Moje pomoce kuchenne

niedziela, 10 września 2017

Ciastka pieczarki

ciastka ciasteczka pieczarki ciastka grzybki

Ciastka pieczarki to bardzo specyficzne ciastka, raczej dla osób lubiących mało słodkie wypieki. Specyficzne bo smakują trochę jak słodkawy piasek i taką też mają teksturę. Są bardzo delikatne i kruche, ale nie kruche w tradycyjnym znaczeniu, tylko kruche bo się łatwo rozsypują przy gryzieniu.
Zdecydowałam się je zrobić, bo pięknie się prezentują i do złudzenia przypominają prawdziwe grzyby - pieczarki. Poza tym inne blogierki i autorki przepisów bardzo je zachwalały jako pyszne, bardzo delikatne i rozpływające się w ustach ciasteczka. Ciastka rzeczywiście wyszły przepiękne i wyglądem robiły wrażenie.
Dodatkowo bardzo szybko się je robi i nie wymagają wielu składników. Ale jeśli chodzi o smak to mnie nie zachwycił. Przede wszystkim wyszły za mało słodkie. Ich konsystencja też mi nie podpasowała, były zbyt miałkie i zbyt mączne w smaku. Ciastka z tego przepisu to raczej dla mnie dekoracja niż smaczny deser. Może kiedyś ciastka o takim kształcie, ale z innego ciasta. Mimo wszystko podaję przepis, bo może komuś przypadną do smaku. Oto przepis:

ciastka ciasteczka pieczarki ciastka grzybki

Składniki:
2 niepełne szklanki mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki mąki pszennej tortowej
1 jajko
150g masła lub margaryny
4-5 łyżek cukru pudru (radzę dać więcej)
niecała łyżeczka sody
kakao
ciastka ciasteczka pieczarki ciastka grzybki

Sposób przygotowania:
Miękką margarynę (w temperaturze pokojowej) utarłam mikserem z cukrem pudrem na jasny krem. Następnie dodałam jajko i dalej ucierałam do połączenia. W osobnej misce wymieszałam obie mąki z sodą i powoli dodałam do masy maślano-jajecznej.
Mieszałam mikserem dopóki dawał radę a na koniec łyżką bo ciasto zrobiło się dość gęste. Blachę piekarnikową wyłożyłam papierem do pieczenia. Z ciasta odrywałam kawałki wielkości małego orzecha włoskiego i formowałam w kulki. Każdą kulkę kładłam na blaszce zostawiając pomiędzy nimi kilkucentymetrowe odstępy. Gdy wszystkie kulki miałam zrobione, wzięłam pustą butelkę plastikową po wodzie mineralnej. Gwint butelki wkładałam do miseczki z ciemnym gorzkim kakao a następnie wciskałam go w kulkę z ciasta (ale nie do końca, żeby nie przedziurawić kapelusza) tworząc w ten sposób trzon grzybka.
I tak za każdym razem. Gotowe ciastka wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. 20 minut w nierozgrzanym piekarniku w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciastka studziłam na metalowej kratce. Ciastek nie trzeba już niczym dekorować bo same w sobie są bardzo ozdobne.

SMACZNEGO!!!

ciastka ciasteczka pieczarki ciastka grzybki

ciastka ciasteczka pieczarki ciastka grzybki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz