środa, 5 lutego 2020

Drożdżówki z makiem

drozdzowki z makiem drozdzowki z masa makowa bulki drozdzowe z makiem buleczki drozdzowe z makiem makowki makielki z lukrem

Drożdżówki z makiem to jeden z moich ulubionych smakołyków z dzieciństwa. Ale chodzi mi tu o kupne drożdżówki, które kiedyś były łatwo dostępne w każdym sklepie. Pamiętam ich pyszny smak. Były fajne, wilgotne w środku, miały dużo nadzienia makowego i były przyjemnie słodkie dzięki lukrowi. Dziś często szukam takich drożdżówek w piekarniach czy nawet supermarketach, ale wszędzie są albo suche, albo z małą ilością nadzienia i jakieś sztuczne w smaku. Dlatego postanowiłam się wreszcie odważyć i spróbować upiec sama takie bułeczki. Nigdy nie robiłam bułeczek słodkich z ciasta drożdżowego, więc proszę o wyrozumiałość. Mam świadomość że nie wyszły doskonałe jeśli chodzi o wygląd, ale smakowo są naprawdę fajne. Oto przepis:



Składniki:
500g mąki pszennej tortowej
250ml mleka
80g masła
75g cukru
25g świeżych drożdży
szczypta soli
1 jajko
1 puszka masy makowej z bakaliami 850g
1 łyżka kaszy manny



Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania bułek
sok z jednej małej cytryny
kilka łyżek cukru pudru
drozdzowki z makiem drozdzowki z masa makowa bulki drozdzowe z makiem buleczki drozdzowe z makiem makowki makielki z lukrem

Sposób przygotowania:
Przygotowanie drożdżówek rozpoczęłam od roztopienia masła. Włożyłam je do rondelka i na małym ogniu podgrzewałam je, aż się roztopiło. Odstawiłam je do przestygnięcia. Mleko lekko podgrzałam. Powinno być letnie, ale nie gorące. Do miseczki wkruszyłam drożdże. Wsypałam łyżkę cukru i 4 płaskie łyżki mąki. Dolałam ciepłe mleko i dokładnie wymieszałam tworząc zaczyn. Zaczyn odstawiłam na ok. 10-15 minut aby wyrósł. Resztę mąki wsypałam do miski. Dosypałam resztę cukru, szczyptę soli i wszystko wymieszałam. Następnie dolałam wyrośnięty zaczyn i wbiłam jajko. Mikserem z hakami zaczęłam wyrabiać ciasto.
W trakcie wyrabiania dolałam przestudzone masło. Ciasto miksowałam na najniższych obrotach ok. kilka minut aż zrobiło się jednolite i odchodziło od ścian miski. Tak przygotowane ciasto przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.Trwało to około godziny, może półtorej. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto wyrastało, przygotowałam sobie masę makową, tzn. przełożyłam ją do miski i wymieszałam z kaszą manną. Masa powinna tak trochę postać aby kasza lekko napęczniała. Gdy ciasto wyrosło, przełożyłam je na stolnicę lekko podsypaną mąką i rozwałkowałam je na prostokąt o grubości ok. 0,5 - 0,7cm. Ciasto posmarowałam równomiernie masą makową i zwinęłam w roladę. Roladę następnie pokroiłam na kilkucentymetrowe kawałki. Każdy kawałek z wierzchu docisnęłam przez środek trzonkiem drewnianej łyżki, tworząc przedziałek. Bułeczki przełożyłam na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia i pozostawiłam na kilkanaście minut aby jeszcze trochę podrosły.
W tym czasie rozgrzałam piekarnik do temperatury 200 stopni. Wierzch bułeczek posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Najpierw wstawiłam pierwszą blaszkę i piekłam bułeczki 15 minut, a następnie drugą blaszkę i piekłam dokładnie tyle samo. Upieczone bułeczki wystudziłam i posmarowałam lukrem. Przygotowałam lukier z soku z cytryny, ucierając go z cukrem pudrem. Cukier należy dodawać partiami, aż uzyskamy gęsty i biały lukier. Trudno dokładnie podać ilość cukru, to zależy od ilości soku. Bułeczki pozostawiłam żeby lukier zastygł i gotowe.

SMACZNEGO!!!


drozdzowki z makiem drozdzowki z masa makowa bulki drozdzowe z makiem buleczki drozdzowe z makiem makowki makielki z lukrem

drozdzowki z makiem drozdzowki z masa makowa bulki drozdzowe z makiem buleczki drozdzowe z makiem makowki makielki z lukrem

drozdzowki z makiem drozdzowki z masa makowa bulki drozdzowe z makiem buleczki drozdzowe z makiem makowki makielki z lukrem


Pączki z serków wiejskich

paczki z serkow wiejskich paczki serowe paczki z serka mini paczki z cukrem pudrem szybkie paczki blyskawiczne paczki

Jeśli czasem zdarzy się wam taka sytuacja, że będziecie mieć nadwyżkę serków wiejskich w lodówce i nie będziecie mieli pomysłu jak je spożytkować, to mam dla was fajną propozycję - pączki, a właściwie mini pączki z serków wiejskich. Takie pączki są bardzo smaczne, a do tego robi się je błyskawicznie. Można je zrobić np. w przypadku niezapowiedzianych gości, bo jak to pączki są najlepsze zaraz po przygotowaniu, więc nie trzeba długo czekać na efekt. Do pączków można dodać dowolny aromat czy odrobinę alkoholu, aby miały bardziej wyrazisty smak. Można je też przygotować z serków waniliowych homogenizowanych, tylko wtedy ciasto może być ciut rzadsze i trudniejsze do formowania. Oto przepis:



Składniki:
1,5szkl. mąki pszennej tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru kryształu
400g serka wiejskiego
2 jajka
cukier puder do oprószenia
olej do smażenia
paczki z serkow wiejskich paczki serowe paczki z serka mini paczki z cukrem pudrem szybkie paczki blyskawiczne paczki

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, cukier kryształ, cukier waniliowy i proszek do pieczenia i wymieszałam łyżką. Wbiłam jajka. Serki wiejskie razem z tą śmietanką, która była w opakowaniach, przełożyłam do miski i zblendowałam na gładki serek. Dodałam go do miski ze składnikami sypkimi i jajkami. Wszystko wymieszałam łyżką. Powstało gęste ciasto. Do ciasta można dodać jeszcze alkohol (spirytus, rum), szczyptę cynamonu czy dowolny aromat do ciast. W garnku rozgrzałam ok. pół litra oleju. Powinien osiągnąć temperaturę ok. 170-180 stopni, aby zacząć smażyć pączki.
Jeśli nie macie termometru, to stopień nagrzania oleju można sprawdzić drewnianą łyżką. Wystarczy zanurzyć trzonek łyżki w oleju. Jeśli od razu po zanurzeniu, wokół łyżki tworzy się dużo bąbelków, to znaczy że olej jest wystarczająco gorący do smażenia. Pączki formowałam rękami zwilżonymi olejem i kładłam je do garnka na rozgrzany tłuszcz. Pączki smażyłam na małym ogniu po kilka minut, pozwalając się im samodzielnie obracać. Gdy były wystarczająco zarumienione wyjmowałam je na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Jeszcze ciepłe pączki obsypałam cukrem pudrem. 

Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na pączki, np.: pączki z serka mascarpone (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/mini-paczki-z-serka-mascarpone.html), lukrowane mini pączki serowe z różą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/lukrowane-mini-paczki-serowe-z-roza.html), oponki serowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/oponki-serowe.html), pączki z marmoladą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/paczki-z-marmolada.html), pączki wiedeńskie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/paczki-wiedenskie.html).

SMACZNEGO!!!


paczki z serkow wiejskich paczki serowe paczki z serka mini paczki z cukrem pudrem szybkie paczki blyskawiczne paczki

paczki z serkow wiejskich paczki serowe paczki z serka mini paczki z cukrem pudrem szybkie paczki blyskawiczne paczki

paczki z serkow wiejskich paczki serowe paczki z serka mini paczki z cukrem pudrem szybkie paczki blyskawiczne paczki

wtorek, 4 lutego 2020

Pączki na mące krupczatce

paczki na mace krupczatce paczki z krupczatki puszyste mieciutkie paczki tradycyjne paczki z marmolada rozana paczki z roza paczki na tlusty czwartek paczki karnawalowe

Karnawał w pełni, więc czas na kolejne pączki. Tym razem pyszne pączki z dodatkiem mąki krupczatki. Pączki zrobione na samych żółtkach, z olejem zamiast masła. Nadziałam je przed smażeniem marmoladą różaną i posypałam cukrem pudrem po usmażeniu. Pączki wyszły pyszne, mięciutkie i puszyste. Poleca. Oto przepis:

Składniki:
1szkl. mąki pszennej tortowej
0,5szkl. mąki krupczatki
0,5szkl. ciepłego mleka
3 żółtka
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
25g świeżych drożdży
3 łyżki oleju
2 łyżki spirytusu
marmolada różana do nadziewania
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:
Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dosypałam łyżeczkę cukru i łyżkę mąki tortowej. Dolałam ciepłe mleko i dokładnie rozmieszałam składniki na jednolity zaczyn. Zaczyn odstawiłam na kilkanaście minut żeby zaczął rosnąć. Resztę mąki tortowej i mąkę krupczatkę wsypałam do miski. Zółtka utarłam z resztą cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę i dodałam ją do mąki. Dodałam jeszcze olej, spirytus i wyrośnięty zaczyn. Z podanych składników zagniotłam ciasto. Można to zrobić rękami lub mikserem z hakami. Wyrabianie powinno trwać kilka minut. Ciasto powinno ładnie odklejać się od ścianek miski.
Wyrobione ciasto pozostawiłam w misce, nakryłam je ściereczką i odstawiłam na ok. godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyłam na stolnicę lekko oprószoną mąką i rozwałkowałam na placek o grubości ok. 1cm. Z ciasta szklanką wycinałam kółka. Na każdym krążku ciasta nakładałam łyżeczkę marmolady i zlepiałam brzegi ciasta tworząc okrągłego pączka. Uformowane pączki odkładałam na stolnicę i pozostawiłam je na ok. 20-25min. do napuszenia/podrośnięcia. W szerokim garnku rozgrzałam ok. 1 litr oleju. Na gorący olej wkładałam pączki i smażyłam je z obu stron, po czym wykładałam na talerz przykryty ręcznikami papierowymi. Jeszcze ciepłe pączki obtaczałam w cukrze pudrze.
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na pączki i oponki, np.: pączki kryzysowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/paczki-kryzysowe.html), oponki serowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/oponki-serowe.html), pączki serowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/paczki-serowe.html), pączki z serków wiejskich (link:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/paczki-z-serkow-wiejskich.html), mini pączki z serka mascarpone (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/mini-paczki-z-serka-mascarpone.html), lukrowane mini pączki serowe z różą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/lukrowane-mini-paczki-serowe-z-roza.html), oponki serowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/oponki-serowe.html), pączki z marmoladą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/paczki-z-marmolada.html), pączki wiedeńskie (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/paczki-wiedenskie.html).


SMACZNEGO!!!

Ryba w sosie słodko - kwaśnym

ryba w sosie slodko kwasnym ryba po japonsku ryba w sosie z warzywami ryba smazona w zalewie ryba na wigilie potrawa wigilijna ryba na zimno

Ryba w sosie słodko - kwaśnym to mój przepis zainspirowany przepisem na rybę po japońsku. Rybę po japońsku zrobiłam po raz pierwszy na ostatnią Wigilię i bardzo wszystkim smakowała. Tym razem jednak postanowiłam trochę przepis zmodyfikować i zrobić po swojemu, dlatego też nazwałam to danie rybą w sosie słodko - kwaśnym, a nie rybą po japońsku. Tym razem zrobiłam sos z samego ketchupu pikantnego i dodałam do niego czosnek i zioła prowansalskie. Dodałam też do warzyw kukurydzę konserwową. Według mnie ta ryba jest trochę mniej słodka a bardziej wyrazista w smaku. Oto przepis:

Składniki:
ok. 300-350g filetów rybnych (u mnie morszczuk argentyński)
sól, pieprz
sok z cytryny
mąka do panierowania
olej do smażenia
0,5 papryki czerwonej
1 średnia cebula
3 średnie ogórki konserwowe
3 łyżki kukurydzy konserwowej
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
0,5szkl. wody
0,5szkl. ketchupu pikantnego
2 łyżki oleju
1 łyżka octu
1/4szkl. cukru
szczypta ostrej papryki w proszku
szczypta pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:
Filety rybne rozmroziłam na sicie. Rozmrożone filety skropiłam sokiem z cytryny i przyprawiłam solą i pieprzem. Pokroiłam filety na mniejsze kawałki i obtoczyłam je w mące pszennej. Następnie usmażyłam je na patelni na oleju i wyłożyłam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka. Paprykę czerwoną pokroiłam w cienkie paseczki. Ogórki konserwowe również pokroiłam w paseczki. Kukurydzę odsączyłam z zalewy. Wszystkie warzywa wymieszałam razem w misce. W rondlu zagotowałam wodę, ocet, olej, cukier i ketchup. Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, roztarte zioła prowansalskie, szczyptę soli, paprykę ostrą w proszku i pieprz ziołowy. Do gotującej się zalewy dodałam przygotowane warzywa. Wszystko razem gotowałam ok. 10 minut. ok. 2-3 łyżki gorącej zalewy nałożyłam na dno salaterki. Na niej ułożyłam parę kawałków ryby, znów trochę zalewy, ryba i tak na przemian. Na wierzchu powinna być zalewa z warzywami. Przygotowaną rybę odstawiłam do wystygnięcia, a następnie wstawiłam do lodówki, żeby się dobrze schłodziła. Powinna się chłodzić minimum kilka godzin.
Zapraszam do skorzystania z innych moich przepisów na dania rybne, np.: ryba po japońsku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/ryba-po-japonsku.html), smażona ryba z marynaty (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/smazona-ryba-z-marynaty.html), ryba po grecku z porem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/ryba-po-grecku-z-porem.html), ryba po grecku z papryką (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/ryba-po-grecku-z-porem.html), tradycyjna ryba po grecku (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/ryba-po-grecku.html), ryba po grecku ze świeżymi pomidorami (link:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/ryba-po-grecku-ze-swiezymi-pomidorami.html).

SMACZNEGO!!!
ryba w sosie slodko kwasnym ryba po japonsku ryba w sosie z warzywami ryba smazona w zalewie ryba na wigilie potrawa wigilijna ryba na zimno

ryba w sosie slodko kwasnym ryba po japonsku ryba w sosie z warzywami ryba smazona w zalewie ryba na wigilie potrawa wigilijna ryba na zimno

ryba w sosie slodko kwasnym ryba po japonsku ryba w sosie z warzywami ryba smazona w zalewie ryba na wigilie potrawa wigilijna ryba na zimno

Cebulowe kluski śląskie

cebulowe kluski slaskie kluseczki slaskie z cebula kluski z dziurka kluski slaskie z jajkiem kluseczki obiadowe kluski ziemniaczane kluseczki z ziemniakow gotowanych z obiadu

Kluski śląskie to słynne kluseczki ziemniaczane z dziurką. Takie kluski goszczą w moim domu często, na przemian z kopytkami. Lubię je za to, że można je przygotować w większej ilości i odsmażać lub podgrzewać przez 2-3 dni. Są tanie do zrobienia i smaczne. Pysznie smakują jako dodatek do dania mięsnego czy sosu zamiast tradycyjnych gotowanych ziemniaków. Dziś kluski śląskie zrobiłam w nieco innej wersji, bo z dodatkiem cebuli. Dzięki temu nabrały nowego, ciekawego smaku. Rodzina zajadała ze smakiem. Oto przepis:

Składniki:
1 cebula
ok. 1,5szkl. ugotowanych ziemniaków
1 jajko
szczypta majeranku
sól, pieprz do smaku
ok. 3/4szkl. mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
Cebulę obrałam i drobno posiekałam. Przesmażyłam ją na patelni na łyżce oleju. Na koniec smażenia przyprawiłam ją solą, pieprzem i roztartym majerankiem i chwilę razem smażyłam. Cebulę odstawiłam do przestygnięcia, a następnie wymieszałam z ugotowanymi ziemniakami. Ziemniaki razem z cebulą zmieliłam w maszynce do mięsa. Do zmielonych ziemniaków wbiłam jajko i dosypałam mąkę ziemniaczaną. Z podanych składników zagniotłam ciasto. Z ciasta odrywałam małe porcje i formowałam z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce po środku robiłam palcem zagłębienie/dziurkę, ale nie przebijając ciasta na przelot. W garnku zagotowałam wodę, osoliłam ją i wrzuciłam uformowane kluseczki. Kluski gotowałam ok. 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, po czym wyłożyłam je na półmisek.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem na szpinakowe kluski śląskie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szpinakowe-kluski-slaskie.html) oraz tradycyjne kluski śląskie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/kluski-slaskie.html).

SMACZNEGO!!!

Domowy makaron pszenno - dyniowy

domowy makaron pszenno dyniowy domowy makaron do zupy makaron z dwoch zoltek makaron dwujajeczny

Jak tylko czas mi na to pozwala, to staram, się przygotowywać makaron samodzielnie. Taki domowy makaron jest dla mnie i mojej rodziny dużo smaczniejszy niż sklepowy. Taki makaron jemy nie tylko z zupą. Bardzo lubimy taki makaron odsmażony na maśle. Ja dodatkowo posypuję go twarogiem. Ale to tylko jedna z propozycji podania. Można go stosować do różnych dań. Dziś zrobiłam makaron pszenno - dyniowy na samych żółtkach z dodatkiem pure z pieczonej dyni. Makaron ma dzięki takim składnikom ładny żółciutki kolor. Oto przepis:

Składniki:
2szkl. mąki pszennej tortowej + do podsypywania
2 żółtka
ok. 0,5szkl. mleka
szczypta soli
1 łyżka pure z pieczonej dyni
2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową i szczyptę soli. Dodałam żółtka (białka można zamrozić i użyć w innym czasie do jakiegoś wypieku) oraz pure z dyni. Mleko podgrzałam i gorące dolałam do pozostałych składników. Wymieszałam wszystko łyżką, a następnie zagniotłam ręcznie elastyczne, gładkie ciasto. Ciasto uformowałam w kulę i podzieliłam ją na mniejsze kawałki. Każdy kawałek podsypując mąką, rozwałkowałam na cienki placek. Placki odkładałam na bawełniany ręcznik, żeby trochę obeschły. Następnie wszystkie placki ułożyłam jeden na drugim, przesypując je mąką. Pokroiłam je w pasy, a następnie każdy pas pokroiłam na cienkie kluseczki/makaron. Makaron potrząsając rękami porozklejałam i pozostawiłam na stolnicy. W dużym garnku zagotowałam sporą ilość wody. Osoliłam wrzątek i wrzuciłam do niego makaron. Makaron gotowałam kilka minut, po czym wyłowiłam go łyżką cedzakową na półmisek. Jak wspomniałam na początku, makaron można podać do zupy lub innych dań.

SMACZNEGO!!!

poniedziałek, 3 lutego 2020

Fuczki

fuczki placki z kiszonej kapusty fuczki bieszczadzkie placki regionalne pyszne placki obiadowe placki z kapusty kiszonej placki nalesnikowe z kapusta kiszona

Fuczki to placki z kiszonej kapusty, wywodzące się z kuchni bieszczadzkiej. O ich istnieniu dowiedziałam się jakiś czas temu i bardzo mnie one zaintrygowały. Długo się zbierałam do ich zrobienia, bo nie do końca dowierzałam, że mogą być smaczne. A teraz akurat miałam kapustę kiszoną, więc stwierdziłam, że w końcu trzeba się przekonać jak te fuczki smakują. Muszę przyznać, że ta decyzja była jedną z lepszych, jeśli chodzi o odkrywanie nowych smaków. Placki wyszły tak pyszne, że następnym razem podwoję składniki. Nawet przeszło mi przez myśl, że te placki mogą z powodzeniem być jedną z dwunastu potraw na wigilijnym stole, bo smakiem przypominają mi trochę pierogi z kapustą i grzybami mojej mamy. Na pewno jednak zagoszczą w moim menu na stałe. Oto przepis:

Składniki:
250g kapusty kiszonej
1 jajko
3/4szkl. mąki tortowej
0,5szkl. mleka
sól, pieprz
szczypta majeranku
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową. Wbiłam do niej jako i dolałam mleko. Podane składniki zmiksowałam na jednolite lekko gęste ciasto. Kapustę kiszoną odcisnęłam z soku i drobniutko poszatkowałam. Dodałam ją do przygotowanego ciasta i dokładnie wszystko wymieszałam łyżką. Na koniec przyprawiłam ciasto solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i nałożyłam łyżką porcje ciasta, lekko je rozsmarowując i nadając bardziej owalny kształt. Placki smażyłam na średnim ogniu przez kilka minut, na ładny złotobrązowy kolor. Po usmażeniu wykładałam je na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe placki można podawać z dodatkami typu wędzona ryba, sos czosnkowy, lub inne ulubione. Mi smakowały również bez żadnych dodatków.

SMACZNEGO!!!
fuczki placki z kiszonej kapusty fuczki bieszczadzkie placki regionalne pyszne placki obiadowe placki z kapusty kiszonej placki nalesnikowe z kapusta kiszona

fuczki placki z kiszonej kapusty fuczki bieszczadzkie placki regionalne pyszne placki obiadowe placki z kapusty kiszonej placki nalesnikowe z kapusta kiszona

fuczki placki z kiszonej kapusty fuczki bieszczadzkie placki regionalne pyszne placki obiadowe placki z kapusty kiszonej placki nalesnikowe z kapusta kiszona

Zupa fasolowa na kurczaku

zupa fasolowa na kurczaku fasolowka zupa z fasoli jas zupa warzywna z fasola zupa jarzynowa z fasola zupa fasolowa z palkach z kurczaka delikatna fasolowka

Zupy w moim domu goszczą bardzo często, niemal codziennie. Czasem są to lekkie i delikatne zupy, po których podaję jeszcze drugie danie, a czasem gęste, treściwe zupy z mięsem stanowiące jednodaniowy obiad. Czasem przygotowuję zupy kremy z jednym przewodnim motywem smakowym, czasem zupy wielowarzywne. Dziś ugotowałam zupę fasolową na mięsie z kurczaka. Zupa raczej z tych delikatnych, choć dość gęsta. Dodałam do niej podstawowe warzywa i dla podkręcenia smaku trochę sosu sojowego. Zupka wyszła bardzo smaczna, idealna na dzisiejszą pogodę. Oto przepis:

Składniki:
250g suchej fasoli typu Jaś
5-6 pałek z kurczaka
kilka większych ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
biała część pora
1 cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
1 listek laurowy
5 kulek ziela angielskiego
kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
sól do smaku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka majeranku
duża szczypta pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:
Fasolę wieczorem, dzień przed gotowaniem, zalałam zimną wodą i pozostawiłam na całą noc do namoczenia. Następnego dnia fasolę razem z wodą, w której się moczyła przelałam do dużego garnka i zagotowałam. Dodałam do niej umyte pałki z kurczaka. Ziemniaki obrałam, opłukałam i pokroiłam w większą kostkę. Marchewki obrałam i pokroiłam w kostkę. Pietruszkę obrałam i pokroiłam w drobniutką kosteczkę. Pora również drobno posiekałam. Wszystkie warzywa dodałam do gotującej się zupy. Cebulę obrałam, posiekałam i przesmażyłam na oleju. Na koniec doprawiłam ją pieprzem ziołowym i solą i również dołożyłam do garnka z zupą. Dodałam natkę pietruszki i posiekany koperek. Włożyłam wszystkie pozostałe przyprawy i gotowałam zupę tak długo, aż fasola i mięso były mięciutkie. W tym czasie również pozostałe warzywa się ugotują. Pod koniec gotowania zupę można dodatkowo doprawić, gdyby jakiejś przyprawy brakowało w smaku. Gorąc zupę rozlałam na talerze. Można ją podać dodatkowo ze świeżym pieczywem.

SMACZNEGO!!!
zupa fasolowa na kurczaku fasolowka zupa z fasoli jas zupa warzywna z fasola zupa jarzynowa z fasola zupa fasolowa z palkach z kurczaka delikatna fasolowka

zupa fasolowa na kurczaku fasolowka zupa z fasoli jas zupa warzywna z fasola zupa jarzynowa z fasola zupa fasolowa z palkach z kurczaka delikatna fasolowka

sobota, 1 lutego 2020

Kolorowa surówka z kapusty kiszonej

kolorowa surowka z kapusty kiszonej surowka obiadowa z kapusty surowka z kukurydza i papryka surowka z porem lekka zdrowa surowka do obiadu

Surówki z kapusty kiszonej chyba nie trzeba nikomu specjalnie zachwalać. Zna ją chyba każdy i raczej każdy lubi. Z reguły taką surówkę podaje się do smażonej ryby, ale również do dań mięsnych. Ja ją bardzo lubię z tradycyjnym schabowym lub mięsem duszonym w sosie własnym. Najpopularniejsza jest surówka z kapusty kiszonej z dodatkiem jedynie marchewki i cebulki z olejem i np. natką koperku lub pietruszki. Ja dziś jednak postanowiłam zrobić surówkę z kapusty kiszonej w nieco innym wydaniu, bardziej kolorową. Oto przepis:

Składniki:
ok.300g kapusty kiszonej
1/4 papryki czerwonej
kawałek pora (jasnozielonej części)
3 łyżki kukurydzy konserwowej
1 łyżka posiekanego koperku
3 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Kapustę kiszoną odcisnęłam z nadmiaru soku i drobno poszatkowałam. Przełożyłam ją do miski. Paprykę pozbawiłam nasion i drobno pokroiłam, dodałam ją do kapusty. Pora również drobno pokroiłam i dodałam do miski. Kukurydzę odsączyłam z zalewy i również dodałam do pozostałych warzyw. Dodałam jeszcze posiekany koperek. Wszystko przyprawiłam do smaku solą i pieprzem i polałam olejem. Składniki dokładnie wymieszałam i odstawiłam na ok. 30 minut do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Surówkę podałam z ziemniakami i kotletem schabowym.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na surówki, np. surówka obiadowa z kapusty kiszonej (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/surowka-obiadowa-z-kapusty.html), surówka z kapusty kiszonej z marchewką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/surowka-z-kapusty-kiszonej-z-marchewka.html) czy surówka z kapusty kiszonej z cebulką smażoną i majonezem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/surowka-z-kapusty-kiszonej-z-majonezem.html).

SMACZNEGO!!!
kolorowa surowka z kapusty kiszonej surowka obiadowa z kapusty surowka z kukurydza i papryka surowka z porem lekka zdrowa surowka do obiadu

kolorowa surowka z kapusty kiszonej surowka obiadowa z kapusty surowka z kukurydza i papryka surowka z porem lekka zdrowa surowka do obiadu

Czekoladowe ciastka maszynkowe

czekoladowe ciastka maszynkowe lekko czekoladowe ciasteczka kakaowe ciastka przez maszynke ciastka z maszynki ciastka krecone przez maszynke chrupiace ciastka z czekolada ciastka dekorowane czekolada z orzechami

Ciastka maszynkowe to dla wielu smak z dzieciństwa. Ja również od niedawna przygotowuję takie ciastka samodzielnie, odkąd zakupiłam specjalną nakładkę do maszynki do mielenia mięsa. Takie ciastka wbrew pozorom są bardzo łatwe do zrobienia, a można je długo przechowywać i mieć zawsze coś chrupiącego i pysznego pod ręką. Tym razem zdecydowałam się na lekko czekoladowe ciastka budyniowe i udekorowałam je czekoladą z orzeszkami arachidowymi. Ciasteczka wyszły bardzo smaczne, kruche i w sam raz słodkie dzięki polewie czekoladowej. Oto przepis:

Składniki:
ok. 1,5szkl. mąki pszennej tortowej
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy bez cukru 40g
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka kakao
1 jajko
100g masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
100g czekolady mlecznej z orzeszkami arachidowymi
3 łyżki śmietany 30%
czekoladowe ciastka maszynkowe lekko czekoladowe ciasteczka kakaowe ciastka przez maszynke ciastka z maszynki ciastka krecone przez maszynke chrupiace ciastka z czekolada ciastka dekorowane czekolada z orzechami

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam wszystkie składniki sypkie, czyli: mąkę tortową, budyń waniliowy, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, kakao i szczyptę soli. Wbiłam jajko, dodałam pokrojone na plasterki zimne masło oraz zimną śmietanę. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. W maszynce do mięsa zamontowałam nakładkę do robienia ciastek. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. Do maszynki wkładałam porcjami ciasto. Wychodzące z maszynki paski ciasta dzieliłam nożem na mniej więcej równe ciastka i układałam je w niedużych odstępach na przygotowanej blaszce. Z podanych proporcji wyszła mi jedna blacha ciastek widoczna na zdjęciach. Ciastka piekłam ok. 20 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu i bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu ciasta przełożyłam na metalową kratkę, na której stygły. Gdy ciastka wystygły, przygotowałam polewę. W tym celu podgrzałam śmietanę w rondelku i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Mieszałam do jej rozpuszczenia. W czekoladzie maczałam końce ciastek (tylko wierzch, można też smarować łyżką) i odkładałam je na kratkę, żeby czekolada zastygła.
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na ciastka, np.: wspomniane wcześniej śnieżynki czyli ciastka z patelni (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/sniezynki-z-patelni.html), ciastka z orzechów laskowych (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-z-orzechow-laskowych.html), ciastka czekoladowo - piernikowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-czekoladowo-piernikowe.html), orzeszki z galaretką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-z-galaretka.html), orzeszki czekoladowo - orzechowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-czekoladowo-orzechowe.html), babeczki z masą serową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/babeczki-z-masa-serowa.html), kokosowe ciastka z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/kokosowe-ciastka-z-kaszy-manny.html), rurki z ciasta francuskiego (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/rurki-z-ciasta-francuskiego.html), jeżyki bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/jezyki-bez-pieczenia.html) i inne.


SMACZNEGO!!!
czekoladowe ciastka maszynkowe lekko czekoladowe ciasteczka kakaowe ciastka przez maszynke ciastka z maszynki ciastka krecone przez maszynke chrupiace ciastka z czekolada ciastka dekorowane czekolada z orzechami

czekoladowe ciastka maszynkowe lekko czekoladowe ciasteczka kakaowe ciastka przez maszynke ciastka z maszynki ciastka krecone przez maszynke chrupiace ciastka z czekolada ciastka dekorowane czekolada z orzechami

czekoladowe ciastka maszynkowe lekko czekoladowe ciasteczka kakaowe ciastka przez maszynke ciastka z maszynki ciastka krecone przez maszynke chrupiace ciastka z czekolada ciastka dekorowane czekolada z orzechami

piątek, 31 stycznia 2020

Faworki z ciasta francuskiego

faworki z ciasta francuskiego szybkie faworki blyskawiczne proste latwe faworki dla niezapowiedzianych gosci

Faworki to tradycyjny wypiek karnawałowy. Wypiek w nie do końca tego słowa znaczeniu, bo jest to łakoć z reguły smażony w głębokim tłuszczu. Ja dziś również przygotowałam faworki, ale w wersji bardziej nowoczesnej, a przede wszystkim łatwiejszej i szybszej. Taki faworki wyjdą każdemu. Wystarczy gotowe ciasto francuskie i cukier puder. Za pomocą tych dwóch składników można wyczarować smaczne, delikatne i ładnie wyglądające ciasteczka do kawy i to w kilkanaście minut. Oto przepis:

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego o wadze 330g
cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:
Schłodzone ciasto francuskie wyjęłam z lodówki, rozpakowałam i rozwinęłam, nie usuwając przy tym białego pergaminu w który było zawinięte. Radełkiem (można też zwykłym nożem) przekroiłam ciasto wzdłuż dłuższego boku na dwa równe pasy. Następnie każdy duży pas ciasta pokroiłam w poprzek na kilkucentymetrowe paski. W środku każdego paska ciasta zrobiłam nacięcie nożem, nie przecinając przy tym brzegów ciasta. Przez ten otwór przewinęłam jeden koniec ciasta otrzymując w ten sposób charakterystycznego faworka. Postąpiłam tak ze wszystkimi kawałkami ciasta. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam na nim połowę faworków, zachowując między nimi nieduże odstępy. Faworki wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam je po ok. 8-9 minut w 200 stopniach, bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu od razu wyjęłam blachę z piekarnika i przełożyłam faworki na metalową kratkę by wystygły. Na blachę włożyłam drugą porcję faworków i upiekłam je tak jak poprzednie. Gdy faworki przestygły, posypałam je cukrem pudrem. I gotowe. Całkowity czas przygotowania to jakieś 30 minut. 

SMACZNEGO!!!
faworki z ciasta francuskiego szybkie faworki blyskawiczne proste latwe faworki dla niezapowiedzianych gosci

faworki z ciasta francuskiego szybkie faworki blyskawiczne proste latwe faworki dla niezapowiedzianych gosci

faworki z ciasta francuskiego szybkie faworki blyskawiczne proste latwe faworki dla niezapowiedzianych gosci

faworki z ciasta francuskiego szybkie faworki blyskawiczne proste latwe faworki dla niezapowiedzianych gosci

czwartek, 30 stycznia 2020

Surówka z kapusty pekińskiej

surowka z kapusty pekinskiej surowka obiadowa kolorowa zdrowa surowka lekka surowka do obiadu surowka z papryka kukurydza surowka bez majonezu w lekkim sosie koperkowym

Surówka z kapusty pekińskiej to super szybka i łatwa do zrobienia surówka z niewielu składników, a do tego bardzo smaczna i pasująca do większości obiadów. Ja taką surówkę mogę jeść nawet jako samodzielną przekąskę między posiłkami. Surówka dodatkowo jest kolorowa i ładnie wygląda na talerzu. Oto przepis:

Składniki:
1/4 kapusty pekińskiej
0,5 papryki czerwonej
0,5 puszki kukurydzy
0,5 cebuli
1 łyżka posiekanego koperku
sok z cytryny
sól, pieprz
3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Kapustę pekińską drobno poszatkowałam i wrzuciłam do miski. Paprykę pokroiłam na cienkie, krótkie paseczki i dodałam do kapusty. Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kostkę, dodałam do reszty warzyw. Kukurydzę odsączyłam z zalewy i dodałam do miski z warzywami. Wsypałam posiekany koperek (może być mrożony). Wlałam olej. Wycisnęłam bezpośrednio do sałatki sok z ok. 1/4 cytryny (można dać więcej). Doprawiłam wszystko solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam składniki. Na koniec najlepiej surówkę spróbować i przyprawić dodatkowo jeśli czegoś brakuje. Surówkę można podać od razu po przygotowaniu.

SMACZNEGO!!!
surowka z kapusty pekinskiej surowka obiadowa kolorowa zdrowa surowka lekka surowka do obiadu surowka z papryka kukurydza surowka bez majonezu w lekkim sosie koperkowym

środa, 29 stycznia 2020

Syrniki z patelni

syrniki z patelni placki z bialego sera placki serowe placki z twarogu serniczki

Syrniki z patelni to pyszne placki z białego sera smażone na patelni. Ja zrobiłam je z lekką nutką słodyczy w postaci cukru waniliowego. Syrniki przygotowałam na proszku do pieczenia, więc w trakcie smażenia fajnie puchną. Po usmażeniu trochę zmniejszają objętość, ale i tak są pyszne i mają fajną lekko chrupiącą skórkę. Można je posypać cukrem pudrem, lub podać z ulubioną konfiturą. Oto przepis:

Składniki:
250g białego sera mielonego w kostce
1szkl. mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 mały cukier waniliowy
szczypta soli
1 małe jajko
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, cukier waniliowy, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Dodałam kostkę białego sera i wbiłam jajko. Z podanych składników zagniotłam jednolite i elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości ok.4-5mm. Z ciasta szklanką taką do napojów wykroiłam kółka. Wyszło mi kilkanaście placuszków. Na patelni rozgrzałam trochę oleju i włożyłam pierwszą partię placków. Placki smażyłam na małym ogniu z obu stron na złotobrązowy kolor i zdejmowałam na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, a następnie przekładałam do półmiska. Gotowe placki można obtoczyć w cukrze pudrze jak oponki, bo w smaku trochę je przypominają, lub podać np. z konfiturą.

SMACZNEGO!!!
syrniki z patelni placki z bialego sera placki serowe placki z twarogu serniczki

syrniki z patelni placki z bialego sera placki serowe placki z twarogu serniczki

syrniki z patelni placki z bialego sera placki serowe placki z twarogu serniczki

Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną

gulasz wieprzowy z kasza jeczmienna gulasz z szynki z warzywami i kasza danie jednogarnkowe z miesem i kasza

Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną to danie, które możemy też potraktować jako potrawę jednogarnkową, którą można podać z pieczywem. Jest gęsty, rozgrzewający i sycący. W sam raz na sezon jesienno - zimowy. Robi się go łatwo, choć potrzeba trochę czasu i kilku czynności, ale jak przy większości obiadów. Może ktoś skorzysta z tego przepisu. Oto on:

Składniki:
2kg szynki wieprzowej
2 marchewki
3 mniejsze cebule
2 listki laurowe
kilka kulek ziela angielskiego
0,5szkl. suchej kaszy jęczmiennej
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1 łyżka majeranku
sól, pieprz do smaku
natka koperku
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Mięso wieprzowe z szynki umyłam i osuszyłam. Pokroiłam je na małe kawałki i partiami smażyłam na patelni na niedużej ilości oleju. Zrumienione mięso przekładałam do garnka. Mięso w garnku posypałam papryką w proszku i roztartym majerankiem i wymieszałam. Cebule obrałam i drobno pokroiłam. Przesmażyłam je na pozostałym ze smażenia mięsa tłuszczu i również przełożyłam do garnka. Marchewki obrałam i pokroiłam w plasterki lub półplasterki i dodałam do garnka. Koperek posiekałam i również dodałam do reszty składników. Do garnka wlałam tyle wody, aby wyrównać poziom ze znajdującymi się w nim składnikami. Wsypałam kaszę. Włożyłam listki laurowe i ziele angielskie. Przyprawiłam wszystko solą i pieprzem i ustawiłam na gazie. Gulasz zagotowałam, zmniejszyłam ogień i dodałam przecier pomidorowy. Wymieszałam wszystko i dalej na małym gazie dusiłam gulasz, mieszając od czasu do czasu, aż mięso i kasza były mięciutkie. Taki gulasz można podać w miseczce ze świeżym pieczywem, lub polać nim kluseczki bądź ziemniaki.

SMACZNEGO!!!