Moje pomoce kuchenne

niedziela, 27 października 2024

Szarlotka z budyniową pianką

szarlotka z budyniem szarlotka z kruszonka


Szarlotka to ciasto, które kojarzy mi się z jesienią. Właśnie o tej porze roku mam na nią największą ochotę. Szarlotkę robiłam już na przeróżne sposoby i muszę przyznać, że w każdej wersji mi smakuje, ale najbardziej lubię ją chyba w tej wersji, czyli na kruchym cieście i z pianką. Oto przepis:

Składniki:

2szkl. mąki pszennej tortowej 

0,5szkl. mąki krupczatki

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1 mały cukier waniliowy 

3 łyżki cukru pudru

200g masła 

4 żółtka

2 łyżki kwaśnej śmietany 

2 łyżki kaszy manny

1,5 słoika prażonych jabłek domowej roboty (słoik o pojemności 0,9l)

1 kisiel cytrynowy cukrem

Cynamon do smaku

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 

Pianka:

4 białka 

Szczypta soli 

0,5szkl cukru

2 budynie waniliowe lub śmietankowe 

100ml oleju

szarlotka z budyniem szarlotka z kruszonka


Sposób przygotowania:

Do miski wsypać mąkę tortową i krupczatkę, cukier waniliowy, cukier kryształ I proszek do pieczenia. Dodać Żółtka, pokrojone na plasterki zimne masło oraz śmietanę. Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Gotowe ciasto uformować w kulę i podzielić na dwie części w proporcji 2/3 do 1/3. Mniejszą część ciasta włożyć do zamrażalnika. Większą część ciasta rozwałkować na prostokąt i przełożyć do blachy o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotować jabłka mieszając je z proszkiem kisielowym, mąką ziemniaczaną i cynamonem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie ciągle miksując wsypywać powoli cukier i miksować do jego rozpuszczenia. Gdy piana będzie już błyszcząca i kleista wsypać obydwa budynie w proszku i wymieszać do połączenia. Następnie wlać cienkim strumieniem olej i zmiksować chwilę tylko do połączenia składników. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika i posypać kaszą manną. Wyłożyć jabłka i wyrównać. Na jabłkach rozsmarowałam równomiernie pianę. Na wierzch zetrzeć na rarce na grubych oczkach schłodzoną resztę ciasta. Szarlotkę piec 45 minut w  temperaturze 180 stopni. Wystudzić a nawet schłodzić w lodówce przed podaniem.

SMACZNEGO!

szarlotka z budyniem szarlotka z kruszonka

szarlotka z budyniem szarlotka z kruszonka

Szarlotka z budyniowa pianka szarlotka na kruchym ciescie szarlotka z prazonych jablek szarlotka z kisielem szarlotka z budyniem szarlotka z kruszonka




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz