Składniki:
5 średnich jaj
1szkl. cukru
1 duży cukier waniliowy
1szkl. oleju
3szkl. mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki startej na tarce cukinii
olejek waniliowy
wiśnie wydrylowane (świeże lub ze słoika)
mąka pszenna do obtoczenia wiśni
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Składniki do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej, wyjęłam je więc wcześniej z lodówki. Cukinię obrałam. Wydrążyłam gniazda nasienne i starłam na tarce na grubych oczkach. Startą cukinię przełożyłam na durszlak, lekko posoliłam i odstawiłam, żeby puściła sok. Jajka wbiłam do miski miksera. Wsypałam do nich cukier zwykły i waniliowy i na najwyższych obrotach ubijałam je na jasną puszystą masę. Do ubitych jajek, ciągle miksując dolałam cienkim strumieniem olej i olejek waniliowy. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszankę wsypałam do masy jajecznej i wymieszałam łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek. Na koniec do ciasta dodałam startą i odciśniętą cukinię. Wszystko ponownie wymieszałam. Ciasto przełożyłam do kwadratowej tortownicy o wymiarach 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wiśnie obtoczyłam w mące i poutykałam w ciasto. Ciasto piekłam godzinę w temperaturze 180 stopni, bez wcześniejszego rozgrzewania piekarnika. Po upieczeniu przestudziłam je kilka minut przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjęłam na kratkę i wystudziłam na blacie kuchennym. Ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Zapraszam do skorzystania z innych przepisów na ciasta z cukinii, np: piernikowe ciasto z cukinii (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Piernikowe ciasto z cukinii), pomarańczowe ciasto z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Pomarańczowe ciasto z cukinii), cytrynowe ciasto z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Cytrynowe ciasto z cukinii), czekoladowe ciasto z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Czekoladowe ciasto z cukinii).
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz