sobota, 25 stycznia 2020

Pieczona biała kiełbasa

pieczona biala kielbasa biala kielbasa pieczona w cebuli i piwie biala kielbasa na pikantnie biala kielbasa z piekarnika biala kielbasa na wielkanoc biala kielbasa pieczona z cebula i piwem

Pieczona biała kiełbasa to pyszne danie, które z reguły przygotowujemy na Wielkanoc. Jednak nikt nam oczywiście nie zabroni jej przygotować również na co dzień. Ja dziś proponuję wam przepis na taką pyszną białą kiełbasę pieczoną w cebuli i piwie. Do tego dania użyłam dobrej swojskiej białej kiełbasy, więc wyszło naprawdę pysznie, pikantnie, tak jak lubię. Oto przepis:

Składniki:
2kg białej kiełbasy
4 cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy
250ml jasnego piwa
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Cebule obrałam i pokroiłam w półplasterki. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i wrzuciłam cebulę. Czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki. Dodałam go na patelnię do zrumienionej cebuli. Chwilę przesmażyłam je razem, po czym dodałam musztardę i podlałam piwem. Przyprawiłam wszystko roztartym majerankiem, solą i pieprzem. Wymieszałam i dusiłam sos kilka minut. Następnie sos przełożyłam do naczynia żaroodpornego i odstawiłam do przestygnięcia. Do chłodnego sosu włożyłam kawałki białej kiełbasy. Naczynie przykryłam i odstawiłam na noc do lodówki. Następnego dnia kiełbasę wstawiłam do piekarnika i piekłam je 40 minut w temp. 180 stopni, po czym kiełbaski przekręciłam na drugą stronę i znów piekłam ok 40 minut. Kiełbaskę podałam na gorąco ze świeżym pieczywem.

SMACZNEGO!!!
pieczona biala kielbasa biala kielbasa pieczona w cebuli i piwie biala kielbasa na pikantnie biala kielbasa z piekarnika biala kielbasa na wielkanoc biala kielbasa pieczona z cebula i piwem

piątek, 24 stycznia 2020

Biszkopt orzechowo - kakaowy na białkach

biszkopt orzechowo kakaowy na bialkach ciasto z bialek biszkopt do tortu biszkopt orzechowy wilgotny biszkopt kakaowy biszkopt czekoladowy ciasto czekoladowo orzechowe

Karnawał trwa w najlepsze, a wraz z nim sezon na wszelkiego rodzaju pączki, oponki i faworki. Najlepsze pączki czy faworki są na samych żółtkach. W niektórych przepisach każą użyć ich nawet 10 lub więcej. Często powstaje więc pytanie co zrobić z pozostającymi białkami. Ja zbieram zawsze pozostające mi z różnych wypieków białka do jednego pojemnika i je zamrażam. Gdy uzbiera mi się już jakaś konkretna ilość, wtedy robię jakiś wypiek z samych białek. Dziś właśnie mam dla was przepis na biszkopt orzechowo - kakaowy z samych białek w ilości dziesięciu sztuk. Taki biszkopt jest idealny do tortów czy do ciast z kremem. Ale również może stanowić samodzielne ciasto. Wystarczy go oblać czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Ten biszkopt jest bowiem sam w sobie wilgotny za sprawą orzechów i bardzo smaczny. Oto przepis:

Składniki:
10 białek
1szkl. drobnego cukru
1 cukier waniliowy
260g zmielonych orzechów włoskich
3 łyżki mąki tortowej
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Sposób przygotowania:
Białka w temperaturze pokojowej przełożyłam do miski miksera. Dodałam do nich szczyptę soli i na najwyższych obrotach miksera ubiłam je na sztywną pianę. Następnie do ubitej piany wsypywałam partiami cukier i miksowałam dalej, aż cukier się rozpuścił, a piana zrobiła lśniąca. W oddzielnej misce wymieszałam razem zmielone orzechy włoskie, mąkę tortową, proszek do pieczenia, kakao i bułkę tartą. Tą mieszankę powoli wsypywałam do piany i mieszałam do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, wpuszczając go w obręcz i tym samym wykładając jedynie dno formy. Do przygotowanej formy przełożyłam ciasto i wstawiłam je do piekarnika. Biszkopt piekłam do suchego patyczka, czyli w praktyce ok. 40 minut w temp. 170 stopni bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i pozostawiłam w formie do wystygnięcia. Studziłam je na metalowej kratce przykryte ściereczką. Jak wspomniałam na początku biszkopt jest idealny do tortów. Można go z łatwością przekroić na 3 ładne blaty. Można też przełożyć go tylko jedną masą, lub polać jedynie czekoladą, bo sam w sobie jest pyszny i wilgotny.

SMACZNEGO!!!

