Moje pomoce kuchenne

czwartek, 9 stycznia 2020

Warstwowa sałatka z brzoskwiniami

warstwowa salatka z brzoskwiniami salatka z wieprzowina salatka ze schabem salatka z sosem czosnkowym salatka z kapusta pekinska salatka z kukurydza salatka gyros

Sałatka warstwowa z brzoskwiniami to sałatka, która smakowo chodziła mi po głowie od jakiegoś czasu. Połączenia smakowe może nie są dość oczywiste i popularne, ale mnie naszła ochota na coś takiego. Dlatego dzielę się z wami przepisem. Sałatkę zrobiłam na bazie kapusty pekińskiej, którą dałam na spód i na wierzch sałatki. Majonez zastąpiłam w tej sałatce domowym sosem czosnkowym. Jeśli chodzi o mięso, to wybrałam tu chudą wieprzowinę w postaci schabu. Można go wymienić na pierś z kurczaka, która będzie jeszcze delikatniejsza w smaku. Oto dokładny przepis:

Składniki:
kilka dużych liści kapusty pekińskiej
0,5 cebuli
4 połówki brzoskwiń w syropie
0,5 puszki kukurydzy konserwowej
ok. 300g schabu
ok. 1 płaska łyżka przyprawy do wieprzowiny
3 łyżki oleju
1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
kilka kropel soku z cytryny
warstwowa salatka z brzoskwiniami salatka z wieprzowina salatka ze schabem salatka z sosem czosnkowym salatka z kapusta pekinska salatka z kukurydza salatka gyros

Sposób przygotowania:
Schab umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Pokroiłam go w drobną kostkę i przełożyłam do miski. Mięso wymieszałam dokładnie z przyprawą do mięsa wieprzowego i olejem, a następnie usmażyłam na rumiano na patelni. Usmażone mięso wyłożyłam na talerz i wystudziłam. Z liści kapusty pekińskiej wykroiłam białe części, a zielone części drobno poszatkowałam. Cebulę obrałam i również drobno posiekałam. Brzoskwinie osączyłam z zalewy i pokroiłam w kostkę. Kukurydzę również odsączyłam z zalewy. Do szklanej salaterki wyłożyłam na dno połowę poszatkowanej kapusty. Na to wyłożyłam posiekaną cebulę i usmażone mięso. Na mięsie rozłożyłam brzoskwinie oraz kukurydzę. Majonez wymieszałam dokładnie z jogurtem naturalnym. Dodałam rozgnieciony przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku i jeszcze raz wymieszałam. Sosem polałam sałatkę. Na wierzch wyłożyłam resztę kapusty pekińskiej. Sałatkę schłodziłam w lodówce. Najlepiej, aby spędziła w niej minimum kilka godzin.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na sałatki, np.: warstwowa sałatka z wieprzowiną (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/warstwowa-saatka-z-wieprzowina.html), sałatka z tortellini (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/saatka-z-tortellini.html), sałatka misz - masz (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-misz-masz.html), sałatka z ananasem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-z-ananasem.html), sałatka z gotowanym kurczakiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-z-gotowanym-kurczakiem.html), sałatka jajeczna z groszkiem i pieczarkami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/saatka-jajeczna-z-groszkiem-i.html), sałatka z białą fasolą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/saatka-z-biaa-fasola.html), sałatka ryżowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/saatka-ryzowa.html) i wiele innych.

SMACZNEGO!!!
warstwowa salatka z brzoskwiniami salatka z wieprzowina salatka ze schabem salatka z sosem czosnkowym salatka z kapusta pekinska salatka z kukurydza salatka gyros

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz