Dziś znów coś na szybko, a na szybko często oznacza u mnie coś z ciasta francuskiego. Tym razem postawiłam na rogaliki z ciasta francuskiego z prażonymi jabłkami domowej roboty wymieszanymi z odrobiną cynamonu i budyniu. Rogaliki po upieczeniu posypałam cukrem pudrem. Wyszły z tego bardzo fajne ciasteczka, niezbyt słodkie, ładnie wyglądające. Takie ciastka będą idealne na wypadek niezapowiedzianych gości, bo robi się je i piecze naprawdę błyskawicznie, szybko stygną, więc na efekt końcowy też nie trzeba długo czekać. Można je podać nawet lekko ciepłe. Polecam. Oto dokładny przepis:
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego 300g
ok. 3/4szkl. prażonych jabłek/musu jabłkowego ze słoika (użyłam jabłek domowej roboty)
szczypta cynamonu
1 łyżeczka budyniu waniliowego
opcjonalnie cukier do smaku
cukier puder do posypania
2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Prażone jabłka przełożyłam do miseczki. Użyłam jabłek prażonych, które sama przygotowałam z jabłek antonówek. Można użyć również kupnych jabłek, ale one na pewno będą słodsze. Do jabłek dosypałam łyżeczkę budyniu waniliowego i szczyptę cynamonu. Wszystko dokładnie wymieszałam. Ciasto francuskie rozwinęłam i przekroiłam wzdłuż na dwa pasy. Następnie każdy pas ciasta pokroiłam na równe trójkąty. Na każdym trójkącie u podstawy nałożyłam po około łyżeczce nadzienia jabłkowego i zwinęłam każdy kawałek ciasta w rogalik.
Rogaliki ułożyłam na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu posmarowałam je zimnym mlekiem. Można je też posypać cukrem. Blachę z rogalikami wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i w tej temperaturze piekłam ciastka przez ok. 15 minut, do wyraźnego zrumienienia. Po upieczeniu od razu wyjęłam rogaliki z piekarnika i przełożyłam je na metalową kratkę, aby ostygły. Wystudzone rogaliki oprószyłam cukrem pudrem.
Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów z wykorzystaniem
ciasta francuskiego, np.: francuskie bułeczki z serem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/francuskie-bueczki-z-serem.html), ciastka francuskie z marmoladą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/ciastka-francuskie-z-marmolada.html), francuskie ślimaczki z mięsem (link do przepisu:
https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/francuskie-slimaczki-z-miesem.html),
ciastka francuskie z budyniem (link:
https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/ciastka-francuskie-z-budyniem.html),
francuskie rożki z jabłkiem (link do przepisu:
https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/rozki-francuskie-z-jabkiem.html),
gofry z ciasta francuskiego nadziewane czekoladą (link do przepisu:
https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/nadziewane-gofry-z-ciasta-francuskiego.html),
kremówka na cieście francuskim (link do przepisu:
https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/kremowka.html),
napoleonka na cieście francuskim (link:
https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/napoleonka-na-ciescie-francuskim.html)
czy paluchy serowo - ziołowe z ciasta francuskiego (link:
https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/paluchy-serowo-zioowe-z-ciasta.html).
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz