Moje pomoce kuchenne

niedziela, 5 stycznia 2020

Śnieżynki z patelni

sniezynki z patelni ciastka z patelni ciastka sniezynki zimowe ciasteczka ciastka kruche ciastka dla dzieci ciastka swiateczne ciasteczka dla dzieci

Jest zima, ale jak to ostatnimi laty bywa, nie ma śniegu. Mam jednak małe dzieci, które ciągle dopytują się kiedy ten śnieg wreszcie spadnie, żeby ulepić bałwana. Prawdziwego śniegu nie mogę zamówić, ale postanowiłam trochę im umilić oczekiwanie na ten śnieg i zrobiłam dla nich śnieżynki na patelni. Pod tą tajemniczą nazwą kryją się pyszne waniliowe ciasteczka, których się nie piecze w piekarniku, tylko smaży na patelni. Ciasteczka te nie są gorsze w żadnym wypadku od tych pieczonych. Są równie chrupiące i smaczne. Trzeba tylko bardziej uważać przy ich przewracaniu, aby się nie połamały. Oto przepis:

Składniki:
1szkl. mąki tortowej
1/4szkl. cukru
1 cukier waniliowy
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 mniejsze jajko
80g masła
sniezynki z patelni ciastka z patelni ciastka sniezynki zimowe ciasteczka ciastka kruche ciastka dla dzieci ciastka swiateczne ciasteczka dla dzieci

Sposób przygotowania:
Mąkę tortową wsypałam do miski. Dosypałam cukier zwykły i waniliowy oraz proszek do pieczenia. Składniki sypkie wymieszałam. Następnie wbiłam jajko i dodałam zimne masło pokrojone na plasterki. Składniki posiekałam nożem do uzyskania kruszonki, a następnie szybko zagniotłam na jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta foremką w kształcie śnieżynki wycinałam ciasteczka. Patelnię rozgrzałam i posmarowałam delikatnie olejem. Ułożyłam pierwszą partię ciastek i smażyłam je na bardzo małym ogniu do zarumienienia. Następnie przewróciłam je ostrożnie na drugą stronę i podobnie smażyłam aż się przyrumieniły. Usmażone ciastka wykładałam na talerz. Przed włożeniem następnej partii ciastek patelnię znów posmarowałam delikatnie olejem. Moje ciastka miały wymyślne wzory więc musiałam je bardzo ostrożnie przewracać, aby fragmenty ciastek nie poodłamywały się. Ciastka na patelni robią się miękkie. Najlepiej te ciastka robić w formie prostych wzorów, typu kółka, kwadraty itp. Ale wyjdą również z innych kształtów co widać na załączonych zdjęciach. Po kilku minutach odpoczynku na talerzu, gdy ciastka wystygną, robią się twardsze i kruche. 
Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na ciastka, np.: ciastka z orzechów laskowych (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-z-orzechow-laskowych.html), ciastka czekoladowo - piernikowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/ciastka-czekoladowo-piernikowe.html), orzeszki z galaretką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-z-galaretka.html), orzeszki czekoladowo - orzechowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/orzeszki-czekoladowo-orzechowe.html), babeczki z masą serową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/babeczki-z-masa-serowa.html), kokosowe ciastka z kaszy manny (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/kokosowe-ciastka-z-kaszy-manny.html), rurki z ciasta francuskiego (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/rurki-z-ciasta-francuskiego.html), jeżyki bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/jezyki-bez-pieczenia.html) i inne.


SMACZNEGO!!!
sniezynki z patelni ciastka z patelni ciastka sniezynki zimowe ciasteczka ciastka kruche ciastka dla dzieci ciastka swiateczne ciasteczka dla dzieci

sniezynki z patelni ciastka z patelni ciastka sniezynki zimowe ciasteczka ciastka kruche ciastka dla dzieci ciastka swiateczne ciasteczka dla dzieci

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, robiłam je pierwszy raz i mnie też bardzo zaskoczyły na plus, a dzieci ciągle wyciągały po nie swoje małe rączki :-)

      Usuń