poniedziałek, 19 listopada 2018

Rogaliki półfrancuskie z makiem i budyniem

rogaliki polfrancuskie z makiem i budyniem rogaliki z ciasta polfrancuskiego kruche rogaliki z masa makowa kruche rogaliki z budyniem

Ostatnio robiłam rogaliki z ciasta serowego z dżemem i tak mi posmakowały, że postanowiłam zrobić następną partię. Żeby jednak spróbować czegoś innego postanowiłam zrobić tym razem rogaliki z ciasta półfrancuskiego, podobnego jak na rurki z kremem. Wypełniłam je gotową masą makową oraz budyniem śmietankowym. Te rogaliki to trochę taki przedsmak świąt, bo smaki jak najbardziej wigilijno - bożonarodzeniowe. Rogaliki wyszły bardzo smaczne, lekko chrupiące, z dużą ilością nadzienia, dla mnie idealne. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, a oto on:

Składniki:
ok. 2szkl. mąki pszennej tortowej
1 cukier waniliowy
1/4szkl. cukru pudru + do oprószenia
125g margaryny
ok. 1/3szkl. śmietany 30%
kilka łyżek gotowej masy makowej
1 budyń śmietankowy na 0,5l mleka
300ml mleka
2 łyżki cukru
rogaliki polfrancuskie z makiem i budyniem rogaliki z ciasta polfrancuskiego kruche rogaliki z masa makowa kruche rogaliki z budyniem

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiałam do miski. Dosypałam cukier waniliowy i cukier puder. Wlałam zimną śmietanę oraz dodałam pokrojoną na plasterki zimną margarynę. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Uformowałam je w kulę, schowałam do woreczka śniadaniowego i włożyłam do lodówki na ok. godzinę aby się schłodziło. 250ml zimnego mleka zagotowałam. W pozostałych 50 mililitrach mleka rozmieszałam budyń i 2 łyżki cukru i przelałam je na gotujące się mleko. Budyń cały czas mieszałam aż zgęstnieje po czym zdjęłam z ognia i przestudziłam. Schłodzone ciasto rozwałkowałam na cienki placek o grubości ok. 3mm. Z ciasta wycinałam trójkąty i smarowałam je cienko makiem. Na szerszym brzegu układałam dodatkowo po łyżeczce budyniu. Trójkąty zwijałam od podstawy ku wierzchołkowi nadając im kształt rogalików. Zwinięte rogaliki odkładałam na blachę z wyposażenia piekarnika przykrytą papierem do pieczenia. Blachę z rogalikami wstawiłam do piekarnika i piekłam je ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Przez pierwsze 15minut piekłam rogaliki na grzałce góra/dół, a potem na grzaniu tylko od góry aby spód się nie przypalił. Ale to już raczej indywidualna sprawa piekarnika, bo każdy piecze trochę inaczej. Upieczone rogaliki wyjęłam na metalową kratkę i pozostawiłam je do wystygnięcia. Przed podaniem oprószyłam rogaliki cukrem pudrem.
Zachęcam do zapoznania się z przepisem na wspomniane wcześniej rogaliki serowe z dżemem. Znajdziecie go pod tym linkiem: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/rogaliki-serowe-z-dzemem.html.

SMACZNEGO!!!

rogaliki polfrancuskie z makiem i budyniem rogaliki z ciasta polfrancuskiego kruche rogaliki z masa makowa kruche rogaliki z budyniem

rogaliki polfrancuskie z makiem i budyniem rogaliki z ciasta polfrancuskiego kruche rogaliki z masa makowa kruche rogaliki z budyniem

rogaliki polfrancuskie z makiem i budyniem rogaliki z ciasta polfrancuskiego kruche rogaliki z masa makowa kruche rogaliki z budyniem

rogaliki polfrancuskie z makiem i budyniem rogaliki z ciasta polfrancuskiego kruche rogaliki z masa makowa kruche rogaliki z budyniem

niedziela, 18 listopada 2018

Mini stefanka z orzechami

mini stefanka z orzechami ciasto z kaszy manny bez pieczenia siastko deser z kaszy ciasto orzechowe z orzechami wloskimi

Dziś mam dla was przepis na mini stefankę z orzechami włoskimi. Jest to bardzo szybki deser, który robi się zaledwie w kilkanaście minut do pól godziny. Zjeść możemy je po schłodzeniu przez ok. 2 godziny. Jest to mini stefanka ponieważ zrobiłam ją w bardzo małej foremce ok. 11x11cm. Jest to taka 2 - osobowa porcja, lub nawet jednoosobowa dla dużego łasucha. Ale można ją też podzielić na 4 mniejsze kawałki. Wszystko w zależności od potrzeb i apetytu. Ciastko bardzo ładnie się prezentuje. W wyglądzie przypomina trochę snikersa bez pieczenia. jest też bardzo smaczne. Sama masa z kaszy manny nie jest bardzo słodka, natomiast słodyczy dostarcza polewa krówkowa z orzechami. Smaki się więc ładnie uzupełniają. A oto przepis:

Składniki:
ok. 300ml zimnego mleka
1,5 łyżki kaszy manny
1,5 łyżeczki cukru waniliowego
kilka herbatników lub innych ciastek (użyłam domowych kruchych ciasteczek z cukrem pudrem, na które przepis znajdziecie pod tym linkiem: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/kruche-ciasteczka-waniliowe.html)
kilka orzechów włoskich
2 łyżki polewy krówkowej np. Delecty
mini stefanka z orzechami ciasto z kaszy manny bez pieczenia siastko deser z kaszy ciasto orzechowe z orzechami wloskimi

Sposób przygotowania:
250ml zimnego mleka wlałam do rondelka. Wsypałam do niego cukier waniliowy i zagotowałam. W 50ml mleka rozmieszałam kaszę manną. Rozmieszaną kaszę przelałam na gotujące się mleko i gotowałam kaszę, mieszając co jakiś czas aż zgęstniała. Kaszę odstawiłam do lekkiego przestygnięcia, a w tym czasie przygotowałam foremkę. Użyłam kwadratowej foremki o wymiarach ok. 11x11cm, którą wyłożyłam folią spożywczą. Na dnie ułożyłam kawałki ciastek.Na ciastka wyłożyłam połowę kaszy manny i wyrównałam powierzchnię. Na kaszy rozłożyłam kolejną warstwę ciasteczek i wylałam drugą połowę kaszy. Na wierzchu ułożyłam trzecią i ostatnią warstwę ciastek. Orzechy włoskie wyłuskałam i pokroiłam nożem na mniejsze kawałki. Polewę krówkową przygotowałam według instrukcji na opakowaniu. Ok. 2 łyżki polewy przełożyłam do orzechów. Resztę polewy schowałam do lodówki na inną okazję. Orzechy wymieszałam z polewą. Dodałam do tego odrobinę mleka żeby łatwiej było wymieszać. Polewę wyłożyłam równomiernie na ciastko. Stefankę przykryłam i wstawiłam do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciastko wyjęłam ostrożnie z foremki i zdjęłam folię z dna a ciasto przełożyłam na talerzyk. Ciasto można zrobić oczywiście w większej foremce czy blaszce zwiększając odpowiednio ilość składników. 

SMACZNEGO!!!

mini stefanka z orzechami ciasto z kaszy manny bez pieczenia siastko deser z kaszy ciasto orzechowe z orzechami wloskimi

mini stefanka z orzechami ciasto z kaszy manny bez pieczenia siastko deser z kaszy ciasto orzechowe z orzechami wloskimi

mini stefanka z orzechami ciasto z kaszy manny bez pieczenia siastko deser z kaszy ciasto orzechowe z orzechami wloskimi

środa, 14 listopada 2018

Rogaliki serowe z dżemem

rogaliki serowe z dzemem ciastka serowe rogaliki twarogowe rogaliki z czeresniami kruche rogaliki z konfitura rogaliki z cukrem pudrem

Kolejna porcja ciastek wylądowała na moim stole i na moim blogu. Dziś upiekłam rogaliki z ciasta serowego z dżemem czereśniowym. Rogaliki wyszły pyszne. Ciasto jest delikatne, nie za słodkie i idealnie dopełnia się ze słodkim dżemem. Użyłam dżemu domowej roboty z dużymi kawałkami owoców, ale można też użyć marmolady, nutelli czy prażonych jabłek. Rogaliki będą pyszne w różnych wersjach smakowych.
Rogaliki serowe oprócz tego że pysznie smakują, to również pięknie wyglądają i są idealne na każdą okazję, zarówno na co dzień jak i od święta. Ich zrobienie to również fajny pomysł na wspólne spędzenie czasu w kuchni z dziećmi. Mój synek był zachwycony i nie mógł się doczekać kiedy je zrobimy. Oto przepis:


Składniki:
ok. 1,5szkl. mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy 16g
2 płaskie łyżki cukru zwykłego
125g białego sera
125g masła lub margaryny
2 łyżki śmietany 30%
dżem z czereśni
cukier puder do oprószenia
rogaliki serowe z dzemem ciastka serowe rogaliki twarogowe rogaliki z czeresniami kruche rogaliki z konfitura rogaliki z cukrem pudrem

Sposób przygotowania:
Do miski przesiałam mąkę pszenną tortową wraz z proszkiem do pieczenia. Dosypałam cukier zwykły i cukier waniliowy. Wkroiłam zimne masło. Dodałam śmietanę i biały ser. Użyłam sera chudego w kostce, który jest tak jakby trochę zmielony. Nie jest suchy i ziarnisty jak tradycyjny twaróg. Taki zwykły twaróg należałoby jeden raz zmielić lub przepuścić przez praskę do ziemniaków.
Ze wszystkich składników zagniotłam ciasto, które włożyłam do foliowego woreczka śniadaniowego i włożyłam je do lodówki na niecałą godzinę. Po tym czasie ciasto podzieliłam na kawałki i każdy kawałek rozwałkowałam na placek grubości ok. 3mm. Z ciasta wycinałam trójkąty. Można to robić w ten sposób, że najpierw przykłada się do ciasta talerzyk deserowy i się go obrysowuje. Takie wycięte kółko z ciasta dzieli się jak pizzę na trójkąty. Można też wycinać trójkąty bezpośrednio nożem. Na szerszym brzegu każdego trójkąta układałam trochę dżemu (nie za dużo bo będzie wypływał podczas pieczenia) i zwijałam trójkąty ku szpiczastemu brzegowi tworząc rogalika.
Brzegi trochę zlepiałam aby się lepiej trzymały podczas pieczenia. Uformowane rogaliki odkładałam na blaszkę z wyposażenia piekarnika przykrytą papierem do pieczenia. Rogaliki piekłam do zrumienienia w temp. 180 stopni plus termoobieg. U mnie zajęło to ok. 10-15 minut. Pierwsza partia piekła się dłużej, a druga krócej, bo piekarnik był już nagrzany. Upieczone rogaliki od razu po upieczeniu wyjmowałam z pieca i odkładałam do wystygnięcia na metalową kratkę. Przed podaniem rogaliki serowe oprószyłam cukrem pudrem.

Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na ciasteczka, np.: kruche ciasteczka waniliowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/kruche-ciasteczka-waniliowe.html), ciastka z kleiku ryżowego (tu jest link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/ciastka-z-kleiku-ryzowego.html), ciasteczka cytrynowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/ciasteczka-cytrynowe.html), ciastka z czekoladą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/ciastka-z-czekolada.html), ciastka orzeszki (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/orzeszki-kakaowe_29.html), ciastka z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/ciastka-z-kaszy-manny.html), ciastka grzybki (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/ciastka-grzybki-i-muchomorki.html) i wiele innych.

SMACZNEGO!!!

rogaliki serowe z dzemem ciastka serowe rogaliki twarogowe rogaliki z czeresniami kruche rogaliki z konfitura rogaliki z cukrem pudrem

rogaliki serowe z dzemem ciastka serowe rogaliki twarogowe rogaliki z czeresniami kruche rogaliki z konfitura rogaliki z cukrem pudrem

rogaliki serowe z dzemem ciastka serowe rogaliki twarogowe rogaliki z czeresniami kruche rogaliki z konfitura rogaliki z cukrem pudrem

wtorek, 13 listopada 2018

Jabłka smażone w cieście

jablka smazone w ciescie jablka w ciescie nalesnikowym krazki jablkowe placki z jablkami placki z jablek owoce w ciescie smazone jablka

Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki i naleśniki podawane na słodko. Fajnie jeśli zawierają jakieś dodatki w postaci owoców. A jeszcze fajniej jeśli to są owoce smażone w cieście. Próbowałam już w taki sposób robić banany i wyszły obłędne. Teraz więc postanowiłam podobnym sposobem przyrządzić jabłka. I tu również się nie zawiodłam. Wyszły mi pyszne "placki", które można zajadać na gorąco i na zimno. Wystarczy je posypać cukrem pudrem i mamy pyszny posiłek lub deser. W moim domu ten przepis się sprawdził i na pewno zagości na dłużej. A oto on:

Składniki:
2 jabłka
1 jajko
4 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
szczypta proszku do pieczenia
mały cukier waniliowy 16g
ok. 1/3szkl mleka
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia
jablka smazone w ciescie jablka w ciescie nalesnikowym krazki jablkowe placki z jablkami placki z jablek owoce w ciescie smazone jablka

Sposób przygotowania:
Jajko wbiłam do miseczki i roztrzepałam widelcem. Do jajka wsypałam mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wlewałam partiami mleko mieszając jednocześnie ciasto. Użyłam ok. 1/3 szklanki mleka, ale należy kontrolować jego ilość. Ciasto powinno być dość gęste żeby ładnie oblepiało jabłka i nie spływało. Jabłka obrałam ze skórki i pokroiłam na plastry o grubości ok. 1cm. Z każdego plasterka wycięłam środek czyli gniazdo nasienne. Można to zrobić specjalną wykrawaczką lub zwykłym nożem. Na patelni rozgrzałam olej. Plastry jabłka maczałam w cieście i układałam na patelni. Smażyłam krążki po kilka minut z każdej strony aż jabłko w środku było mięciutkie. Usmażone jabłka zdejmowałam na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprószyłam placki cukrem pudrem. Można też polać miodem lub syropem klonowym.
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na placki. Wszystkie znajdziecie pod tym linkiem: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/search/label/placki. Zapraszam też do zerknięcia na wspomniany na wstępie przepis na banany w cieście. Tu jest link do przepisu:  https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/search?q=banany+w+cie%C5%9Bcie.

SMACZNEGO!!!

jablka smazone w ciescie jablka w ciescie nalesnikowym krazki jablkowe placki z jablkami placki z jablek owoce w ciescie smazone jablka

jablka smazone w ciescie jablka w ciescie nalesnikowym krazki jablkowe placki z jablkami placki z jablek owoce w ciescie smazone jablka

Ciasteczka kakaowo - orzechowe


ciasteczka kakaowo - orzechowe kruche ciastka z orzechami wloskimi ciastka wycinane foremka rozetki

Wczoraj prezentowałam przepis na kruche ciasteczka waniliowe, a dziś kolejny przepis na te małe słodkości. Tym razem zrobiłam ciasteczka kakaowo - orzechowe. Ciasteczka to bardzo fajny i wdzięczny produkt. Bardzo lubię je robić bo są łatwe do zrobienia i bardzo lubię nadawać im różne kształty a potem je ozdabiać. Zwykłe ciastka dają duże pole do popisu przy ich wykańczaniu. Robienie ciastek to też bardzo fajny sposób na spędzenie czasu w kuchni z dziećmi i to już tymi najmłodszymi. Mi przy wypiekach pomaga 2,5 roczny synek i sprawia mu to ogromną frajdę. Mi jeszcze większą frajdę natomiast sprawia to gdy widzę jaki jest szczęśliwy. Ale do rzeczy, oto przepis na ciasteczka kakaowo - orzechowe:

Składniki:
ok. 1,5szkl. mąki pszennej tortowej
0,5szkl. mielonych orzechów włoskich
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 płaskie łyżeczki kakao
3/4szkl cukru zwykłego
1 mały cukier waniliowy
1 duże jajko
ok. 70g masła lub margaryny
2 łyżki śmietany 30%
ciasteczka kakaowo - orzechowe kruche ciastka z orzechami wloskimi ciastka wycinane foremka rozetki

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam wszystkie składniki sypkie, czyli mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia, kakao, zmielone orzechy oraz obydwa rodzaje cukru. Do tego wbiłam jajko, wlałam zimną śmietanę i dodałam pokrojone na kawałki zimne masło. Wszystko zagniotłam dość szybko na jednolite ciasto podsypując od czasu do czasu mąką aby się nie kleiło. Gotowe ciasto uformowałam w kulę i schowałam do foliowego woreczka śniadaniowego. Następnie ciasto schowałam do lodówki aby się schłodziło. Wystarczy kilka godzin, ale ja zostawiłam ciasto na całą noc. Następnego dnia podzieliłam ciasto na kawałki i podsypując delikatnie mąką rozwałkowałam każdy kawałek na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta wycinałam takie kółka a'la kwiatki z dziurką w środku. Używałam do tego foremki do wycinania pierogów i nakrętki od butelki. Gotowe ciastka układałam na blaszce z wyposażenia piekarnika przykrytej papierem do pieczenia. Ciastka piekłam ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Przed pierwszym pieczeniem nie rozgrzewałam piekarnika. Następne partie ciastek piekły się ciut krócej bo piekarnik był nagrzany, ale czas pieczenia należy dostosować do swojego piekarnika i do wielkości i grubości ciastek. Po upieczeniu ciastka wystudziłam na metalowej kratce. Można je udekorować cukrem pudrem lub oblać mleczną czekolada.
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na ciasteczka, np.: wspomniane kruche ciasteczka waniliowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/kruche-ciasteczka-waniliowe.html), ciastka z kleiku ryżowego (tu jest link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/ciastka-z-kleiku-ryzowego.html), ciasteczka cytrynowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/ciasteczka-cytrynowe.html), ciastka z czekoladą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/ciastka-z-czekolada.html), ciastka orzeszki (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/orzeszki-kakaowe_29.html), ciastka z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/ciastka-z-kaszy-manny.html), ciastka grzybki (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/ciastka-grzybki-i-muchomorki.html) i wiele innych.

SMACZNEGO!!! 

ciasteczka kakaowo - orzechowe kruche ciastka z orzechami wloskimi ciastka wycinane foremka rozetki

ciasteczka kakaowo - orzechowe kruche ciastka z orzechami wloskimi ciastka wycinane foremka rozetki

poniedziałek, 12 listopada 2018

Kruche ciasteczka waniliowe


kruche ciasteczka waniliowe ciastka kruche ciastka wycinane foremka ciasteczka do zrobienia z dziecmi ciastka z cukrem domowe herbatniki

Już dawno nie piekłam żadnych ciasteczek więc postanowiłam dziś nadrobić zaległości. Zrobiłam bardzo proste, podstawowe powiedziałabym ciasteczka kruche o smaku lekko waniliowym. Ciasteczkom można nadawać różne kształty za pomocą różnych foremek czy wykrawaczek. Ja jednak postawiłam na prostotę i zrobiłam je na podobieństwo tradycyjnych herbatników, czyli w prostokątnym kształcie. Wycinałam je radełkiem żeby miały ładne pofalowane brzegi jak wspomniane herbatniki. Ciasteczka takie są fajną chrupiącą przekąską do kawy czy herbaty. Można ich też użyć do przekładania ciast z kremami zamiast sklepowych ciastek. Oto przepis:

Składniki:
1,5szkl. mąki pszennej tortowej
1/3szkl cukru zwykłego
1 mały cukier waniliowy 16g
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100g zimnego masła
1 jajko
cukier puder do posypania
kruche ciasteczka waniliowe ciastka kruche ciastka wycinane foremka ciasteczka do zrobienia z dziecmi ciastka z cukrem domowe herbatniki

Sposób przygotowania:
Do miski przesiałam mąkę pszenną tortową razem z proszkiem do pieczenia. Dosypałam obydwa rodzaje cukru: zwykły i waniliowy. Z produktów sypkich zrobiłam kopczyk a na jego szczycie małe zagłębienie, w które wbiłam jajko. Dodałam jeszcze pokrojone na plasterki masło i zagniotłam wszystko na jednolite ciasto. Ciasto włożyłam do woreczka foliowego i schowałam do lodówki na ok. godzinę żeby się schłodziło. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkowałam podsypując odrobiną mąki na placek o grubości kilku milimetrów. Pokroiłam go radełkiem na pasy o szerokości kilku centymetrów a następnie na ciastka o wielkości mniej więcej podobnej do wielkości sklepowych herbatników. Można oczywiście wycinać z ciasta inne kształty np. gwiazdki, kwiatki, kółka, listki itp. Przygotowane ciasteczka ułożyłam ostrożnie na przygotowanej blaszce w małych odstępach. Ciastka piekłam ok. 10 minut w temp. 180 stopni. Ciastka powinny się zarumienić, ale trzeba uważać aby się nie przypaliły od spodu bo są cienkie. Nie nagrzewałam wcześniej piekarnika, wstawiłam ciastka do zimnego. Po upieczeniu ciastka od razu wyjęłam z piekarnika i wystudziłam na metalowej kratce. Gdy wystygły oprószyłam je cukrem pudrem. Można też udekorować ciastka czekoladą lub pozostawić bez niczego. 
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na ciasteczka, np.: ciastka z kleiku ryżowego (tu jest link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/ciastka-z-kleiku-ryzowego.html), ciasteczka cytrynowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/ciasteczka-cytrynowe.html), ciastka z czekoladą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/ciastka-z-czekolada.html), ciastka orzeszki (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/orzeszki-kakaowe_29.html), ciastka z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/ciastka-z-kaszy-manny.html), ciastka grzybki (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/ciastka-grzybki-i-muchomorki.html) i wiele innych.

SMACZNEGO!!!

kruche ciasteczka waniliowe ciastka kruche ciastka wycinane foremka ciasteczka do zrobienia z dziecmi ciastka z cukrem domowe herbatniki

kruche ciasteczka waniliowe ciastka kruche ciastka wycinane foremka ciasteczka do zrobienia z dziecmi ciastka z cukrem domowe herbatniki

sobota, 10 listopada 2018

Egzotyczna babka na zimno

egzotyczna babka na zimno sernik na zimno babka cytrynowa mango ciasto z galaretka ciasto bez pieczenia

Egzotyczna babka na zimno to bardzo proste ciasto bez pieczenia, które zrobiłam z zaledwie 4 składników. Powstała tak naprawdę pod wpływem chwili z tego co znalazłam w lodówce i w szafkach kuchennych. Chciałam coś zrobić bo w ostatniej chwili okazało się że będę miała gości i wypadało czymś ich poczęstować. Ciasto jest naprawdę bardzo proste do zrobienia i szybkie. Nie wymaga wielu drogich składników. Koszt tego ciasta to mniej niż 10 złotych. Babka jest natomiast fajna i orzeźwiająca w smaku, lekka, idealna dla dzieci i dorosłych. Nazwałam ją babką egzotyczną bo użyłam galaretek w egzotycznych smakach. Oto przepis:

Składniki:
1 galaretka z pianką o smaku mango
1 galaretka cytrynowa
250g serka waniliowego
kilka herbatników
egzotyczna babka na zimno sernik na zimno babka cytrynowa mango ciasto z galaretka ciasto bez pieczenia

Sposób przygotowania:
Galaretkę z pianką o smaku mango rozpuściłam według wskazówek na opakowaniu czyli w 1,5 szklanki gorącej wody. Od razu po rozmieszaniu przelałam gorącą galaretkę do foremki silikonowej na babkę. Chodzi o to żeby galaretka się po schłodzeniu rozwarstwiła. Gdybyśmy czekali z przelaniem galaretki aż ostygnie wtedy nie wyszedłby nam efekt pianki. Formę z galaretką odstawiłam do ostygnięcia a następnie wstawiłam do lodówki do stężenia. Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 200ml gorącej wody i również odstawiłam do wystudzenia. Chłodną galaretkę wymieszałam z serkiem waniliowym. Masę serkową przelałam na galaretkę z pianką i wstawiłam formę z powrotem do lodówki. Gdy masa serkowa zaczęła tężeć poukładałam na wierzchu kawałki herbatników. Ciasto zostawiłam w lodówce przez całą noc. Następnego dnia ostrożnie wyjęłam ciasto z formy przewracając je do góry dnem na talerz i ostrożnie wywijając formę. I gotowe.
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na ciasta pieczone i na ciasta na zimno, w szczególności z przepisami na inne babki na zimno: babkę z czereśniami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/06/babka-na-zimno-z-czeresniami.html) czy babki z malinami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/babka-na-zimno-z-malinami.html).

SMACZNEGO!!!

egzotyczna babka na zimno sernik na zimno babka cytrynowa mango ciasto z galaretka ciasto bez pieczenia

egzotyczna babka na zimno sernik na zimno babka cytrynowa mango ciasto z galaretka ciasto bez pieczenia

środa, 7 listopada 2018

Karpatka

karpatka ciasto parzone karpatka z kremem budyniowym ciasto z kremem eleganckie ciasto ciasto na chrzciny wesele urodziny klasyczne ciasto

Dziś przepis  na dobrze znane ciasto i myślę że lubiane przez wszystkich lub przynajmniej przez większość. Ja osobiście uwielbiam karpatkę i wszystkie ciasta z kremami budyniowymi. Karpatkę lubię również za jej prostotę i elegancję.
Poza tym ciasto jest łatwe do zrobienia i w miarę szybkie. Pięknie się prezentuje i sprawdza się na różne okazje. Wbrew pozorom to też dość tanie ciasto, zrobione ze składników, które praktycznie można zawsze znaleźć w kuchni. Oto przepis:


Składniki na ciasto parzone:
1szkl. wody
1szkl. mąki pszennej tortowej
125g margaryny
5 średniej wielkości jajek
cukier puder do oprószenia


Składniki na krem:
750ml zimnego mleka
3/4szkl. cukru pudru
2 budynie waniliowe bez cukru po 40g
2 żółtka
ok. 200g miękkiego masła
karpatka ciasto parzone karpatka z kremem budyniowym ciasto z kremem eleganckie ciasto ciasto na chrzciny wesele urodziny klasyczne ciasto

Sposób przygotowania:
Do garnka wlałam wodę (użyłam mineralnej niegazowanej, ale może być też kranówka). Do wody włożyłam margarynę i zagotowałam na małym ogniu. Do wody z tłuszczem wsypałam na raz mąkę pszenną tortową i mieszając cały czas energicznie parzyłam ciasto aż nabrało jednolitej konsystencji i odchodziło od ścian garnka. Przygotowane ciasto zdjęłam z ognia i wystudziłam.
Do zimnego ciasta wbijałam po jednym jajku i po każdym miksowałam do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto podzieliłam na dwie równe części. Każdą część ciasta rozprowadziłam na kwadratowej blaszce o wymiarach ok. 26x26cm wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką. Obie blachy wstawiłam razem do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni. Ciasta piekłam ok. 20 minut w temp. 200 stopni z włączonym termoobiegiem a następnie przez 15 minut w temp. 150 stopni. Teoretycznie ciasta powinno się piec osobno, wtedy można zrezygnować z termoobiegu, i wtedy ciasta trochę ładniej wyrosną, ale u mnie efekt też jest całkiem fajny. Upieczone ciasta odstawiłam do wystudzenia i zabrałam się za krem. 2szkl. zimnego mleka zagotowałam z cukrem. W pozostałej szklance mleka rozmieszałam budynie i żółtka.
Budyniową mieszankę przelałam na gotujące się mleko i cały czas mieszając, gotowałam budyń aż zrobił się gęsty. Budyń odstawiłam do wystudzenia. Miękkie masło utarłam na jasny krem i dodawałam do niego po łyżce wystudzony budyń. Krem miksowałam do czasu uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek. Kremem posmarowałam jeden placek i przykryłam go drugim. Wyrównałam krem na bokach ciasta i wstawiłam je do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem oprószyłam ciasto tradycyjnie cukrem pudrem.

Zapraszam też do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na ciasta, m.in. na napoleonkę na cieście francuskim (tu jest link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/napoleonka-na-ciescie-francuskim.html), napoleonkę na ciastkach (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/napoleonka-bez-pieczenia.html), kremówkę (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/kremowka.html) i innych.

SMACZNEGO!!!

karpatka ciasto parzone karpatka z kremem budyniowym ciasto z kremem eleganckie ciasto ciasto na chrzciny wesele urodziny klasyczne ciasto

karpatka ciasto parzone karpatka z kremem budyniowym ciasto z kremem eleganckie ciasto ciasto na chrzciny wesele urodziny klasyczne ciasto

karpatka ciasto parzone karpatka z kremem budyniowym ciasto z kremem eleganckie ciasto ciasto na chrzciny wesele urodziny klasyczne ciasto

niedziela, 4 listopada 2018

Schab duszony z soczewicą

schab duszony z soczewica danie jednogarnkowe ze schabem i soczewica kociolek potrawka ze schabu potrawy z soczewicy zielonej schab duszony z marchewka cebula

Po serii przepisów na słodko, dziś w końcu coś na słono czy też na pikantnie. Chciałam się z wami podzielić przepisem na danie jednogarnkowe zrobione z mięsa wieprzowego (schabu) z dodatkiem warzyw takich jak: marchewka cebula i soczewica. Danie jest sycące, rozgrzewające, pożywne i bardzo smaczne. Można je podać z pieczywem lub z kluskami. Będzie fajnym rozwiązaniem na codzienny lub odświętny obiad. Soczewica nadaje mu fajnego trochę innego charakteru, bo nie wszyscy to warzywo znają i stosują w swojej kuchni. Takie danie jednogarnkowe jest łatwe do zrobienia i w miarę szybkie. No i nie trzeba brudzić całej sterty naczyń i potem ich zmywać. Wystarczy jeden garnek i deska do krojenia. Oto przepis:

Składniki:
ok.300-400g schabu wieprzowego
1 cebula
2 marchewki
0,5szkl. soczewicy zielonej
2 płaskie łyżki przecieru pomidorowego
majeranek
sól, pieprz
listek laurowy
3ziela angielskie
olej do smażenia
schab duszony z soczewica danie jednogarnkowe ze schabem i soczewica kociolek potrawka ze schabu potrawy z soczewicy zielonej schab duszony z marchewka cebula

Sposób przygotowania:
Soczewicę wsypałam do miseczki i zalałam ją zimną wodą. Odstawiłam ją na ok. 30-40 minut aby się namoczyła. Mięso wieprzowe, w tym przypadku schab, umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Pokroiłam je w kostkę. W garnku rozgrzałam około 3 łyżki oleju i wrzuciłam pokrojone mięso. Obsmażyłam je z każdej strony i wrzuciłam pokrojoną w kostkę cebulę. Znów przesmażyłam mięso z cebulą kilka minut i wrzuciłam pokrojoną na plasterki/półplasterki marchewkę. Wlałam do garnka wodę, tyle aby ledwie przykryła mięso. Dodałam listek laurowy i ziele angielskie. Wsypałam trochę roztartego majeranku i doprawiłam solą i pieprzem. Garnek ustawiłam na gazie i zagotowałam moją potrawę. Po zagotowaniu zaprawiłam ją przecierem pomidorowym. Zmniejszyłam płomień na minimalny i dusiłam mój schab przez ok. 30 minut. Po tym czasie dodałam namoczoną soczewicę. Dusiłam schab kolejne 40 minut aż soczewica i mięso były mięciutkie. Gotowe danie podałam ze świeżym pieczywem. Można je też podać również z kluskami: kopytkami lub śląskimi jako rodzaj sosu.

SMACZNEGO!!!

schab duszony z soczewica danie jednogarnkowe ze schabem i soczewica kociolek potrawka ze schabu potrawy z soczewicy zielonej schab duszony z marchewka cebula

schab duszony z soczewica danie jednogarnkowe ze schabem i soczewica kociolek potrawka ze schabu potrawy z soczewicy zielonej schab duszony z marchewka cebula

wtorek, 30 października 2018

Ciasto orzechowe z budyniem i owocami

ciasto orzechowe z budyniem i owocam ciasto kruche z orzechami ciasto ze sliwkami ciasto z czeresniami ciasto kakaowo orzechowe ciasto czekoladowo orzechowe

Sezon na orzechy włoskie w pełni. W tym roku bardzo obrodziły, więc serwuję wam kolejny przepis z ich udziałem. Tym razem jest to ciasto podobne do kruchego zrobione z mielonych orzechów włoskich z dodatkiem kakao ze śliwkami i czereśniami oraz budyniem śmietankowym. Polałam je mleczną czekoladą ponieważ samo ciasto nie jest zbyt słodkie za sprawą orzechów. Przy robieniu ciasta pomagał mi mój 2,5 letni synek i nie wiem czy to za jego sprawą czy to kwestia połączenia smaków, ale ciasto wyszło przepyszne. Smaki idealnie się komponują, ciasto na wierzchu jest fajnie chrupiące, mleczna czekolada nadaje przyjemnej słodyczy. Jednym słowem ciasto jest jak dla mnie idealne, zwłaszcza na chłodne jesienne czy zimowe dni.Poza tym ciasto po rozkrojeniu bardzo ładnie wygląda. Zachęcam was do wypróbowania. Oto przepis:

Składniki:
3/4szkl. zmielonych orzechów włoskich
ok. 1,5szkl. mąki pszennej tortowej
3/4szkl. cukru pudru
1 duży cukier waniliowy 32g
1 łyżka gorzkiego kakao
1 jajko
125g zimnego masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
5 łyżek cukru
3szkl. mleka
100g mlecznej czekolady
1 łyżeczka masła
1 łyżka mleka do polewy
mrożone śliwki i czereśnie

ciasto orzechowe z budyniem i owocam ciasto kruche z orzechami ciasto ze sliwkami ciasto z czeresniami ciasto kakaowo orzechowe ciasto czekoladowo orzechowe
Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, zmielone orzechy włoskie, kakao, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. Wbiłam jajko, dodałam kwaśną śmietanę oraz pokrojone na kawałki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam w miarę szybko ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam je folią spożywczą i schowałam na kilka godzin do zamrażali. Jednocześnie z zamrażalki wyjęłam owoce. Można też użyć świeżych, ale o tej porze o nie ciężko. Tortownicę o średnicy ok. 19-20cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dno starłam na tarce na grubych oczkach ok. 3/4 lub nawet trochę więcej zamrożonego ciasta. Lekko je ugniotłam rękami. Blaszkę wstawiłam do lodówki i zabrałam się za ugotowanie budyniu. Do garnka wlałam 2,5szkl. zimnego mleka. W pozostałej 0,5szkl. mleka rozmieszałam 2 proszki budyniowe i 5 łyżek cukru. Rozmieszane budynie przelałam na gotujące się mleko i ciągle mieszając gotowałam budyń do zgęstnienia. Budyń odstawiłam na kilka minut. Tortownicę wyjęłam z lodówki. Na cieście poukładałam na przemian wypestkowane połówki śliwek i wydrylowane czereśnie. Na owocach rozłożyłam gorący budyń. Na wierzch starłam resztę ciasta orzechowo - kakaowego. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto od razu wyjęłam z piekarnika i wystudziłam na metalowej kratce. Mleczną czekoladę połamałam na kawałki i wrzuciłam do rondelka. Dodałam łyżeczkę masła i łyżkę mleka i podgrzewałam, stale mieszając aż wszystko się rozpuści i ze sobą połączy. Czekoladą polałam ciasto i wstawiłam je do lodówki na kilka godzin aby budyń i czekolada stężały. 


SMACZNEGO!!!

ciasto orzechowe z budyniem i owocam ciasto kruche z orzechami ciasto ze sliwkami ciasto z czeresniami ciasto kakaowo orzechowe ciasto czekoladowo orzechowe

ciasto orzechowe z budyniem i owocam ciasto kruche z orzechami ciasto ze sliwkami ciasto z czeresniami ciasto kakaowo orzechowe ciasto czekoladowo orzechowe

ciasto orzechowe z budyniem i owocam ciasto kruche z orzechami ciasto ze sliwkami ciasto z czeresniami ciasto kakaowo orzechowe ciasto czekoladowo orzechowe

środa, 24 października 2018

Kremówka

kremowka napoleonka na ciescie francuskim z bita smietana kremowka papieska kremowka na ciesicie francuskim ciasto z kremem karpatkowym ciasto z bita smietana

Zachęcona moim ostatnim wypiekiem, czyli napoleonka na cieście francuskim, zrobiłam dziś bardzo podobne ciasto, ale z dodatkiem bitej śmietany, czyli kremówkę. Napoleonka była taka smaczna i tak szybko zniknęła, że czułam duży niedosyt i zrobiłam kremówkę. Kremówka podobnie jak napoleonka to bardzo klasyczne i znane ciasto, które często można spotkać w cukierniach. Podobnie jak napoleonka jest banalnie proste do zrobienia, szybkie a bardzo smaczne. Pięknie się prezentuje, jest eleganckie i pasuje na każdą okazję, zarówno na uroczystości jak i na co dzień. Ja w swojej kremówce poszłam trochę na łatwiznę i pewnie zostanę przez część osób zhejtowana, ale użyłam gotowego kremu karpatkowego. Dzięki temu ciasto zrobiłam w 30 minut, co przy dwójce małych dzieci jest niestety ważną zaletą. Można go jednak zastąpić domowym budyniem i na pewno ciasto będzie równie dobre i smaczne. Oto przepis:

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego 300g
1 krem gotowy karpatkowy
400ml mleka
250g śmietany 30%
1 śmietan-fix
1łyżeczka cukru waniliowego
cukier puder do posypania
kremowka napoleonka na ciescie francuskim z bita smietana kremowka papieska kremowka na ciesicie francuskim ciasto z kremem karpatkowym ciasto z bita smietana

Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozwinęłam i podzieliłam na dwie równe połowy/prostokąty. Każdy kawałek ułożyłam na oddzielnej blaszce do pieczenia na papierze do pieczenia i ponakłówałam gęsto widelcem aby ciasto nie rosło w trakcie pieczenia. Piekarnik rozgrzałam i wstawiłam ciasto. Piekłam obydwa płaty ciasta jednocześnie w temp. 200 stopni z włączonym termoobiegiem. Zajęło mi to ok. 15 minut. Ciasto powinno mieć złotobrązowy kolor. Upieczone ciasto od razu wyjęłam z piekarnika i wystudziłam. Do miski wlałam zimne mleko (u mnie na opakowaniu było 400ml ale w kremach innych firm może być inna ilość, więc trzeba się zastosować do tego co jest napisane na opakowani) i wsypałam do niego opakowanie kremu karpatkowego. Miksowałam go 3 minuty na najwyższych obrotach miksera zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krem rozsmarowałam na jednym płacie ciasta francuskiego. Zimną śmietanę przelałam do miski. Wsypałam śmietan - fix i cukier waniliowy i miksowałam również na najwyższych obrotach aż śmietana zrobiła się sztywna. śmietanę wyłożyłam na krem karpatkowy i wyrównałam powierzchnię. Ciasto przykryłam drugim płatem ciasta francuskiego i wyrównałam krem na bokach ciasta. Ciasto przykryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki do schłodzenia. przed podaniem ciasto oprószyłam cukrem pudrem.
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na ciasta, w szczególności ze wspomnianym wcześniej przepisem na napoleonkę. Tu jest link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/napoleonka-na-ciescie-francuskim.html

SMACZNEGO!!!
kremowka napoleonka na ciescie francuskim z bita smietana kremowka papieska kremowka na ciesicie francuskim ciasto z kremem karpatkowym ciasto z bita smietana


kremowka napoleonka na ciescie francuskim z bita smietana kremowka papieska kremowka na ciesicie francuskim ciasto z kremem karpatkowym ciasto z bita smietanakremowka napoleonka na ciescie francuskim z bita smietana kremowka papieska kremowka na ciesicie francuskim ciasto z kremem karpatkowym ciasto z bita smietana