Moje pomoce kuchenne

czwartek, 9 listopada 2017

Sałatka z marynowanymi grzybkami i kurczakiem

salatka z marynowanymi grzybkami salatka z grzybami z lesnymi salatka z kurczakiem

Ostatnio robiłam sałatkę leśna polana z marynowanymi pieczarkami (tu znajdziecie przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/saatka-lesna-polana.html). Wyszła bardzo dobra więc postanowiłam zrobić sałatkę z marynowanymi grzybkami leśnymi.
W tym roku był spory urodzaj na grzyby i w rezultacie mam spore zapasy marynowanych grzybków w occie. Do zrobienia tej sałatki skłonił mnie też fakt, że mój mąż bardzo lubi grzyby marynowane. Zastanawiałam się z czym je połączyć żeby wszystko trzymało się kupy. Myślałam najpierw o jajku i ziemniaku gotowanym, ale w rezultacie zdecydowałam się na zupełnie inne połączenie, może lżejsze i szybsze w przygotowaniu. Chciałam zrobić sałatkę dość szybko bo nie miałam zbyt dużo czasu, więc na gotowanie i studzenie warzyw i jajek nie mogłam sobie pozwolić.
W lodówce miałam kapustę pekińską, czerwoną cebulę i groszek konserwowy, z obiadu zostały kotlety z piersi kurczaka, pomyślałam chwilę i połączyło mi się to w jedną całość. Tak powstała ta sałatka z grzybkami leśnymi. Oto przepis:
salatka z marynowanymi grzybkami salatka z grzybami z lesnymi salatka z kurczakiem

Składniki:
2 kotlety z piersi kurczaka w panierce wielkości ok. 15cmx7cm
kilka grzybów marynowanych (po pokrojeniu w kostkę wyszło mi ok. 3/4szkl)
większe ół puszki groszku konserwowego
1 mała czerwona cebula
kilka liści kapusty pekińskiej
2 czubate łyżki majonezu
sól, pieprz


Sposób przygotowania:
Zimne kotlety pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do miski. Liście kapusty pekińskiej pozbawiłam białych łodyg a resztę drobno poszatkowałam i wrzuciłam do kurczaka. Grzybki odsączyłam z zalewy i pokroiłam w drobną kostkę. Groszek konserwowy również odsączyłam z zalewy i przełożyłam do miski. Cebulę obrałam i posiekałam, dołożyłam do reszty składników. Składniki w misce wymieszałam.
Doprawiłam solą i pieprzem i wymieszałam z 2 łyżkami majonezu. Sałatkę wstawiłam do lodówki na ok. 30 minut żeby się trochę schłodziła. I gotowe. Sałatka jest wyrazista w smaku dzięki grzybkom, a dzięki mięsu z kurczaka bardziej treściwa. Najlepsza jest od razu po przygotowaniu, potem robi się bardziej kwaśna od grzybków. Na pewno jest też bardzo oryginalna bo jeszcze nie spotkałam się z taką nigdzie. Mam nadzieję że przypadnie wam do gustu.

SMACZNEGO!!!

salatka z marynowanymi grzybkami salatka z grzybami z lesnymi salatka z kurczakiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz