Szare kluski to potrawa, którą wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Takie kluski przygotowuje się w formie klusek kładzionych lub w formie większych klusek wyglądających jak szare kartacze, ale bez nadzienia. Przynajmniej ja spotkałam się z takimi wersjami. Kluski szare zwane też żelaznymi to kluski z surowych tartych ziemniaków. Podaje się je np. z cebulką i ze skwarkami. Ja po latach postanowiłam odtworzyć potrawę, którą pamiętam z lat dziecinnych. Oto mój przepis:
Składniki:
ok. 600g surowych ziemniaków
1 jajko
ok. 6 łyżek mąki pszennej
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Surowe ziemniaki obrałam ze skórki, opłukałam i starłam na tarce na drobnych oczkach. Starte ziemniaki przełożyłam na sito i odcisnęłam je z nadmiaru soku. Odlanej wody nie wylewałam, tylko odstawiłam ją, aby się odstała i na jej dnie zebrała się skrobia ziemniaczana. Wtedy wodę z wierzchu zlałam, a powstały osad dodałam do startych ziemniaków. Do ziemniaków wbiłam też jajko, dodałam szczyptę soli i mąkę. Mąkę dodawałam partiami i mieszając ziemniaki, patrzyłam czy ciasto jest wystarczająco gęste. U mnie wyszło łącznie 6 łyżek, ale to będzie zależało od ziemniaków, wielkości jajka, odciśnięcia ziemniaków. W garnku zagotowałam wodę i ją osoliłam. Łyżkę metalową maczałam w gotującej się wodzie, a następnie nabierałam ciasto i wkładałam je na wrzątek. Kluski gotowałam kilka minut od wypłynięcia ich na powierzchnię. Czas gotowania jest zależny od wielkości klusek.
SMACZNEGO!!!
Mam pytanko co do przepisu jak bym utarla na tarce te ziemniaki to mozna czy mozna w scierke ewent.w gaze i wykrecic (cos jak by sie robilo pyzy) bo sitka nie mam tylko nie duzy druslak 😯😢😐
OdpowiedzUsuńMożna przez pieluche
UsuńWłaśnie dzisiaj po raz pierwszy robię! Podam do bigosu. Ale woda I starte zuemniaczki nie są szare tylko...różowe.
OdpowiedzUsuńDodaj lyżke smietany
UsuńAle po ugotowaniu kluski są SZARE a nie różowe 🤓
OdpowiedzUsuńMają być szare😁
Usuń