Moje pomoce kuchenne

wtorek, 18 lipca 2017

Kopytka z kaszy jaglanej



kopytka kluski kasza jaglana maslo rzezucha ser zolty
kopytka kluski kasza jaglana skwarki cebulka

Od kilku dni miałam straszną ochotę na kopytka. Niestety takich tradycyjnych nie mogłam zrobić bo jest lipiec i ziemniaki zeszłoroczne się już nie nadają, a nawet już ich nie ma, a młode ziemniaki jeszcze się nie nadają bo po ich utłuczeniu zostałaby rzadka papka. Tak więc trzeba było pokombinować.Gdzieś się kiedyś słyszałam o kopytkach z kaszy manny i innych takich zbożowych produktów. Miałam w szafce kaszę jaglaną, więc postanowiłam skorzystać właśnie z niej aby zrobić kluseczki. Oto przepis:
kopytka kluski kasza jaglana skwarki cebulka

Składniki na kopytka:
1szkl. kaszy jaglanej
3szkl. wody do ugotowania kaszy
3szkl. mąki pszennej tortowej
0,5szkl. mąki ziemniaczanej + do podsypywania
1 jajko
1 serek wiejski 200g
sól
łyżka oleju


I wersja podania:
ok. 100g baleronu
kawałek cebuli
2 łyżki oleju
szczypta majeranku
sól, pieprz


II wersja podania:
rzeżucha
ser żółty
1 łyżka masła
kopytka kluski kasza jaglana rzezucha ser zolty maslo

Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną opłukałam w zimnej wodzie. W tym celu przesypałam kaszę na sitko i przelewałam strumieniem wody. Następnie przesypałam ją do rondla, zalałam 3 szklankami zimnej wody i postawiłam na gazie. Gdy woda się zagotowała wsypałam trochę soli i gotowałam ok. 20-25minut aż cała woda się wchłonęła a kasza kilkakrotnie zwiększyła objętość i zrobiła się zupełnie miękka.
Po ugotowaniu kaszę wyłożyłam do miski i wystudziłam. Gdy kasza była już letnia, dodałam do niej rozgnieciony widelcem serek wiejski, wbiłam jajko i wsypałam obie mąki oraz szczyptę soli. Ciasto wyrabiałam rękami podsypując od czasu do czasu mąką aż ciasto przestało się kleić do rąk i stało się jednolite. Gotowe ciasto podzieliłam na kawałki. Każdy z kawałków rolowałam na kształt walca a następnie kroiłam na kluski. Na każdym klusku odciskałam widelcem wzorek żeby było bardziej fantazyjnie.
Gotowe kluski układałam na posypanej mąką desce. Gdy wszystkie kluski były gotowa, pozostawiłam je by odpoczęły a ja w tym czasie nastawiłam duży garnek z wodą. Gdy woda się zagotowała, osoliłam ją i wlałam łyżkę oleju, a następnie wrzucałam kluski. Kluski gotowałam ok. kilka minut od wypłynięcia a następnie wyjmowałam za pomocą łyżki cedzakowej i układałam w naczyniu żaroodpornym. Kluski podałam w dwóch wersjach. Od razu po ugotowaniu podałam ze skwarkami i cebulką. Baleron pokroiłam w kostkę, podobnie postąpiłam z cebulą. Przesmażyłam razem na 2 łyżkach oleju, doprawiłam trochę solą, pieprzem i majerankiem. Gotową zasmażką polałam kluski.

kopytka kluski kasza jaglana skwarki cebulka

Kopytek wyszło sporo z tej porcji więc żeby je odgrzać, obsmażyłam kluski na maśle. Usmażone kopytka posypałam odrobiną sera żółtego (ale idealnie pasowałby również biały ser/twaróg) i posiekaną rzeżuchą.Kopytka można również podać na słodką. Wtedy gorące kopytka (takie prosto z garnka) można polać roztopionym masłem zmieszanym z bułką tartą, cukrem i cynamonem.

SMACZNEGO!!!
kopytka kluski kasza jaglana ser zolty rzezucha maslo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz