Moje pomoce kuchenne

poniedziałek, 16 grudnia 2019

Pieczeń z karkówki

pieczen z karkowki karkowka pieczona w piekarniku karkowka z cebula i czosnkiem karkowka z pieca karkowka z piekarnika karczek pieczony karkowka na kanapki soczysta karkowka domowa wedlina

Dziś kolejny pomysł na domową wędlinę, a dokładnie przepis na pieczeń z karkówki. Taka karkówka może być podana na gorąco, jako danie obiadowe, pokrojona w grube plastry, lub na zimno jako domowa wędlina, krojona w cienkie plasterki. Pieczeń wychodzi soczysta i mięciutka. Skórka jest bardziej przyprawiona, a środek łagodniejszy. U mnie taka wędlina gości dość często. Zachęcam was do skorzystania z przepisu. Oto on:

Składniki:
karkówka o wadze ok. 1,2kg
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka przyprawy włoskiej
1 listek laurowy
2 kulki ziela angielskiego
pieczen z karkowki karkowka pieczona w piekarniku karkowka z cebula i czosnkiem karkowka z pieca karkowka z piekarnika karczek pieczony karkowka na kanapki soczysta karkowka domowa wedlina

Sposób przygotowania:
Mięso wieprzowe umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Przełożyłam je do naczynia żaroodpornego i natarłam z każdej strony solą, pieprzem, papryką i przyprawą włoską. Przyprawy można wcierać po kolei, lub wymieszać wszystkie razem i taką mieszanką nacierać mięso. Ilość poszczególnych przypraw można oczywiście zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od preferencji smakowych. Czosnek obrałam i pokroiłam na plasterki. Obłożyłam nimi wierzch mięsa. Obok mięsa położyłam listek laurowy i ziele angielskie. Cebulę obrałam, przekroiłam na ćwiartki i każdą ćwiartkę pokroiłam dodatkowo w plasterki. Cebulą obłożyłam mięso ze wszystkich stron. Naczynie z mięsem przykryłam i wstawiłam na całą noc do lodówki. Następnego dnia mięso piekłam przykryte folią aluminiową przez ok. 1,5 godziny w 180 stopniach. Na ostatnie 20 minut pieczenia można zdjąć folię, wtedy mięso będzie miało bardziej chrupiącą skórkę. Ja swoją pieczeń przeznaczyłam na kanapki, więc wystudziłam ją w piekarniku i dopiero potem wyjęłam z powstałego sosu, zawinęłam w folię aluminiową i schłodziłam w lodówce. Jeśli natomiast pieczeń ma być przeznaczona na obiad, to wystarczy po upieczeniu dać jej odpocząć kilkanaście minut a następnie pokroić w grubsze plastry i podać z ulubionymi dodatkami.
Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na domowe wędliny, np.: szynka pieczona z masłem ziołowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/szynka-pieczona-z-masem-zioowym.html), karkówka gotowana w mleku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-gotowna-w-mleku.html), karkówka pieczona w rękawie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/karkowka-pieczona-w-rekawie.html), karkówka gotowana w musztardzie i majonezie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/karkowka-gotowana-w-musztardzie-i.html), schab pieczony w mleku (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/11/schab-pieczony-w-mleku.html), schab gotowany w majonezie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/schab-gotowany-w-majonezie.html) i inne.


SMACZNEGO!!!
pieczen z karkowki karkowka pieczona w piekarniku karkowka z cebula i czosnkiem karkowka z pieca karkowka z piekarnika karczek pieczony karkowka na kanapki soczysta karkowka domowa wedlina

pieczen z karkowki karkowka pieczona w piekarniku karkowka z cebula i czosnkiem karkowka z pieca karkowka z piekarnika karczek pieczony karkowka na kanapki soczysta karkowka domowa wedlina

pieczen z karkowki karkowka pieczona w piekarniku karkowka z cebula i czosnkiem karkowka z pieca karkowka z piekarnika karczek pieczony karkowka na kanapki soczysta karkowka domowa wedlina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz