Moje pomoce kuchenne

czwartek, 5 sierpnia 2021

Ciasto z cukinii z jagodami i kruszonką

Ciasto z cukinii z jagodami i kruszonka, ciasto z kabaczka, ciasto cukiniowe, ciasto ucierane, ciasto z jagodami, kruszonka, ciasto z kruszonka, wilgotne ciasto, mokre ciasto

Dziś zrobiłam sobie małą przyjemność kulinarna i upiekłam ciasto, którego smak chodził za mną, jak to się mówi, od kilku dni. A chodzi o pyszne i wilgotne ciasto z cukinii, posypane na wierzchu jagodami i kruszonką. Takie ciasto, przynajmniej dla mnie, wygląda bardzo apetycznie, tak swojsko i domowo. A, że w ogródku wysyp cukinii, to za sprawą tego ciasta spożytkowałam jej mały procent. Dzieci miały frajdę, bo w deszczowy dzień mogły pomóc mi w kuchni i miały przy tym jakieś zajęcie dla małych rączek. A oto przepis:

Składniki:

5 dużych jaj

1 i 1/3szkl. cukru

1 i 1/3szkl. oleju

3szkl. mąki pszennej tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2szkl. startej i odciśniętej cukinii

szczypta soli

ok. 2,5szkl. jagód

mąka do obtoczenia jagód

Kruszonka:

100g masła

180g mąki pszennej tortowej

100g cukru

Ciasto z cukinii z jagodami i kruszonka, ciasto z kabaczka, ciasto cukiniowe, ciasto ucierane, ciasto z jagodami, kruszonka, ciasto z kruszonka, wilgotne ciasto, mokre ciasto


Sposób przygotowania:

Cukinię obrałam, usunęłam gniazda nasienne i starłam na tarce na grubych oczkach. Startą cukinię przełożyłam na durszlak, posoliłam i odstawiłam na ok. 20 minut. Po tym czasie cukinię odcisnęłam z nadmiaru soku. Jajka w temperaturze pokojowej wybiłam do miski miksera. Wsypałam cukier i ucierałam do uzyskania jasnego puszystego kremu. Do tak ubitych jajek dolałam powoli olej i zmiksowałam do połączenia. Mąkę pszenną tortową przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Mieszankę dodawałam po łyżce do ubitych jajek i miksowałam na małych obrotach. Gdy ciasto było jednolite odłożyłam mikser i do ciasta dodałam startą i odciśniętą cukinię i wymieszałam łyżką. Ciasto przelałam do prostokątnej tortownicy o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Jagody oprószyłam mąką i wyłożyłam na wierzch ciasta. Składniki na kruszonkę, czyli mąkę, cukier i zimne masło przełożyłam do miski i rozcierałam rękami do uzyskania okruchów. Kruszonką posypałam cale ciasto. Ciasto cukiniowe wstawiłam do piekarnika i piekłam około godzinę i 10 minut w temp. 175 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto przestudziłam w uchylonym piekarniku, a następnie na studziłam na metalowej kratce. Ciasto przed podaniem można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

  Zapraszam do skorzystania z innych przepisów na ciasta z cukinii, np.: piernikowe ciasto z cukinii (link do przepisu:  Waniliowe Improwizacje: Piernikowe ciasto z cukinii), pomarańczowe ciasto z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Pomarańczowe ciasto z cukinii), cytrynowe ciasto z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Cytrynowe ciasto z cukinii), czekoladowe ciasto z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Czekoladowe ciasto z cukinii), ciasto cukiniowe z wiśniami (link: Waniliowe Improwizacje: Ciasto cukiniowe z wiśniami), czekoladowe ciasto cukiniowo - jabłkowe (link: Waniliowe Improwizacje: Czekoladowe ciasto cukiniowo - jabłkowe).

SMACZNEGO!!!

Ciasto z cukinii z jagodami i kruszonka, ciasto z kabaczka, ciasto cukiniowe, ciasto ucierane, ciasto z jagodami, kruszonka, ciasto z kruszonka, wilgotne ciasto, mokre ciasto

Ciasto z cukinii z jagodami i kruszonka, ciasto z kabaczka, ciasto cukiniowe, ciasto ucierane, ciasto z jagodami, kruszonka, ciasto z kruszonka, wilgotne ciasto, mokre ciasto

Ciasto z cukinii z jagodami i kruszonka, ciasto z kabaczka, ciasto cukiniowe, ciasto ucierane, ciasto z jagodami, kruszonka, ciasto z kruszonka, wilgotne ciasto, mokre ciasto

Ciasto z cukinii z jagodami i kruszonka, ciasto z kabaczka, ciasto cukiniowe, ciasto ucierane, ciasto z jagodami, kruszonka, ciasto z kruszonka, wilgotne ciasto, mokre ciasto

Ciasto z cukinii z jagodami i kruszonka, ciasto z kabaczka, ciasto cukiniowe, ciasto ucierane, ciasto z jagodami, kruszonka, ciasto z kruszonka, wilgotne ciasto, mokre ciasto


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz