czwartek, 28 marca 2019

Tort ferrero (orzechowo - czekoladowy)

tort ferrero orzechowo czekoladowy tort z kremem truflowym tort z kremem wafelkowym tort z orzechami tort z czekolada tort z kremem czekoladowym najlepszy tort

Kolejny tort na moim blogu. Tym razem tort bardziej wykwintny i elegancki, bardziej wyszukany i taki, który rozpieszcza smakiem. Ten tort jest inspirowany znanymi pralinkami czekoladowo - orzechowymi, choć oczywiście nie smakuje dokładnie tak samo. W oryginale na przykład są orzechy laskowe, które ja zastąpiłam włoskimi. Nie da się jednak zaprzeczyć, że tort jest pyszny, przyjemnie orzechowy, intensywnie czekoladowy, ale zarazem niezbyt słodki. Dodatkowo tort przełamałam smakiem kawowym, nasączając biszkopt właśnie kawą. W wersji dla dzieci należy oczywiście ten krok pominąć lub zastąpić na przykład herbatą. Ale do rzeczy. Oto dokładny przepis:

Biszkopt:
10 białek
1szkl. cukru kryształu
1 cukier waniliowy
260g mielonych orzechów włoskich
3 łyżki mąki pszennej tortowej
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
szczypta soli
tort ferrero orzechowo czekoladowy tort z kremem truflowym tort z kremem wafelkowym tort z orzechami tort z czekolada tort z kremem czekoladowym najlepszy tort

Poncz:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki cukru
ok. 300ml wody

Krem czekoladowy:
ok. 600ml śmietany 30%
250g serka mascarpone
100g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
ok. 90g wafelków w mlecznej czekoladzie typu Princessa

Dodatkowo:
100g czekolady mlecznej z drobnymi orzechami
2-3 łyżki śmietany 30%
ok. 150g mielonych orzechów włoskich
tort ferrero orzechowo czekoladowy tort z kremem truflowym tort z kremem wafelkowym tort z orzechami tort z czekolada tort z kremem czekoladowym najlepszy tort

Sposób przygotowania:
Białka umieściłam w misce i ubiłam je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie do piany dosypałam powoli cukier kryształ i waniliowy i ubijałam dalej do momentu gdy cukier się w całości rozpuścił. W oddzielnej misce wymieszałam zmielone orzechy z mąką tortową, bułką tartą, proszkiem do pieczenia i kakao. Tą mieszankę wsypałam porcjami do ubitej piany z cukrem i mieszałam aż składniki się dokładnie połączyły ze sobą. Tortownicę o średnicy 20cm. wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia, wpuszczając go w obręcz tortownicy. Do tak przygotowanej formy przełożyłam ciasto i wstawiłam je do piekarnika. Ciasto piekłam w temperaturze 170 stopni przez ok. 45 minut bez termoobiegi i bez wcześniejszego rozgrzewania piekarnika. Po upieczeniu biszkopt wyjęłam i wystudziłam na metalowej kratce. Wystudzony biszkopt wyjęłam z tortownicy i przekroiłam na 3 równe blaty. Taki biszkopt piekłam pierwszy raz, ale jestem z niego bardzo zadowolona bo zachowuje swój kształt, rośnie niewiele i nie opada po upieczeniu. Dodatkowo jest wilgotny i cięższy niż normalne biszkopty, nie jest tak puszysty jak te tradycyjne. Może on z powodzeniem stanowić samodzielne ciasto, oblany np. czekoladą. Taki biszkopt można sobie upiec wcześniej i przechowywać w chłodnym miejscu.
Gdy biszkopt stygnie dobrze sobie przygotować poncz do jego nasączenia. W tym celu po prostu zaparzyłam kawę rozpuszczalną z cukrem, czyli do kubka wsypałam kawę i cukier i zalałam gorącą wodą. Wymieszałam i wystudziłam.
Przygotowanie kremu należy sobie rozłożyć na dwa dni. Jednego dnia wieczorem podgrzałam śmietankę w rondlu. gdy była gorąca, ale nie gotowała się, zdjęłam ją z ognia i wsypałam do niej połamaną na kawałki czekoladę mleczną i gorzką. Odczekałam jakieś 2 minuty i dopiero wymieszałam wszystko dokładnie. Czekolada powinna się całkowicie rozpuścić w śmietanie. Gdyby tak się nie stało to należy jeszcze raz ustawić garnek na gazie i odrobinę podgrzać. Tak przygotowaną mieszankę odstawiłam do całkowitego wystygnięcia, a następnie przykryłam szczelnie folią aluminiową i wstawiłam na całą noc do lodówki. Następnego dnia schłodzoną śmietanę z czekoladą ubiłam mikserem na puszysty sztywny krem. Do kremu dodałam serek mascarpone i ponownie zmiksowałam, ale już tylko do połączenia składników. Ok.2-3 łyżki kremu odłożyłam do dekoracji. Wafelki pokroiłam w drobną kostkę i wsypałam do kremu. Wymieszałam już łyżką, aby wafelki równomiernie rozprowadzić w kremie. 
Pierwszy blat biszkoptu ułożyłam na paterze. Naponczowałam go dokładnie kawą i posmarowałam go częścią kremu. Na tym ułożyłam kolejny blat biszkoptu, znów nasączyłam kawą i posmarowałam kremem. Na to ostatni blat biszkoptowy, poncz i krem. Kremem posmarowałam również boki tortu. Dodatkowo boki tortu obłożyłam zmielonymi orzechami włoskimi. Tort wstawiłam na kilka godzin do lodówki aby się dobrze schłodził. Po tym czasie mleczną czekoladę z orzechami połamałam na kawałki. 2-3 łyżki śmietany podgrzałam i zalałam nią czekoladę. Wymieszałam aż czekolada się rozpuściła. Czekoladę odstawiłam do wystygnięcia. Chłodną czekoladę wylałam na wierzch tortu pozwalając jej nadmiarowi spłynąć. Tort ponownie wstawiłam do lodówki aby czekolada zastygła. Gdy to nastąpiło udekorowałam wierzch tortu odłożonym kremem czekoladowym, robiąc rozetki na wierzchu tortu. Tak przygotowany tort jest już gotowy do jedzenia.
Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na torty, np.: tort orzechowo - śmietankowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/tort-orzechowo-smietankowy.html), tort orzechowo - kawowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/tort-orzechowo-kawowy.html), tort porzeczkowo - ananasowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/tort-porzeczkowo-ananasowy.html), tort wiśniowo - cytrynowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/tort-wisniowo-cytrynowy.html), truskawkowy torcik serce (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/truskawkowy-torcik-serce.html), tort makowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/tort-makowy.html) i inne.

SMACZNEGO!!! 

tort ferrero orzechowo czekoladowy tort z kremem truflowym tort z kremem wafelkowym tort z orzechami tort z czekolada tort z kremem czekoladowym najlepszy tort

tort ferrero orzechowo czekoladowy tort z kremem truflowym tort z kremem wafelkowym tort z orzechami tort z czekolada tort z kremem czekoladowym najlepszy tort

tort ferrero orzechowo czekoladowy tort z kremem truflowym tort z kremem wafelkowym tort z orzechami tort z czekolada tort z kremem czekoladowym najlepszy tort

tort ferrero orzechowo czekoladowy tort z kremem truflowym tort z kremem wafelkowym tort z orzechami tort z czekolada tort z kremem czekoladowym najlepszy tort

środa, 27 marca 2019

Sałatka z mięsem z rosołu

salatka z miesem z rosolu salatka z kurczakiem salatka z makaronem salatka makaronowa salatka z porem salatka z groszkiem

Chyba wszyscy lubimy tradycyjną polską zupę jaką jest rosół. Jednak nie wszyscy lubimy mięso, na którym jest on gotowany. Jako uczestniczka różnych grup kulinarnych na portalach społecznościowych, często spotykam się z pytaniem: "Co zrobić z mięsem z rosołu?". Dla wielu osób ugotowane mięso z rosołu jest po prostu bez smaku. U mnie w domu co prawda tego problemu nie ma, bo takie mięso jada się razem z rosołem, ale dla tych, którzy takiego rozwiązania nie przyjmują mam małą podpowiedź. Jeśli gotujecie rosół na mięsie z kurczaka czy kury, to polecam sałatkę z takowym mięsem. Sałatkę tą zrobiłam z makaronem, porem i groszkiem konserwowym. Sałatka ma bardzo mało składników, ale jest treściwa i pożywna. Będzie idealna na kolację czy jako drugie śniadanie do pracy. Oto przepis:

Składniki:
mięso drobiowe z rosołu (u mnie 1 podwójna pierś, 1 podudzie, 2 skrzydełka)
1 puszka groszku konserwowego
kawałek pora
ok. 100g makaronu penne
przyprawa gyros
sól, pieprz
majonez
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
taka mała uwaga na początek. Do przygotowania rosołu a potem sałatki użyłam mięsa ze swojskiego, wiejskiego koguta, które ma trochę inną strukturę (bardziej włóknistą) niż takie mięso drobiowe które kupujemy w supermarketach. Ma też trochę inny, ciemniejszy kolor, zwłaszcza podudzia, dlatego inaczej wygląda w sałatce.
Mięso oddzieliłam od kości i skór. Na patelni rozgrzałam odrobinę oleju i włożyłam mięso. Posypałam je przyprawą gyros i obsmażyłam na rumiano. Mięso wyłożyłam na talerz i wystudziłam, a następnie pokroiłam na małe kawałki. Makaron penne ugotowałam według instrukcji na opakowaniu, wystudziłam i przekroiłam każdą rurkę na pół. Makaron wrzuciłam do miski. Dodałam do niego pokrojonego kurczaka i odsączony z zalewy groszek konserwowy. pora umyłam, osuszyłam i pokroiłam na drobno. Dodałam do reszty składników. Wszystko doprawiłam do smaku solą i pieprzem i wymieszałam z majonezem. Ja użyłam ok. 3-4 łyżek majonezu, ale to oczywiście zależy od preferencji. Gotową sałatkę wstawiłam do lodówki, aby się schłodziła i "przegryzła". 
Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na sałatki, np.: sałatkę makaronową z groszkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/saatka-makaronowa-z-groszkiem.html), sałatkę brokułową (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/saatka-brokuowa.html), sałatkę hawajską (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/saatka-hawajska.html), sałatkę chińską (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/saatka-chinska.html), sałatkę z makaronem z zupek chińskich (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/saatka-z-zupek-chinskich.html), sałatkę makaronową z szynką i serem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/saatka-makaronowa-z-szynka.html) i inne.

