Moje pomoce kuchenne

czwartek, 29 czerwca 2017

Knedle serowe ze śliwkami

knedle serowe ze sliwkami cynamonem bulka tarta maslem


Uwielbiam wszelkiego rodzaju mączne potrawy tzn. makarony, kluski, pierogi itp. Knedle powstały ponieważ miałam w zamrażalce śliwki i chciałam je w fajny sposób wykorzystać, a że nigdy nie jadłam knedli, to postanowiłam je przygotować. W internecie znalazłam dwa rodzaje przepisów na ciasto do knedli. Jedne z ciastem ziemniaczanym a drugie z ciastem serowym. Serowe wydały mi się lepsze dlatego mój wybór padł właśnie na nie. Oto przepis:


Składniki:
2 kostki sera białego półtłustego po 200g każda
2 szkl. mąki pszennej tortowej
2 jaja
szczypta soli
ok. 20 śliwek rozmrożonych pozbawionych pestek
cukier


Sposób przygotowania:
Śliwki rozmrażam na sitku żeby odsączyć je z nadmiaru soku i wody. Do miski przesiewam mąkę, wrzucam ser, wbijam jajka, solę i dokładnie wyrabiam ciasto. Z ciasta formuję wałek o średnicy ok. 7cm i kroję na równe krążki. Każdy krążek rozpłaszczam w rękach, na środku umieszczam śliwkę, wsypuję 1 łyżeczkę cukru i sklejam knedla formując w dłoniach by miał kształt kulki. Uformowane knedle wrzucam na osolony wrzątek i gotuję kilka minut od wypłynięcia.
Knedle bardzo dobrze smakują polane masełkiem z bułką tartą i cynamonem.

Na patelni roztapiam porządną łyżkę masła, wsypuję jakieś 2 łyżki bułki tartej, łyżkę cukru (albo więcej) i szczyptę cynamonu. Mieszam do rozpuszczenia cukru i połączenia składników. Gorącą zasmażką polewam ugotowane knedle. Oprócz takiej zasmażki można polać dodatkowo śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Knedle ze śliwkami tak mi zasmakowały, że postanowiłam zrobić również wersję z truskawkami. teraz czekam z niecierpliwością na morele, żeby zrobić knedle również z nimi.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz