiłam w kostkę. Rzodkiewki pokroiłam w cienkie plasterki. Kukurydzę odsączyć do zalewy. Wszystkie warzywa wrzuciłam do salaterki. Szczypiorek posiekałam i dodałam do sałatki. W oddzielnym kubeczku przygotowałam sos koperkowy. W tym celu wlałam do kubeczka olej, dolałam ocet. Do oleju wymieszanego z octem wsypałam sól, pieprz czarny mielony i pieprz ziołowy. Koperek drobniutko posiekałam i dodałam do sosu. Wszystko dokładnie wymieszałam. Tak przygotowanym sosem polałam sałatkę. Wszystko dokładnie wymieszałam. Sałatkę można podawać jako samodzielną przekąskę na przykład na drugie śniadanie lub podwieczorek lub jako surówkę do obiadu. Sałatka świetnie też pasuje do dań z grilla.

SMACZNEGO!!!

salatka w sosie koperkowym salatka z nowalijek salatka do grilla salatka grilowa salatka z rzodkiewka salatka z kukurydza salatka bez majonezu salatka z vinaigrettem

salatka w sosie koperkowym salatka z nowalijek salatka do grilla salatka grilowa salatka z rzodkiewka salatka z kukurydza salatka bez majonezu salatka z vinaigrettem

niedziela, 20 maja 2018

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

kruche ciasto z budyniem i rabarbarem ciasto z owocami ciasto z kruszonka ciasto z dzemem
kruche ciasto z budyniem i rabarbarem ciasto z kruszonka ciasto kruche z owocami ciasto z dzemem


Sezon na rabarbar w pełni więc czas na ciasto z tym nietypowym owocem/warzywem. Najczęściej z rabarbarem robi się ciasta kruche i łączy się go z budyniem. Sam rabarbar jest dość kwaśny więc wypieki z nim nie należą do bardzo słodkich chyba że doda się więcej cukru.
Ja dziś zdecydowałam się zrobić takie tradycyjne ciasto kruche z budyniem i rabarbarem. Ciasto wyszło bardzo smaczne i już myślę o upieczeniu kolejnej porcji. Oto przepis:


Składniki:
1 duże jajko
ok. 2,5szkl. mąki pszennej tortowej
0,5szkl. mąki ziemniaczanej
ok. 220g margaryny
3/4szkl. cukru pudru
32g cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany 30%
2 budynie truskawkowe z cukrem
700ml mleka
2 łyżki cukru do budyniu
ok. 500g rabarbaru + 2 łyżki do zasypania rabarbaru
3-4 łyżki dżemu np. porzeczkowego
kruche ciasto z budyniem i rabarbarem ciasto z kruszonka ciasto kruche z owocami ciasto z dzemem

Sposób przygotowania:
Do dużej miski wsypałam mąkę pszenną tortową i mąkę ziemniaczaną. Dosypałam cukier puder i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Wkroiłam w to zimną margarynę. Wbiłam jajko i wlałam zimną śmietanę. Lepsza byłaby kwaśna śmietana 12 lub 18% ale akurat takiej nie miałam. Wszystko zagniotłam szybko rękami na jednolite ciasto. Zagniecione ciasto uformowałam w kulę, owinęłam folią spożywczą i włożyłam do zamrażalki. Ciasto pozostawiłam w zamrażalce całą noc ale wystarczy też kilka godzin. 

Dwie szklanki mleka zagotowałam. W 0,5 szklanki zimnego mleka rozmieszałam proszki budyniowe wraz z 2 łyżkami cukru (mimo że budyń był już z cukrem). Zawiesinę budyniową przelałam na gotujące się mleko i gotowałam ciągle mieszając aż budyń zgęstniał. Budyń odstawiłam do lekkiego przestudzenia.

Rabarbar umyłami osuszyłam. Następnie pokroiłam go na ok. 2-3 centymetrowe kawałki i wrzuciłam je do miski. Pokrojony rabarbar zasypałam ok. 2 łyżkami cukru i wymieszałam. Tak przygotowany rabarbar odstawiłam na ok. 30 minut.

Kwadratową tortownicę lub blachę o wymiarach ok. 25x25cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dno starłam na tarce większą połowę ciasta. Lekko je ugniotłam palcami i posmarowałam cienko dżemem porzeczkowym. Na to wyłożyłam lekko przestudzony budyń. Na budyniu poukładałam kawałki rabarbaru w cukrze. Na wierzch starłam resztę ciasta. Blachę z ciastem wstawiłam do piekarnika i piekłam ciasto ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wyjęłam i wystudziłam. Przed podaniem ciasto oprószyłam cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!

kruche ciasto z budyniem i rabarbarem ciasto z kruszonka ciasto kruche z owocami ciasto z dzemem

kruche ciasto z budyniem i rabarbarem ciasto z kruszonka ciasto kruche z owocami ciasto z dzemem

kruche ciasto z budyniem i rabarbarem ciasto z kruszonka ciasto kruche z owocami ciasto z dzemem

niedziela, 13 maja 2018

Ciasto jogurtowe z owocami, budyniem i galaretką


ciasto jogurtowe z owocami budyniem i galaretka proste ciasto z owocami ciasto ucierane z truskawkami ciasto z kremem i galaretka ciasto z jagodami ciasto z jablkami

Ciasto jogurtowe z owocami, budyniem i galaretką to połączenie samych pyszności w jednym cieście. To ciasto zawiera wszystko co lubię najbardziej w ciastach. Jest puszyste, wilgotne i delikatne. Robi się je łatwo i szybko. Jedynie trzeba trochę poczekać na efekt końcowy gdyż budyń i galaretką muszą wystygnąć i stężeć. Jeśli ktoś jednak nie ma zbyt dużo czasu to można to ciasto zrobić z samym cukrem pudrem i też będzie pyszne. Oto przepis:
ciasto jogurtowe z owocami budyniem i galaretka proste ciasto z owocami ciasto ucierane z truskawkami ciasto z kremem i galaretka ciasto z jagodami ciasto z jablkami

Składniki:
3 duże jajka
3szkl. mąki pszennej tortowej
ok. 1,5szkl. cukru
50g roztopionego masła
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
1 duży jogurt naturalny gęsty ok.400g
owoce: jabłka, mrożone truskawki i jagody

Dekoracja:
2 budynie jaglane waniliowe
2,5szkl. mleka
4-5 łyżek cukru
2 dowolne galaretki (u mnie o smaku coca-coli i czarnej porzeczki)
ciasto jogurtowe z owocami budyniem i galaretka proste ciasto z owocami ciasto ucierane z truskawkami ciasto z kremem i galaretka ciasto z jagodami ciasto z jablkami

Sposób przygotowania:
Jajka wbiłam do miski miksera. Wsypałam cukier i ubiłam na puszysty jasny krem. Następnie masę jajeczną połączyłam z jogurtem naturalnym i roztopionym masłem. Nie należy tu długo miksować, jedynie do połączenia składników. Do osobnej miski przesiałam mąkę i wymieszałam ją z proszkiem do pieczenia, a następnie przesypałam ją do masy jajecznej. Wymieszałam ciasto najpierw łyżką a potem krótko zmiksowałam mikserem żeby nie było grudek. Ciasto przelałam do dużej blaszki ok. 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. W ciasto poukładałam kawałki obranego jabłka oraz mrożone truskawki i jagody (bez ich wcześniejszego rozmrażania). Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ciasto wyjęłam i wystudziłam. Wystudzone udekorowałam budyniem. W tym celu 2 szklanki mleka zagotowałam a w 0,5 szklanki mleka rozmieszałam proszki budyniowe i cukier. Zawiesinę przelałam na gotujące się mleko i gotowałam, cały czas mieszając aż budyń zgęstniał. Budyń odstawiłam na kilkanaście minut do lekkiego przestudzenia a następnie przełożyłam go do rękawa cukierniczego i wycisnęłam kratkę na cieście. Galaretki rozpuściłam według przepisu na opakowaniu. Gdy wystygły i zaczęły tężeć przełożyłam je na ciasto. Ciasto wstawiłam na kilka godzin do lodówki żeby galaretki stężały do końca. Ciasto wyszło pyszne, polecam.

SMACZNEGO!!!

ciasto jogurtowe z owocami budyniem i galaretka proste ciasto z owocami ciasto ucierane z truskawkami ciasto z kremem i galaretka ciasto z jagodami ciasto z jablkami

ciasto jogurtowe z owocami budyniem i galaretka proste ciasto z owocami ciasto ucierane z truskawkami ciasto z kremem i galaretka ciasto z jagodami ciasto z jablkami


czwartek, 10 maja 2018

Muffinki z jagodami

muffinki z jagodami muffinki jogurtowe muffinki z owocami babeczki z jagodami magdalenki

Muffinki z jagodami to bardzo prosty i szybki wypiek. Na jego przygotowanie potrzeba zaledwie kilkunastu minut. Samo pieczenie też nie zajmuje dużo czasu bo ok. 25 minut. Muffinki szybko stygną więc w niedługim czasie mamy pyszny deser. Te muffinki powstały z ciasta jogurtowego na oleju i z dodatkiem mrożonych jagód. Nadchodzi lato więc trzeba wykorzystać zapasy mrożonych owoców. Takie muffinki można oczywiście wykonać również z dodatkiem innych owoców, czy też kawałków czekolady lub z marmoladą. Można je upiec nawet bez żadnych dodatków. Moją ulubioną wersją jest jednak wersja z owocami. Oto przepis:

Składniki na 8 muffinek:
1 duże jajko
0,5szkl. gęstego jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju
niepełna szklanka maki pszennej tortowej
ok. 1/3szkl. cukru zwykłego
1 cukier cytrynowy 15g
1 łyżeczka proszku do pieczenia
mrożone jagody
cukier puder do dekoracji
muffinki z jagodami muffinki jogurtowe muffinki z owocami babeczki z jagodami magdalenki

Sposób przygotowania:
Jak już chyba pisałam przy okazji innych przepisów na muffinki, zasadą przy ich robieniu jest łączenie składników mokrych oddzielnie i składników suchych oddzielnie, a dopiero na końcu wymieszanie ich razem. Tak też należy zrobić w tym przypadku. Do jednej miski wbiłam jajko i lekko zmiksowałam mikserem. Dodałam do niego jogurt i olej i ponownie krótko zmiksowałam aż składniki się połączyły. W drugiej misce wymieszałam przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i obydwa rodzaje cukru. Na końcu wlałam składniki mokre do suchych i wymieszałam najpierw łyżką a potem mikserem na niskich obrotach aż składniki się dokładnie połączyły. Silikonowe foremki na muffinki wyłożyłam papierowymi papilotkami. Do każdej papilotki nałożyłam ok. 2 łyżki ciasta (tak aby sięgało mniej więcej do 2/3 wysokości papilotki lub trochę wyżej). Gdy ciasto miałam rozłożone w foremkach, każdą muffinkę posypałam mrożonymi jagodami. Foremki wstawiłam do zimnego piekarnika i piekłam do suchego patyczka. U mnie zajęło to ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu muffinki wyjęłam z piekarnika i wystudziłam w foremkach. Następnie wyjęłam z foremek i posypałam cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!

muffinki z jagodami muffinki jogurtowe muffinki z owocami babeczki z jagodami magdalenki

muffinki z jagodami muffinki jogurtowe muffinki z owocami babeczki z jagodami magdalenki

muffinki z jagodami muffinki jogurtowe muffinki z owocami babeczki z jagodami magdalenki

środa, 2 maja 2018

Tort truskawkowo - śmietankowy

tort truskawkowo smietankowy tort dla dziecka tort na dwa latka tort z bita smietana tort z dzemem

Tort truskawkowo - śmietankowy to tort na cytrynowym biszkopcie przełożony kremem truskawkowo - śmietanowym z dodatkiem serka mascarpone. Tort nasączyłam sokiem cytrynowym wymieszanym z wodą i cukrem. Dodatkowo do jednej warstwy tortu dodałam dżem z czarnej porzeczki. Tort ozdobiłam różami z masy marcepanowej, truflami czekoladowymi i bitą śmietaną. Z wykończenia tortu nie jestem zadowolona, ale miałam bardzo mało czasu na jego zrobienie i brak pomysłów jak miałby wyglądać więc wyszło jak wyszło. Dla mnie ważniejszy jest smak, a ten jest jak najbardziej w porządku. Oto przepis:

Biszkopt:
8 jajek
3/4szkl. cukru zwykłego
1 cukier waniliowy
1szkl. mąki pszennej tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
zapach cytrynowy
szczypta soli
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzieliłam od żółtek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utarłam z cukrem zwykłym i waniliowym na jasny puszysty krem. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiałam razem z proszkiem do pieczenia do oddzielnej miseczki, a następnie dodałam ją partiami do utartych żółtek. Gdy składniki się połączyły do ciasta dodałam ubite białka i na koniec zapach cytrynowy. Wszystko wymieszałam i przelałam do kwadratowej tortownicy o wymiarach ok. 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam do suchego patyczka czyli ok. godziny w temperaturze 170 stopni z włączonym termoobiegiem. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i wystudziłam na metalowej kratce. Gdy wystygło przekroiłam biszkopt na trzy równe blaty.
tort truskawkowo smietankowy tort dla dziecka tort na dwa latka tort z bita smietana tort z dzemem

Poncz:
sok z jednej cytryny
3-4 łyżeczki cukru
ok. 250-300ml ciepłej wody

Cytrynę wymasowałam i wycisnęłam z niej sok. Do soku dodałam cukier i przegotowaną ciepłą wodę. Mieszałam aż cukier się rozpuścił.

Krem:
1 gotowy krem truskawkowy do tortów
200ml mleka
330ml śmietany 30%
250g serka mascarpone
2 śmietan - fixy
1 cukier waniliowy
dżem z czarnej porzeczki

Zimne mleko wlałam do miski. Wsypałam proszek kremu truskawkowego i ubijałam go ok. 4 minuty tak jak napisano na opakowaniu. Do ubitego kremu dodałam serek mascarpone i zmiksowałam. Zimną śmietanę przelałam do drugiej miseczki. Wsypałam śmietan - fixy i cukier waniliowy i ubiłam ją na sztywny krem. Ubitą śmietanę dodałam do kremu truskawkowego z mascarpone i zmiksowałam.
tort truskawkowo smietankowy tort dla dziecka tort na dwa latka tort z bita smietana tort z dzemem

Boki i wierzch tortu:
400ml śmietany 30%
1 cukier waniliowy
ozdoby z masy marcepanowej
trufle czekoladowe
posypki cukrowe
winogrona

Zimną śmietanę wlałam do wysokiego naczynia. Wsypałam cukier waniliowy i ubiłam ją na sztywny krem.

Złożenie tortu:
Pierwszy blat biszkoptu nasączyłam 1/3 ponczu cytrynowego i rozsmarowałam połowę kremu truskawkowego. Przykryłam drugim blatem biszkoptu nasączyłam połową pozostałego ponczu i posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki. Wyłożyłam resztę kremu truskawkowego i ułożyłam trzeci blat biszkoptu. Nasączyłam go resztą ponczu cytrynowego. Wierzch i boki tortu posmarowałam ubitą śmietaną. Resztę śmietany przełożyłam do szprycy i wycisnęłam rozetki dookoła tortu układając pomiędzy nimi trufle czekoladowe. W jednym rogu ułożyłam róże i listki które przygotowałam z masy marcepanowej. Dodatkowo ozdobiłam tort posypkami cukrowymi i połówkami winogron.

SMACZNEGO!!!

tort truskawkowo smietankowy tort dla dziecka tort na dwa latka tort z bita smietana tort z dzemem

tort truskawkowo smietankowy tort dla dziecka tort na dwa latka tort z bita smietana tort z dzemem

tort truskawkowo smietankowy tort dla dziecka tort na dwa latka tort z bita smietana tort z dzemem

tort truskawkowo smietankowy tort dla dziecka tort na dwa latka tort z bita smietana tort z dzemem

Ciasto z truskawkami

ciasto z truskawkami ucierane ciasto z truskawkami ciasto na oleju proste ciasto z owocami

Ciasto z truskawkami to tradycyjne ciasto ucierane z dodatkiem truskawek świeżych lub mrożonych. Zrobione jest na oleju dlatego jest fajnie wilgotne. Można je oczywiście zrobić z różnymi owocami i z każdymi smakuje wyśmienicie. Ciasto jest puszyste, rośnie wysokie zwłaszcza na środku. Robi się je w miarę szybko. Jest bardzo fajne na co dzień do kawy czy herbaty ale sprawdzi się również od święta. U mnie często gości na stole zarówno latem jak i zimą. Oto przepis:

Składniki:
5 jajek
1szkl. cukru zwykłego
1 cukier waniliowy
1 i 3/4szkl. mąki pszennej tortowej +ok. 1-2 łyżki do obsypania truskawek
ok. 3/4szkl. oleju
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
zapach cytrynowy do ciast
truskawki mrożone
cukier puder do oprószenia
ciasto z truskawkami ucierane ciasto z truskawkami ciasto na oleju proste ciasto z owocami

Sposób przygotowania:
Jajka i olej do tego ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. 
Jajka wbiłam do miski miksera. Dosypałam do nich cukier zwykły i waniliowy i utarłam na jasny puszysty krem. Następnie cienkim strumieniem wlałam do masy jajecznej olej. Zmiksowałam do połączenia. Mąkę pszenną przesiałam z proszkiem do pieczenia do oddzielnej miseczki i wymieszałam dokładnie łyżką. Następnie dodałam ją partiami do utartych jajek z cukrem i olejem. Gdy wszystko się połączyło, dodałam do ciasta zapach cytrynowy i zmiksowałam. Ciasto przelałam do kwadratowej tortownicy o wymiarach ok. 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Mrożone truskawki wrzuciłam do miseczki i wsypałam do nich ok. 1-2 łyżki mąki pszennej. Truskawki obtoczyłam w mące a następnie poutykałam w cieście. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam do suchego patyczka, czyli ok. godziny w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wyjęłam i wystudziłam na metalowej kratce. Przed podaniem ciasto oprószyłam cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!

ciasto z truskawkami ucierane ciasto z truskawkami ciasto na oleju proste ciasto z owocami

ciasto z truskawkami ucierane ciasto z truskawkami ciasto na oleju proste ciasto z owocami

ciasto z truskawkami ucierane ciasto z truskawkami ciasto na oleju proste ciasto z owocami

ciasto z truskawkami ucierane ciasto z truskawkami ciasto na oleju proste ciasto z owocami


Truskawkowy sernik na zimno

truskawkowy sernik na zimno sernik jogurtowy ciasto truskawkowe ciasto z musem truskawkowym ciasto z truskawkami ciasto z jogurtem ciasto z galaretka

Truskawkowy sernik na zimno to bardzo lekkie i zdrowe ciasto. Jest zrobione na bazie jogurtu i serka waniliowego połączonych z galaretką. Do tego dodałam warstwę musu truskawkowego z własnych mrożonych truskawek oraz warstwę galaretki. Ciasto jest bardzo lekkie, ładnie wygląda, ma ładny kolor - różne odcienie różu/czerwieni i fajnie się prezentuje. Jest idealne jako deser na ciepłe dni, grille i imprezy na powietrzu oraz na przyjęcia dla dzieci. Oto przepis:

Składniki:
300g jogurtu naturalnego
200g serka waniliowego
3 galaretki truskawkowe
okrągłe biszkopty
1 galaretka truskawkowa z pianka
mrożone truskawki
truskawkowy sernik na zimno sernik jogurtowy ciasto truskawkowe ciasto z musem truskawkowym ciasto z truskawkami ciasto z jogurtem ciasto z galaretka

Sposób przygotowania:
Okrągłą tortownicę o średnicy ok. 24cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam okrągłe biszkopty jeden przy drugim. Niektóre poprzycinałam żeby się dobrze wpasowały. Dwie galaretki truskawkowe zwykłe rozpuściłam w 400ml gorącej wody i wystudziłam. Gdy były zimne zmieszałam jogurt naturalny z serkiem waniliowym a następnie połączyłam je z zimnymi galaretkami. Tak powstałą masę wylałam na biszkopty i wstawiłam ciasto do lodówki żeby masa stężała. Truskawki mrożone włożyłam do garnka i zagotowałam. Gdy zaczęły się gotować i były już miękkie zblendowałam je na mus. Dwie szklanki takiego gorącego musu wymieszałam z proszkiem jednej galaretki truskawkowej zwykłej i odstawiłam do wystygnięcia. Gdy mus był zimny wylałam go na ciasto i schowałam z powrotem do lodówki. Galaretkę truskawkową z pianką rozpuściłam według przepisu na opakowaniu w 375ml gorącej wody i wystudziłam. Zimną wylałam na mus truskawkowy. Ciasto wstawiłam ponownie do lodówki aby wszystkie warstwy stężały. Ciasto podałam następnego dnia, ale można go podać gdy stężeje galaretka z pianką.
Zapraszam też do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na serniki na zimno oraz inne ciasta bez pieczenia, na które przepisy znajdziecie pod tym linkiem: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/search/label/ciasta%20na%20zimno

SMACZNEGO!!!

truskawkowy sernik na zimno sernik jogurtowy ciasto truskawkowe ciasto z musem truskawkowym ciasto z truskawkami ciasto z jogurtem ciasto z galaretka

truskawkowy sernik na zimno sernik jogurtowy ciasto truskawkowe ciasto z musem truskawkowym ciasto z truskawkami ciasto z jogurtem ciasto z galaretka

truskawkowy sernik na zimno sernik jogurtowy ciasto truskawkowe ciasto z musem truskawkowym ciasto z truskawkami ciasto z jogurtem ciasto z galaretka

czwartek, 26 kwietnia 2018

Kopytka ziemniaczano - marchewkowo - serowe


kopytka ziemniaczano marchewkowo serowe kopytka z marchewki kluski z marchewki kopytka z serem kluski z serem kopytka w innym wydaniu

Dziś postanowiłam zrobić kopytka, ale nie w takiej tradycyjnej wersji tylko w trochę odświeżonej. Postanowiłam nadać im trochę koloru i smaku. Zrobiłam je z dodatkiem ugotowanej marchewki i białego sera. Kopytka uzyskały ładny lekko pomarańczowy kolor i ciekawą teksturę.
Również smak się troszkę zmienił, ale nadal miały tez swój tradycyjny ziemniaczany posmak. Takie kopytka można podać w wersji zarówno na słodko z bułką tartą cukrem i cynamonem lub na słono ze skwarkami lub jako dodatek do mięsa czy sosu. A oto przepis:


Składniki:
ok. 1,5szkl. ugotowanych i zmielonych ziemniaków
1 marchewka
ok. 100g białego chudego sera
sól
ok. 1,5 - 2szkl. mąki pszennej tortowej
1 jajko
kopytka ziemniaczano marchewkowo serowe kopytka z marchewki kluski z marchewki kopytka z serem kluski z serem kopytka w innym wydaniu

Sposób przygotowania:
Marchewkę ugotowałam bez wcześniejszego obierania ze skórki. Po ugotowaniu odcedziłam i wystudziłam. Przestudzoną marchewkę obrałam i zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa (można też przecisnąć przez praskę do ziemniaków). Zmieloną marchewkę dodałam do ugotowanych i zmielonych ziemniaków.
Wsypałam mąkę (początkowo można wsypać 1szklankę mąki i dosypywać w razie potrzeby). Wbiłam jajko. Dodałam biały ser i sól. Wszystkie składniki zagniotłam na jednolite ciasto. Zagniecione ciasto uformowałam w coś na kształt wałka i pokroiłam na grubsze plastry. Każdy taki plaster ciasta uformowałam w wąski cienki wałeczek. Lekko go spłaszczyłam i pokroiłam nożem na ukośne kluseczki.
Kluski układałam na drewnianej desce wysypanej mąką. Po zrobieniu wszystkich klusek zagotowałam w dużym garnku wodę. Gdy się zagotowała, osoliłam ją i wrzuciłam kluski. Kopytka gotowałam kilka minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane kluski wyjmowałam łyżką cedzakową do żaroodpornego półmiska.

Zapraszam również do wypróbowania pozostałych moich przepisów na kluski. Wszystkie znajdziecie pod tym linkiem: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/search/label/kluski

SMACZNEGO!!!

kopytka ziemniaczano marchewkowo serowe kopytka z marchewki kluski z marchewki kopytka z serem kluski z serem kopytka w innym wydaniu

kopytka ziemniaczano marchewkowo serowe kopytka z marchewki kluski z marchewki kopytka z serem kluski z serem kopytka w innym wydaniu

kopytka ziemniaczano marchewkowo serowe kopytka z marchewki kluski z marchewki kopytka z serem kluski z serem kopytka w innym wydaniu

środa, 25 kwietnia 2018

Zupa jarzynowo - brokułowa z zacierkami

zupa jarzynowo brokulowa z zacierkami zupa zacierkowa zupa brokulowa zupa jarzynowa
Ta zupa to trochę taki misz masz, wszystkiego po trochu. Miałam ochotę na zupę z zacierkami i to była myśl przewodnia. Natomiast do zacierek najbardziej pasuje mi zwykła zupa jarzynowa. Może dlatego że tak jadało się w moim domu rodzinnym. Ale moją zupę wzbogaciłam dodatkowo o brokuła bo akurat miałam kawałek pod ręką. Wyszła z tego eksperymentu bardzo smaczna delikatna i w miarę lekka zupa idealna na obiad. Zachęcam was do wypróbowania. A oto przepis:

Składniki:
kilka ziemniaków
1 większa marchewka
kawałek selera
kawałek pora
ok. 250g brokuła
0,5 pętka swojskiej kiełbasy z dziczyzny
kawałek kości wędzonej wieprzowej
natka pietruszki
koperek
listek laurowy
2-3 ziarna ziela angielskiego
5-6 ziaren czarnego pieprzu
sól, pieprz czarny mielony
majeranek

Sposób przygotowania:
Do garnka włożyłam kość wędzoną i kiełbaskę z dzika w całości. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera obrałam, umyłam i pokroiłam w kostkę lub w plasterki. Pora umyłam i pokroiłam w krążki. Wszystkie warzywa dodałam do garnka z kością i kiełbasą. Nalałam wody tyle aby przykryła wszystkie składniki. Dodałam listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Zupę zagotowałam i dodałam kostkę rosołową. Zupę gotowałam ok. 30 minut po czym dodałam podzielonego na różyczki brokuła, posiekany koperek i natkę pietruszki. Przyprawiłam jeszcze do smaku solą i pieprzem i gotowałam aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Zacierki:
ok. 1szkl. mąki pszennej
ok. 1/3szkl. ciepłej wody
większa szczypta soli
zupa jarzynowo brokulowa z zacierkami zupa zacierkowa zupa brokulowa zupa jarzynowa

Wszystkie składniki na zacierki umieściłam w misce i zagniotłam rękami ciasto. Ciasta nie trzeba długo wyrabiać. Wystarczy aby składniki się połączyły a ciasto się skleiło. Ciasto skubałam palcami tworząc zacierki o nieregularnych kształtach. Zacierki ugotowałam w zupie. Wrzuciłam je na ok. 10-15 minut przed końcem gotowania zupy. Zacierki gotowane w zupie fajnie ją zagęszczają. Można je też ugotować w oddzielnym garnku w osolonej wodzie.

SMACZNEGO!!!

zupa jarzynowo brokulowa z zacierkami zupa zacierkowa zupa brokulowa zupa jarzynowa