środa, 11 marca 2020

Sałatka z papryki konserwowej

salatka z papryki konserwowej surowka z papryki konserwowej surowka paprykowa salatka paprykowa salatka z papryka cebula i rzezucha salatka na cieplo i zimno

Papryka konserwowa jest sama w sobie smacznym dodatkiem do obiadu czy kanapek. Jest wyrazista w smaku i ładnie wygląda. Ale można jej nadać jeszcze więcej smaku i aromatu, robiąc z niej pyszną sałatkę/surówkę. Taka surówka jest piękna i kolorowa, a co najważniejsze bardzo fajna w smaku. Oto przepis:

Składniki:
3-4 kawałki papryki konserwowej żółtej
3-4 kawałki papryki konserwowej czerwonej
2 nieduże cebule
szczypta ziół prowansalskich
2 łyżki posiekanej rzeżuchy
sól, pieprz
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Cebulę obrałam i pokroiłam w półplasterki. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i wrzuciłam cebulę. Przesmażyłam ją aż zmiękła. Następnie przyprawiłam ją solą, pieprzem i roztartymi ziołami prowansalskimi. Wymieszałam i chwilę razem przesmażyłam, po czym zdjęłam z ognia i odstawiłam. Paprykę konserwową wyjęłam z zalewy i pokroiłam w paseczki. Przełożyłam ją do miski. Dodałam przesmażoną cebulę oraz posiekaną rzeżuchę. Wszystko przyprawiłam jeszcze do smaku odrobiną soli i pieprzu i dokładnie wymieszałam. Sałatkę można podać od razu po przygotowaniu, lub po schłodzeniu w lodówce. Ja ją podałam jako dodatek do sztuki mięsa duszonego na patelni, ale można ją zajadać również samą, lub jako dodatek do innych potraw.

SMACZNEGO!!!
salatka z papryki konserwowej surowka z papryki konserwowej surowka paprykowa salatka paprykowa salatka z papryka cebula i rzezucha salatka na cieplo i zimno

salatka z papryki konserwowej surowka z papryki konserwowej surowka paprykowa salatka paprykowa salatka z papryka cebula i rzezucha salatka na cieplo i zimno

Orzechowo - czekoladowy przekładaniec


orzechowo czekoladowy przekladaniec ciasto orzechowe z kremem czekoladowym szybie ciasto z orzechami ciasto migdalowe babeczka z kubeczka ciasto z mikrofali z mikrofalowki z kuchenki mikrofalowej

Orzechowo - czekoladowy przekładaniec to bardzo szybkie do zrobienia ciasto, które nie wymaga ani dużej ilości składników, ani specjalnych umiejętności. Za to ładnie wygląda i pysznie smakuje. Bazą do tego ciasta jest błyskawiczne ciasto orzechowo- migdałowe, które upiekłam w mikrofali w ciągu niecałych trzech minut. Przełożyłam je budyniem o smaku czekoladowym i oblałam gorzką czekoladą. Ciasto wychodzi naprawdę fajne. Polecam. Oto przepis:

Składniki na ciasto:
1 jajko
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju
1 łyżka zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki mąki pszennej tortowej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 krople olejku migdałowego do ciast

Składniki na krem:
1,5szkl. mleka
2 łyżki cukru
1 czubata łyżka kakao rozpuszczalnego słodkiego
1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka
1 łyżeczka mąki
1 łyżka masła

Polewa:
2 łyżki mleka
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
orzechowo czekoladowy przekladaniec ciasto orzechowe z kremem czekoladowym szybie ciasto z orzechami ciasto migdalowe babeczka z kubeczka ciasto z mikrofali z mikrofalowki z kuchenki mikrofalowej

Sposób przygotowania:
Jajko wybiłam do miseczki i roztrzepałam widelcem. Dodałam do niego mleko i olej i jeszcze raz wymieszałam, żeby uzyskać jednolitą konsystencję. W drugiej misce wymieszałam mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia i cukier puder. Składniki sypkie przesypałam do mokrych, czyli jajka z mlekiem i olejem. Wszystko wymieszałam łyżką do połączenia składników i przelałam do foremki silikonowej (małej keksówki o wymiarach ok. 6x16cm). Ciasto wstawiłam do mikrofali i piekłam niecałe 3 minuty na mocy 750W. Czas pieczenia będzie jednak zależał od rodzaju i mocy mikrofali, więc trzeba sprawdzić. Można też w trakcie pieczenia sprawdzić po prostu patyczkiem. Musi być suchy. Upieczone ciasto wyjęłam z mikrofali i pozostawiłam do wystygnięcia. Wystudzone ciasto przekroiłam na 3 blaty. 
Szklankę zimnego mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam budyń, cukier, mąkę i kakao rozpuszczalne. Mieszankę wlałam na gotujące się mleko i ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Do ugotowanego budyniu dodałam zimne masło i mieszałam budyń, aż masło całkowicie się ropuściło i połączyło z budyniem. Gorącym budyniem przełożyłam ciasto. Budyniu trochę zostało, bo zrobiłam tylko dwie warstwy kremu. Można dać jeszcze trzecią na wierzch. Złożone ciasto odstawiłam do lodówki do schłodzenia.
Mleko podgrzałam i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki czekoladę gorzką. Można użyć mlecznej lub zmieszać obydwie. Odczekałam chwilę, a następne wymieszałam wszystko na jednolitą polewę, którą posmarowałam ciasto z wierzchu i po bokach. Ciasto ponownie schłodziłam w lodówce do zastygnięcia polewy. Przed podaniem ciasto pokroiłam na plastry.
Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na ciasta z mikrofali, np.: bananowa babeczka z kubeczka (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/bananowa-babeczka-z-kubeczka.html), ekspresowa wuzetka (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/ekspresowa-wuzetka.html), szybkie ciasto z orzechami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/szybkie-ciasto-z-orzechami.html), babka kakaowa z dżemem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/babka-kakaowa-z-dzemem.html), babka marmurkowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/babka-marmurkowa.html), muffinki piernikowe (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/muffinki-piernikowe-z-mikrofali.html), murzynek ekspresowy z marmoladą (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/ekspresowy-murzynek-z-marmolada.html), cytrynowa babeczka z kubeczka (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/cytrynowa-babeczka-z-kubeczka.html) i inne.




SMACZNEGO!!!
orzechowo czekoladowy przekladaniec ciasto orzechowe z kremem czekoladowym szybie ciasto z orzechami ciasto migdalowe babeczka z kubeczka ciasto z mikrofali z mikrofalowki z kuchenki mikrofalowej

orzechowo czekoladowy przekladaniec ciasto orzechowe z kremem czekoladowym szybie ciasto z orzechami ciasto migdalowe babeczka z kubeczka ciasto z mikrofali z mikrofalowki z kuchenki mikrofalowej

orzechowo czekoladowy przekladaniec ciasto orzechowe z kremem czekoladowym szybie ciasto z orzechami ciasto migdalowe babeczka z kubeczka ciasto z mikrofali z mikrofalowki z kuchenki mikrofalowej

sobota, 7 marca 2020

Ciasto przedwiośnie

ciasto przedwiosnie ciasto wiosenne ciasto wielkanocne ciasto na wielkanoc ciasto ucierane ciasto z kremem i galaretka ciasto z kremem budyniowym zielone ciasto ciasto nasaczone galaretka

Dziś mam dla was przepis na pyszne ciasto, które nazwałam "przedwiośnie". Ciasto zrobiłam w zielonych kolorach i tak mi się skojarzyło z wiosną, na którą wszyscy czekamy. Zieleń w cieście jest delikatna i powiedziałabym nieśmiała, dlatego ciasto nie nazwałam wiosennym, a przedwiośniem. Inspiracją do stworzenia tego ciasta był dla mnie przepis z tej strony: https://slodkipomysl.pl/malinowy-sen/. Oto moja wersja przepisu:

Składniki na ciasto:
120g miękkiego masła
170g cukru
2 jajka
1,5szkl. mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
100ml mleka

Krem budyniowy:
1 budyń waniliowy bez cukru na 0,5l mleka
1,5szkl. mleka
1 łyżeczka mąki pszennej tortowej
2 łyżki cukru
125g miękkiego masła

Dodatkowo:
2 galaretki w zielonym kolorze (u mnie agrestowe)

Sposób przygotowania:
Do miski miksera włożyłam miękkie masło, jajka oraz cukier. Wszystko miksowałam przez kilka minut na najwyższych obrotach, aż uzyskałam jednolitą, lekko puszystą masę. Do masy maślano - jajecznej dodałam kwaśną śmietanę i mleko i zmiksowałam do połączenia. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, a następnie partiami dodałam ją do masy jajeczno - maślanej, miksując na małych obrotach (można też wymieszać łyżką). Tak przygotowane ciasto przełożyłam do kwadratowej blaszki o wymiarach 25x25cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam do suchego patyczka w temp. 170 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. U mnie zajęło to jedynie 25 minut. Upieczone ciasto wyjęłam z piekarnika na metalową kratkę. Jedną galaretkę agrestową rozpuściłam w 250ml gorącej wody. Gorące ciasto ponakłówałam patyczkiem. Wierzch ciasta polałam przygotowaną galaretką. Ciasto odstawiłam do wystygnięcia. Chłodne wstawiłam do lodówki. Gdy ciasto się chłodziło, przygotowałam krem. Jedną szklankę mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam budyń, mąkę i cukier. Mieszankę przelałam do gotującego się mleka i ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Chłodny budyń zmiksowałam z miękkim masłem na jednolity krem. Krem wyłożyłam na schłodzone ciasto. Drugą galaretkę przygotowałam według instrukcji na opakowaniu, rozpuszczając ją w 500ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Tężejącą galaretkę wyłożyłam na ciasto. Ciasto schłodziłam przez noc w lodówce. 

SMACZNEGO!!!
ciasto przedwiosnie ciasto wiosenne ciasto wielkanocne ciasto na wielkanoc ciasto ucierane ciasto z kremem i galaretka ciasto z kremem budyniowym zielone ciasto ciasto nasaczone galaretka

ciasto przedwiosnie ciasto wiosenne ciasto wielkanocne ciasto na wielkanoc ciasto ucierane ciasto z kremem i galaretka ciasto z kremem budyniowym zielone ciasto ciasto nasaczone galaretka

ciasto przedwiosnie ciasto wiosenne ciasto wielkanocne ciasto na wielkanoc ciasto ucierane ciasto z kremem i galaretka ciasto z kremem budyniowym zielone ciasto ciasto nasaczone galaretka

piątek, 6 marca 2020

Gulasz wieprzowy z fasolą

gulasz wieprzowy z fasola gulasz wieprzowo fasolowy gulasz w sosie pomidorowym sos z szynki wieprzowej danie jednogarnkowe z fasola fasolka po bretonsku z wieprzowina

Ostatnio często robię dania jednogarnkowe, a'la gulasze, które można zjeść z pieczywem, lub z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Takie danie robię raz na kilka dni w dużym garnku, w ten sposób oszczędzam czas i nie gotuję codziennie. Taką potrawę można szybko odgrzać i nic ona przy tym nie traci na jakości. Dziś również zrobiłam takie danie, a mianowicie gulasz z szynki wieprzowej z białą fasolą, marchewką i cebulą. Dodałam też pora i odrobinę selera. Gulasz zaprawiłam lekko koncentratem pomidorowym. Wyszedł bardzo smaczny i sycący. Nawet dzieci zajadały z apetytem. Oto przepis:

Składniki:
1,7kg szynki wieprzowej
250g fasoli typu Jaś
2 duże marchewki
3 cebule
biała część pora
mały kawałek selera
3 ząbki czosnku
przyprawa do mięsa wieprzowego
0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
szczypta ostrej papryki w proszku
sól
1 łyżka majeranku
100g koncentratu pomidorowego
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
2 łyżki posiekanego koperku (użyłam mrożonego)
olej do smażenia
łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
Fasolę namoczyłam wieczorem dnia poprzedniego, zalewając ją zimną wodą. Moczyłam ją przez całą noc. Następnego dnia fasolę razem z wodą przelałam do garnka. Mięso umyłam, osuszyłam i pokroiłam w większą kostkę. Mięso przełożyłam do miski i przyprawiłam je pieprzem ziołowym, przyprawą do mięsa, ostrą papryką, roztartym majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso dokładnie wymieszałam z przyprawami, a następnie partiami obsmażałam mięso na patelni i przekładałam do garnka z fasolą. Cebule obrałam i pokroiłam w kostkę. Pora drobno posiekałam. Razem z cebulą przesmażyłam go na oleju i przełożyłam do garnka z mięsem i fasolą. Marchewki obrałam, pokroiłam w plasterki i dodałam do garnka. Selera pokroiłam drobniutko i również dodałam do garnka. Dolałam do garnka tyle wody, żeby mięso lekko wystawało. Dodałam posiekany koperek, listki laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gulasz ustawiłam na gazie i podgrzewałam. Gdy zaczął bulgotać, dodałam koncentrat pomidorowy, szczyptę ziół prowansalskich i zmniejszyłam ogień. Na wolnym ogniu dusiłam gulasz do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Mąkę ziemniaczaną rozmieszałam w odrobinie zimnej wody i dolałam do garnka, zamieszałam i dusiłam dalej. Sos powinien się zagęścić. Pod koniec duszenia przyprawiłam gulasz solą. Ja gulasz podałam ze świeżym pieczywem. Można też podać np. z kaszą gryczaną.

SMACZNEGO!!!
gulasz wieprzowy z fasola gulasz wieprzowo fasolowy gulasz w sosie pomidorowym sos z szynki wieprzowej danie jednogarnkowe z fasola fasolka po bretonsku z wieprzowina

gulasz wieprzowy z fasola gulasz wieprzowo fasolowy gulasz w sosie pomidorowym sos z szynki wieprzowej danie jednogarnkowe z fasola fasolka po bretonsku z wieprzowina

gulasz wieprzowy z fasola gulasz wieprzowo fasolowy gulasz w sosie pomidorowym sos z szynki wieprzowej danie jednogarnkowe z fasola fasolka po bretonsku z wieprzowina

środa, 4 marca 2020

Drożdżowe racuszki na serku wiejskim

drozdzowe racuszki na serku wiejskim drozdzowe placki placuszki puszyste placki dla dzieci pyszne placki


Dawno w moim domu nie było racuszków drożdżowych, więc dziś postanowiłam sobie o nich przypomnieć. Z racji tego, że było mało mleka, to racuszki zrobiłam na serku wiejskim, który wcześniej zblendowałam na jednolitą papkę. Placuszki wyszły pyszne, puszyste i delikatne. Takie placki to świetny pomysł na słodki podwieczorek dla dorosłych i dzieci. Oto przepis:

Składniki:
25g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru zwykłego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1szkl. mąki pszennej tortowej+2 łyżeczki
0,5szkl. mleka
2 jajka
200g serka wiejskiego
1 łyżeczka budyniu waniliowego (proszku)
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:
Mleko delikatnie podgrzałam. Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dosypałam do nich łyżeczkę cukru zwykłego oraz dwie łyżeczki mąki. Wlałam ciepłe mleko i dokładnie wszystko rozmieszałam. Zaczyn odstawiłam na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Resztę mąki, cukier waniliowy oraz budyń waniliowy w proszku wsypałam do miski. Wbiłam jajka. Serek wiejski zblendowałam na gładko i dodałam do miski z pozostałymi składnikami. Dodałam wyrośnięty zaczyn i wszystko zmiksowałam na jednolite ciasto. Miskę z ciastem przykryłam bawełnianą ściereczką i odstawiłam na kilkadziesiąt minut do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoiło swoją objętość, przystąpiłam do smażenia. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju. Łyżką nabierałam porcje ciasta i wykładałam na patelnię, tworząc placuszki. Dawałam jedną porządną łyżkę ciasta na jeden placek. Placki smażyłam na średnim ogniu z obu stron na rumiano i wykładałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Przed podaniem racuszki oprószyłam cukrem pudrem.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na placki, np.: kefirowe placki nadziewane marmoladą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/kefirowe-placki-nadziewane-marmolada.html), placki jogurtowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/placki-jogurtowe.html), placki z kaszy jaglanej z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/placki-z-kaszy-jaglanej-z-jabkiem.html), placki ziemniaczane z patisonem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/placki-ziemniaczane-z-patisonem.html), placki z cukinii z serem feta (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/placki-z-cukinii-z-serem-feta.html), cytrynowe placki dyniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/cytrynowe-placki-dyniowe.html), drożdżowe placki z dyni z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/drozdzowe-placki-z-dyni-z-jabkiem.html), placki z cukinii (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/placki-z-cukinii.html) i inne.

SMACZNEGO!!!
drozdzowe racuszki na serku wiejskim drozdzowe placki placuszki puszyste placki dla dzieci pyszne placki

drozdzowe racuszki na serku wiejskim drozdzowe placki placuszki puszyste placki dla dzieci pyszne placki

wtorek, 3 marca 2020

Sałatka z mięsem z rosołu

salatka z miesem z rosolu salatka rosolowa salatka makaronowa salatka z papryka konserwowa salatka z kukurydza salatka z majonezem

Dużo gospodyń ma problem, co zrobić z pozostającym z rosołu mięsem drobiowym. U mnie takiego problemu zazwyczaj nie ma, bo domownicy lubią takie mięso zjeść po prostu jako drugie danie po zupie. Dziś jednak postanowiłam zachować część mięsa i zrobić z niego sałatkę. Jest to bardzo szybka do zrobienia a zarazem kolorowa i sycą ca sałatka makaronowa ze wspomnianym mięsem i papryką konserwową. Oto przepis:

Składniki:
2 ćwiartki drobiowe z rosołu (mogą być inne części mięsa, np. pierś)
przyprawa gyros
1 cebula
4 kawałki papryki konserwowej
kawałek pora
0,5 puszki kukurydzy
ok. 150g makaronu kokardki
majonez
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Makaron ugotowałam według instrukcji na opakowaniu, odcedziłam go i wystudziłam. Mięso drobiowe oddzieliłam od skór i kości. Obsypałam je odrobiną soli i przyprawą gyros i usmażyłam na oleju. Ja użyłam mięsa z wiejskiej kury, nie sklepowej, więc mięso ma taki ciemny kolor. Usmażone mięso przestudziłam i pokroiłam na małe kawałki. Cebulę obrałam, pokroiłam w kosteczkę i również przesmażyłam na oleju. Przestudziłam ją i dodałam do mięsa. Paprykę konserwową osuszyłam ręcznikiem papierowym z zalewy, a następnie pokroiłam w kostkę i dodałam do mięsa i cebuli. Kukurydzę odcedziłam z zalewy i dodałam do reszty składników. Pora (mały kawałek białej części) pokroiłam drobno i  Dodałam do miski z sałatką. Na koniec dodałam wystudzony makaron. Ja dodatkowo kokardki pokroiłam na pół. Sałatkę przyprawiłam solą i pieprzem i wymieszałam z majonezem. Sałatkę przed podaniem schłodziłam w lodówce. Sałatki makaronowe mają to do siebie, że wchłaniają majonez, więc można go wmieszać do sałatki dopiero przed podaniem.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na sałatki, np.: warstwowa sałatka z prażoną cebulką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/saatka-z-prazona-cebulka.html), warstwowa sałatka z kurczakiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-kurczakiem.html), warstwowa sałatka z brzoskwiniami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-brzoskwiniami.html), warstwowa sałatka z wieprzowiną (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-wieprzowina.html), sałatka z tortellini (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/saatka-z-tortellini.html), sałatka misz - masz (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-misz-masz.html), sałatka z ananasem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-z-ananasem.html), sałatka z gotowanym kurczakiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-z-gotowanym-kurczakiem.html), sałatka jajeczna z groszkiem i pieczarkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-jajeczna-z-groszkiem-i.html), sałatka z białą fasolą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/saatka-z-biaa-fasola.html), sałatka ryżowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/saatka-ryzowa.html) i wiele innych


SMACZNEGO!!!
salatka z miesem z rosolu salatka rosolowa salatka makaronowa salatka z papryka konserwowa salatka z kukurydza salatka z majonezem

salatka z miesem z rosolu salatka rosolowa salatka makaronowa salatka z papryka konserwowa salatka z kukurydza salatka z majonezem

niedziela, 1 marca 2020

Szynka duszona w kapuście kiszonej

szynka duszona w kapuscie kiszonej szynka duszona z warzywami bigos z miesem bigos na miesie wieprzowym danie jednogarnkowe

Dziś na obiad zrobiłam szynkę wieprzową duszoną w kawałkach w kapuście kiszonej z warzywami. Jest to danie jednogarnkowe, trochę a'la bigos, ale krócej duszone i z dodatkiem marchewki, pietruszki, pora i cebuli. Dodatkowo dodałam koncentrat pomidorowy, czosnek, trochę ziół prowansalskich i na koniec serek topiony. Mieszanka z pozoru wybuchowa, ale bardzo smaczna. Takie danie super rozgrzewa w chłodne dni i jest fajną odmianą od tradycyjnych potraw. Oto przepis:

Składniki:
ok. 1,3kg szynki wieprzowej
500g kapusty kiszonej
1 duża marchewka
1 pietruszka
kawałek pora
2 cebule
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
3 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz do smaku
1 łyżka majeranku
0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
1 listek laurowy
5 kulek ziela angielskiego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
ok. 70g serka topionego o smaku gouda

Sposób przygotowania:
Mięso wieprzowe pokroiłam w kostkę. Przyprawiłam je przyprawą do wieprzowiny, majerankiem i sosem sojowym. Dodałam do mięsa przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wszystko wymieszałam. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i wrzuciłam mięso. Obsmażyłam je i przełożyłam do garnka. Cebule obrałam, pokroiłam w kostkę. Pora również drobno pokroiłam i razem z cebulą przesmażyłam na oleju. Na koniec smażenia przyprawiłam je solą, pieprzem i pieprzem ziołowym i przełożyłam do garnka z mięsem. Marchew i pietruszkę obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach, po czym dodałam do garnka. Kapustę kiszoną odcisnęła, i poszatkowałam. Przełożyłam do garnka. Do garnka dolałam tyle wody żeby wyrównać poziom z warzywami i mięsem. Dodałam listek, ziele angielskie, koperek i pietruszkę. Garnek ustawiłam na gazie i zagotowałam. Zmniejszyłam ogień i powoli dusiłam mięso. Po ok. 20 minutach dodałam koncentrat pomidorowy i zioła prowansalskie. Dusiłam mięso, aż stało się mięciutkie. W tym czasie kapusta również powinna zrobić się miękka. Na koniec dodałam serek topiony i dusiłam dalej, aż się roztopił i połączył z sosem. Danie podałam na gorąco ze świeżym pieczywem.

SMACZNEGO!!!
szynka duszona w kapuscie kiszonej szynka duszona z warzywami bigos z miesem bigos na miesie wieprzowym danie jednogarnkowe

szynka duszona w kapuscie kiszonej szynka duszona z warzywami bigos z miesem bigos na miesie wieprzowym danie jednogarnkowe

Sernik zebra

sernik zebra sernik smietankowo czekoladowy sernik bialo czarny sernik na herbatnikach sernik bez spodu sernik z czekolada sernik z budyniem sernik puszysty i delikatny

Dawno nie piekłam sernika, więc postanowiłam, że na weekend będzie właśnie sernik. Na początku miałam zrobić seromakowiec, ale ostatecznie zdecydowałam się na sernik biało - czarny czyli sernik zebra. Co prawda nie wyszedł idealny, bo warstwy słabo się odcinają. Teraz już wiem, że w serniku trzeba dawać większe porcje masy serowej na przemian niż w cieście ucieranym. Dawałam po takiej solidnej łyżce i warstwy się trochę zlały. Niemniej sernik wyszedł bardzo smaczny, więc postanowiłam podzielić się przepisem. Oto on:

Składniki:
1kg sera (użyłam wiaderkowego)
6 jaj
200g masła
3/4szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
1 budyń czekoladowy bez cukru (40g)
szczypta soli
ok. 200g herbatników

Polewa:
ok. 50g czekolady
2-3 łyżki śmietany 30%
sernik zebra sernik smietankowo czekoladowy sernik bialo czarny sernik na herbatnikach sernik bez spodu sernik z czekolada sernik z budyniem sernik puszysty i delikatny

Sposób przygotowania:
Jajka i masło wyjęłam wcześniej z lodówki żeby nabrały temperatury pokojowej. żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i odstawiłam. żółtka, miękkie masło i cukier zwykły oraz waniliowy utarłam na puszystą masę. Do ubitej masy jajecznej dodawałam porcjami biały ser i miksowałam do połączenia składników. Masę serową podzieliłam na dwie równe części. Do jednej części dodałam budyń śmietankowy i 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia i wymieszałam. Do drugiej części dodałam budyń czekoladowy i również 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia i też wymieszałam. Ubite białka podzieliłam na dwie równe części. Jedną część dodałam do śmietankowej masy serowej i wymieszałam delikatnie łyżką.
Drugą część dodałam do czekoladowej masy serowej i również delikatnie wymieszałam łyżką. Blachę o wymiarach ok. 26x28cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam herbatniki. Na środek wykładałam na przemian po solidnej łyżce masy jasnej i masy ciemnej i tak do skończenia obydwy części masy serowej. Na wierzch starłam trochę ciasta kakowego, które miałam w zamrażalce, ale nie jest to konieczne. Po prostu zostało mi z innych wypieków i szkoda było wyrzucić. Sernik piekłam ok. godzinę w temp. 160 stopni bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu sernik zostawiłam na kilka minut przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjęłam na kratkę i studziłam w blaszce. Gdy sernik wystygł, przygotowałam polewę. W rondelku podgrzałam śmietanę i wrzuciłam do niej połamaną czekoladę. Po chwili wymieszałam wszystko i polałam ciasto. Użyłam do tego rękawa cukierniczego.
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na serniki, np.: sernik cytrynowy z dżemem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/sernik-cytrynowy-z-dzemem.html), sernik śmietankowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/sernik-smietankowy.html), sernik z mascarpone (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/sernik-z-mascarpone.html), sernik z mlekiem w proszku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/sernik-z-mlekiem-w-proszku.html), sernik z jabłkiem i kruszonką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/sernik-z-jabkiem-i-kruszonka.html), sernik budyniowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/sernik-budyniowy.html), sernik z dżemem na orzechowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/sernik-z-dzemem-na-orzechowym-ciescie.html), sernik podwójnie kokosowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/sernik-kokosowy.html), seromakowiec na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/seromakowiec.html), sernik na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/sernik-na-herbatnikach.html), sernik królewski na ciemnym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/sernik-krolewski.html) i inne.


SMACZNEGO!!!
sernik zebra sernik smietankowo czekoladowy sernik bialo czarny sernik na herbatnikach sernik bez spodu sernik z czekolada sernik z budyniem sernik puszysty i delikatny


sernik zebra sernik smietankowo czekoladowy sernik bialo czarny sernik na herbatnikach sernik bez spodu sernik z czekolada sernik z budyniem sernik puszysty i delikatny

sernik zebra sernik smietankowo czekoladowy sernik bialo czarny sernik na herbatnikach sernik bez spodu sernik z czekolada sernik z budyniem sernik puszysty i delikatny

sernik zebra sernik smietankowo czekoladowy sernik bialo czarny sernik na herbatnikach sernik bez spodu sernik z czekolada sernik z budyniem sernik puszysty i delikatny

czwartek, 27 lutego 2020

Muffinki czekoladowo - serowe

muffinki czekoladowo serowe muffinki z serem babeczki z serem wilgotne puszyste muffinki muffinki z czekolada muffinki dla dzieci pyszne babeczki

Dawno nie robiłam muffinek. Mój synek często o nie prosi, bo widzi je w różnych bajkach. Dziś akurat nabrałam ochoty na coś słodkiego, czekoladowego, a w domu nie było kupnych słodyczy. Postanowiłam więc zrobić muffinki z ciasta czekoladowego. Ciasto zrobiłam z dodatkiem oleju, żeby nie było suche. Ponieważ jednak nie przepadam za ciastami bez kremów czy dodatków, to postanowiłam dodać do nich ser biały. Dzięki temu muffinki nabrały dodatkowej wilgoci i ładniejszego wyglądu. Babeczki robi się błyskawicznie, więc to dodatkowy plus. Ja swoje muffinki dodatkowo polałam czekoladą. Oto przepis:

Składniki na ciasto czekoladowe:
2szkl. mąki tortowej
3/4szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka kakao
1 łyżeczka budyniu czekoladowego w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże jajka
ok. 0,5szkl. mleka
6 łyżek oleju

Masa serowa:
250g białego sera (użyłam chudego sera w kostce)
1 żółtko
1 lyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego

Polewa:
1 tabliczka czekolady (mleczna lub gorzka)
4 łyżki śmietany 30%
muffinki czekoladowo serowe muffinki z serem babeczki z serem wilgotne puszyste muffinki muffinki z czekolada muffinki dla dzieci pyszne babeczki

Sposób przygotowania:
Jajka wbiłam do miski miksera. Zmiksowałam je chwilę do lekkiego spienienia. Dolałam do nich mleko i olej i jeszcze raz chwilę zmiksowałam. Do drugiej miski przesiałam mąkę tortową i wymieszałam ją z proszkiem do pieczenia, budyniem, gorzkim kakao i cukrem. Składniki sypkie wmiksowałam powoli do masy jajecznej. Ser biały przełożyłam do miski. Dodałam żółtko, cukier waniliowy i cukier puder. Wszystko zblendowałam na jednolitą masę serową blenderem ręcznym. Można też użyć sera wiaderkowego, wtedy wystarczy wszystko wymieszać bez blendowania. Silikonową formę do muffinek wyłożyłam papierowymi papilotkami. Do każdej papilotki nałożyłam po dużej łyżce ciasta czekoladowego. Na ciasto czekoladowe nałożyłam po łyżeczce masy serowej. Patyczkiem do szaszłyków przemieszałam ciasto czekoladowe z serem, żeby ser nie stanowił jednej plamy tylko rozszedł się po babeczce. Muffinki wstawiłam do piekarnika i piekłam je ok. 25 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu muffinki wystudziłam na metalowej kratce. Po wystudzeniu wyjęłam je z silikonowej formy i pozostawiłam w papilotkach. smietanę podgrzałam w rondelku i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki. Wszystko wymieszałam do rozpuszczenia czekolady. Czekoladą polałam muffinki. Muffinki podałam po zastygnięciu polewy. Z podanych proporcji wyszło mi 12 muffinek.
Zapraszam do odwiedzenia i wypróbowania pozostałych moich przepisów na muffinki: gotowane muffinki pomarańczowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/gotowane-muffinki-pomaranczowe.html), muffinki z czereśniami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/06/muffinki-z-czeresniami.html), muffinki z jagodami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/05/muffinki-z-jagodami.html), muffinki piernikowe z mikrofali (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/muffinki-piernikowe-z-mikrofali.html), muffinki z kremem malinowym (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/muffinki-jogurtowe-z-kremem-malinowym.html), muffinki z bananami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/muffinkowe-motylki-z-bananami_7.html) czy muffinki wytrawne z parmezanem (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/muffiny-z-parmezanem.html).


SMACZNEGO!!!
muffinki czekoladowo serowe muffinki z serem babeczki z serem wilgotne puszyste muffinki muffinki z czekolada muffinki dla dzieci pyszne babeczki

muffinki czekoladowo serowe muffinki z serem babeczki z serem wilgotne puszyste muffinki muffinki z czekolada muffinki dla dzieci pyszne babeczki

muffinki czekoladowo serowe muffinki z serem babeczki z serem wilgotne puszyste muffinki muffinki z czekolada muffinki dla dzieci pyszne babeczki



Kremowa zupa ogórkowa

kremowa zupa ogorkowa zupa z serkow topionych zupa z serkami topionymi zupa z ogorkami kiszonymi zupa ogorkowa ze smietana

Kremowa zupa ogórkowa to lepsza z zup, jakie udało mi się zrobić w ostatnim czasie. Jest to delikatna zupa ogórkowa z jarzynami, śmietaną i serkami topionymi. Ugotowałam ją na kawałkach kurczaka. Zupa jest zarazem delikatna i wyrazista w smaku. Serki topione dodają jej kremowego i aksamitnego charakteru. Może nie są do końca zdrowe, ale raz na jakiś czas może nie zaszkodzą. Oto przepis:

Składniki:
3 kawalki kurczaka (udka, podudzia)
3 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
kawałek ok. 10cm pora (biało - zielona część)
0,5 cebuli
kilkanaście mniejszych ziemniaków
2 serki topione po 100g (u mnie 1 o smaku gouda i 1 ze szczypiorkiem)
ok. 150ml śmietany 30%
1 listek laurowy
kilka kulek ziela angielskiego
kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
sól do smaku
1/3 łyżeczki pieprzu ziolowego
1 łyżka majeranku
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
kilka mniejszych ogórków kiszonych
masło lub olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Kawałki kurczaka umyłam i włożyłam do garnka. Ziemniaki obrałam, opłukałam, pokroiłam na mniejsze kawałki i wrzuciłam do mięsa. Marchewki, pietruszkę i selera obrałam, opłukałam i starłam na tarce na dużych oczkach. Warzywa przesmażyłam na złoto na patelni na maśle i przełożyłam do garnka. Pora umyłam i drobniutko pokroiłam. Cebulę obrałam i również drobno posiekałam. Cebulę razem z porem przesmażyłam na patelni na łyżce oleju. Na koniec smażenia przyprawiłam je roztartym majerankiem, pieprzem ziołowym i solą. Chwilę przesmażyłam je razem z przyprawami i dodałam do garnka do reszty składników. Ogórki starłam na tarce na drobnych oczkach i przesmażyłam na maśle. Przesmażone dodałam do garnka. Do garnka nalałam tyle wody, aby zakryć składniki. Dodałam natkę pietruszki i koperek. Włożyłam listek, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Posoliłam do smaku. Zupę zagotowałam, zmniejszyłam ogień i gotowałam ją ok. 20-25 minut. Następnie do zupy dodałam śmietanę oraz serki topione i gotowałam dalej na małym ogniu, aż serki się rozpuściły i połączyły z zupą. Na koniec zupę można jeszcze doprawić do smaku brakującymi przyprawami. 
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na pyszne zupy, np. krupnik na kurczaku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/krupnik-na-kurczaku.html), zupa fasolowa na kurczaku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/zupa-fasolowa-na-kurczaku.html), zupa wiosenna (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/zupa-wiosenna.html), zupa szczawiowa z kurczakiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/zupa-szczawiowa-z-kurczakiem.html), gęsta zupa zacierkowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/gesta-zupa-zacierkowa.html), zupa ogórkowa z patisonem i zacierkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/zupa-ogorkowa-z-patisonem-i-zacierkami.html), zupa krem z cukinii i pora (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/zupa-krem-z-cukinii-i-pora.html), krupnik lekko pomidorowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/krupnik-lekko-pomidorowy.html) i inne.


SMACZNEGO!!!
kremowa zupa ogorkowa zupa z serkow topionych zupa z serkami topionymi zupa z ogorkami kiszonymi zupa ogorkowa ze smietana

kremowa zupa ogorkowa zupa z serkow topionych zupa z serkami topionymi zupa z ogorkami kiszonymi zupa ogorkowa ze smietana

Schab pieczony w cebulowej marynacie

schab pieczony w cebulowej marynacie schab pieczony w cebuli i ketchupie schab z rekawa schab na kanapki domowa wedlina

O zaletach domowych wędlin pisałam już nieraz. Nie chcę się powtarzać, więc napiszę tylko, że takie wędliny to pyszny i zdrowy dodatek do kanapek, bez sztucznych dodatków i konserwantów. To czyste mięso z przyprawami. I właśnie te przyprawy lub dodatki nadają mięsu smaku. Za ich sprawą za każdym razem można uzyskać nieco inną w smaku pieczeń. Ja dziś przygotowałam schab pieczony w cebulowej marynacie z ketchupem i sosem sojowym. Schab wyszedł soczysty i kruchy zarazem. Idealnie nadaje się zarówno na gorąco jako pieczeń obiadowa, jak i na zimno jako wędlina na kanapki. Z marynaty tworzy się w trakcie pieczenia pyszny słodko - pikantny sos, którym można polać mięso i ziemniaki, lub zjeść go ze świeżym pieczywem. Polecam. Oto przepis:

Składniki:
ok. 1,3kg schabu
2 średnie cebule
2 łyżki ketchupu łagodnego
1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
2 lyżki sosu sojowego
5-6 ząbków czosnku
ok. 1 płaska łyżka soli
ok. 1płaska łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego

Sposób przygotowania:
Mięso umyłam, osuszyłam i wycięłam białe błonki i przerosty tłuszczu. Tak przygotowane mięso natarłam solą i przyprawą do mięsa. Przyprawione mięso przełożyłam do rękawa foliowego do pieczenia. Cebule obrałam i drobno posiekałam. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę do cebuli. Cebulę z czosnkiem polałam sosem sojowym. Dodałam paprykę ostrą w proszku, ketchup i szczyptę soli i dokładnie wymieszałam. Marynatą cebulową oblepiłam mięso. Rękaw zawiązałam i ułożyłam w naczyniu żaroodpornym. Mięso piekłam ok. 1,5 godziny w temp. 180 stopni. Na 15 minut przed końcem pieczenia rozcięłam rękaw, żeby mięso trochę się przypiekło z wierzchu. Po upieczeniu mięso pozostawiłam na ok. 30-40 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach i dopiero potem wyjęłam na blat i wystudziłam do końca w zalewie. Przestudzone mięso wyjęłam i zawinęłam w folię aluminiową. Po schłodzeniu w lodówce pokroiłam na plasterki jak wędlinę. Mięso można też podać na gorąco, krojąc je w grubsze plastry i polewając sosem powstałym podczas pieczenia. Inspiracją do zrobienia tego dania był dla mnie przepis ze Smaker.pl, który znajduje się pod tym linkiem: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-schab-na-kanapki-w-marynacie-cebulowo-czosnkowej,178516,szefowa-kuchni.html. Trochę go jednak pozmieniałam pod mój gust.
Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na mięsa pieczone i gotowane, np.: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-miesa-mielonego.html), pieczeń z mięsa mielonego (link do przepisu: karkówka faszerowana pieczarkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/karkowka-faszerowana-pieczarkami.html),  pieczeń z karkówki (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pieczen-z-karkowki.html), szynka pieczona z masłem ziołowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/szynka-pieczona-z-masem-zioowym.html), karkówka gotowana w mleku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-gotowna-w-mleku.html), karkówka pieczona w rękawie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-pieczona-w-rekawie.html), karkówka gotowana w musztardzie i majonezie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/karkowka-gotowana-w-musztardzie-i.html), schab pieczony w mleku (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/schab-pieczony-w-mleku.html), schab gotowany w majonezie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/schab-gotowany-w-majonezie.html) i inne.

SMACZNEGO!!!
schab pieczony w cebulowej marynacie schab pieczony w cebuli i ketchupie schab z rekawa schab na kanapki domowa wedlina

schab pieczony w cebulowej marynacie schab pieczony w cebuli i ketchupie schab z rekawa schab na kanapki domowa wedlina

schab pieczony w cebulowej marynacie schab pieczony w cebuli i ketchupie schab z rekawa schab na kanapki domowa wedlina