Moje pomoce kuchenne

czwartek, 10 sierpnia 2017

Pizza na kalafiorowym spodzie


pizza placek kalafiorowy spod

Na przepisy na taką pizze natknęłam się szukając jakiegoś fajnego pomysłu na kalafior. Nie chciałam go robić kolejny raz w tradycyjny sposób czyli na masełku z bułką tartą. Nie podaję konkretnej strony, z której zaczerpnęłam przepis bo zrobiłam ją trochę po swojemu. We wszystkich przepisach było napisane żeby surowego kalafiora zetrzeć na tarce i potem dopiero ugotować w kuchence mikrofalowej, piekarniku albo w garnku.
Ja jednak najpierw ugotowałam kalafior w osolonej wodzie, a dopiero potem zaczęłam szukać pomysłu na to warzywo. Początkowo miała z niego powstać zapiekanka, ale pizza wydała mi się ciekawsza. Poza tym od jakiegoś czasu "chodziła za mną pizza na cienkim cieście" i ta na kalafiorowym spodzie wydała mi się bardzo apetyczna. Do tej pory robiłam kilka razy pizzę tradycyjną na drożdżowym cieście (przepis znajdziecie tutaj: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/domowa-pizza-z-salami-i-pieczarkami.html). Tak więc trochę poczytałam różne przepisy i dopasowałam je do mojej sytuacji. Oto mój przepis:
pizza placek kalafiorowy spod

Składniki:
1 spory kalafior
2 szkl. startego na drobnych oczkach sera np. gouda
1 jajko
sól, pieprz
ok. 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
zioła prowansalskie
5-6 dużych plasterków salami
1 mała cebula
pół papryki czerwonej
1 mały pomidor

pizza placek kalafiorowy spod
pizza placek kalafiorowy spod
Sposób przygotowania:
Kalafior podzieliłam na różyczki, ugotowałam w osolonej wodzie do miękkości a następnie odstawiłam go do wystudzenia. Zimny kalafior starłam na tarce na drobnych oczkach. Przełożyłam go na czystą bawełnianą ściereczkę, zwinęłam i odsączyłam z nadmiaru wody. Z kalafiora wycisnęłam ok. 3 szklanki wody. 


Dodałam do niego roztrzepane jajko, 1 szklankę startego sera, sól i pieprz. Wymieszałam aż składniki dokładnie się połączyły. Tortownicę o średnicy ok. 25cm wyłożyłam papierem do pieczenia i zapięłam obręcz. Ciastem wylepiłam dokładnie dno tortownicy i wyrównałam. Następnie zdjęłam ostrożnie obręcz i blachę wstawiłam do piekarnika. Spód piekłam ok. 20 minut w temp. 200 stopni. 


W trakcie pieczenia spodu, pokroiłam paprykę i cebulę i przesmażyłam je kilka minut na oleju. Upieczony spód kalafiorowy posmarowałam koncentratem pomidorowym i posypałam ziołami prowansalskimi. Na to ułożyłam plasterki salami, następnie plasterki pomidora, wyłożyłam przesmażoną paprykę i cebulę i doprawiłam solą i pieprzem. Pizzę wstawiłam na kolejne 8 min do piekarnika. Po tym czasie posypałam pizzę drugą szklanką startego sera i zapiekłam jeszcze ok. 2 minuty do roztopienia sera i gotowe.

SMACZNEGO!!!
pizza placek kalafiorowy spod

pizza placek kalafiorowy spod

pizza placek kalafiorowy spod

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz