Moje pomoce kuchenne

piątek, 17 stycznia 2020

Sałatka jarzynowa z fasolą

salatka jarzynowa z fasola salatka warzywna salatka swiateczna popularna salatka

Sałatka jarzynowa to z pewnością królowa wszystkich sałatek. Mimo, że ma dość mocną konkurencję w postaci innych sałatek bardziej nowoczesnych, lekkich, to chyba nie ma w kraju domu, w którym ta sałatka nie gościłaby przynajmniej od święta. Ja dość często przygotowuję tą sałatkę w swoim domu w ciągu roku, nie tylko na Boże Narodzenie. Czasem dodaję do takiej sałatki jakiś inny składnik, by nadać jej nowego charakteru. Tym razem dodałam do niej gotowaną białą fasolę. Podobno tak się robiło tą sałatkę kiedyś, gdy jeszcze nie było groszku konserwowego w sklepach. Na ile ta informacja jest prawdziwa, nie wiem, bo nie pamiętam takich czasów. Ale postanowiłam wypróbować tą wersję. Oto przepis:

Składniki:
3 marchewki
1 duży ziemniak
4 jajka
1 jabłko np. szara reneta
kilka ogórków kiszonych
0,5 cebuli
0,5szkl. suchej fasoli
1 puszka groszku
ok. 3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Fasolę wypłukałam, zalałam zimną wodą i pozostawiłam ją tak na noc do namoczenia. Następnego dnia fasolę ugotowałam w lekko osolonej wodzie do miękkości. Ugotowaną odcedziłam i wystudziłam. Marchewki i ziemniaka ugotowałam ze skórką. Odcedziłam i odstawiłam do wystygnięcia. Chłodne warzywa obrałam ze skórki. Jajka ugotowałam na twardo z dodatkiem soli. Po ugotowaniu zalałam zimną wodą, a gdy wystygły wyjęłam je z wody i obrałam ze skorupek. Groszek konserwowy i ogórki przełożyłam na durszlak, aby odciekły z zalewy. Marchewki i ziemniaka pokroiłam w drobną kostkę i wrzuciłam do dużej miski. Dodałam pokrojone w kostkę jajka i drobno pokrojoną fasolę. Wrzuciłam odcedzony groszek i drobno pokrojone ogórki. Jabłko obrałam, wykroiłam gniazdo nasienne, a cząstki jabłek pokroiłam również w drobną kostkę i dodałam do miski. Cebulę obrałam i drobno posiekałam, dodałam do reszty składników. Wszystko doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Dodałam majonez i musztardę i dokładnie wymieszałam. Sałatkę nałożyłam do salaterek i schłodziłam w lodówce. Sałatkę można podać jako samodzielną przekąskę lub dodatek do mięsa pieczonego, kanapek czy kotleta.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na sałatki, np.: warstwowa sałatka z kurczakiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-kurczakiem.html), warstwowa sałatka z brzoskwiniami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-brzoskwiniami.html), warstwowa sałatka z wieprzowiną (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-wieprzowina.html), sałatka z tortellini (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/saatka-z-tortellini.html), sałatka misz - masz (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-misz-masz.html), sałatka z ananasem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-z-ananasem.html), sałatka z gotowanym kurczakiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-z-gotowanym-kurczakiem.html), sałatka jajeczna z groszkiem i pieczarkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-jajeczna-z-groszkiem-i.html), sałatka z białą fasolą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/saatka-z-biaa-fasola.html), sałatka ryżowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/saatka-ryzowa.html) i wiele innych.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz