Moje pomoce kuchenne

czwartek, 23 stycznia 2020

Chrupiące gofry budyniowe

chrupiace gofry budyniowe gofry smietankowe gofry z dodatkiem budyniu smietankowego smaczne gofry jak z budki gofry dla dzieci

Gofry to przysmak, który uwielbiają dzieci i dorośli. Najczęściej jemy je podczas wakacji nad morzem. Z budek z goframi pachnie na odległość, aż ciężko przejść obojętnie. Jednak pyszne gofry możemy w łatwy sposób przygotować w domowym zaciszu. Wystarczy kilka składników, które z reguły każdy posiada w swojej kuchni, i ten pyszny deser lub nawet posiłek mamy gotowy. Ja dziś przygotowałam gofry z dodatkiem budyniu śmietankowego w proszku. Wyszły pyszne i chrupiące. Nie potrzeba do nich wcale drogiej i wymyślnej gofrownicy. Wystarczy najtańsza z marketu, a gofry i tak wyjdą chrupiące. Oto przepis:

Składniki:
1 jajko
3 łyżeczki cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
1szkl. + 1 łyżka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1szkl. mleka
1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Z jajka oddzieliłam żółtko i białko. Białko ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zółtko umieściłam w misce miksera. Dodałam mleko, mąkę tortową, obydwa rodzaje cukru, proszek do pieczenia, olej i proszek budyniowy. Wszystko zmiksowałam na jednolite ciasto. Na koniec do ciasta przełożyłam ubitą pianę z białka i wmieszałam ją delikatnie łyżką. Gofrownicę rozgrzałam. Płytki posmarowałam cienko olejem przy pomocy pędzelka silikonowego. Do rozgrzanej gofrownicy nałożyłam pierwszą porcję ciasta. Dawałam ok. 3 łyżki ciasta na jedną płytkę. Gofry piekłam po kilka minut, aż zrobiły się ładne i rumiane. Czas pieczenia zależy oczywiście od rodzaju i mocy gofrownicy. Upieczone gofry wykładałam na metalową kratkę, wtedy nabierają dodatkowej chrupkości. Przed podaniem gofry oprószyłam cukrem pudrem, ale można je podać z innymi słodkimi dodatkami.
Zachęcam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na gofry, np.: gofry z serka wiejskiego (link do przepisu:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/gofry-z-serka-wiejskiego.html), gofry drożdżowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/gofry-drozdzowe-z-wisniami.html), gofry twarogowe (link do przepisu:  http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/gofry-twarogowe.html), gofry owsiane (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/gofry-owsiane-z-bananami-i-czekolada.html), gofry waniliowe (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/06/gofry-idealne-pyszne-chrupiace-waniliowe.html), gofry z malinami i bitą śmietaną (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/jak-juz-pisaam-na-moim-blogu-gofry.html).


SMACZNEGO!!!
chrupiace gofry budyniowe gofry smietankowe gofry z dodatkiem budyniu smietankowego smaczne gofry jak z budki gofry dla dzieci

chrupiace gofry budyniowe gofry smietankowe gofry z dodatkiem budyniu smietankowego smaczne gofry jak z budki gofry dla dzieci

chrupiace gofry budyniowe gofry smietankowe gofry z dodatkiem budyniu smietankowego smaczne gofry jak z budki gofry dla dzieci

8 komentarzy:

  1. Ile mniej wiecej nalewac ciasta,czy po nalaniu rosnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, ciasto rośnie, ja nalewam tyle żeby kratka była zakryta

      Usuń
  2. Ile gofrów wychodzi mniej więcej z tej porcji.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam gofry, ale nigdy mi nie wychodzą jak te z budek z goframi. Może na tym przepisie będą bardziej chrupiące. Często mam problem z tym że powstaje w moich zakalec, ale może to wina gofrownicy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Na fotce gofry wyglądają fantastycznie. Samemu też robią na różne przepisy ale nie zawsze wychodzą. Jak zobaczyłem je na zdjęciach w tym przepisie, to zaraz naszła chęć na zrobienie podobnych. Samemu robię takie proste gofry. Tylko nie zawsze wychodzą, zależy od ciasta.

    OdpowiedzUsuń