Składniki na ciasto:
2,5szkl. mąki pszennej
170g masła
2 żółtka
0,5szkl. cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka serka homogenizowanego waniliowego
Nadzienie:
ok. 1,5kg kwaskowych jabłek
2 łyżki cukru
1 łyżka budyniu śmietankowego
2 płaskie łyżki kaszy manny
ok. 0,5 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiałam do dużej miski. Dodałam cukier i proszek do pieczenia i wymieszałam. Następnie wbiłam żółtka (białka można zamrozić i wykorzystać do innego wypieku), pokrojone na plasterki zimne masło i zimny serek waniliowy. Z podanych składników zagniotłam szybko jednolite ciasto i podzieliłam je na dwie części, jedną większa, a druga mniejszą. Mniejszą część ciasta schowałam do zamrażalnika. Większą część ciasta rozwałkowałam i przełożyłam do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciastem wstawiłam do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Jabłka obrałam i starłam na tarce na dużych oczkach. Do jabłek wsypałam cukier, budyń w proszku, kaszę manną i cynamon i dokładnie wymieszałam. Jabłka wyłożyłam na ciasto przygotowane w blaszce. Na wierzch starłam resztę ciasta, które chłodziło się w zamrażalce. Szarlotkę piekłam około godziny w 170 stopniach bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto studziłam na metalowej kratce. Dodatkowo schłodziłam szarlotkę w lodówce. Przed podaniem oprószyłam ciasto cukrem pudrem.
pyszna!!! ale zrobiłaś mi smaku
OdpowiedzUsuń