Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na kolejne pyszne ciasto z rabarbarem. Tym razem ciasto z serii ucieranych, bardzo wilgotne ale puszyste zarazem. Ciasto robi się z dodatkiem maślanki lub kefiru. To ciasto można zrobić nie tylko z rabarbarem, ale również z dodatkiem innych owoców sezonowych. Oto przepis:
Składniki:
3 duże jaja
1 i 1/3 szkl cukru kryształu
1 cukier waniliowy
350ml maślanki naturalnej lub kefiru
200ml oleju
3,5szkl mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500g rabarbaru
Kruszonka:
8 łyżek mąki (takich bardziej czubatych)
3 łyżki cukru kryształu
32g cukru waniliowego (2 małe opakowania)
100g masła
Sposób przygotowania:
Składniki wyjąć z lodówki na około godzinę przed przygotowaniem ciasta. Jajka umieścić w misce miksera. Dodać cukier kryształ I cukier waniliowy I ucierać na jasną puszystą masę. Do utartych jajek wlać maślanki i olej I zmiksować. Masa dość mocno się rozrzedzi i może chlapać podczas miksowania. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia I zmiksować do połączenia składników. Ciasto dość gęste przelać do prostokątnej blachy lub tortownicy o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar umyć I osuszyć. Pokroić na małe około centymetrowe kawałki. Wyłożyć równomiernie na cieście. Składniki na kruszonkę umieścić w misce. Masło najlepiej pokroić na małe kawałki żeby łatwiej się rozcierało. Składniki kruszknkę rozcierać/zagniatać ręką do uzyskania okruchów. Kruszonką posypać wierzch ciasta. Ciasto piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz