Moje pomoce kuchenne

poniedziałek, 16 marca 2020

Sernik na ciemnym cieście

sernik na ciemnym ciescie sernik krolewski sernik z twarogu sernik z sera mielonego sernik na kakaowym spodzie sernik na ciescie kruchym sernik z czekolada sernik zbity mokry ciezki

Sernik to chyba moje ulubione ciasto. Można go zrobić na wiele sposobów i za każdym razem uzyskać inny efekt smakowy i wizualny. Zazwyczaj robiąc serniki idę na łatwiznę i robię sernik na herbatnikach, z gotowym serem z wiaderka. Taki sernik wychodzi puszysty i delikatny. Ja jednak przyznam szczerze, że wolę serniki cięższe, takie mokre i bardziej zbite, takie jak pamiętam z dzieciństwa. Były one robione z prawdziwego twarogu, jeśli była akurat okazja to czasem nawet z wiejskiego, swojskiej roboty, na kruchym cieście. Dziś postanowiłam zrobić właśnie taki sernik. Zrobiłam je na kakaowym cieście budyniowym. Sernik zrobiłam tylko z 0,5kg sera, więc jest nieduży, ale tak smaczny, że już połowa zniknęła. Oto przepis:

Składniki na ciasto:
3/4szkl. mąki tortowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3szkl. cukru pudru
40g budyniu czekoladowego w proszku
1 łyżeczka kakao gorzkiego
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
70g masła

Składniki na masę serową:
500g twarogu
2 jajka
20g budyniu śmietankowego w proszku
0,5szkl. cukru
50g masła
100ml mleka
kilka kropli soku z cytryny

Polewa:
50g mlecznej czekolady
1-2 łyżki mleka
sernik na ciemnym ciescie sernik krolewski sernik z twarogu sernik z sera mielonego sernik na kakaowym spodzie sernik na ciescie kruchym sernik z czekolada sernik zbity mokry ciezki

Sposób przygotowania:
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, cukier puder, proszek do pieczenia, budyń czekoladowy w proszku i kakao. Dodałam zimne masło, żółtko i zimną śmietanę. Z podanych składników zagniotłam dość szybki jednolite ciasto. Uformowałam je w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam do zamrażalki na kilka godzin. Można też zagnieść ciasto dzień wcześniej. Małą tortownicę o średnicy ok. 20cm wyłożyłam papierem do pieczenia (samo dno), wpuszczając go w obręcz. Na dno starłam połowę ciasta i lekko ugniotłam je palcami. Blachę odstawiłam do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Twaróg zmieliłam dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszym sitku. Masło stopiłam w rondelku i odstawiłam do wystygnięcia. Jajka utarłam w całości (bez rozdzielania białek i żółtek) z cukrem na puszystą masę. Następnie zmiksowałam je z wystudzonym masłem i zmielonym serem. Budyń śmietankowy rozmieszałam w zimnym mleku i dolałam do masy serowej. Masę serową ponownie wymieszałam, dodając jeszcze na koniec sok z cytryny. Tak przygotowaną masę serową wyłożyłam do tortownicy. Na wierzch starłam resztę ciasta. Sernik wstawiłam do piekarnika i piekłam go ok. 50 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu sernik pozostawiłam na kilka minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjęłam na kratkę metalową i studziłam w formie. Po ostygnięciu polałam sernik czekoladą rozpuszczoną w gorącym mleku.
Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na serniki, np.: sernik zebra (link do przepisu:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/sernik-zebra.html), sernik cytrynowy z dżemem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/sernik-cytrynowy-z-dzemem.html), sernik śmietankowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/sernik-smietankowy.html), sernik z mascarpone (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/sernik-z-mascarpone.html), sernik z mlekiem w proszku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/sernik-z-mlekiem-w-proszku.html), sernik z jabłkiem i kruszonką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/sernik-z-jabkiem-i-kruszonka.html), sernik budyniowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/sernik-budyniowy.html), sernik z dżemem na orzechowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/sernik-z-dzemem-na-orzechowym-ciescie.html), sernik podwójnie kokosowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/sernik-kokosowy.html), seromakowiec na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/seromakowiec.html), sernik na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/sernik-na-herbatnikach.html), sernik królewski na ciemnym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/sernik-krolewski.html) i inne.

SMACZNEGO!!!
sernik na ciemnym ciescie sernik krolewski sernik z twarogu sernik z sera mielonego sernik na kakaowym spodzie sernik na ciescie kruchym sernik z czekolada sernik zbity mokry ciezki

sernik na ciemnym ciescie sernik krolewski sernik z twarogu sernik z sera mielonego sernik na kakaowym spodzie sernik na ciescie kruchym sernik z czekolada sernik zbity mokry ciezki

sernik na ciemnym ciescie sernik krolewski sernik z twarogu sernik z sera mielonego sernik na kakaowym spodzie sernik na ciescie kruchym sernik z czekolada sernik zbity mokry ciezki

sernik na ciemnym ciescie sernik krolewski sernik z twarogu sernik z sera mielonego sernik na kakaowym spodzie sernik na ciescie kruchym sernik z czekolada sernik zbity mokry ciezki

3 komentarze:

  1. Witam, czy można do masy dodać rodzynki lub skórkę pomarańczowy czy to będzie już za dużo? Zaraz będę robiła sernik z tego przepisu 🙂

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można dodać do środka rodzynki?

    OdpowiedzUsuń