SMACZNEGO!!! 

salatka z miesem z rosolu salatka z kurczakiem salatka z makaronem salatka makaronowa salatka z porem salatka z groszkiem

salatka z miesem z rosolu salatka z kurczakiem salatka z makaronem salatka makaronowa salatka z porem salatka z groszkiem

salatka z miesem z rosolu salatka z kurczakiem salatka z makaronem salatka makaronowa salatka z porem salatka z groszkiem

sobota, 23 marca 2019

Babka orzechowo - kakaowa

babka kakaowo orzechowa babka gotowana z orzechami babka marmurkowa babka zebraciasto orzechowe ciasto z orzechow wloskich

Już niebawem kolejne Święta Wielkanocne, więc dzisiejszy post będzie trochę w tym klimacie. Mianowicie postanowiłam zrobić babkę. Dawno nie gościł u mnie wypiek tego rodzaju więc postanowiłam nadrobić zaległości. Poza tym ostatnio robię różne wypieki i potrawy z użyciem orzechów włoskich, bo mam ich sporo i byłam ciekawa czy babka orzechowa będzie równie dobra jak pozostałe ciasta z ich użyciem. Nie zrobiłam jednak tradycyjnej babki pieczonej w piekarniku, tylko babkę gotowaną w garnku. Robiłam już takie babki i zawsze wychodziły pyszne, wilgotne i aromatyczne. Tym razem postanowiłam zrobić taką babkę ale o smaku orzechowym. A jako że orzechy lubią kakao i czekoladę to moją babkę zrobiłam marmurkową orzechowo - kakaową. Babka tak jak myślałam wyszła pyszna i z przyjemnością prezentuję wam przepis. Oto on:

Składniki:
250g masła
5 jaj
3/4szkl. cukru kryształu
1 cukier waniliowy
1szkl. mąki pszennej tortowej
1szkl. mąki ziemniaczanej
6 łyżek mielonych orzechów włoskich
6 łyżek mleka
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Polewa:
2-3 łyżki śmietany 30%
1 czekolada z drobnymi orzechami
babka kakaowo orzechowa babka gotowana z orzechami babka marmurkowa babka zebraciasto orzechowe ciasto z orzechow wloskich

Sposób przygotowania:
Zacznę od tego, że wszystkie składniki potrzebne do przygotowania babki miałam w temperaturze pokojowej. Miękkie masło przełożyłam do miski miksera i utarłam na puszysty krem z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Białka oddzieliłam od żółtek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka dodawałam po jednym do utartego masła i miksowałam do połączenia składników. Mąkę pszenną tortową i mąkę ziemniaczaną przesiałam do osobnej miski i wymieszałam z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami włoskimi. Następnie tę mieszankę wsypywałam partiami do masła utartego z cukrem i żółtkami. Ciasto wyjdzie w tej chwili bardzo gęste. Dolałam mleko aby je rozrzedzić, a następnie wymieszałam z ubitą pianą z białek. Ciasto podzieliłam na dwie mniej więcej równe części. Jedną część ciasta zmiksowałam z kakao. Formę silikonową z kominem (ale taką gdzie komin jest zamknięty, to znaczy nie ma w nim dziury) wysmarowałam masłem i wysypałam kaszą manną. Do formy wykładałam na przemian po łyżce ciasta ciemnego i ciasta jasnego i tak do skończenia obu rodzajów ciasta. Formę przykryłam szczelnie folią aluminiową i wstawiłam do dużego garnka. Do garnka wlewałam powoli wodę aż sięgała do 3/4 wysokości formy na babkę. Garnek przykryłam pokrywką, ustawiłam na gazie i zagotowałam wodę. Zmniejszyłam płomień gazu, aby woda tylko lekko bulgotała i od tego momentu gotowałam babkę przez ok. 90 minut. Po ugotowaniu, babkę wyjęłam z garnka (należy uważać aby się nie poparzyć), zdjęłam folię aluminiową i pozostawiłam babkę do wystygnięcia. Gdy babka była chłodna wyjęłam ją z formy na talerz. Śmietankę podgrzałam i gdy była gorąca, wrzuciłam połamaną na kawałki czekoladę z kawałkami orzechów (nie z całymi orzechami). Wszystko mieszałam do momentu uzyskania jednolitej polewy. Polewą polałam babkę i wstawiłam ją do lodówki aby stwardniała. Po ok. 2-3 godzinach babka jest gotowa do krojenia.
Zapraszam do odwiedzenia i wypróbowania pozostałych moich przepisów na babki gotowane, np.: babkę budyniową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/babka-budyniowa.html), babkę cytrynową (link do przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/gotowana-babka-cytrynowa.html), babka marmurkowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/babka-gotowana-zebra.html) czy babka czekoladowa (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/czekoladowa-babka-gotowana.html).

SMACZNEGO!!! 

babka kakaowo orzechowa babka gotowana z orzechami babka marmurkowa babka zebraciasto orzechowe ciasto z orzechow wloskich

babka kakaowo orzechowa babka gotowana z orzechami babka marmurkowa babka zebraciasto orzechowe ciasto z orzechow wloskich

babka kakaowo orzechowa babka gotowana z orzechami babka marmurkowa babka zebraciasto orzechowe ciasto z orzechow wloskich

babka kakaowo orzechowa babka gotowana z orzechami babka marmurkowa babka zebraciasto orzechowe ciasto z orzechow wloskich

babka kakaowo orzechowa babka gotowana z orzechami babka marmurkowa babka zebraciasto orzechowe ciasto z orzechow wloskich

piątek, 22 marca 2019

Sałatka meksykańska

Salatka meksykanska salatka z czerwona fasola salatka z kukurydza szybka prosta salatka salatka dla niespodziewanych gosci salatka z warzyw konserwowych salatka z kabanosami
Sałatka meksykańska to prosta i szybka do zrobienia sałatka, której podstawą są warzywa konserwowe takie jak: kukurydza, fasola czerwona i ogórki oraz kabanosy wieprzowe (najlepiej pikantne). Sałatka jest fajna i kolorowa. Ładnie wygląda po przygotowaniu i jest bardzo smaczna.
Idealnie sprawdzi się jako samodzielna przekąska w ciągu dnia, drugie śniadanie do pracy czy dodatek do kotleta. Będzie idealna na zbliżające się Święta Wielkanocy czy dowolną domową imprezę. Polecam. Oto przepis:


Składniki:
ok. 300 kabanosów wieprzowych (najlepiej pikantnych)
1 papryka czerwona
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka kukurydzy konserwowej
ok. 5-6 ogórków konserwowych
mały kawałek pora lub cebuli
sól, pieprz
majonez
Salatka meksykanska salatka z czerwona fasola salatka z kukurydza szybka prosta salatka salatka dla niespodziewanych gosci salatka z warzyw konserwowych salatka z kabanosami

Sposób przygotowania:
Kukurydzę i fasolę konserwowe wyłożyłam z puszek na durszlak aby odsączyć z zalewy. Następnie przełożyłam do większej miski. Paprykę czerwoną umyłam, wykroiłam gniazdo nasienne i pokroiłam w drobną kostkę i dodałam do miski. Ogórki pokroiłam również w podobną kostkę i odcisnęłam z nadmiaru soku i dodałam do reszty warzyw w misce.
Kawałek pora o długości ok. 6-7cm również drobno pokroiłam i wrzuciłam do miski. Można też użyć kawałek cebuli. Chodzi aby sałatka nie była mdła i nabrała troszkę charakteru. Kabanosy pokroiłam na plasterki i dodałam do warzyw. Wszystko doprawiłam do smaku solą i pieprzem i wymieszałam z majonezem. Ilość majonezu należy dostosować do własnych upodobań smakowych. Do sałatki można dodać również ugotowany makaron zwykły lub błyskawiczny, bądź tortellini.

Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na sałatki, np.: sałatkę makaronową z groszkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/saatka-makaronowa-z-groszkiem.html), sałatkę brokułową (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/saatka-brokuowa.html), sałatkę hawajską (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/saatka-hawajska.html), sałatkę chińską (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/saatka-chinska.html), sałatkę z makaronem z zupek chińskich (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/saatka-z-zupek-chinskich.html), sałatkę makaronową z szynką i serem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/saatka-makaronowa-z-szynka.html) i inne.

SMACZNEGO!!!

Salatka meksykanska salatka z czerwona fasola salatka z kukurydza szybka prosta salatka salatka dla niespodziewanych gosci salatka z warzyw konserwowych salatka z kabanosami

Salatka meksykanska salatka z czerwona fasola salatka z kukurydza szybka prosta salatka salatka dla niespodziewanych gosci salatka z warzyw konserwowych salatka z kabanosami

Salatka meksykanska salatka z czerwona fasola salatka z kukurydza szybka prosta salatka salatka dla niespodziewanych gosci salatka z warzyw konserwowych salatka z kabanosami

czwartek, 21 marca 2019

Naleśniki orzechowe z serem

nalesniki orzechowe z serem nalesniki z ciasta orzechowego nalesniki z orzechami wloskimi nalesniki na slodko zdrowe nalesniki nalesniki dla dzieci

Już jakiś czas temu pisałam, że mam w tym roku dostatek orzechów włoskich. Robiłam z nich już torty i ciasta. Wszystkie wyszły pyszne. Tym razem postanowiłam zrobić również coś na słodko, ale coś szybszego w przygotowaniu, czyli naleśniki orzechowe z serem również orzechowym. Byłam ciekawa tego połączenia smakowego. Trochę się bałam czy nie będzie zbyt mocno czuć tej charakterystycznej goryczki orzechów, ale nie. Czuć fajny posmak orzechowy, ale nie jest to w żadnym wypadku gorycz. Takie naleśniki orzechowe mają troszkę ciemniejszy kolor niż te tradycyjne i trzeba do nich dać troszkę więcej cukru, ale za to są bardzo smaczne. Polecam. Oto przepis:

Składniki na ciasto naleśnikowe:
1 jajko
ok. 1 i 1/4szkl. mąki tortowej
ok. 1 i 1/4szkl. mleka
1/4szkl. wody mineralnej niegazowanej
2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
1 mały cukier waniliowy
1 łyżka cukru kryształu
1 łyżka oleju 

Składniki na farsz serowy:
ok. 300g białego sera zmielonego
3 łyżeczki zmielonych orzechów włoskich
1 mały cukier waniliowy
2-3 łyżeczki cukru kryształu

Dodatkowo:
cukier puder
olej do smażenia
nalesniki orzechowe z serem nalesniki z ciasta orzechowego nalesniki z orzechami wloskimi nalesniki na slodko zdrowe nalesniki nalesniki dla dzieci

Sposób przygotowania:
Do miski przesiałam mąkę tortową. Wlałam mleko i wbiłam jajko. Dosypałam zmielone orzechy włoskie, cukier waniliowy i cukier kryształ. Wlałam łyżkę oleju i zmiksowałam wszystko na gładkie ciasto. Na koniec do ciasta dolałam wodę, ale jeśli ciasto wyjdzie wam rzadkie to można ten krok pominąć. Ciasto powinno mieć konsystencję jak przy tradycyjnych naleśnikach, powinno być lejące ale lekko gęstawe, mniej więcej konsystencji śmietany 30%. Gotowe ciasto odstawiłam na kilkanaście minut by trochę odpoczęło i się przegryzło. Na małej patelni rozgrzewałam porcje oleju, ok. 0,5 łyżki na każdy naleśnik i nalewałam porcje ciasta rozprowadzając je po całej patelni. Naleśniki smażyłam z obu stron na rumiano i zdejmowałam na talerz. Biały ser przełożyłam do miski. Użyłam sera chudego w kostce, który był już zmielony. Zwykły twaróg można zmielić na raz w maszynce do mięsa lub można też użyć gęstego sera sernikowego. Do sera dospałam zmielone orzechy włoskie oraz obydwa rodzaje cukru i wszystko wymieszałam dokładnie łyżką aż składniki się ze sobą połączyły. Serem smarowałam naleśniki i zwijałam je w koperty. Można również zwijać w ruloniki czy rogaliki. Gotowe naleśniki ułożyłam z powrotem na patelni i obsmażyłam z obu stron aby naleśniki nabrały fajnej chrupiącej skórki. Przed podaniem oprószyłam jeszcze leciutko cukrem pudrem. Do takich naleśników doskonale będzie też pasowała roztopiona mleczna lub gorzka czekolada, którą można polać lekko naleśniki. 
Zapraszam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na naleśniki z serem, np.: naleśnikowe rogaliki z serem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/nalesnikowe-rogaliki-z-serem.html), naleśniki z serem  pomarańczową nutą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/nalesniki-z-serem-z-nuta-pomaranczowa.html), czy naleśniki serowe/twarogowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/nalesniki-serowe.html).

SMACZNEGO!!!

nalesniki orzechowe z serem nalesniki z ciasta orzechowego nalesniki z orzechami wloskimi nalesniki na slodko zdrowe nalesniki nalesniki dla dzieci

nalesniki orzechowe z serem nalesniki z ciasta orzechowego nalesniki z orzechami wloskimi nalesniki na slodko zdrowe nalesniki nalesniki dla dzieci

nalesniki orzechowe z serem nalesniki z ciasta orzechowego nalesniki z orzechami wloskimi nalesniki na slodko zdrowe nalesniki nalesniki dla dzieci

czwartek, 14 marca 2019

Ciasto marmurkowe - zebra


ciasto marmurkowe zebra wilgotne ciasto ciasto na oleju ciasto ucierane ciasto czarno biale ciasto dwukolorowe ciasto waniliowo czekoladowe ciasto z polewa ciasto z czekolada
Po kilku tortach z rzędu przyszedł czas na coś bardziej zwyczajnego, ale jednocześnie smacznego. Miałam straszną ochotę na jakieś dobre ciasto, a czasu na jego zrobienie niewiele, więc kolejny tort nie wchodził w grę. Stwierdziłam więc, że zrobię ciasto marmurkowe, które chodziło za mną już od jakiegoś czasu. Zależało mi jednak aby to ciasto było wilgotne w środku, dlatego zrobiłam je na oleju. Dodatkowo ciasto oblałam po upieczeniu czekoladą, aby rozpusty było jeszcze więcej. Ciasto wyszło takie jak lubię. Polecam wam ten przepis, a oto on:
ciasto marmurkowe zebra wilgotne ciasto ciasto na oleju ciasto ucierane ciasto czarno biale ciasto dwukolorowe ciasto waniliowo czekoladowe ciasto z polewa ciasto z czekolada

Składniki:
4 jajka
1 niepełna szklanka cukru kryształu
1 cukier waniliowy
2szkl. mąki pszennej tortowej + 2 łyżki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4szkl. oleju
3/4szkl. wody
2 łyżki kakao


Polewa:
1 tabliczka mlecznej czekolady
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
ok. 100ml śmietany 30%
ciasto marmurkowe zebra wilgotne ciasto ciasto na oleju ciasto ucierane ciasto czarno biale ciasto dwukolorowe ciasto waniliowo czekoladowe ciasto z polewa ciasto z czekolada

Sposób przygotowania:
Jajka wybiłam do miski miksera. Dosypałam cukier kryształ i cukier waniliowy i ubijałam je mikserem na najwyższych obrotach aż powstał jasny puszysty krem (trwało to kilka minut). Do osobnej miski przesiałam 2 szklanki mąki pszennej tortowej i wymieszałam ją z proszkiem do pieczenia. Mąkę dodawałam po łyżce do utartych jajek, miksując cały czas już na najniższych obrotach miksera. Gdy jajka z mąką były dobrze połączone (powinna powstać gęsta masa), dolałam cienkim strumieniem olej i miksowałam dalej do połączenia składników.
Na koniec dolałam również powoli przestudzoną przegotowaną wodę i również miksowałam do połączenia składników. Zmiksowane ciasto podzieliłam na dwie równe połowy. Do jednej dosypałam 2 łyżki mąki i wymieszałam, a do drugiej 2 łyżki kakao naturalnego i także wymieszałam. Foremkę o wymiarach ok. 26x30cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na środek blaszki wylewałam na przemian po jednej łyżce ciasta jasnego i ciasta ciemnego i tak do wyczerpania składników. Tak przygotowane ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je ok. 40min. w temp. 180 stopni bez termoobiegu.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po upieczeniu ciasto wyjęłam na metalową kratkę i wystudziłam. Śmietanę przelałam do rondelka i podgrzałam, uważając jednak aby jej nie zagotować.Do gorącej śmietanki wrzuciłam połamaną na kawałki czekoladę mleczną i gorzką i mieszałam aż czekolada się rozpuściła i powstała jednolita polewa. Polewą polałam ciasto i wstawiłam je na kilka godzin do lodówki aby polewa zastygła. I gotowe. Pyszne ciasto do kawy lub herbaty można zajadać.

Na moim blogu znajdziecie również przepis na zebrę na samych białkach (tu jest link do tego przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/zebra-na-biakach.html). Polecam też przepis na babkę marmurkową cytrynowo - kakaową z mikrofali (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/babka-marmurkowa.html) oraz marmurkową babkę gotowaną (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/babka-gotowana-zebra.html).
SMACZNEGO!!!

ciasto marmurkowe zebra wilgotne ciasto ciasto na oleju ciasto ucierane ciasto czarno biale ciasto dwukolorowe ciasto waniliowo czekoladowe ciasto z polewa ciasto z czekolada

ciasto marmurkowe zebra wilgotne ciasto ciasto na oleju ciasto ucierane ciasto czarno biale ciasto dwukolorowe ciasto waniliowo czekoladowe ciasto z polewa ciasto z czekolada

ciasto marmurkowe zebra wilgotne ciasto ciasto na oleju ciasto ucierane ciasto czarno biale ciasto dwukolorowe ciasto waniliowo czekoladowe ciasto z polewa ciasto z czekolada

sobota, 9 marca 2019

Tort jagodowo - kokosowy


tort jagodowo kokosowy tort z kremem kokosowym tort raffaello raffaello na biszkopcie tort z jagodami tort ozdobiony kremem biszkopt cytrynowy

Ostatnio u mnie co tydzień tort na tapecie. Jakoś tak mnie ostatnio naszło na takie właśnie wypieki. Bardzo lubię w nich wymyślanie jakie smaki tym razem połączyć i jaką dekorację do nich dobrać. Oczywiście robię je i ozdabiam amatorsko, ale sprawia mi to frajdę, więc czemu nie. Poza tym bardzo lubię jeść torty. Wiem, że sporo osób ich nie lubi i woli tradycyjne ciasta, ale ja do nich nie należę. Dziś zrobiłam tort jagodowo - kokosowy na cytrynowym biszkopcie. Nasączyłam go wodą z sokiem z cytryny. Tort wyszedł bardzo smaczny, lekko owocowy i zarazem lekko kokosowy. Ponieważ smaki są delikatne, to też dobrałam delikatną dekorację, robiąc róże z kremu. Niestety w trakcie dekorowania tortu, mój mały 3-letni pomocnik popsuł mi różyczki, więc efekt nie jest taki jak sobie go zamierzyłam. Trochę je uratowałam, ale nie do końca. Mam jednak nadzieję, że tort przypadnie wam do gustu. Oto przepis:
tort jagodowo kokosowy tort z kremem kokosowym tort raffaello raffaello na biszkopcie tort z jagodami tort ozdobiony kremem biszkopt cytrynowy

Składniki na biszkopt:
6 jaj
0,5szkl. cukru kryształu
1 cukier waniliowy
3/4szkl. mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat cytrynowy
szczypta soli

Z jaj oddzieliłam białka i umieściłam je w misie miksera. Dodałam szczyptę soli i ubiłam je na sztywną pianę. Następnie do piany wsypałam cukier kryształ i cukier waniliowy i miksowałam aż cały cukier się rozpuścił, a piana zrobiła się lśniąca. Do ubitej piany z cukrem dodałam po jednym żółtku i miksowałam do połączenia składników po dodaniu każdego z nich. W oddzielnej misce wymieszałam ze sobą mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia i taką mieszankę wsypałam do piany jajecznej. Wymieszałam wszystko łyżką i na koniec wlałam olejek cytrynowy jeszcze raz mieszając do połączenia składników. Przygotowane ciasto przelałam do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (papier kładę tylko na dno tortownicy i brzegi wpuszczam w obręcz). Biszkopt piekłam ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu i wcześniejszego nagrzewania piekarnika. Upieczony biszkopt wyjęłam od razu po upieczeniu i wystudziłam w formie. Wystudzony przekroiłam na 4 części, ale do tortu użyłam tylko 3. Można też przekroić na 3 grubsze blaty jeśli lubicie więcej ciasta w torcie. Ja wolę jak jest mniej więcej równo ciasta i kremu. Poza tym taki wysoki tort ciężko się przechowuje w lodówce bo nie mieści się do pojemnika na ciasto.
tort jagodowo kokosowy tort z kremem kokosowym tort raffaello raffaello na biszkopcie tort z jagodami tort ozdobiony kremem biszkopt cytrynowy

Poncz:
sok z 1 cytryny
ok. 3 łyżeczki cukru
ok. 300ml wody

Sok wycisnęłam z cytryny i przelałam go do wysokiego naczynia. Wsypałam cukier (można go dać mniej lub więcej w zależności od preferencji) i wlałam ok. 300ml. ciepłej wody. Mieszałam aż cukier się całkowicie rozpuścił. 

Masa jagodowa:
2 szklanki domowych jagód ze słoika (Są to jagody zagotowane z cukrem i odrobiną wody, coś w rodzaju gęstego kompotu z cukrem lub rzadkiej konfitury)
1 mały kisiel ekspresowy o smaku owoców leśnych
1-2 płaskie łyżeczki żelatyny (w zależności od tego jak gęste są jagody)

Jagody przełożyłam ze słoika do garnka i podgrzewałam je aż zaczęły bulgotać. Wtedy wyłączyłam gaz i wsypałam kisiel. Wymieszałam a następnie wsypałam jeszcze żelatynę i również mieszałam do całkowitego rozpuszczenia. Jagody odstawiłam aby wystygły a następnie zaczęły tężeć. Jeśli nie macie domowych jagód w słoiku można użyć jagód świeżych lub mrożonych, gotując je z cukrem i odrobiną wody jak na domową konfiturę. Potem 2 szklanki takich jagód użyć do zrobienia tortu. 

Krem kokosowy:
2 budynie śmietankowe bez cukru na 0,5l mleka
750ml zimnego mleka
4 łyżki cukru
1 mały cukier waniliowy
2 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
ok. 150g wiórków kokosowych
ok. 200g masła

Z 750ml mleka odlałam 250ml i rozmieszałam w nim żółtka, budynie i obie mąki tak aby uzyskać jednolitą mieszankę bez grudek. Resztę mleka zagotowałam z cukrami. Na gotujące się mleko wlałam przygotowaną mieszankę budyniową i ciągle mieszając, gotowałam budyń aż zrobił się bardzo gęsty. Ugotowany budyń odstawiłam do całkowitego wystygnięcia. Masło wyjęłam z lodówki. Miękkie masło rozmiksowałam aby nabrało trochę puszystości a następnie dodawałam do niego zimny budyń. Miksowałam do momentu uzyskania gładkiego kremu o jednolitej konsystencji. Do zmiksowanego kremu wsypałam wiórki kokosowe i wymieszałam. 
Na paterze umieściłam pierwszy blat biszkoptu. Naponczowałam go ok. 1/3 przygotowanej wody cytrynowej i posmarowałam połową tężejących jagód. Na jagodach delikatnie rozsmarowałam 1/3 kremu kokosowego. Następnie położyłam drugi blat biszkoptowy, naponczowałam go, posmarowałam kremem jagodowym i kremem kokosowym. Na to położyłam trzeci blat biszkoptowy i posmarowałam go już tylko kremem kokosowym.
tort jagodowo kokosowy tort z kremem kokosowym tort raffaello raffaello na biszkopcie tort z jagodami tort ozdobiony kremem biszkopt cytrynowy

Obłożenie tortu i dekoracja:
ok.350ml zimnej śmietany 30%
odrobina barwnika różowego i zielonego

Zimną śmietanę przelałam do wysokiego naczynia i miksowałam do uzyskania sztywnej konsystencji. Z ubitej śmietany odłożyłam łyżkę i wymieszałam z odrobiną zielonego barwnika. Następne 2 łyżki zabarwiłam na różowo. Resztą śmietany posmarowałam boki i wierzch tortu. Odłożoną śmietanę przełożyłam do worków cukierniczych z końcówkami do robienia różyczek i listków i ozdobiłam nią wierzch tortu.
Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na torty, np.: tort orzechowo - śmietankowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/03/tort-orzechowo-smietankowy.html), tort orzechowo - kawowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/tort-orzechowo-kawowy.html), tort porzeczkowo - ananasowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/tort-porzeczkowo-ananasowy.html), tort wiśniowo - cytrynowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/tort-wisniowo-cytrynowy.html), truskawkowy torcik serce (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/truskawkowy-torcik-serce.html), tort makowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/tort-makowy.html) i inne.


SMACZNEGO!!!

tort jagodowo kokosowy tort z kremem kokosowym tort raffaello raffaello na biszkopcie tort z jagodami tort ozdobiony kremem biszkopt cytrynowy

tort jagodowo kokosowy tort z kremem kokosowym tort raffaello raffaello na biszkopcie tort z jagodami tort ozdobiony kremem biszkopt cytrynowy

tort jagodowo kokosowy tort z kremem kokosowym tort raffaello raffaello na biszkopcie tort z jagodami tort ozdobiony kremem biszkopt cytrynowy

poniedziałek, 4 marca 2019

Tort orzechowo - śmietankowy

tort orzechowo smietankowy tort orzechowy biszkopt orzechowy biszkopt orzechowo kakaowy biszkopt z kakao krem budyniowy krem zesmietany i mascarpone tort z kremem tort z kremem budyniowym tort ostatkowy tort urodzinowy tort na rocznice slubu

W zeszłym tygodniu robiłam tort orzechowo - kawowy i był tak smaczny, że na ten weekend postanowiłam zrobić kolejny. Żeby jednak nie powtarzać tego samego zrobiłam go w trochę innej wersji. Ponownie zrobiłam biszkopt orzechowy bo się w nim zakochałam, ale tym razem wzbogaciłam go o kakao. Krem do środka tortu zrobiłam podobnie jak ostatnio budyniowy, ale już bez kawy, a czysty śmietankowy z dodatkiem żółtek. Wierzch i boki tortu oraz ozdoby zrobiłam z bitej śmietany wymieszanej z mascarpone czyli standardowego kremu tortowego. Wszystko przełamałam kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki domowej roboty. Do nasączenia natomiast użyłam naparu z mielonej kawy. Tort wyszedł smaczny, wilgotny i w sam raz słodki. Polecam. A oto przepis:
tort orzechowo smietankowy tort orzechowy biszkopt orzechowy biszkopt orzechowo kakaowy biszkopt z kakao krem budyniowy krem zesmietany i mascarpone tort z kremem tort z kremem budyniowym tort ostatkowy tort urodzinowy tort na rocznice slubu

Składniki na biszkopt:
150g mielonych orzechów włoskich
3 całe jajka
3 białka
0,5szkl. mąki pszennej tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżki kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5szkl. cukru kryształu
1 mały cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki kakao naturalnego
szczypta soli

Z całych jaj oddzieliłam białka. Razem z dodatkowymi 3 białkami umieściłam je w misce miksera. Dodałam szczyptę soli i zaczęłam ubijanie piany. Gdy piana zaczęła sztywnieć dosypałam powoli cukier kryształ i waniliowy i ubijałam dalej aż cukier się rozpuścił, a piana zrobiła się błyszcząca. Następnie do piany dodawałam po jednym żółtku, miksując po każdym do połączenia składników. W oddzielnej misce wymieszałam zmielone orzechy włoskie, obie mąki, kakao, kaszę i proszek do pieczenia. Wymieszane składniki suche wsypałam do ubitej piany i wymieszałam łyżką do połączenia. Okrągłą tortownicę o średnicy 20cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia i przelałam do niej przygotowane ciasto. Biszkopt piekłam ok. 40 minut w temp. 170 stopni bez termoobiegu i bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu biszkopt od razu wyjęłam, przykryłam bawełnianą ściereczką i odstawiłam do wystygnięcia. Zimny biszkopt wyjęłam z tortownicy i przekroiłam na 3 równe blaty.

tort orzechowo smietankowy tort orzechowy biszkopt orzechowy biszkopt orzechowo kakaowy biszkopt z kakao krem budyniowy krem zesmietany i mascarpone tort z kremem tort z kremem budyniowym tort ostatkowy tort urodzinowy tort na rocznice slubu

Do nasączenia:
2 łyżeczki kawy mielonej
2 łyżeczki cukru
ok. 300ml wrzątku

Kawę wsypałam do dużego kubka i zaparzyłam wrzątkiem jak tradycyjną kawę jaką pija się na co dzień. Po zaparzeniu posłodziłam ją cukrem i odstawiłam do wystygnięcia.

Krem budyniowy:
2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
0,5l mleka
4 łyżki cukru
2 żółtka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ok. 150g masła
dżem z czarnej porzeczki

Z 0,5l zimnego mleka odlałam 0,5 szklanki i rozmieszałam w nim żółtka, proszki budyniowe i obie mąki. Pozostałe mleko zagotowałam z cukrem. Na gotujące się mleko wlałam cienkim strumieniem przygotowaną mieszankę i energicznie mieszając gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam do całkowitego wystygnięcia. Masło wyjęłam z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej i gdy było miękkie lekko je rozmiksowałam a następnie dodawałam do niego po łyżce chłodny budyń. Krem miksowałam aż nabrał jednolitej gładkiej konsystencji. Pierwszy blat biszkoptu ułożyłam na paterze. Naponczowałam go kawą i posmarowałam cienko dżemem. Na dżemie rozsmarowałam połowę kremu budyniowego. Położyłam drugi blat biszkoptowy i powtórzyłam czynności. Na wierzchu ułożyłam ostatni blat biszkoptu i naponczowałam go resztą kawy.
tort orzechowo smietankowy tort orzechowy biszkopt orzechowy biszkopt orzechowo kakaowy biszkopt z kakao krem budyniowy krem zesmietany i mascarpone tort z kremem tort z kremem budyniowym tort ostatkowy tort urodzinowy tort na rocznice slubu

Krem śmietanowy:
ok. 350ml śmietany 30%
250g serka mascarpone
kilka kostek czekolady mlecznej
cukier waniliowy

Zimną śmietanę wlałam do wysokiego naczynia. Wsypałam do smaku trochę cukru waniliowego i zmiksowałam na najwyższych obrotach miksera aż śmietana zgęstniała. Dodałam serek mascarpone i miksowałam do połączenia. Z powstałego kremu odłożyłam 2 łyżki. Czekoladę połamałam na kawałki i roztopiłam. Gdy lekko przestygła połączyłam ją z odłożoną śmietaną. Kremem śmietanowym bez czekolady posmarowałam wierzch i boki tortu oraz zrobiłam rozetki na rancie tortu. Kremem czekoladowym również zrobiłam rozetki na przemian z białymi oraz kratkę na górze o bokach tortu. Dodatkowo do dekoracji użyłam małych serduszek cukrowych. Przygotowany i ozdobiony tort wstawiłam na całą noc do lodówki aby się dobrze schłodził. 

Zapraszam do obwiedzenia pozostałych moich przepisów na torty, np.: tort orzechowo - kawowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/tort-orzechowo-kawowy.html), tort porzeczkowo - ananasowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/tort-porzeczkowo-ananasowy.html), tort wiśniowo - cytrynowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/tort-wisniowo-cytrynowy.html), truskawkowy torcik serce (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/truskawkowy-torcik-serce.html), tort makowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/tort-makowy.html) i inne.

SMACZNEGO!!!

tort orzechowo smietankowy tort orzechowy biszkopt orzechowy biszkopt orzechowo kakaowy biszkopt z kakao krem budyniowy krem zesmietany i mascarpone tort z kremem tort z kremem budyniowym tort ostatkowy tort urodzinowy tort na rocznice slubu

tort orzechowo smietankowy tort orzechowy biszkopt orzechowy biszkopt orzechowo kakaowy biszkopt z kakao krem budyniowy krem zesmietany i mascarpone tort z kremem tort z kremem budyniowym tort ostatkowy tort urodzinowy tort na rocznice slubu

tort orzechowo smietankowy tort orzechowy biszkopt orzechowy biszkopt orzechowo kakaowy biszkopt z kakao krem budyniowy krem zesmietany i mascarpone tort z kremem tort z kremem budyniowym tort ostatkowy tort urodzinowy tort na rocznice slubu

tort orzechowo smietankowy tort orzechowy biszkopt orzechowy biszkopt orzechowo kakaowy biszkopt z kakao krem budyniowy krem zesmietany i mascarpone tort z kremem tort z kremem budyniowym tort ostatkowy tort urodzinowy tort na rocznice slubu