Pałki z kurczaka pieczone w ketchuie i cebuli

palki z kurczaka pieczone w ketchupie i cebuli kurczak pieczony w ketchupie kurczak z piekarnika

Pałki z kurczaka pieczone w ketchupie i cebuli to mój kolejny pomysł na smacznego pieczonego kurczaka. Jest to sposób na szybki i tani obiad, z bardzo małym nakładem pracy. Wystarczy kilka składników i piekarnik. Oto przepis:

Składniki:
8 pałek z kurczaka
przyprawa gyros lub do kurczaka
ok. 2 łyżeczki czosnku granulowanego
3-4 łyżki ketchupu pikantnego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
sól

Sposób przygotowania:
Pałki z kurczaka umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Ułożyłam je w naczyniu żaroodpornym. Każdy kawałek z kurczaka natarłam delikatnie solą, czosnkiem granulowanym i przyprawą gyros. Następnie mięso polałam sosem sojowym i posmarowałam ketchupem. Cebulę obrałam, pokroiłam w półplasterki i obłożyłam nią pałki. Czosnek obrałam, pokroiłam na plasterki i posypałam nim mięso. Naczynie przykryłam i odstawiłam do lodówki na kilka godzin do zamarynowania. Jeśli nie mamy czasu, można pominąć ten krok. Po zamarynowaniu, kurczaka wstawiłam do piekarnika i piekłam pod folią aluminiową ok. godzinę w temp. 180 stopni. Takie pałki można podać z ryżem, frytkami czy opiekanymi ziemniaczkami.

SMACZNEGO!!!
palki z kurczaka pieczone w ketchupie i cebuli kurczak pieczony w ketchupie kurczak z piekarnika

Mini chlebki z patelni

mini chlebki z patelni bulki drozdzowe z patelni bulki bez pieczenia szybkie pieczywo domowe domowe bulki domowy chleb

Mini chlebki z patelni to pomysł na szybkie i smaczne pieczywo bez użycia piekarnika. Bułeczki czy też mini chlebki są mięciutkie i puszyste. Najlepsze są jeszcze ciepłe, ale oczywiście również po wystygnięciu są smaczne. Takie chlebki można wykorzystać tradycyjnie do kanapek z serem czy wędliną, można je podać z masełkiem czosnkowym, pastą lub zamiast chlebka pita użyć do domowego kebaba. U mnie kilka poszło od razu po usmażeniu bez żadnych dodatków. Ja te chlebki zrobiłam w małych rozmiarach, ale można użyć większej foremki, lub zrobić je w innym fantazyjnym kształcie. Oto przepis:

Składniki:
10g świeżych drożdży
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
1/4szkl. ciepłego mleka
1 płaska łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy
ok. 1szkl. mąki pszennej tortowej + do podsypywania

Sposób przygotowania:
Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dosypałam do nich cukier i łyżeczkę mąki i wlałam ciepłe mleko. Wszystko dokładnie wymieszałam, przykryłam ściereczką i odstawiłam na ok. 15-20 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypałam do miski. Dosypałam sól. Dolałam oliwę, jogurt i wyrośnięty zaczyn. Rękami wyrobiłam elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryłam ściereczką i odstawiłam na ok. 0,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełożyłam na blat podsypany mąką i rozwałkowałam na placek o grubości ok. 0,5cm. Z ciasta kubkiem wykroiłam kółka. Patelnię rozgrzałam i posmarowałam ją cienko olejem. Ułożyłam chlebki. Patelnię przykryłam i na bardzo małym ogniu smażyłam chlebki pod przykryciem, aż spód się ładnie przyrumienił. Wtedy przekręciłam je na drugą stronę i tak samo usmażyłam pod przykryciem. Chlebki powinny ładnie wyrosnąć na patelni. Usmażone chlebki wyłożyłam do koszyka na pieczywo wyłożonego serwetką papierową i tą serwetką je okryłam żeby nie obsychały, ale też żeby nie straciły zbyt szybko chrupkości.
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na słone wypieki, np.: nocny chleb z garnka (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/nocny-chleb-z-garnka.html), bułki pszenno - owsiane (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/buki-pszenno-owsiane.html), bułki pszenne (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/domowe-buki-pszenne.html), paluchy serowo - ziołowe z ciasta francuskiego (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/paluchy-serowo-zioowe-z-ciasta.html).

SMACZNEGO!!!
mini chlebki z patelni bulki drozdzowe z patelni bulki bez pieczenia szybkie pieczywo domowe domowe bulki domowy chleb

mini chlebki z patelni bulki drozdzowe z patelni bulki bez pieczenia szybkie pieczywo domowe domowe bulki domowy chleb

Biszkopt czekoladowy

biszkopt czekoladowy biszkopt kakaowy ciemny biszkopt do tortu torta do ciasta

Biszkopt to ciasto, które teoretycznie jest bardzo proste do zrobienia, ale wbrew pozorom nie wszystkim wychodzi. Czasem opadnie w trakcie pieczenia, czasem w ogóle nie wyrośnie, a czasem wyjdzie zakalec. Ja szczerze mówiąc nigdy takich problemów nie miałam. Mam kilka swoich sprawdzonych przepisów na biszkopty jasne, ciemne czy orzechowe i z nich korzystam w swoich wypiekach. Zawsze wyjmuję wcześniej wszystkie składniki z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej. Z jajek oddzielam białka od żółtek i każde ubijam osobno. No i zawsze korzystam z dobrych wiejskich jajek. Oto przepis na biszkopt czekoladowy:

Składniki:
5 jajek
150g mąki pszennej tortowej
170g cukru drobnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki gorzkiego kakao
szczypta soli

Sposób przygotowania:
Tak jak wspomniałam na wstępie, składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Chodzi tu oczywiście o jajka, które przechowujemy w lodówce. Ja jajka wyjmuję na kilka godzin przed pieczeniem. Z jajek oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do sztywnej piany powoli wsypuję cukier i ubijam pianę dalej, aż zrobi się błyszcząca i lśniąca, a cukier się rozpuści i nie będzie chrzęścił. Do tak ubitej piany dodaję po jednym żółtku i miksuję, już na mniejszych obrotach, aż żółtko połączy się z pianą. Do osobnej miski przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie mieszam ją z kakao. Mieszankę powoli dodaję do masy jajecznej i mieszam łyżką do połączenia. Nie może być grudek nie rozmieszanej mąki. Tortownicę o średnicy ok. 20cm wykładam papierem do pieczenia i wpuszczam go w obręcz, tak aby przykrywał tylko dno tortownicy. Do formy przelewam przygotowane ciasto i wstawiam ją do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piekę do suchego patyczka w temp. 180 stopni bez termoobiegu. W praktyce powinno to trwać ok. 30-40 minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu biszkopt wyjmuję z piekarnika i studzę w formie na metalowej kratce, przykryty ściereczką. Gdy wystygnie, brzegi lekko obkrawam nożem i zdejmuję obręcz. Taki biszkopt można przekroić na 3 placki. Jest idealny do tortu lub do innego ciasta z kremem. Biszkopt jest puszysty i delikatny. 

SMACZNEGO!!!
biszkopt czekoladowy biszkopt kakaowy ciemny biszkopt do tortu torta do ciasta

Zupa szczawiowa z kurczakiem

zupa szczawiowa z kurczakiem szczawiowa na kurczaku zupa szczawiowa z jajkiem zupa szczawiowa na swiezym szczawiu szczawiowa ze swiezymi liscmi szczawiu

Zupa szczawiowa to jedna z moich ulubionych zup, choć pewnie nie każdy ją lubi za jej specyficzny smak. Taką zupę można ugotować ze świeżych liści szczawiu w sezonie letnim, w pozostałych porach roku na szczawiu ze słoika, który również możemy przygotować sami latem. Ja dziś chciałam wam zaprezentować przepis na taką zupę na świeżych liściach. Zrobiłam ją jeszcze latem, ale jakoś nie było okazji żeby dodać przepis. Oto on:

Składniki:
4 udka z kurczaka (dałam bez skóry)
ok. 500g świeżych liści szczawiu lub 1 słoiczek szczawiu
kilka większych ziemniaków
2 marchewki
kawałek selera
kawałek pora
natka pietruszki i koperku
listek laurowy
kilka kulek ziela angielskiego
kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
sól do smaku
ok. 6 łyżek śmietany 30%
3 płaskie łyżki kaszy manny
3 jajka 
masło do smażenia

Sposób przygotowania:
Udka z kurczaka umyłam i włożyłam do garnka. Ziemniaki obrałam, opłukałam i dodałam do garnka z mięsem. Marchewki i selera obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Pora oczyściłam i drobno pokroiłam. Na patelni rozpuściłam łyżkę masła i przesmażyłam na nim przygotowane warzywa. Gdy się zezłociły przełożyłam je do garnka. Do warzyw i mięsa dolałam ok. 2 litry wody. Włożyłam przyprawy i posiekaną natkę pietruszki i koperku. Wszystko zagotowałam, zmniejszyłam ogień i na małym gazie gotowałam zupę, aż ziemniaki były miękkie. W międzyczasie opłukałam liście szczawiu i drobno je posiekałam. Szczaw dodałam do zupy na koniec, gdy tak jak już napisałam ziemniaki były miękkie. Gdy dodamy go wcześniej, ziemniaki się nie dogotują, a będą twarde. Po dodaniu szczawiu zupę gotowałam ok. 15 minut, po czym dolałam śmietanę i kaszę manną i znów gotowałam ok. 15 minut. Zupa powinna się w tym czasie wyraźnie zgęścić. Ilość kaszy i śmietany należy dostosować do swoich preferencji smakowych i gęstości zupy. Na koniec do zupy wbiłam jajka i gotowałam ją do momentu, gdy jajka były dobrze ścięte. Gotową zupę można rozlać na talerze.

SMACZNEGO!!!
zupa szczawiowa z kurczakiem szczawiowa na kurczaku zupa szczawiowa z jajkiem zupa szczawiowa na swiezym szczawiu szczawiowa ze swiezymi liscmi szczawiu

czwartek, 23 stycznia 2020

Chrupiące gofry budyniowe

chrupiace gofry budyniowe gofry smietankowe gofry z dodatkiem budyniu smietankowego smaczne gofry jak z budki gofry dla dzieci

Gofry to przysmak, który uwielbiają dzieci i dorośli. Najczęściej jemy je podczas wakacji nad morzem. Z budek z goframi pachnie na odległość, aż ciężko przejść obojętnie. Jednak pyszne gofry możemy w łatwy sposób przygotować w domowym zaciszu. Wystarczy kilka składników, które z reguły każdy posiada w swojej kuchni, i ten pyszny deser lub nawet posiłek mamy gotowy. Ja dziś przygotowałam gofry z dodatkiem budyniu śmietankowego w proszku. Wyszły pyszne i chrupiące. Nie potrzeba do nich wcale drogiej i wymyślnej gofrownicy. Wystarczy najtańsza z marketu, a gofry i tak wyjdą chrupiące. Oto przepis:

Składniki:
1 jajko
3 łyżeczki cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
1szkl. + 1 łyżka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1szkl. mleka
1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Z jajka oddzieliłam żółtko i białko. Białko ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zółtko umieściłam w misce miksera. Dodałam mleko, mąkę tortową, obydwa rodzaje cukru, proszek do pieczenia, olej i proszek budyniowy. Wszystko zmiksowałam na jednolite ciasto. Na koniec do ciasta przełożyłam ubitą pianę z białka i wmieszałam ją delikatnie łyżką. Gofrownicę rozgrzałam. Płytki posmarowałam cienko olejem przy pomocy pędzelka silikonowego. Do rozgrzanej gofrownicy nałożyłam pierwszą porcję ciasta. Dawałam ok. 3 łyżki ciasta na jedną płytkę. Gofry piekłam po kilka minut, aż zrobiły się ładne i rumiane. Czas pieczenia zależy oczywiście od rodzaju i mocy gofrownicy. Upieczone gofry wykładałam na metalową kratkę, wtedy nabierają dodatkowej chrupkości. Przed podaniem gofry oprószyłam cukrem pudrem, ale można je podać z innymi słodkimi dodatkami.
Zachęcam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na gofry, np.: gofry z serka wiejskiego (link do przepisu:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/gofry-z-serka-wiejskiego.html), gofry drożdżowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/gofry-drozdzowe-z-wisniami.html), gofry twarogowe (link do przepisu:  http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/gofry-twarogowe.html), gofry owsiane (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/gofry-owsiane-z-bananami-i-czekolada.html), gofry waniliowe (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/gofry-idealne-pyszne-chrupiace-waniliowe.html), gofry z malinami i bitą śmietaną (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/jak-juz-pisaam-na-moim-blogu-gofry.html).


SMACZNEGO!!!
chrupiace gofry budyniowe gofry smietankowe gofry z dodatkiem budyniu smietankowego smaczne gofry jak z budki gofry dla dzieci

chrupiace gofry budyniowe gofry smietankowe gofry z dodatkiem budyniu smietankowego smaczne gofry jak z budki gofry dla dzieci

chrupiace gofry budyniowe gofry smietankowe gofry z dodatkiem budyniu smietankowego smaczne gofry jak z budki gofry dla dzieci

środa, 22 stycznia 2020

Gulasz wieprzowy z fasolą i papryką

gulasz wieprzowy z fasola i papryka gularz ze schabu z warzywami gulasz paprykowy fasolowy zupa fasolowa z miesem fasolka po bretonsku z miesem wieprzowym potrawka fasolowa zupa gulaszowa


Dziś mam dla was przepis na pyszny gulasz wieprzowy ze schabu, z dodatkiem fasoli, marchewki, cebuli i kolorowej papryki. Gulasz zrobiłam w sosie pomidorowym. Wyszedł bardzo smaczny, sycący i rozgrzewający. W sam raz na jesienno - zimową pogodę. Ten gulasz można podać z ziemniakami, ryżem, kaszą, makaronem czy pieczywem. Wszystko według gustu. Oto przepis:

Składniki:
ok. 1,5kg schabu
2 cebule
2 marchewki
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 papryka zielona
250g fasoli jaś
ok. 300ml przecieru pomidorowego z kartonu
2 listki laurowe
5 kulek ziela angielskiego
kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
1 łyżka papryki słodkiej w proszku
1 łyżka majeranku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól do smaku
2 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Fasolę wsypałam do miski i zalałam ok. 2 szklankami zimnej wody. Pozostawiłam ją tak na całą noc do namoczenia. Fasola w tym czasie napęcznieje i wchłonie większość wody. Następnego dnia rano fasolę przelałam do garnka. Dolałam jeszcze szklankę wody i ustawiłam na gazie, żeby się zagotowała. Zmniejszyłam gaz i gotowałam ją na wolnym ogniu. W tym czasie umyłam i osuszyłam mięso wieprzowe. Pokroiłam je w kostkę i wymieszałam z mąką pszenną. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i wyłożyłam mięso. Smażyłam je na rumiany kolor i przełożyłam do gotującej się fasoli w garnku. Mięso smażyłam w dwóch partiach bo nie miałam wystarczająco dużej patelni. Cebule obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Przesmażyłam ją na pozostałym z mięsa oleju i również dołożyłam do garnka. Papryki umyłam, usunęłam nasiona, pokroiłam je w paseczki i również przesmażyłam na patelni na niedużej ilości oleju. Zeszkloną paprykę przełożyłam do garnka. Marchewki obrałam, pokroiłam w półplasterki i dodałam do reszty składników. Patelnię popłukałam wodą i dolałam ją do garnka z gulaszem. Dolałam jeszcze przecier pomidorowy. Dodałam natkę pietruszki. Przecisnęłam przez praskę czosnek i dosypałam przyprawy: listki, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i ziołowy, paprykę w proszku i sól do smaku. Wszystko dusiłam do czasu, aż mięso i fasola były miękkie. Gulasz można podać z dowolnymi dodatkami typu ziemniaki, ryż, pieczywo itp.

SMACZNEGO!!!
gulasz wieprzowy z fasola i papryka gularz ze schabu z warzywami gulasz paprykowy fasolowy zupa fasolowa z miesem fasolka po bretonsku z miesem wieprzowym potrawka fasolowa zupa gulaszowa

gulasz wieprzowy z fasola i papryka gularz ze schabu z warzywami gulasz paprykowy fasolowy zupa fasolowa z miesem fasolka po bretonsku z miesem wieprzowym potrawka fasolowa zupa gulaszowa

gulasz wieprzowy z fasola i papryka gularz ze schabu z warzywami gulasz paprykowy fasolowy zupa fasolowa z miesem fasolka po bretonsku z miesem wieprzowym potrawka fasolowa zupa gulaszowa

Gęsta zupa zacierkowa

gesta zupa zacierkowa zupa jarzynowa z zacierkami zupa na miesie wieprzowym rozgrzewajaca tresciwa zupa zupa jak gulasz

Jesienią i zimą często gotuję gęste zupy, takie treściwe i rozgrzewające. Takie zupy robię na mięsie wieprzowym i wtedy często stanowią one główne danie obiadowe, a nie tylko pierwsze z dań. Podaję je ze świeżym i chrupiącym pieczywem lub dodatkowo z grzankami. Takie zupy często zagęszczam zacierkami pszennymi domowej roboty. Taka potrawa będzie więc nawet dla niektórych potrawką czy już prawie gulaszem. Dziś właśnie przepis na taką gęstą zupę zacierkową na mięsie wieprzowym. Oto on:

Składniki:
ok. 600g szynki wieprzowej
5 marchewek
2 pietruszki
1/4 selera
1 cebula
6-7 dużych ziemniaków
zielona część pora
natka pietruszki
koperek
2 listki laurowe
5 kulek ziela angielskiego
kilkanaście kulek pieprzu czarnego
sól do smaku
1 łyżka majeranku
3 łyżki śmietany 30%
masło do smażenia

Zacierki:
8 łyżek mąki pszennej
2 jajka

Sposób przygotowania:
Mięso pokroiłam na kilka mniejszych kawałków, ale nie w drobną kostkę. Mięso obsmażyłam na złoty kolor na maśle i przełożyłam do garnka. Marchewki, pietruszki i selera obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Pora umyłam i drobno pokroiłam. Cebulę obrałam i pokroiłam w kosteczkę. Wszystkie warzywa przełożyłam na patelnię i zezłociłam na maśle, po czym przełożyłam do garnka z mięsem. Ziemniaki obrałam i pokroiłam na kawałki, wrzuciłam do garnka. DO garnka wlałam ok. 2 litry wody. Dodałam przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki i koperku. Zupę zagotowałam. Zmniejszyłam ogień i na małym ogniu zupę powoli gotowałam. Do miski wsypałam mąkę pszenną i szczyptę soli. Wbiłam jajka i zagniotłam z tego ciasto. nie musi być idealnie zagniecione, ale powinno trzymać się kupy. Ciasto starłam na tarce na grubych oczkach i dodałam do zupy. Gotowałam wszystko razem ok. godziny. Dodałam śmietanę i gotowałam jeszcze jakieś 15 minut. Zupę podałam na gorąco ze świeżym pieczywem.

SMACZNEGO!!!
gesta zupa zacierkowa zupa jarzynowa z zacierkami zupa na miesie wieprzowym rozgrzewajaca tresciwa zupa zupa jak gulasz

wtorek, 21 stycznia 2020

Pizza z warzywami

pizza z warzywami pizza z patelni pizza z brokulami porem pomidorkami koktajlowymi pizza na drozdzowym ciescie szybka pizza bez wyrastania pizza z szynka i serem

Dziś mam dla was kolejny przepis na pizzę. Tym razem kolorowa pizza na drożdżowym cieście, z cebulą, porem, brokułami i pomidorkami koktajlowymi. Do tego jeszcze ketchup jako sos, szynka i ser. Pizzę zrobiłam na patelni, więc można przygotować smaczną pizzę nawet w razie awarii piekarnika, czy jego braku. Pizza wyszła bardzo smaczna, soczysta i pyszna. Do tego ładnie kolorowo wygląda. Polecam ten przepis. Oto on:

Składniki na ciasto:
1,5szkl. mąki pszennej tortowej
ok. 20g świeżych drożdży
0,5szkl. ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy

Dodatki:
2-3 łyżki ketchupu (dałam pikantny)
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 cebula
biała część pora
ok. 150g polędwicy sopockiej lub szynki
ok. 150g ugotowanych brokułów
ok. 10 pomidorków koktajlowych
ok. 250g żółtego sera
sól, pieprz
pizza z warzywami pizza z patelni pizza z brokulami porem pomidorkami koktajlowymi pizza na drozdzowym ciescie szybka pizza bez wyrastania pizza z szynka i serem

Sposób przygotowania:
Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Pora pokroiłam w plasterki i przesmażyłam je razem na patelni na łyżce oleju. Brokuły pokroiłam na mniejsze kawałki. Polędwicę sopocką również pokroiłam na kilkucentymetrowe kawałki. Pomidorki pokroiłam w plasterki. Ser żółty starłam na tarce na drobnych oczkach. Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dosypałam cukier, łyżkę mąki i dolałam ciepłe mleko. Wszystko dokładnie rozmieszałam na jednolity zaczyn. Zaczyn odstawiłam na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki oraz sól wsypałam do miski. Dodałam oliwę oraz wyrośnięty zaczyn. Zagniotłam gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości ok. 0,7mm. Można zrobić dwa mniejsze placki lub jeden dość duży jeśli macie dużą patelnię. Patelnię natłuściłam lekko olejem i rozgrzałam. Włożyłam ciasto i na małym ogniu smażyłam je pod przykryciem, aż spód się przyrumienił. Następnie obróciłam ciasto na drugą stronę, posmarowałam ketchupem i posypałam roztartymi ziołami prowansalskimi. Rozłożyłam cebulę z porem, kawałki wędliny, brokuły i plasterki pomidorków. Przyprawiłam pizzę solą i pieprzem. Posypałam wszystko startym serem, przykryłam pokrywką i smażyłam na małym ogniu kilka minut, aż ciasto zarumieniło się ładnie od spodu, a ser rozpuścił. Gotową pizzę zsunęłam na talerz i pokroiłam w trójkąty.
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na pizze, np.: pizza z kurczakiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-kurczakiem.html), pizza z mięsem mielonym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-miesem-mielonym.html), pizza z patelni bez drożdży (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-patelni-bez-drozdzy.html), pizza z patelni na drożdżowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pizza-z-patelni.html), pizza z kiełbasą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/pizza-z-kiebasa.html), pizza na spodzie z tortilli (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/pizza-na-spodzie-z-tortilli.html), pizza na kalafiorowym spodzie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/pizza-na-kalafiorowym-spodzie.html) czy pizza domowa z salami i pieczarkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/domowa-pizza-z-salami-i-pieczarkami.html), pizza XXL (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/pizza-xxl.html), pizza na ziołowym cieście (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-na-zioowym-ciescie.html.

SMACZNEGO!!!
pizza z warzywami pizza z patelni pizza z brokulami porem pomidorkami koktajlowymi pizza na drozdzowym ciescie szybka pizza bez wyrastania pizza z szynka i serem

pizza z warzywami pizza z patelni pizza z brokulami porem pomidorkami koktajlowymi pizza na drozdzowym ciescie szybka pizza bez wyrastania pizza z szynka i serem

pizza z warzywami pizza z patelni pizza z brokulami porem pomidorkami koktajlowymi pizza na drozdzowym ciescie szybka pizza bez wyrastania pizza z szynka i serem

pizza z warzywami pizza z patelni pizza z brokulami porem pomidorkami koktajlowymi pizza na drozdzowym ciescie szybka pizza bez wyrastania pizza z szynka i serem

Sernik na zimno margaretka

sernik na zimno margaretka ciasto margaretka na zimno bez pieczenia ciasto na zimno z margaretkami ciasto margerytka sernik na zimno z sera i serkow waniliowych
sernik na zimno margaretka ciasto margaretka na zimno bez pieczenia ciasto na zimno z margaretkami ciasto margerytka sernik na zimno z sera i serkow waniliowych


Ostatnio dość popularne jest ciasto o nazwie margaretka, które zawdzięcza swoją nazwę ciastkom margaretkom, wykorzystywanym w tym cieście. Nie wiem kto jest jego wynalazcą, bo w internecie jest sporo stron z przepisami na to ciasto. Jest to ciasto na gofrach, z białą masą ze śmietany kremówki i galaretki, wykończone ciastkami kruchymi z marmoladą i galaretką. Ja dziś postanowiłam zrobić sernik na zimno inspirowany tym ciastem. Sernik na zimno margaretka to bardzo proste do zrobienia ciasto z niewielu składników. Zrobiłam je na herbatnikach, dałam masę z białego sera i serków waniliowych i wykończyłam ciasto podobnie jak w oryginalnym przepisie. Oto mój przepis:

Składniki:
ok. 10szt. herbatników
250g białego sera półtłustego w kostce (mielonego)
2 serki waniliowe po 140g każdy
1 łyżka cukru pudru
2-3 łyżeczki żelatyny (ilość na 0,5l płynu)
ok. 10 okrągłych ciastek z galaretką 
1 galaretka cytrynowa
sernik na zimno margaretka ciasto margaretka na zimno bez pieczenia ciasto na zimno z margaretkami ciasto margerytka sernik na zimno z sera i serkow waniliowych

Sposób przygotowania:
Foremkę o wymiarach ok. 12x22cm wyłożyłam folią spożywczą. Na dnie ułożyłam obok siebie herbatniki. Ser biały przełożyłam do miski. Dodałam serki waniliowe i cukier puder i zblendowałam  wszystko razem na jednolitą masę serową. Do szklanki wsypałam 3 płaskie łyżeczki żelatyny. Taką ilość na 0,5l płynu miałam podaną na opakowaniu, ale żelatyna każdego producenta może mieć inne proporcje, więc na wszelki wypadek, proszę się kierować wytycznymi na opakowaniu. Zelatynę rozpuściłam w 0,5 szklanki gorącej wody i odstawiłam ją do wystygnięcia.
Przestudzoną żelatynę wymieszałam dokładnie z masą serową i wyłożyłam na herbatniki. Na masie serowej ułożyłam ciastka z galaretką. Formę wstawiłam do lodówki. Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 400ml gorącej wody i wystudziłam najpierw na blacie, apotem w lodówce. Tężejącą wyłożyłam na ciasto. Ciasto ponownie wstawiłam do lodówki. Powinno się chłodzić minimum kilka godzin. Po tym czasie można ciasto wyjąć z formy i pokroić na kawałki. Najładniej wygląda jeśli dzielimy ciasto według ciastek, czyli jeden kawałek ciasta powinien obejmować całe ciasto na wierzchu bez jego dzielenia.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na ciasta na zimno z galaretkami, np.: warstwowiec jogurtowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowiec-jogurtowy.html), serowo - wiśniowa fantazja (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/serowo-wisniowa-fantazja.html), kolorowy warstwowiec mleczno - galaretkowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/warstwowiec-mleczno-galaretkowy.html), mleczny galaretkowiec (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/mleczny-galaretkowiec.html), tęczowy torcik z galaretek i śmietanki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/teczowy-torcik-z-galaretek.html), jogurtowa zebra (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/jogurtowa-zebra.html), galaretkowiec na jogurcie naturalnym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/galaretkowiec-na-jogurcie.html) i inne.


SMACZNEGO!!!
sernik na zimno margaretka ciasto margaretka na zimno bez pieczenia ciasto na zimno z margaretkami ciasto margerytka sernik na zimno z sera i serkow waniliowych


sernik na zimno margaretka ciasto margaretka na zimno bez pieczenia ciasto na zimno z margaretkami ciasto margerytka sernik na zimno z sera i serkow waniliowych

poniedziałek, 20 stycznia 2020

Karkówka pieczona na pikantnie

karkowka pieczona na pikantnie karkowka z piekarnika pieczony karczek domowa wedlina domowy baleron

Domowa pieczona wędlina często gości w moim domu. Taka wędlina jest o niebo lepsza od sklepowej. Jest soczysta, miękka i ma zupełnie inną konsystencję niż szynki sklepowe. Najbardziej z pieczonych wędlin lubimy karkówki czyli karczki. I właśnie dziś zaserwowałam kolejną porcję takiej pieczonej karkówki. Tym razem na pikantnie. Taką karkówkę można też podać jako pieczeń obiadową na gorąco. Oto przepis:

Składniki:
2 karkówki o wadze ok. 700g każda
1 łyżka soli
1 łyżka pieprzu ziołowego
szczypta curry
1 łyżka przyprawy do mięsa z kminkiem
1 płaska łyżka papryki ostrej w proszku
1 łyżeczka suszonego lubczyku
4 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:
Mięso umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Mięso włożyłam do miski i natarłam z każdej strony solą. Pozostałe przyprawy, czyli pieprz ziołowy, curry, przyprawę do mięsa z kminkiem, paprykę ostrą i lubczyk wymieszałam w miseczce i taką mieszanką obsypałam mięso ze wszystkich stron. Mięso przełożyłam do naczynia żaroodpornego, w którym miały być pieczone. Czosnek obrałam i pokroiłam na plasterki. Poukładałam na mięsie. Naczynie przykryłam i wstawiłam do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso wyjęłam z lodówki. Naczynie przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do piekarnika. Karczki piekłam ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu mięso pozostawiłam w piekarniku do wystygnięcia, a następnie wyjęłam je z naczynia i schłodziłam w lodówce. Schłodzoną karkówkę kroiłam w cienkie plasterki jak wędlinę. 
Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na mięsa pieczone i gotowane, np.: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-miesa-mielonego.html), pieczeń z mięsa mielonego (link do przepisu: karkówka faszerowana pieczarkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/karkowka-faszerowana-pieczarkami.html),  pieczeń z karkówki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-karkowki.html), szynka pieczona z masłem ziołowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/szynka-pieczona-z-masem-zioowym.html), karkówka gotowana w mleku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-gotowna-w-mleku.html), karkówka pieczona w rękawie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-pieczona-w-rekawie.html), karkówka gotowana w musztardzie i majonezie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/karkowka-gotowana-w-musztardzie-i.html), schab pieczony w mleku (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/schab-pieczony-w-mleku.html), schab gotowany w majonezie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/schab-gotowany-w-majonezie.html) i inne.

SMACZNEGO!!!

Pulpety w sosie porowo - serowym

pulpety w sosie porowo serowym pulpeciki wieprzowe w sosie pulpety w sosie z serkiem topionym delikatne pulpeciki wieprzowe dla dzieci

Pulpety to potrawa, która bardzo często gości na moim stole ze względu na dzieci. Staram się je robić w różnych sosach i z różnymi dodatkami do samych pulpetów, żeby trochę nadać ciekawszego smaku i wyglądu, i żeby nie wiało nudą. Tym razem zrobiłam pulpeciki wieprzowe w sosie porowo serowym, a w zasadzie serkowym, bo z serka topionego. Bardzo lubię połączenie pora i w ogóle warzyw z serkiem topionym i często z niego korzystam czy to w zupach czy w sosach. Oto dokładny przepis:

Składniki:
ok. 300g mięsa wieprzowego
1/3 cebuli
sól, pieprz do smaku
szczypta majeranku
1 łyżeczka kaszy manny
1 łyżka wody niegazowanej
1 biała część pora
kawałek selera
100g serka topionego naturalnego
masło do smażenia
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 listek laurowy
3 kulki ziela angielskiego

Sposób przygotowania:
Pora pokroiłam w półplasterki. Selera obrałam i starłam na tarce na dużych oczkach. Na patelni roztopiłam łyżkę masła i przesmażyłam na nim warzywa. Przełożyłam je do garnka. Zalałam ok. 2 szklankami wody. Dodałam natkę pietruszki i koperku. Włożyłam listek laurowy i ziele angielskie. Doprawiłam majerankiem, solą i pieprzem. Wszystko zagotowałam. Dodałam serek topiony i na małym ogniu gotowałam sos, aż warzywa były miękkie, a serek się roztopił. Wyjęłam listek i ziele angielskie, a sos zblendowałam na gładko. Gdy sos się gotował, zmieliłam sobie mięso razem z cebulą. Doprawiłam je do smaku solą i pieprzem oraz majerankiem. Dodałam wodę niegazowaną i kaszę manną i dokładnie wymieszałam na jednolitą masę mięsną. Z masy odrywałam porcje i formowałam z nich okrągłe pulpeciki. Pulpety obsmażyłam na maśle na patelni i wrzuciłam do zblendowanego sosu. Gotowałam je w sosie ok. 20-25 minut, po czym podałam na ciepło. 
Zachęcam do wypróbowania pozostałych moich przepisów na pulpety, np.: pulpety w sosie śmietanowo - ziołowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pulpety-w-sosie-smietanowo-zioowym.html), pulpety duszone z marchewką i porem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pulpety-duszone-z-marchewka-i-porem.html), pulpeciki mięsne kulki dla dzieci (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/pulpeciki-miesne-kulki-dla-dzieci.html) czy pulpety z indyka w sosie koperkowo - kalafiorowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/pulpety-z-indyka-w-sosie-koperkowo.html).

SMACZNEGO!!!
pulpety w sosie porowo serowym pulpeciki wieprzowe w sosie pulpety w sosie z serkiem topionym delikatne pulpeciki wieprzowe dla dzieci