poniedziałek, 26 listopada 2018

Schab pieczony w mleku


schab pieczony w mleku schab z piekarnika domowa wedlina schab z pieca schab na kanapki

Wiem, że wiele osób szuka idealnego przepisu na mięso pieczone, które nadaje się na kanapki zamiast sklepowej wędliny. Przepisów jest oczywiście dużo, ale każdy chciałby, aby taka domowa wędlina była krucha, soczysta i nie sucha. O ile przy boczku czy karkówce które są dość tłuste nie ma problemu, to pojawia się on w przypadku szynki czy schabu. Ja też próbowałam różnych przepisów i chyba znalazłam ten idealny. Postanowiłam wypróbować przepis na schab pieczony w mleku, bo czytałam o nim wiele pozytywnych komentarzy. Muszę przyznać że się nie rozczarowałam. Mięso wyszło rzeczywiście bardzo kruche, ale jednocześnie mięciutkie i nie wiórowate. Myślę, że os tej pory piekąc schab będę korzystać tylko z tego przepisu. A oto on:

Składniki:
ok. 1,5kg schabu wieprzowego
sól, pieprz
papryka słodka w proszku
majeranek
przyprawa ostra do karkówki z grilla
czosnek granulowany
ok. 3/4-1 litr mleka 2%
schab pieczony w mleku schab z piekarnika domowa wedlina schab z pieca schab na kanapki

Sposób przygotowania:
Mięso dokładnie umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Włożyłam mięso do miski i obsypałam dość obficie z każdej strony solą. Oprószyłam też schab delikatnie pieprzem czarnym mielonym, czosnkiem granulowanym, papryką słodką w proszku, ostrą przyprawą do karkówki z grilla i roztartym w dłoniach majerankiem. przyprawy wtarłam w mięso. Można oczywiście użyć innych ulubionych przypraw lub gotowej przyprawy do mięsa wieprzowego. Można też zastąpić czosnek granulowany świeżym czosnkiem. Ja akurat miałam takie przyprawy pod ręką więc użyłam tego co miałam. Natarte przyprawami mięso przełożyłam do naczynia żaroodpornego, w którym miało się piec, przykryłam je pokrywką i wstawiłam na całą noc do lodówki. Następnego dnia naczynie z mięsem wyjęłam z lodówki i wlałam do niego zimne mleko. Mleko powinno sięgać do 3/4 wysokości mięsa. Naczynie już bez przykrycia wstawiłam do piekarnika. Schab piekłam ok. 1godz. i 40 min. w temp. 180 stopni z termoobiegiem. W trakcie pieczenia polewałam kilkukrotnie mięso mlekiem. Po upieczeniu zostawiłam schab w piekarniku do wystygnięcia. Następnie wyjęłam mięso z naczynia, zawinęłam w folię aluminiową i włożyłam do lodówki. W lodówce mięso powinno poleżeć co najmniej kilka godzin i dopiero można je pokroić. 
Zapraszam do wypróbowania pozostałych przepisów na domowe wędliny pieczone i gotowane, które znajdziecie na moim blogu np. na karkówkę gotowaną (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/karkowka-gotowana-na-kanapki.html), boczek gotowany (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/boczek-gotowany.html), schab pieczony w cebuli (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/schab-pieczony-w-przyprawach-i-cebuli.html), schab gotowany w majonezie (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/schab-gotowany-w-majonezie.html) i inne.

SMACZNEGO!!!

schab pieczony w mleku schab z piekarnika domowa wedlina schab z pieca schab na kanapki

schab pieczony w mleku schab z piekarnika domowa wedlina schab z pieca schab na kanapki

schab pieczony w mleku schab z piekarnika domowa wedlina schab z pieca schab na kanapki

Ciastka z makiem i dżemem

ciastka z makiem i dzemem ciastka kakaowo orzechowe ciastka batony ciastka z czekolada kruche swiderki z makiem i dzemem lamance z makiem ciastka orzechowe


Dziś chciałam wam zaprezentować przepis na trochę niecodzienne ciastka z dżemem i makiem. Zrobiłam je z ciasta kakaowo - orzechowego zagniatanego jak kruche ciasto, ale ze względu na mielone orzechu ciastka są kruche tylko po upieczeniu a potem polane czekoladą robią się mięciutkie. Ciastka zrobiłam w nieco większych rozmiarach, trochę jak batony. Nie jestem zadowolona z ich wyglądu ale ciasto jest tak delikatne, że przy skręcaniu ciastek jest trochę ciężko nadać pożądany kształt. Natomiast smakiem ciastka rekompensują niedociągnięcia w wyglądzie. Oto przepis:

Składniki:
1,5szkl. mąki pszennej tortowej
0,5szkl. mielonych orzechów włoskich
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki gorzkiego kakao
3/4szkl. cukru
1 cukier waniliowy
ok.80g margaryny
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 jajko
kilka łyżek masy makowej
kilka łyżek dżemu np. czereśniowego
1,5 tabliczki mlecznej czekolady
2 łyżki mleka
ciastka z makiem i dzemem ciastka kakaowo orzechowe ciastka batony ciastka z czekolada kruche swiderki z makiem i dzemem lamance z makiem ciastka orzechowe

Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną tortową przesiałam do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dosypałam cukier zwykły i waniliowy, kakao i zmielone orzechy włoskie. Dodałam pokrojoną na plasterki zimną margarynę. Wbiłam jajko i zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto schowałam do woreczka śniadaniowego i włożyłam do lodówki na ok. 2 godziny aby się schłodziło. Po wyjęciu z lodówki ciasto kroiłam na mniejsze kawałki i każdy wałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów. Następnie taki placek kroiłam na równe paski o szerokości 2-3cm. Jeden pasek ciasta smarowałam masa makową, przykrywałam go drugim paskiem ciasta i smarowałam dżemem. Przykrywałam to trzecim paskiem ciasta, lekko dociskałam i trzymając ciastko za dwa końce skręcałam je jak świderka. Podobnie postępowałam z pozostałymi paskami i tak do wykończenia składników. Skręcone świderki kroiłam na mniejsze ciastka o długości kilku centymetrów. Gotowe ciastka układałam na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciastkami wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciastka od razu wyjęłam z piekarnika i studziłam na metalowej kratce przykryte ściereczką bawełnianą. Z podanych proporcji wyszły mi dwie blachy ciastek,a le to oczywiście zależy od wymiarów ciastek jakie zrobicie. Po wystudzeniu posmarowałam ciastka roztopioną z mlekiem w kąpieli wodnej czekoladą mleczną. Ciastka zaraz po upieczeniu są chrupiące. Potem oblane czekoladą i przechowywane w lodówce robią się mięciutkie.
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na ciasteczka, np.: kruche ciasteczka waniliowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/kruche-ciasteczka-waniliowe.html), ciastka z kleiku ryżowego (tu jest link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/ciastka-z-kleiku-ryzowego.html), ciasteczka cytrynowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/ciasteczka-cytrynowe.html), ciastka z czekoladą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/ciastka-z-czekolada.html), ciastka orzeszki (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/orzeszki-kakaowe_29.html), ciastka z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/ciastka-z-kaszy-manny.html), ciastka grzybki (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/ciastka-grzybki-i-muchomorki.html) i wiele innych.

SMACZNEGO!!! 

ciastka z makiem i dzemem ciastka kakaowo orzechowe ciastka batony ciastka z czekolada kruche swiderki z makiem i dzemem lamance z makiem ciastka orzechowe

ciastka z makiem i dzemem ciastka kakaowo orzechowe ciastka batony ciastka z czekolada kruche swiderki z makiem i dzemem lamance z makiem ciastka orzechowe

ciastka z makiem i dzemem ciastka kakaowo orzechowe ciastka batony ciastka z czekolada kruche swiderki z makiem i dzemem lamance z makiem ciastka orzechowe

poniedziałek, 19 listopada 2018

Rogaliki półfrancuskie z makiem i budyniem

rogaliki polfrancuskie z makiem i budyniem rogaliki z ciasta polfrancuskiego kruche rogaliki z masa makowa kruche rogaliki z budyniem

Ostatnio robiłam rogaliki z ciasta serowego z dżemem i tak mi posmakowały, że postanowiłam zrobić następną partię. Żeby jednak spróbować czegoś innego postanowiłam zrobić tym razem rogaliki z ciasta półfrancuskiego, podobnego jak na rurki z kremem. Wypełniłam je gotową masą makową oraz budyniem śmietankowym. Te rogaliki to trochę taki przedsmak świąt, bo smaki jak najbardziej wigilijno - bożonarodzeniowe. Rogaliki wyszły bardzo smaczne, lekko chrupiące, z dużą ilością nadzienia, dla mnie idealne. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, a oto on:

Składniki:
ok. 2szkl. mąki pszennej tortowej
1 cukier waniliowy
1/4szkl. cukru pudru + do oprószenia
125g margaryny
ok. 1/3szkl. śmietany 30%
kilka łyżek gotowej masy makowej
1 budyń śmietankowy na 0,5l mleka
300ml mleka
2 łyżki cukru
rogaliki polfrancuskie z makiem i budyniem rogaliki z ciasta polfrancuskiego kruche rogaliki z masa makowa kruche rogaliki z budyniem

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiałam do miski. Dosypałam cukier waniliowy i cukier puder. Wlałam zimną śmietanę oraz dodałam pokrojoną na plasterki zimną margarynę. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Uformowałam je w kulę, schowałam do woreczka śniadaniowego i włożyłam do lodówki na ok. godzinę aby się schłodziło. 250ml zimnego mleka zagotowałam. W pozostałych 50 mililitrach mleka rozmieszałam budyń i 2 łyżki cukru i przelałam je na gotujące się mleko. Budyń cały czas mieszałam aż zgęstnieje po czym zdjęłam z ognia i przestudziłam. Schłodzone ciasto rozwałkowałam na cienki placek o grubości ok. 3mm. Z ciasta wycinałam trójkąty i smarowałam je cienko makiem. Na szerszym brzegu układałam dodatkowo po łyżeczce budyniu. Trójkąty zwijałam od podstawy ku wierzchołkowi nadając im kształt rogalików. Zwinięte rogaliki odkładałam na blachę z wyposażenia piekarnika przykrytą papierem do pieczenia. Blachę z rogalikami wstawiłam do piekarnika i piekłam je ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Przez pierwsze 15minut piekłam rogaliki na grzałce góra/dół, a potem na grzaniu tylko od góry aby spód się nie przypalił. Ale to już raczej indywidualna sprawa piekarnika, bo każdy piecze trochę inaczej. Upieczone rogaliki wyjęłam na metalową kratkę i pozostawiłam je do wystygnięcia. Przed podaniem oprószyłam rogaliki cukrem pudrem.
Zachęcam do zapoznania się z przepisem na wspomniane wcześniej rogaliki serowe z dżemem. Znajdziecie go pod tym linkiem: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/rogaliki-serowe-z-dzemem.html.

SMACZNEGO!!!

rogaliki polfrancuskie z makiem i budyniem rogaliki z ciasta polfrancuskiego kruche rogaliki z masa makowa kruche rogaliki z budyniem

rogaliki polfrancuskie z makiem i budyniem rogaliki z ciasta polfrancuskiego kruche rogaliki z masa makowa kruche rogaliki z budyniem

rogaliki polfrancuskie z makiem i budyniem rogaliki z ciasta polfrancuskiego kruche rogaliki z masa makowa kruche rogaliki z budyniem

rogaliki polfrancuskie z makiem i budyniem rogaliki z ciasta polfrancuskiego kruche rogaliki z masa makowa kruche rogaliki z budyniem

niedziela, 18 listopada 2018

Mini stefanka z orzechami

mini stefanka z orzechami ciasto z kaszy manny bez pieczenia siastko deser z kaszy ciasto orzechowe z orzechami wloskimi

Dziś mam dla was przepis na mini stefankę z orzechami włoskimi. Jest to bardzo szybki deser, który robi się zaledwie w kilkanaście minut do pól godziny. Zjeść możemy je po schłodzeniu przez ok. 2 godziny. Jest to mini stefanka ponieważ zrobiłam ją w bardzo małej foremce ok. 11x11cm. Jest to taka 2 - osobowa porcja, lub nawet jednoosobowa dla dużego łasucha. Ale można ją też podzielić na 4 mniejsze kawałki. Wszystko w zależności od potrzeb i apetytu. Ciastko bardzo ładnie się prezentuje. W wyglądzie przypomina trochę snikersa bez pieczenia. jest też bardzo smaczne. Sama masa z kaszy manny nie jest bardzo słodka, natomiast słodyczy dostarcza polewa krówkowa z orzechami. Smaki się więc ładnie uzupełniają. A oto przepis:

Składniki:
ok. 300ml zimnego mleka
1,5 łyżki kaszy manny
1,5 łyżeczki cukru waniliowego
kilka herbatników lub innych ciastek (użyłam domowych kruchych ciasteczek z cukrem pudrem, na które przepis znajdziecie pod tym linkiem: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/kruche-ciasteczka-waniliowe.html)
kilka orzechów włoskich
2 łyżki polewy krówkowej np. Delecty
mini stefanka z orzechami ciasto z kaszy manny bez pieczenia siastko deser z kaszy ciasto orzechowe z orzechami wloskimi

Sposób przygotowania:
250ml zimnego mleka wlałam do rondelka. Wsypałam do niego cukier waniliowy i zagotowałam. W 50ml mleka rozmieszałam kaszę manną. Rozmieszaną kaszę przelałam na gotujące się mleko i gotowałam kaszę, mieszając co jakiś czas aż zgęstniała. Kaszę odstawiłam do lekkiego przestygnięcia, a w tym czasie przygotowałam foremkę. Użyłam kwadratowej foremki o wymiarach ok. 11x11cm, którą wyłożyłam folią spożywczą. Na dnie ułożyłam kawałki ciastek.Na ciastka wyłożyłam połowę kaszy manny i wyrównałam powierzchnię. Na kaszy rozłożyłam kolejną warstwę ciasteczek i wylałam drugą połowę kaszy. Na wierzchu ułożyłam trzecią i ostatnią warstwę ciastek. Orzechy włoskie wyłuskałam i pokroiłam nożem na mniejsze kawałki. Polewę krówkową przygotowałam według instrukcji na opakowaniu. Ok. 2 łyżki polewy przełożyłam do orzechów. Resztę polewy schowałam do lodówki na inną okazję. Orzechy wymieszałam z polewą. Dodałam do tego odrobinę mleka żeby łatwiej było wymieszać. Polewę wyłożyłam równomiernie na ciastko. Stefankę przykryłam i wstawiłam do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciastko wyjęłam ostrożnie z foremki i zdjęłam folię z dna a ciasto przełożyłam na talerzyk. Ciasto można zrobić oczywiście w większej foremce czy blaszce zwiększając odpowiednio ilość składników. 

SMACZNEGO!!!

mini stefanka z orzechami ciasto z kaszy manny bez pieczenia siastko deser z kaszy ciasto orzechowe z orzechami wloskimi

mini stefanka z orzechami ciasto z kaszy manny bez pieczenia siastko deser z kaszy ciasto orzechowe z orzechami wloskimi

mini stefanka z orzechami ciasto z kaszy manny bez pieczenia siastko deser z kaszy ciasto orzechowe z orzechami wloskimi

środa, 14 listopada 2018

Rogaliki serowe z dżemem

rogaliki serowe z dzemem ciastka serowe rogaliki twarogowe rogaliki z czeresniami kruche rogaliki z konfitura rogaliki z cukrem pudrem

Kolejna porcja ciastek wylądowała na moim stole i na moim blogu. Dziś upiekłam rogaliki z ciasta serowego z dżemem czereśniowym. Rogaliki wyszły pyszne. Ciasto jest delikatne, nie za słodkie i idealnie dopełnia się ze słodkim dżemem. Użyłam dżemu domowej roboty z dużymi kawałkami owoców, ale można też użyć marmolady, nutelli czy prażonych jabłek. Rogaliki będą pyszne w różnych wersjach smakowych.
Rogaliki serowe oprócz tego że pysznie smakują, to również pięknie wyglądają i są idealne na każdą okazję, zarówno na co dzień jak i od święta. Ich zrobienie to również fajny pomysł na wspólne spędzenie czasu w kuchni z dziećmi. Mój synek był zachwycony i nie mógł się doczekać kiedy je zrobimy. Oto przepis:


Składniki:
ok. 1,5szkl. mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy 16g
2 płaskie łyżki cukru zwykłego
125g białego sera
125g masła lub margaryny
2 łyżki śmietany 30%
dżem z czereśni
cukier puder do oprószenia
rogaliki serowe z dzemem ciastka serowe rogaliki twarogowe rogaliki z czeresniami kruche rogaliki z konfitura rogaliki z cukrem pudrem

Sposób przygotowania:
Do miski przesiałam mąkę pszenną tortową wraz z proszkiem do pieczenia. Dosypałam cukier zwykły i cukier waniliowy. Wkroiłam zimne masło. Dodałam śmietanę i biały ser. Użyłam sera chudego w kostce, który jest tak jakby trochę zmielony. Nie jest suchy i ziarnisty jak tradycyjny twaróg. Taki zwykły twaróg należałoby jeden raz zmielić lub przepuścić przez praskę do ziemniaków.
Ze wszystkich składników zagniotłam ciasto, które włożyłam do foliowego woreczka śniadaniowego i włożyłam je do lodówki na niecałą godzinę. Po tym czasie ciasto podzieliłam na kawałki i każdy kawałek rozwałkowałam na placek grubości ok. 3mm. Z ciasta wycinałam trójkąty. Można to robić w ten sposób, że najpierw przykłada się do ciasta talerzyk deserowy i się go obrysowuje. Takie wycięte kółko z ciasta dzieli się jak pizzę na trójkąty. Można też wycinać trójkąty bezpośrednio nożem. Na szerszym brzegu każdego trójkąta układałam trochę dżemu (nie za dużo bo będzie wypływał podczas pieczenia) i zwijałam trójkąty ku szpiczastemu brzegowi tworząc rogalika.
Brzegi trochę zlepiałam aby się lepiej trzymały podczas pieczenia. Uformowane rogaliki odkładałam na blaszkę z wyposażenia piekarnika przykrytą papierem do pieczenia. Rogaliki piekłam do zrumienienia w temp. 180 stopni plus termoobieg. U mnie zajęło to ok. 10-15 minut. Pierwsza partia piekła się dłużej, a druga krócej, bo piekarnik był już nagrzany. Upieczone rogaliki od razu po upieczeniu wyjmowałam z pieca i odkładałam do wystygnięcia na metalową kratkę. Przed podaniem rogaliki serowe oprószyłam cukrem pudrem.

Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na ciasteczka, np.: kruche ciasteczka waniliowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/kruche-ciasteczka-waniliowe.html), ciastka z kleiku ryżowego (tu jest link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/ciastka-z-kleiku-ryzowego.html), ciasteczka cytrynowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/ciasteczka-cytrynowe.html), ciastka z czekoladą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/ciastka-z-czekolada.html), ciastka orzeszki (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/orzeszki-kakaowe_29.html), ciastka z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/ciastka-z-kaszy-manny.html), ciastka grzybki (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/ciastka-grzybki-i-muchomorki.html) i wiele innych.

SMACZNEGO!!!

rogaliki serowe z dzemem ciastka serowe rogaliki twarogowe rogaliki z czeresniami kruche rogaliki z konfitura rogaliki z cukrem pudrem

rogaliki serowe z dzemem ciastka serowe rogaliki twarogowe rogaliki z czeresniami kruche rogaliki z konfitura rogaliki z cukrem pudrem

rogaliki serowe z dzemem ciastka serowe rogaliki twarogowe rogaliki z czeresniami kruche rogaliki z konfitura rogaliki z cukrem pudrem

wtorek, 13 listopada 2018

Jabłka smażone w cieście

jablka smazone w ciescie jablka w ciescie nalesnikowym krazki jablkowe placki z jablkami placki z jablek owoce w ciescie smazone jablka

Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki i naleśniki podawane na słodko. Fajnie jeśli zawierają jakieś dodatki w postaci owoców. A jeszcze fajniej jeśli to są owoce smażone w cieście. Próbowałam już w taki sposób robić banany i wyszły obłędne. Teraz więc postanowiłam podobnym sposobem przyrządzić jabłka. I tu również się nie zawiodłam. Wyszły mi pyszne "placki", które można zajadać na gorąco i na zimno. Wystarczy je posypać cukrem pudrem i mamy pyszny posiłek lub deser. W moim domu ten przepis się sprawdził i na pewno zagości na dłużej. A oto on:

Składniki:
2 jabłka
1 jajko
4 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
szczypta proszku do pieczenia
mały cukier waniliowy 16g
ok. 1/3szkl mleka
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia
jablka smazone w ciescie jablka w ciescie nalesnikowym krazki jablkowe placki z jablkami placki z jablek owoce w ciescie smazone jablka

Sposób przygotowania:
Jajko wbiłam do miseczki i roztrzepałam widelcem. Do jajka wsypałam mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wlewałam partiami mleko mieszając jednocześnie ciasto. Użyłam ok. 1/3 szklanki mleka, ale należy kontrolować jego ilość. Ciasto powinno być dość gęste żeby ładnie oblepiało jabłka i nie spływało. Jabłka obrałam ze skórki i pokroiłam na plastry o grubości ok. 1cm. Z każdego plasterka wycięłam środek czyli gniazdo nasienne. Można to zrobić specjalną wykrawaczką lub zwykłym nożem. Na patelni rozgrzałam olej. Plastry jabłka maczałam w cieście i układałam na patelni. Smażyłam krążki po kilka minut z każdej strony aż jabłko w środku było mięciutkie. Usmażone jabłka zdejmowałam na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprószyłam placki cukrem pudrem. Można też polać miodem lub syropem klonowym.
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na placki. Wszystkie znajdziecie pod tym linkiem: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/search/label/placki. Zapraszam też do zerknięcia na wspomniany na wstępie przepis na banany w cieście. Tu jest link do przepisu:  https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/search?q=banany+w+cie%C5%9Bcie.

SMACZNEGO!!!

jablka smazone w ciescie jablka w ciescie nalesnikowym krazki jablkowe placki z jablkami placki z jablek owoce w ciescie smazone jablka

jablka smazone w ciescie jablka w ciescie nalesnikowym krazki jablkowe placki z jablkami placki z jablek owoce w ciescie smazone jablka

Ciasteczka kakaowo - orzechowe


ciasteczka kakaowo - orzechowe kruche ciastka z orzechami wloskimi ciastka wycinane foremka rozetki

Wczoraj prezentowałam przepis na kruche ciasteczka waniliowe, a dziś kolejny przepis na te małe słodkości. Tym razem zrobiłam ciasteczka kakaowo - orzechowe. Ciasteczka to bardzo fajny i wdzięczny produkt. Bardzo lubię je robić bo są łatwe do zrobienia i bardzo lubię nadawać im różne kształty a potem je ozdabiać. Zwykłe ciastka dają duże pole do popisu przy ich wykańczaniu. Robienie ciastek to też bardzo fajny sposób na spędzenie czasu w kuchni z dziećmi i to już tymi najmłodszymi. Mi przy wypiekach pomaga 2,5 roczny synek i sprawia mu to ogromną frajdę. Mi jeszcze większą frajdę natomiast sprawia to gdy widzę jaki jest szczęśliwy. Ale do rzeczy, oto przepis na ciasteczka kakaowo - orzechowe:

Składniki:
ok. 1,5szkl. mąki pszennej tortowej
0,5szkl. mielonych orzechów włoskich
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 płaskie łyżeczki kakao
3/4szkl cukru zwykłego
1 mały cukier waniliowy
1 duże jajko
ok. 70g masła lub margaryny
2 łyżki śmietany 30%
ciasteczka kakaowo - orzechowe kruche ciastka z orzechami wloskimi ciastka wycinane foremka rozetki

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam wszystkie składniki sypkie, czyli mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia, kakao, zmielone orzechy oraz obydwa rodzaje cukru. Do tego wbiłam jajko, wlałam zimną śmietanę i dodałam pokrojone na kawałki zimne masło. Wszystko zagniotłam dość szybko na jednolite ciasto podsypując od czasu do czasu mąką aby się nie kleiło. Gotowe ciasto uformowałam w kulę i schowałam do foliowego woreczka śniadaniowego. Następnie ciasto schowałam do lodówki aby się schłodziło. Wystarczy kilka godzin, ale ja zostawiłam ciasto na całą noc. Następnego dnia podzieliłam ciasto na kawałki i podsypując delikatnie mąką rozwałkowałam każdy kawałek na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta wycinałam takie kółka a'la kwiatki z dziurką w środku. Używałam do tego foremki do wycinania pierogów i nakrętki od butelki. Gotowe ciastka układałam na blaszce z wyposażenia piekarnika przykrytej papierem do pieczenia. Ciastka piekłam ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Przed pierwszym pieczeniem nie rozgrzewałam piekarnika. Następne partie ciastek piekły się ciut krócej bo piekarnik był nagrzany, ale czas pieczenia należy dostosować do swojego piekarnika i do wielkości i grubości ciastek. Po upieczeniu ciastka wystudziłam na metalowej kratce. Można je udekorować cukrem pudrem lub oblać mleczną czekolada.
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na ciasteczka, np.: wspomniane kruche ciasteczka waniliowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/kruche-ciasteczka-waniliowe.html), ciastka z kleiku ryżowego (tu jest link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/ciastka-z-kleiku-ryzowego.html), ciasteczka cytrynowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/ciasteczka-cytrynowe.html), ciastka z czekoladą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/ciastka-z-czekolada.html), ciastka orzeszki (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/orzeszki-kakaowe_29.html), ciastka z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/ciastka-z-kaszy-manny.html), ciastka grzybki (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/ciastka-grzybki-i-muchomorki.html) i wiele innych.

SMACZNEGO!!! 

ciasteczka kakaowo - orzechowe kruche ciastka z orzechami wloskimi ciastka wycinane foremka rozetki

ciasteczka kakaowo - orzechowe kruche ciastka z orzechami wloskimi ciastka wycinane foremka rozetki

poniedziałek, 12 listopada 2018

Kruche ciasteczka waniliowe


kruche ciasteczka waniliowe ciastka kruche ciastka wycinane foremka ciasteczka do zrobienia z dziecmi ciastka z cukrem domowe herbatniki

Już dawno nie piekłam żadnych ciasteczek więc postanowiłam dziś nadrobić zaległości. Zrobiłam bardzo proste, podstawowe powiedziałabym ciasteczka kruche o smaku lekko waniliowym. Ciasteczkom można nadawać różne kształty za pomocą różnych foremek czy wykrawaczek. Ja jednak postawiłam na prostotę i zrobiłam je na podobieństwo tradycyjnych herbatników, czyli w prostokątnym kształcie. Wycinałam je radełkiem żeby miały ładne pofalowane brzegi jak wspomniane herbatniki. Ciasteczka takie są fajną chrupiącą przekąską do kawy czy herbaty. Można ich też użyć do przekładania ciast z kremami zamiast sklepowych ciastek. Oto przepis:

Składniki:
1,5szkl. mąki pszennej tortowej
1/3szkl cukru zwykłego
1 mały cukier waniliowy 16g
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100g zimnego masła
1 jajko
cukier puder do posypania
kruche ciasteczka waniliowe ciastka kruche ciastka wycinane foremka ciasteczka do zrobienia z dziecmi ciastka z cukrem domowe herbatniki

Sposób przygotowania:
Do miski przesiałam mąkę pszenną tortową razem z proszkiem do pieczenia. Dosypałam obydwa rodzaje cukru: zwykły i waniliowy. Z produktów sypkich zrobiłam kopczyk a na jego szczycie małe zagłębienie, w które wbiłam jajko. Dodałam jeszcze pokrojone na plasterki masło i zagniotłam wszystko na jednolite ciasto. Ciasto włożyłam do woreczka foliowego i schowałam do lodówki na ok. godzinę żeby się schłodziło. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkowałam podsypując odrobiną mąki na placek o grubości kilku milimetrów. Pokroiłam go radełkiem na pasy o szerokości kilku centymetrów a następnie na ciastka o wielkości mniej więcej podobnej do wielkości sklepowych herbatników. Można oczywiście wycinać z ciasta inne kształty np. gwiazdki, kwiatki, kółka, listki itp. Przygotowane ciasteczka ułożyłam ostrożnie na przygotowanej blaszce w małych odstępach. Ciastka piekłam ok. 10 minut w temp. 180 stopni. Ciastka powinny się zarumienić, ale trzeba uważać aby się nie przypaliły od spodu bo są cienkie. Nie nagrzewałam wcześniej piekarnika, wstawiłam ciastka do zimnego. Po upieczeniu ciastka od razu wyjęłam z piekarnika i wystudziłam na metalowej kratce. Gdy wystygły oprószyłam je cukrem pudrem. Można też udekorować ciastka czekoladą lub pozostawić bez niczego. 
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na ciasteczka, np.: ciastka z kleiku ryżowego (tu jest link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/ciastka-z-kleiku-ryzowego.html), ciasteczka cytrynowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/ciasteczka-cytrynowe.html), ciastka z czekoladą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/ciastka-z-czekolada.html), ciastka orzeszki (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/orzeszki-kakaowe_29.html), ciastka z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/ciastka-z-kaszy-manny.html), ciastka grzybki (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/ciastka-grzybki-i-muchomorki.html) i wiele innych.

SMACZNEGO!!!

kruche ciasteczka waniliowe ciastka kruche ciastka wycinane foremka ciasteczka do zrobienia z dziecmi ciastka z cukrem domowe herbatniki

kruche ciasteczka waniliowe ciastka kruche ciastka wycinane foremka ciasteczka do zrobienia z dziecmi ciastka z cukrem domowe herbatniki

sobota, 10 listopada 2018

Egzotyczna babka na zimno

egzotyczna babka na zimno sernik na zimno babka cytrynowa mango ciasto z galaretka ciasto bez pieczenia

Egzotyczna babka na zimno to bardzo proste ciasto bez pieczenia, które zrobiłam z zaledwie 4 składników. Powstała tak naprawdę pod wpływem chwili z tego co znalazłam w lodówce i w szafkach kuchennych. Chciałam coś zrobić bo w ostatniej chwili okazało się że będę miała gości i wypadało czymś ich poczęstować. Ciasto jest naprawdę bardzo proste do zrobienia i szybkie. Nie wymaga wielu drogich składników. Koszt tego ciasta to mniej niż 10 złotych. Babka jest natomiast fajna i orzeźwiająca w smaku, lekka, idealna dla dzieci i dorosłych. Nazwałam ją babką egzotyczną bo użyłam galaretek w egzotycznych smakach. Oto przepis:

Składniki:
1 galaretka z pianką o smaku mango
1 galaretka cytrynowa
250g serka waniliowego
kilka herbatników
egzotyczna babka na zimno sernik na zimno babka cytrynowa mango ciasto z galaretka ciasto bez pieczenia

Sposób przygotowania:
Galaretkę z pianką o smaku mango rozpuściłam według wskazówek na opakowaniu czyli w 1,5 szklanki gorącej wody. Od razu po rozmieszaniu przelałam gorącą galaretkę do foremki silikonowej na babkę. Chodzi o to żeby galaretka się po schłodzeniu rozwarstwiła. Gdybyśmy czekali z przelaniem galaretki aż ostygnie wtedy nie wyszedłby nam efekt pianki. Formę z galaretką odstawiłam do ostygnięcia a następnie wstawiłam do lodówki do stężenia. Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 200ml gorącej wody i również odstawiłam do wystudzenia. Chłodną galaretkę wymieszałam z serkiem waniliowym. Masę serkową przelałam na galaretkę z pianką i wstawiłam formę z powrotem do lodówki. Gdy masa serkowa zaczęła tężeć poukładałam na wierzchu kawałki herbatników. Ciasto zostawiłam w lodówce przez całą noc. Następnego dnia ostrożnie wyjęłam ciasto z formy przewracając je do góry dnem na talerz i ostrożnie wywijając formę. I gotowe.
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na ciasta pieczone i na ciasta na zimno, w szczególności z przepisami na inne babki na zimno: babkę z czereśniami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/06/babka-na-zimno-z-czeresniami.html) czy babki z malinami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/babka-na-zimno-z-malinami.html).

SMACZNEGO!!!

egzotyczna babka na zimno sernik na zimno babka cytrynowa mango ciasto z galaretka ciasto bez pieczenia

egzotyczna babka na zimno sernik na zimno babka cytrynowa mango ciasto z galaretka ciasto bez pieczenia

środa, 7 listopada 2018

Karpatka

karpatka ciasto parzone karpatka z kremem budyniowym ciasto z kremem eleganckie ciasto ciasto na chrzciny wesele urodziny klasyczne ciasto

Dziś przepis  na dobrze znane ciasto i myślę że lubiane przez wszystkich lub przynajmniej przez większość. Ja osobiście uwielbiam karpatkę i wszystkie ciasta z kremami budyniowymi. Karpatkę lubię również za jej prostotę i elegancję.
Poza tym ciasto jest łatwe do zrobienia i w miarę szybkie. Pięknie się prezentuje i sprawdza się na różne okazje. Wbrew pozorom to też dość tanie ciasto, zrobione ze składników, które praktycznie można zawsze znaleźć w kuchni. Oto przepis:


Składniki na ciasto parzone:
1szkl. wody
1szkl. mąki pszennej tortowej
125g margaryny
5 średniej wielkości jajek
cukier puder do oprószenia


Składniki na krem:
750ml zimnego mleka
3/4szkl. cukru pudru
2 budynie waniliowe bez cukru po 40g
2 żółtka
ok. 200g miękkiego masła
karpatka ciasto parzone karpatka z kremem budyniowym ciasto z kremem eleganckie ciasto ciasto na chrzciny wesele urodziny klasyczne ciasto

Sposób przygotowania:
Do garnka wlałam wodę (użyłam mineralnej niegazowanej, ale może być też kranówka). Do wody włożyłam margarynę i zagotowałam na małym ogniu. Do wody z tłuszczem wsypałam na raz mąkę pszenną tortową i mieszając cały czas energicznie parzyłam ciasto aż nabrało jednolitej konsystencji i odchodziło od ścian garnka. Przygotowane ciasto zdjęłam z ognia i wystudziłam.
Do zimnego ciasta wbijałam po jednym jajku i po każdym miksowałam do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto podzieliłam na dwie równe części. Każdą część ciasta rozprowadziłam na kwadratowej blaszce o wymiarach ok. 26x26cm wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką. Obie blachy wstawiłam razem do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni. Ciasta piekłam ok. 20 minut w temp. 200 stopni z włączonym termoobiegiem a następnie przez 15 minut w temp. 150 stopni. Teoretycznie ciasta powinno się piec osobno, wtedy można zrezygnować z termoobiegu, i wtedy ciasta trochę ładniej wyrosną, ale u mnie efekt też jest całkiem fajny. Upieczone ciasta odstawiłam do wystudzenia i zabrałam się za krem. 2szkl. zimnego mleka zagotowałam z cukrem. W pozostałej szklance mleka rozmieszałam budynie i żółtka.
Budyniową mieszankę przelałam na gotujące się mleko i cały czas mieszając, gotowałam budyń aż zrobił się gęsty. Budyń odstawiłam do wystudzenia. Miękkie masło utarłam na jasny krem i dodawałam do niego po łyżce wystudzony budyń. Krem miksowałam do czasu uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek. Kremem posmarowałam jeden placek i przykryłam go drugim. Wyrównałam krem na bokach ciasta i wstawiłam je do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem oprószyłam ciasto tradycyjnie cukrem pudrem.

Zapraszam też do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na ciasta, m.in. na napoleonkę na cieście francuskim (tu jest link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/napoleonka-na-ciescie-francuskim.html), napoleonkę na ciastkach (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/napoleonka-bez-pieczenia.html), kremówkę (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/kremowka.html) i innych.

SMACZNEGO!!!

karpatka ciasto parzone karpatka z kremem budyniowym ciasto z kremem eleganckie ciasto ciasto na chrzciny wesele urodziny klasyczne ciasto

karpatka ciasto parzone karpatka z kremem budyniowym ciasto z kremem eleganckie ciasto ciasto na chrzciny wesele urodziny klasyczne ciasto

karpatka ciasto parzone karpatka z kremem budyniowym ciasto z kremem eleganckie ciasto ciasto na chrzciny wesele urodziny klasyczne ciasto

niedziela, 4 listopada 2018

Schab duszony z soczewicą

schab duszony z soczewica danie jednogarnkowe ze schabem i soczewica kociolek potrawka ze schabu potrawy z soczewicy zielonej schab duszony z marchewka cebula

Po serii przepisów na słodko, dziś w końcu coś na słono czy też na pikantnie. Chciałam się z wami podzielić przepisem na danie jednogarnkowe zrobione z mięsa wieprzowego (schabu) z dodatkiem warzyw takich jak: marchewka cebula i soczewica. Danie jest sycące, rozgrzewające, pożywne i bardzo smaczne. Można je podać z pieczywem lub z kluskami. Będzie fajnym rozwiązaniem na codzienny lub odświętny obiad. Soczewica nadaje mu fajnego trochę innego charakteru, bo nie wszyscy to warzywo znają i stosują w swojej kuchni. Takie danie jednogarnkowe jest łatwe do zrobienia i w miarę szybkie. No i nie trzeba brudzić całej sterty naczyń i potem ich zmywać. Wystarczy jeden garnek i deska do krojenia. Oto przepis:

Składniki:
ok.300-400g schabu wieprzowego
1 cebula
2 marchewki
0,5szkl. soczewicy zielonej
2 płaskie łyżki przecieru pomidorowego
majeranek
sól, pieprz
listek laurowy
3ziela angielskie
olej do smażenia
schab duszony z soczewica danie jednogarnkowe ze schabem i soczewica kociolek potrawka ze schabu potrawy z soczewicy zielonej schab duszony z marchewka cebula

Sposób przygotowania:
Soczewicę wsypałam do miseczki i zalałam ją zimną wodą. Odstawiłam ją na ok. 30-40 minut aby się namoczyła. Mięso wieprzowe, w tym przypadku schab, umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Pokroiłam je w kostkę. W garnku rozgrzałam około 3 łyżki oleju i wrzuciłam pokrojone mięso. Obsmażyłam je z każdej strony i wrzuciłam pokrojoną w kostkę cebulę. Znów przesmażyłam mięso z cebulą kilka minut i wrzuciłam pokrojoną na plasterki/półplasterki marchewkę. Wlałam do garnka wodę, tyle aby ledwie przykryła mięso. Dodałam listek laurowy i ziele angielskie. Wsypałam trochę roztartego majeranku i doprawiłam solą i pieprzem. Garnek ustawiłam na gazie i zagotowałam moją potrawę. Po zagotowaniu zaprawiłam ją przecierem pomidorowym. Zmniejszyłam płomień na minimalny i dusiłam mój schab przez ok. 30 minut. Po tym czasie dodałam namoczoną soczewicę. Dusiłam schab kolejne 40 minut aż soczewica i mięso były mięciutkie. Gotowe danie podałam ze świeżym pieczywem. Można je też podać również z kluskami: kopytkami lub śląskimi jako rodzaj sosu.

SMACZNEGO!!!

schab duszony z soczewica danie jednogarnkowe ze schabem i soczewica kociolek potrawka ze schabu potrawy z soczewicy zielonej schab duszony z marchewka cebula

schab duszony z soczewica danie jednogarnkowe ze schabem i soczewica kociolek potrawka ze schabu potrawy z soczewicy zielonej schab duszony z marchewka cebula