Czas na kolejne ciasto z owocami sezonowymi. Tym razem są to wiśnie. Wiadomo że do wiśni najbardziej pasuje czekolada więc postanowiłam zrobić jogurtowe ciasto czekoladowe z wiśniami. Ciasto dodatkowo polałam polewą czekoladową. Dzięki jogurtowi i polewie ciasto jest wilgotne i rozpływa się w ustach. Ja robiłam je nie pierwszy raz i na pewno też nie ostatni. Zachęcam również was do wypróbowania. Oto przepis:
Składniki na ciasto:
1,5szkl. mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4szkl. cukru pudru
3 płaskie łyżki gorzkiego kakao
3 jajka
125g jogurtu naturalnego
3/4szkl. oleju
1szkl. wiśni przed wypestkowaniem
Polewa:
70g margaryny
4 łyżeczki gorzkiego kakao
4 łyżeczki cukru pudru
3 łyżki mleka
posypki do ciasta
Sposób przygotowania:
Jajka, jogurt i olej wyjęłam z lodówki na ok. 1 godzinę przed przygotowaniem ciasta, aby nabrały temperatury pokojowej. W jednej misce wymieszałam składniki suche ciasta czyli: mąkę pszenną tortową, proszek do
pieczenia, cukier puder i kakao. W drugiej misce zmiksowałam jajka z
jogurtem naturalnym i olejem.
Następnie składniki suche przesypałam partiami do składników mokrych i wymieszałam łyżką a następnie zmiksowałam mikserem na najniższych obrotach. Wiśnie wypłukałam, osuszyłam i wypestkowałam. Gotowe wiśnie wrzuciłam do ciasta. Wymieszałam. Tortownicę kwadratową o wymiarach 25x25cm wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam ciasto.
Blachę wstawiłam do piekarnika. Piekłam ok. 35 minut w temp. 170 stopni z termoobiegiem. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i wystudziłam na metalowej kratce. Gdy ciasto wystygło, zrobiłam polewę. Wszystkie składniki polewy czyli: margarynę, cukier puder, kakao i mleko umieściłam w rondelku i podgrzewałam cały czas mieszając aż wszystko się rozpuściło i osiągnęło jednolitą konsystencję.
Gorącą polewą polałam ciasto. Ciasto posypałam dodatkowo wiórkami kokosowymi i posypką do ciast.
Następnie składniki suche przesypałam partiami do składników mokrych i wymieszałam łyżką a następnie zmiksowałam mikserem na najniższych obrotach. Wiśnie wypłukałam, osuszyłam i wypestkowałam. Gotowe wiśnie wrzuciłam do ciasta. Wymieszałam. Tortownicę kwadratową o wymiarach 25x25cm wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam ciasto.
Blachę wstawiłam do piekarnika. Piekłam ok. 35 minut w temp. 170 stopni z termoobiegiem. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika i wystudziłam na metalowej kratce. Gdy ciasto wystygło, zrobiłam polewę. Wszystkie składniki polewy czyli: margarynę, cukier puder, kakao i mleko umieściłam w rondelku i podgrzewałam cały czas mieszając aż wszystko się rozpuściło i osiągnęło jednolitą konsystencję.
Gorącą polewą polałam ciasto. Ciasto posypałam dodatkowo wiórkami kokosowymi i posypką do ciast.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz