Kolejny sernik wylądował na moim stole i również na blogu. Ten sernik powstał z okazji Świąt Wielkanocy. Chciałam na święta zrobić sernik w jakiejś nowej odsłonie Początkowo myślałam o serniku kajmakowym, ale ostatecznie zwyciężył sernik w cieście ucieranym. Inspirację do jego zrobienia znalazłam na tej stronie: Przepis na sernik "w lanym cieście" - niezawodny sernik którego jeszcze nie jedliście - YouTube. Przygotowałam go jednak trochę po mojemu. Zrobiłam go w większej blaszce, więc ciasta starczyło tylko na spód. Na górę dałam jedynie resztę ciasta ciemnego. Do masy serowej dodałam masło, a dałam mniej śmietany. Dodałam też ubite białka i duży budyń. Całość polałam czekoladą. Sernik wyszedł bardzo smaczny i ładnie wygląda po pokrojeniu. Gościom smakował, więc wypiek zaliczam do udanych. Oto przepis:
Składniki na ciasto:
4 jajka
3/4szkl. cukru
0,5szkl. mleka
3/4szkl. oleju
1,5szkl. mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
Masa serowa:
1kg sera z wiaderka
6 jajek
2 łyżki śmietany 30%
100g masła
1 duży budyń waniliowy bez cukru
3/4szkl. cukru
szczypta soli
Polewa:
4 łyżki śmietany 30%
70g czekolady gorzkiej lub mlecznej
30g białej czekolady
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto wyjęłam wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. 4 jajka utarłam z cukrem na puszystą masę. Następnie wlałam mleko i olej i zmiksowałam do połączenia. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Partiami wmiksowałam ją do utartych jajek. 1/3 ciasta zmiksowałam z kakao. Jasne ciasto przelałam do prostokątnej blachy o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na jasne ciasto wylałam łyżką trochę ciemnego ciasta, tworząc esy floresy. Ciasto wstawiłam do piekarnika na 15 minut w temp. 170 stopni. W czasie gdy ciasto się podpiekało, przygotowałam masę serową. Żółtka oddzieliłam od białek. Żółtka utarłam z cukrem, śmietaną i miękkim masłem. Następnie partiami wmiksowałam ser i budyń. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszałam je delikatnie drewnianą łyżką do masy serowej. Masę serową wyłożyłam na podpieczone ciasto. Wierzch polałam resztą ciemnego ciasta. Sernik wstawiłam do piekarnika i piekłam ok 50 minut w temp. 170 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu sernik przestudziłam w uchylonym piekarniku, a następnie wyjęłam na kratkę. Wystudzony sernik polałam polewą. 3 łyżki śmietany podgrzałam i rozpuściłam w niej gorzką czekoladę. Polałam ciasto. Białą czekoladę rozpuściłam w łyżce śmietany i również polałam ciasto. Sernik wstawiłam do lodówki do stężenia polewy, a następnie pokroiłam na kawałki.
Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na serniki, np.: Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na serniki, np.: Sernik sypany (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Sernik sypany), łatwy sernik na ciastkach (link: Waniliowe Improwizacje: Łatwy sernik na ciastkach), sernik rosyjski (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik rosyjski), sernik klasyczny (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik klasyczny), sernik z galaretką (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik z galaretką), sernik wyśmienity (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik wyśmienity), puszysty sernik na krakersach (link: Waniliowe Improwizacje: Puszysty sernik na krakersach), sernik na ciemnym cieście (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik na ciemnym cieście), sernik na kruchym cieście (z mlekiem skondensowanym) (link: Waniliowe Improwizacje: Sernik na kruchym cieście (z mlekiem skondensowanym) i inne.
SMACZNEGO!!!
pysznie wygląda ten sernik
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie .dzięki za przepis właśnie dziś wykorzystam.WYGLĄDA PYSZNIE
OdpowiedzUsuń