Składniki:
2,5szkl. mąki pszennej tortowej + do podsypywania
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 jajko
3 łyżki oleju
200ml ciepłej wody
25g świeżych drożdży
Sposób przygotowania:
Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dosypałam cukier i dolałam letnią wodę. Wymieszałam na jednolity płyn. Zaczynu nie odstawiałam do wyrośnięcia. Mąkę wsypałam do miski miksera. Dosypałam sól. Dolałam olej i wymieszany zaczyn. Wbiłam jajko. Mikserem z hakami miksowałam ciasto kilka minut, a następnie wyłożyłam je na podsypaną mąką stolnicę i zagniotłam jednolite pulchne ciasto. Ciasto uformowałam w kulę i podzieliłam ją na cztery równe części, a następnie każdą część jeszcze na pół. Powstało mi w ten sposób osiem trójkątów.
Każdy trójkąt uformowałam w dłoniach w kulkę, zawijając brzegi pod spód i zlepiając je, a następnie kulki formowałam w owalne, podłużne bułeczki. Bułeczki układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nożem zrobiłam na nich niezbyt głębokie ukośne nacięcia. Blachę z bułeczkami przykryłam czystą ściereczką i odstawiłam na ok. 15 - 20 minut do lekkiego wyrośnięcia. Po tym czasie bułki wstawiłam do piekarnika i piekłam je ok. 20 minut w temp. 200 stopni bez termoobiegu i bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika. Upieczone bułeczki wyjęłam z piekarnika i przełożyłam na metalową kratkę żeby przestygły.
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na słone wypieki, np.: mini chlebki z patelni (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/mini-chlebki-z-patelni.html), nocny chleb z garnka (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/nocny-chleb-z-garnka.html), bułki pszenno - owsiane (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/buki-pszenno-owsiane.html), bułki pszenne (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/domowe-buki-pszenne.html), paluchy serowo - ziołowe z ciasta francuskiego (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/paluchy-serowo-zioowe-z-ciasta.html).
SMACZNEGO!!!