niedziela, 2 września 2018

Szarlotka z budyniem


szarlotka z budyniem szarlotka na kruchym ciescie szarlotka z tartych jablek szarlotka z kisielem szarlotka z kasza manna szarlotka tradycyjna szarlotka z kruszonka najlepsza szarlotka

Sezon na jabłka w pełni, więc dziś chciałam wam zaprezentować kolejny przepis na szarlotkę. Tym razem tradycyjna szarlotka na kruchym cieście z tartymi jabłkami wzbogacona o warstwę budyniu. Uwielbiam budyń i masy budyniowe i przemycam je do wielu ciast. Połączenie budyniu i jabłek jest jak najbardziej smaczne i godne wypróbowania. Przy robieniu tej szarlotki należy jednak pamiętać że budyń i dodatkowo warstwa ciasta na nim obciąża jabłka i dlatego jabłka należy trochę "uściślić" żeby się nie rozjeżdżały. Ja to zrobiłam za pomącą kisielu i kaszy manny. Koniecznie wypróbujcie ten przepis bo ciasto jest bardzo smaczne. Oto on:
szarlotka z budyniem szarlotka na kruchym ciescie szarlotka z tartych jablek szarlotka z kisielem szarlotka z kasza manna szarlotka tradycyjna szarlotka z kruszonka najlepsza szarlotka

Składniki:
ok. 2,5szkl. maki pszennej tortowej
0,5szkl. mąki ziemniaczanej
3/4szkl. cukru pudru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 230g zimnej margaryny
1 duże jajko
ok. 2kg kwaśnych jabłek np. antonówka
2 łyżki cukru do jabłek
1 kisiel cytrynowy z cukrem
szczypta cynamonu
3 płaskie łyżki kaszy manny
2 budynie waniliowe
3/4l mleka
4 łyżki cukru do budyniu
szarlotka z budyniem szarlotka na kruchym ciescie szarlotka z tartych jablek szarlotka z kisielem szarlotka z kasza manna szarlotka tradycyjna szarlotka z kruszonka najlepsza szarlotka

Sposób przygotowania:
Do dużej miski wsypałam mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier puder. Usypałam z nich kopczyk. Na środku zrobiłam wgłębienie i wbiłam w nie jajko. Dodałam jeszcze pokrojoną na plasterki margarynę. Podane składniki posiekałam nożem do uzyskania kruszonki a następnie zagniotłam szybko rękami na jednolite ciasto. Ciasto podzieliłam na dwie części. Jedną trochę większą na spód i drugą mniejszą na wierzch ciasta. Obie części zawinęłam w torebki foliowe i schowałam do zamrażalnika na kilka godzin. Po tym czasie kwadratową blaszkę o wymiarach ok. 26x26cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dno blaszki starłam na tarce o grubych oczkach większą część ciasta. Jabłka obrałam, wydrążyłam gniazda nasienne i podobnie jak ciasto starłam je na tarce na grubych oczkach. Do jabłek wsypałam 2 łyżki cukru (można dać mniej lub więcej w zależności od tego jak kwaśne są jabłka), cynamon, kisiel i kaszę manną. Wszystką dokładnie wymieszałam i wyłożyłam na spód z ciasta. Budynie waniliowe ugotowałam według przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość mleka do 3/4 litra. Gorący budyń wyłożyłam na jabłka. Na wierzch starłam pozostałą część ciasta. Należy to zrobić bardzo szybko aby ciasto nie rozpuściło się od gorącego budyniu. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je godzinę w 180 stopniach (bez termoobiegu, nie rozgrzewałam też piekarnika). Po upieczeniu szarlotkę wyjęłam na metalową kratkę, przykryłam bawełnianą ściereczką i pozostawiłam tak do wystygnięcia. Następnie wstawiłam ją na całą noc do lodówki aby jabłka i budyń się dobrze ścisnęły. Następnego dnia przed podaniem oprószyłam ciasto cukrem pudrem.
Zachęcam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na szarlotki: szarlotkę z kisielem (link do przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/szarlotka-z-kisielem.html), szarlotkę sypaną (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/szarlotka-sypana.html), szarlotkę na zimno (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/mini-torcik-szarlotka-na-zimno.html) czy tradycyjną szarlotkę (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/szarlotka.html), czy szarlotkę cytrynową (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/szarlotka-cytrynowa.html).

SMACZNEGO!!!

szarlotka z budyniem szarlotka na kruchym ciescie szarlotka z tartych jablek szarlotka z kisielem szarlotka z kasza manna szarlotka tradycyjna szarlotka z kruszonka najlepsza szarlotka

szarlotka z budyniem szarlotka na kruchym ciescie szarlotka z tartych jablek szarlotka z kisielem szarlotka z kasza manna szarlotka tradycyjna szarlotka z kruszonka najlepsza szarlotka

szarlotka z budyniem szarlotka na kruchym ciescie szarlotka z tartych jablek szarlotka z kisielem szarlotka z kasza manna szarlotka tradycyjna szarlotka z kruszonka najlepsza szarlotka

sobota, 25 sierpnia 2018

Szarlotka cytrynowa


szarlotka cytrynowa szarlotka z kisielem cytrynowym szarlotka z cynamonem szarlotka na kruchym ciescie szarlotka tradycyjna

Dziś kolejny przepis na szarlotkę. Tym razem jest to szarlotka na kruchym cieście z tartymi jabłkami wymieszanymi z sokiem z cytryny i kisielem cytrynowym. Szarlotka jest pyszna, ma dużo jabłek co bardzo lubię. Nie jest ani za słodka ani za kwaśna, ale w sam raz. Idealna na co dzień i od święta. Pyszne tradycyjne ciasto ale z nutką odmiany. Zachęcam do wypróbowania, a oto przepis:

Składniki:
1 duże jajko
2,5szkl. mąki pszennej tortowej
0,5szkl. mąki ziemniaczanej
200g margaryny
3/4szkl. cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
ok. 2kg kwaskowych jabłek
1 kisiel cytrynowy
trochę soku z cytryny
2 łyżki cukru
szczypta cynamonu
cukier puder do oprószenia
szarlotka cytrynowa szarlotka z kisielem cytrynowym szarlotka z cynamonem szarlotka na kruchym ciescie szarlotka tradycyjna

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową i mąkę ziemniaczaną. Dosypałam cukier puder i proszek do pieczenia. Wbiłam jajko i dodałam kwaśną śmietanę. Wkroiłam zimną margarynę. Z podanych składników zagniotłam dość szybko jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, którą następnie podzieliłam na 2 części (jedną trochę większą od drugiej), zapakowałam je do woreczków foliowych i schowałam do zamrażalki na kilka godzin. Kwadratową blaszkę o wymiarach ok. 24 na 26 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na spód blaszki starłam większą część ciasta i lekko je docisnęłam. Jabłka obrałam, wykroiłam gniazda nasienne i starłam na tarce na grubych oczkach. Do jabłek wsypałam kisiel cytrynowy, 2 łyżki cukru, szczyptę cynamonu i skropiłam je sokiem z cytryny. Jeśli jabłka są słodkie można nie dodawać cukru, lub zmniejszyć jego ilość. Jabłka dokładnie wymieszałam i wyłożyłam na przygotowany spód. Na jabłka starłam pozostałe ciasto. Blachę z ciastem wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto wyjęłam na metalową kratkę i wystudziłam. Najlepiej schłodzić szarlotkę w lodówce, chyba że podaje się na ciepło z lodami. Przed podaniem oprószyłam ciasto cukrem pudrem.
Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na szarlotki: szarlotkę z kisielem (link do przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/szarlotka-z-kisielem.html), szarlotkę sypaną (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/szarlotka-sypana.html), szarlotkę na zimno (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/mini-torcik-szarlotka-na-zimno.html) czy tradycyjną szarlotkę (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/szarlotka.html).

SMACZNEGO!!!

szarlotka cytrynowa szarlotka z kisielem cytrynowym szarlotka z cynamonem szarlotka na kruchym ciescie szarlotka tradycyjna

szarlotka cytrynowa szarlotka z kisielem cytrynowym szarlotka z cynamonem szarlotka na kruchym ciescie szarlotka tradycyjna

szarlotka cytrynowa szarlotka z kisielem cytrynowym szarlotka z cynamonem szarlotka na kruchym ciescie szarlotka tradycyjna

Naleśnikowe rogaliki z serem


nalesnikowe rogaliki z serem nalesniki z serem nalesniki na smietanie nalesniki obsmazane nalesniki z cukrem pudrem nalesniki na slodko najlepsze nalesniki

Dziś chciałam wam zaprezentować przepis na kolejne naleśniki. Są to niby tradycyjne naleśniki z serem, ale w nieco innej formie. Tym razem bardziej fikuśnie podane bo w formie rogalików oraz z ciasta zrobionego z dodatkiem kwaśnej śmietany i proszku do pieczenia. Naleśnikowe rogaliki zrobiłam z tradycyjnym twarogowym nadzieniem z chudego sera i cukru. Można je też przygotować z dżemem lub z prażonymi jabłkami. Naleśniki są pulchne i delikatne. Na pewno będą idealną propozycją na śniadanie, podwieczorek czy kolację lub jako deser. Zachęcam was do wypróbowania bo oprócz tego że wyśmienicie smakują, to równie pięknie się prezentują i na pewno będą małym zaskoczeniem dla waszych gości czy domowników. Z pewnością ucieszą tych najmniejszych smakoszy. A oto przepis:
nalesnikowe rogaliki z serem nalesniki z serem nalesniki na smietanie nalesniki obsmazane nalesniki z cukrem pudrem nalesniki na slodko najlepsze nalesniki

Składniki na 4 sztuki:
1 jajko
6 niezbyt czubatych łyżek mąki pszennej tortowej
większa szczypta proszku do pieczenia
1 łyżka cukru do ciasta
1szkl. mleka lub trochę więcej
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
250g białego sera
1 cukier waniliowy do sera i jeden do ciasta
1 płaska łyżka cukru do sera
cukier puder do oprószenia
olej do smażenia
nalesnikowe rogaliki z serem nalesniki z serem nalesniki na smietanie nalesniki obsmazane nalesniki z cukrem pudrem nalesniki na slodko najlepsze nalesniki

Sposób przygotowania:
Do miski wybiłam jajko i wsypałam łyżkę cukru zwykłego oraz jeden mały cukier waniliowy. Ucierałam to mikserem aż zrobiła mi się puszysta masa. Następnie dodałam do tej masy śmietanę i wymieszałam mikserem na najmniejszych obrotach. Do masy jajeczno - śmietanowej wlałam zimne mleko i wymieszałam łyżką (mikserem będzie chlapać). Na koniec do masy wsypałam ok. 6 łyżek z lekką górką mąki pszennej tortowej oraz większą szczyptę proszku do pieczenia. Wszystko zmiksowałam mikserem na jednolite ciasto. Ciasto powinno mieś konsystencję taką samą jak na tradycyjne naleśniki, niezbyt lejące ale też niezbyt gęste. Ciasto odstawiłam na parę minut by odpoczęło. Na patelni naleśnikowej rozgrzewałam po ok. 1 łyżce oleju i chochelką do zupy wlewałam porcje ciasta. Naleśniki smażyłam z obu stron na ładny złoty kolor a następnie zdejmowałam na talerz. Ser biały przełożyłam do miseczki. Dodałam do niego łyżkę cukru zwykłego i mały cukier waniliowy. Wszystko dobrze wymieszałam łyżką. Serem smarowałam cienko naleśniki. Następnie brzegi naleśnika od góry składałam do środka tworząc od góry szpic. Na koniec zwijałam naleśnik od dołu nadając mu kształt rogalika. Zwinięte naleśniki obsmażyłam dodatkowo na patelni i przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem.
Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na naleśniki: naleśniki ziemniaczane (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/nalesniki-ziemniaczane.html), naleśniki z czereśniami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/06/nalesniki-z-czeresniami.html), naleśniki serowe (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/nalesniki-serowe.html), naleśniki budyniowe (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/nalesniki-budyniowe.html), naleśniki z mięsem (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/nalesniki-z-miesem.html), naleśniki ze szpinakiem (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/nalesniki-ze-szpinakiem.html) czy tradycyjne naleśniki z serem (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/nalesniki-z-serem-z-nuta-pomaranczowa.html).

SMACZNEGO!!!

nalesnikowe rogaliki z serem nalesniki z serem nalesniki na smietanie nalesniki obsmazane nalesniki z cukrem pudrem nalesniki na slodko najlepsze nalesniki

nalesnikowe rogaliki z serem nalesniki z serem nalesniki na smietanie nalesniki obsmazane nalesniki z cukrem pudrem nalesniki na slodko najlepsze nalesniki

nalesnikowe rogaliki z serem nalesniki z serem nalesniki na smietanie nalesniki obsmazane nalesniki z cukrem pudrem nalesniki na slodko najlepsze nalesniki

nalesnikowe rogaliki z serem nalesniki z serem nalesniki na smietanie nalesniki obsmazane nalesniki z cukrem pudrem nalesniki na slodko najlepsze nalesniki

wtorek, 21 sierpnia 2018

Cytrynowa babeczka z kubeczka

cytrynowa babeczka z kubeczka ciasto z mikrofali babeczka z mikrofalowki ciasto w 3 minuty ciasto cytrynowe babka z kiselem ciasto z kisielem cytrynowym ciasto cytrynowe

cytrynowa babeczka z kubeczka ciasto z mikrofali babeczka z mikrofalowki ciasto w 3 minuty ciasto cytrynowe babka z kiselem ciasto z kisielem cytrynowym ciasto cytrynowe

Cytrynowa babeczka z kubeczka to kolejny mój wypiek z mikrofali. Jest to bardzo szybkie ciasto, które piecze się zaledwie 2-3 minuty. Podobny jest też czas jego przygotowania. Ciasto jest idealne na nagły spadek cukru i ochotę na coś słodkiego, gdy nie mamy nic gotowego pod ręką.
Składniki na to ciasto zazwyczaj mamy zawsze w domu więc w kilka minut możemy wyczarować fajny deser. Ciasto rośnie bardzo wysokie. Jest puszyste, mięciutkie i delikatne jak gąbeczka. Babeczkę można jeść na gorąco lub na zimno. A oto przepis:


Składniki:
1 jajko
3 łyżki mleka
2 łyżki oleju
3 łyżki mąki pszennej tortowej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka kisielu cytrynowego z cukrem
kilka kropel zapachu cytrynowego do ciast
cukier puer do posypania
cytrynowa babeczka z kubeczka ciasto z mikrofali babeczka z mikrofalowki ciasto w 3 minuty ciasto cytrynowe babka z kiselem ciasto z kisielem cytrynowym ciasto cytrynowe

Sposób przygotowania:
Jajko wbiłam do miseczki i roztrzepałam je dokładnie widelcem. Do jajka dolałam zimne mleko i zimny olej. Wymieszałam składniki łyżką do połączenia. Do drugiej miseczki wsypałam mąkę, proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy oraz kisiel cytrynowy.
Składniki sypkie wymieszałam łyżką i przesypałam do roztrzepanego jajka z mlekiem i olejem. Wszystko wymieszałam łyżką do uzyskania jednolitego ciasta bez grudek. Na koniec dodałam kilka kropel zapachu cytrynowego i jeszcze raz wymieszałam wszystko. Duży kubek porcelanowy posmarowałam w środku odrobiną masła i wysypałam mąką. Przelałam do niego przygotowane ciasto. Kubek wstawiłam do mikrofali.
Babeczkę piekłam ok. 2- 3 minut na mocy 700W. Przed wyjęciem sprawdziłam babeczkę patyczkiem. Po upieczeniu posypałam babeczkę cukrem pudrem. Babeczkę można wyciągnąć z kubeczka lub jeść ją łyżeczką bezpośrednio z kubka. Można ją podać z dżemem lub sosem owocowym. Babeczkę można też podzielić i upiec w dwóch mniejszych filiżankach.

Zapraszam do odwiedzenia przepisów na pozostałe moje wypieki z mikrofali np.: babkę marmurkową (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/babka-marmurkowa.html), babkę kakaową (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/babka-kakaowa-z-dzemem.html), muffinki piernikowe (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/muffinki-piernikowe-z-mikrofali.html), murzynek ekspresowy z marmoladą (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/ekspresowy-murzynek-z-marmolada.html) i inne.

SMACZNEGO!!! 

cytrynowa babeczka z kubeczka ciasto z mikrofali babeczka z mikrofalowki ciasto w 3 minuty ciasto cytrynowe babka z kiselem ciasto z kisielem cytrynowym ciasto cytrynowe

cytrynowa babeczka z kubeczka ciasto z mikrofali babeczka z mikrofalowki ciasto w 3 minuty ciasto cytrynowe babka z kiselem ciasto z kisielem cytrynowym ciasto cytrynowe

cytrynowa babeczka z kubeczka ciasto z mikrofali babeczka z mikrofalowki ciasto w 3 minuty ciasto cytrynowe babka z kiselem ciasto z kisielem cytrynowym ciasto cytrynowe

czwartek, 16 sierpnia 2018

Budyniowy przekładaniec z galaretką


budyniowy przekladaniec z galaretka budyniowiec herbatnikowiec ciasto na zimno ciasto bez pieczenia ciasto warstwowe ciasto z galaretka ciasto na herbatnikach ciasto na ciastkach



To ciasto to kolejny pomysł na zastosowanie budyniu i kremu budyniowego, który ubóstwiam. Tym razem krem budyniowy połączyłam z herbatnikami i galaretką. Użyłam trzech smaków budyni: wiśniowego, czekoladowego i waniliowego. Wyszło bardzo fajne, kolorowe ciasto, któremu nadałam nazwę budyniowy przekładaniec.
Ciasto jest bardzo proste do zrobienia. Nie wymaga wielu składników, ani nadzwyczajnych zdolności cukierniczych. Natomiast bardzo ładnie się prezentuje, jest tanie i wychodzi spora porcja. Zachęcam do wypróbowania, a oto przepis:



Składniki:
1 budyń wiśniowy na 3/4l leka
1 budyń czekoladowy na 3/4l mleka
1 budyń waniliowy na 3/4l mleka
1,5l zimnego mleka
9 łyżek cukru
3 czubate łyżki miękkiego masła
ok. 7 paczek herbatników
1 galaretka truskawkowa
budyniowy przekladaniec z galaretka budyniowiec herbatnikowiec ciasto na zimno ciasto bez pieczenia ciasto warstwowe ciasto z galaretka ciasto na herbatnikach ciasto na ciastkach

Sposób przygotowania:
Kwadratową tortownicę o wymiarach ok. 24x24cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie tortownicy ułożyłam herbatniki, jeden przy drugim, docinając ciastka aby ładnie wypełniły dno. Mleko podzieliłam na 3 równe części po 0,5 litra. Z pierwszej porcji 0,5l mleka odlałam 0,5 szklanki i rozmieszałam w nim proszek budyniowy wiśniowy i 3 łyżki cukru. Resztę mleka zagotowałam.
Na gotujące się mleko wlałam rozrobiony budyń i cały czas mieszając gotowałam budyń aż zgęstniał. Budyń przelałam do salaterki i odstawiłam do wystudzenia. Z drugiej części mleka również odlałam 0,5 szklanki i rozmieszałam w nim budyń czekoladowy i kolejne 3 łyżki mleka. Resztę mleka zagotowałam i wlałam do niego rozrobiony budyń czekoladowy. Ugotowałam go jak poprzedni i odstawiłam do wystudzenia. W ostatniej części mleka ugotowałam budyń waniliowy według tych samych zasad co dwa pozostałe budynie. Gdy budynie były wystudzone każdy z nich zmiksowałam oddzielnie z czubatą łyżką miękkiego masła na gładki jednolity krem. Jako pierwszy do tortownicy wyłożyłam krem wiśniowy.
Na nim ułożyłam drugą warstwę herbatników. Jako drugi wyłożyłam krem czekoladowy, który przykryłam trzecią warstwą herbatników. Jako ostatni wyłożyłam krem waniliowy i przykryłam go ostatnią warstwą ciastek. Galaretkę truskawkową rozpuściłam według wskazówek na opakowaniu w 2 szklankach gorącej wody i odstawiłam ją do całkowitego wystygnięcia. Gdy galaretka zaczęła tężeć wylałam ją na ciasto. Ciasto wstawiłam do lodówki i chłodziłam całą noc w lodówce.

SMACZNEGO!!!

budyniowy przekladaniec z galaretka budyniowiec herbatnikowiec ciasto na zimno ciasto bez pieczenia ciasto warstwowe ciasto z galaretka ciasto na herbatnikach ciasto na ciastkach

budyniowy przekladaniec z galaretka budyniowiec herbatnikowiec ciasto na zimno ciasto bez pieczenia ciasto warstwowe ciasto z galaretka ciasto na herbatnikach ciasto na ciastkach

budyniowy przekladaniec z galaretka budyniowiec herbatnikowiec ciasto na zimno ciasto bez pieczenia ciasto warstwowe ciasto z galaretka ciasto na herbatnikach ciasto na ciastkach

Naleśniki ziemniaczane

naleśniki ziemniaczane nalesniki z ziemniakow nalesniki na slodko i slono nalesniki z ciasta ziemniaczanego

Uwielbiam naleśniki w każdej postaci. Moją miłość wyniosłam jeszcze z dzieciństwa i kontynuuję ją w dorosłym życiu. Ciągle szukam nowych pomysłów na to danie i wypróbowuję nowe przepisy. W moim blogowym menu znajdziecie przepisy na naleśniki tradycyjne z serem (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/nalesniki-z-serem-z-nuta-pomaranczowa.html), naleśniki serowe (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/nalesniki-serowe.html), naleśniki z mięsem (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/nalesniki-z-miesem.html), naleśniki ze szpinakiem (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/nalesniki-ze-szpinakiem.html), naleśniki z czereśniami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/06/nalesniki-z-czeresniami.html). Dziś chciałam wam zaprezentować przepis na coś jeszcze innego, a mianowicie naleśniki ziemniaczane, robione z ciasta na bazie ugotowanych i zblendowanych ziemniaków. Oto przepis:

Składniki:
kilka ziemniaków
2 jajka
7 czubatych łyżek mąki pszennej tortowej
1,5szkl. mleka
0,5szkl. wody niegazowanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
mały cukier waniliowy
olej do smażenia
naleśniki ziemniaczane nalesniki z ziemniakow nalesniki na slodko i slono nalesniki z ciasta ziemniaczanego

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrałam, opłukałam i ugotowałam jak do obiadu. Wystudziłam je i jeszcze letnie zblendowałam blenderem ręcznym. Ziemniaki przełożyłam do większej miski. Wbiłam do nich jajka. Wsypałam mąkę tortową, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wlałam zimne mleko i wodę mineralną. Wszystko zmiksowałam mikserem na małych obrotach do uzyskania jednolitego ciasta naleśnikowego bez grudek. Ciasto powinno być gęściejsze niż na tradycyjne naleśniki. Na małej patelni rozgrzewałam po łyżce oleju i nalewałam porcje ciasta naleśnikowego. Ciasto rozprowadzałam po patelni aby tworzyły się równe naleśniki. Naleśniki smażyłam z obu stron na rumiany kolor. Usmażone naleśniki wykładałam na talerz. Z podanych proporcji wyszło ok. 8 małych naleśników. Naleśniki można podać z cukrem pudrem, marmoladą lub dżemem, z serem lub innymi słodkimi dodatkami. Można je też usmażyć z dodatkiem szczypty soli zamiast cukru waniliowego i wtedy podawać na pikantnie.

SMACZNEGO!!!

naleśniki ziemniaczane nalesniki z ziemniakow nalesniki na slodko i slono nalesniki z ciasta ziemniaczanego

naleśniki ziemniaczane nalesniki z ziemniakow nalesniki na slodko i slono nalesniki z ciasta ziemniaczanego

poniedziałek, 13 sierpnia 2018

Babka marmurkowa

babka marmurkowa babka zebra babka czarno biala babka dwukolorowa babka cytrynowo kakaowa babka czekoladowa babka z mikrofali ciasto z mikrofali ciasto w 5 minut szybkie ciasto

Babka marmurkowa to kolejny mój wypiek z mikrofali i kolejna babka do kompletu. Babka wyszła bardzo puszysta, wilgotna w środku i pyszna. Pięknie się prezentuje dzięki dwóm kolorom ciasta lanego do formy na przemian. Podana z polewą kakaową rozpływa się w ustach. Ponadto robi się ją kilka minut i piecze kolejne kilka minut. Ciasto to będzie więc idealne dla niespodziewanych gości. Można je zjeść również na ciepło. Oto przepis:

Składniki:
2 jajka
1 cukier waniliowy 16g
1 cukier cytrynowy 15g
4 łyżki cukru zwykłego
6 łyżek oleju
6 łyżek mleka
6 łyżek mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżeczki ciemnego gorzkiego kakao
kilka kropel zapachu cytrynowego do ciast
babka marmurkowa babka zebra babka czarno biala babka dwukolorowa babka cytrynowo kakaowa babka czekoladowa babka z mikrofali ciasto z mikrofali ciasto w 5 minut szybkie ciasto

Sposób przygotowania:
Jajka wbiłam do miski. Wsypałam do nich cukier waniliowy, cukier cytrynowy i cukier zwykły i ucierałam mikserem aż zrobił się jasny puszysty krem.Następnie do jajecznego kremu wlałam olej, a następnie mleko. Dokładnie wszystko wymieszałam. Dodałam aromat cytrynowy i ponownie wymieszałam. W oddzielnej misce wymieszałam mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypałam ją do masy jajecznej. Wymieszałam ciasto łyżką ale można też zmiksować na niskich obrotach. Ciasto podzieliłam na dwie równe części. Do jednej części dodałam kakao i wymieszałam. Foremkę silikonową na babkę wysmarowałam masłem i wysypała mąką. Nalewać do niej po łyżce ciasta białego i czarnego na przemian aż do wyczerpania całego ciasta. Formę z ciastem wstawiłam do mikrofali i piekłam babkę ok. 5 minut na mocy 700 W. Sprawdziłam patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Odstawić ciasto do przestygnięcia a następnie wyjąć z formy. Babkę można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. 

SMACZNEGO!!! 

babka marmurkowa babka zebra babka czarno biala babka dwukolorowa babka cytrynowo kakaowa babka czekoladowa babka z mikrofali ciasto z mikrofali ciasto w 5 minut szybkie ciasto

babka marmurkowa babka zebra babka czarno biala babka dwukolorowa babka cytrynowo kakaowa babka czekoladowa babka z mikrofali ciasto z mikrofali ciasto w 5 minut szybkie ciasto

niedziela, 5 sierpnia 2018

Babka kakaowa z dżemem


babka kakaowa z dzemem babka czekoladowa babka z polewa babka z mikrofali ciasto z mikrofali w 5 minut szybkie ciasto szybka babkawilgotna babka

Babka kakaowa z dżemem to mój kolejny wypiek z mikrofali. Dawno już nic w niej nie piekłam. Zachciało mi się takiego normalnego pieczonego ciasta, ale że za oknem ponad trzydzieści stopni i w domu też nie lepiej to odpalanie piekarnika to zły pomysł. Postanowiłam więc wyczarować coś w mikrofali. Wiem że jest ona niezdrowa i w ogóle, ale myślę, że kawałeczek ciasta raz na czas wielkiej krzywdy nie wyrządzi. Zrobiłam babkę kakaową z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki który wymieszałam zarówno z ciastem jak i poutykałam w babce. Dodatkowo polałam moje ciasto polewą kakaową jeszcze gdy było gorące. Dzięki temu babka wyszła jeszcze bardziej wilgotna w środku. Ciasto wyszło bardzo smaczne, puszyste i jak wspomniałam wilgotne. Porcja nie jest wcale mała, bo ładnie urosło. Tak więc polecam. Oto przepis:
babka kakaowa z dzemem babka czekoladowa babka z polewa babka z mikrofali ciasto z mikrofali w 5 minut szybkie ciasto szybka babkawilgotna babka

Składniki na babkę:
2 jajka
8 łyżek mleka
4 łyżki oleju
6 łyżek mąki pszennej tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
5 płaskich łyżek cukru
4 łyżeczki kakao
kilka łyżeczek dżemu z czarnej porzeczki
0,5 zapachu waniliowego do ciasta

Polewa:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki kakao
2 łyżki mleka
babka kakaowa z dzemem babka czekoladowa babka z polewa babka z mikrofali ciasto z mikrofali w 5 minut szybkie ciasto szybka babkawilgotna babka

Sposób przygotowania:
W tej babce tak jak w przypadku muffinek miesza się oddzielnie składniki mokre i oddzielnie składniki suche a dopiero następnie łączy się je razem. Idąc tym tropem jajka wbiłam do miseczki i roztrzepałam je widelcem. Do roztrzepanych jajek wlałam mleko i olej i dokładnie wymieszałam. W drugiej misce wymieszałam mąkę pszenną tortową, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Do składników suchych wlałam składniki mokre i wymieszałam łyżką do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie dodałam zapach waniliowy i dwie łyżeczki dżemu porzeczkowego i ponownie wymieszałam. Silikonową formę na babkę wysmarowałam margaryną i wysypałam mąką. Do przygotowanej formy przelałam ciasto i poutykałam w nie po łyżeczce dżemu. Formę z ciastem wstawiłam do mikrofali i piekłam ok. 5 minut w najwyższej mocy (ok. 700W). Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z mikrofali i odstawiłam na kilka minut. Po tym czasie ciasto wyjęłam z formy na talerz. Gorące ciasto polałam polewą, którą przygotowałam z masła, cukru pudru, mleka i kakao. Podane składniki umieściłam w rondelku i podgrzewałam do połączenia się składników. Gorącą polewą polałam gorące ciasto. Ciasto posypałam wiórkami kokosowymi i odstawiłam do wystygnięcia. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce szczelnie przykryte folią aluminiową lub w pojemniku na ciasto, wtedy zachowa swoją wilgotność.

SMACZNEGO!!!

babka kakaowa z dzemem babka czekoladowa babka z polewa babka z mikrofali ciasto z mikrofali w 5 minut szybkie ciasto szybka babkawilgotna babka

babka kakaowa z dzemem babka czekoladowa babka z polewa babka z mikrofali ciasto z mikrofali w 5 minut szybkie ciasto szybka babkawilgotna babka

babka kakaowa z dzemem babka czekoladowa babka z polewa babka z mikrofali ciasto z mikrofali w 5 minut szybkie ciasto szybka babkawilgotna babka

sobota, 4 sierpnia 2018

Cytrynowy budyniowiec

cytrynowy budyniowiec ciasto z galaretka ciasto z budyniem ciasto na zimno ciasto bez pieczenia herbatnikowiec ciasto na herbatnikach ciasto cytrynowe

Cytrynowy budyniowiec to bardzo proste i łatwe do przygotowania ciasto bez pieczenia inaczej na zimno. Wymyśliłam je z kilku powodów. Po pierwsze nie mam czasu na pieczenie wymyślnych ciast, które zajmują dużo czasu i są pracochłonne.
Po drugie jest bardzo gorąco więc pieczenie w piekarniku odpada. Po trzecie miałam ochotę na takie połączenie budyniowego kremu z orzeźwiającą galaretką. Ot i cała filozofia. A oto przepis:


Składniki:
2 budynie cytrynowe
0,5 budyniu waniliowego
ok. 1 litr zimnego mleka (użyłam 1,5%)
6 płaskich łyżek cukru
2 pełne łyżki miękkiego masła
0,5 zapachu cytrynowego do ciast
1 łyżka mąki pszennej tortowej
10 paczek mini herbatników po 13g w opakowaniu
1 galaretka cytrynowa
cytrynowy budyniowiec ciasto z galaretka ciasto z budyniem ciasto na zimno ciasto bez pieczenia herbatnikowiec ciasto na herbatnikach ciasto cytrynowe

Sposób przygotowania:
Z jednego litra mleka odlałam niecałą szklankę i rozprowadziłam w niej proszki budyniowe, mąkę i cukier. Pozostałe mleko zagotowałam z zapachem cytrynowym. Gdy mleko się zagotowało wlałam do niego zawiesinę budyniową i gotowałam ciągle mieszając aż budyń zrobił się gęsty.
Ugotowany budyń odstawiłam do całkowitego wystudzenia. Gdy budyń był zimny rozmiksowałam miękkie masło i dodałam do niego po łyżce zimny budyń. Miksowałam składniki na najwyższych obrotach miksera aż krem zrobił się jednolity i gładki. W małej blaszce lub foremce (ja użyłam plastikowego pudełka do przechowywania żywności) wyłożonej folią spożywczą ułożyłam warstwę herbatników. Na herbatniki wylałam połowę kremu.
krem przykryłam drugą warstwą herbatników. Wyłożyłam na nie resztę kremu i ułożyłam trzecią warstwę ciastek. Pudełko z ciastem schowałam do lodówki. Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 2 szklankach gorącej wody i wystudziłam. Tężejącą galaretkę wyłożyłam na ciasto. Ciasto schłodziłam w lodówce przez całą noc. 

SMACZNEGO!!! 

cytrynowy budyniowiec ciasto z galaretka ciasto z budyniem ciasto na zimno ciasto bez pieczenia herbatnikowiec ciasto na herbatnikach ciasto cytrynowe

cytrynowy budyniowiec ciasto z galaretka ciasto z budyniem ciasto na zimno ciasto bez pieczenia herbatnikowiec ciasto na herbatnikach ciasto cytrynowe

Murzynek z polewą

murzynek z polewa ciasto czekoladowe ciasto kakaowe ciasto z polewa wysokie ciasto z tortownicy wilgotny murzynek

Murzynek to ciasto, którego raczej nie trzeba nikomu przedstawiać, ani szczególnie rekomendować. Każdy bowiem zna je chyba i kojarzy z dzieciństwa. to jedno z prostrzych ciast, ale jednocześnie jedno z najsmaczniejszych.
Można je robić według różnych przepisów. Można dokładać owoce, marmoladę czy dżem. Można przekładać go kremami, polewać polewą lub posypywać cukrem pudrem. W każdej postaci jest smaczny. Ten z tego przepisu jest bardzo wilgotny i intensywny w smaku. A oto przepis:


Składniki:
1,5 kostki margaryny
32g cukru waniliowego
1 i 1/4szkl. cukru zwykłego
5 łyżek gorzkiego kakao
7 łyżek wody
1 i 3/4szkl. mąki tortowej tortowej
4 duże jajka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

murzynek z polewa ciasto czekoladowe ciasto kakaowe ciasto z polewa wysokie ciasto z tortownicy wilgotny murzynek
Sposób przygotowania:
Margarynę, cukier zwykły, cukier waniliowy, kakao i wodę umieściłam w rondlu. Podgrzewałam składniki mieszając cały czas, aż wszystkie się rozpuściły i połączyły ze sobą. Następnie masę zagotowałam.
Gotować ją ok. jedną minutę a następnie wyłączyłam gaz. Masę kakaową odstawiłam do wystudzenia. Z wystudzonej masy odlała trochę więcej niż 0,5 szklanki i pozostawiłam ją do polania ciasta po upieczeniu. Pozostałą masę przelałam do większej miski. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę, a żółtka dodałam do masy kakaowej i zmiksowałam.
Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia i dodałam do masy kakaowo - jajecznej. Wymieszałam. Na koniec wmieszałam do ciasta pianę z białek. Ciasto wylałam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Użyłam tortownicy o średnicy ok. 21-22cm. Ciasto wyszło bardzo wysokie. Ciasto piekłam w temperaturze ok. 160 stopni z termoobiegiem do suchego patyczka ok. 45-50 minut. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i polać odłożoną polewą. Ciasto odstawiłam do wystygnięcia, a następnie wstawiłam do lodówki żeby polewa dobrze zastygła.

SMACZNEGO!!! 

murzynek z polewa ciasto czekoladowe ciasto kakaowe ciasto z polewa wysokie ciasto z tortownicy wilgotny murzynek

murzynek z polewa ciasto czekoladowe ciasto kakaowe ciasto z polewa wysokie ciasto z tortownicy wilgotny murzynek

murzynek z polewa ciasto czekoladowe ciasto kakaowe ciasto z polewa wysokie ciasto z tortownicy wilgotny murzynek

murzynek z polewa ciasto czekoladowe ciasto kakaowe ciasto z polewa wysokie ciasto z tortownicy wilgotny murzynek