Sezon ogórkowy w pełni, więc mam dla was kolejny przepis na ogórki do słoika. Tym razem jednak nie tradycyjne w całości, a sałatkę. Jest to dość dobrze znana sałatka szwedzka z ogórków, marchewki i cebuli. Sałatka jest bardzo prosta do zrobienia i z pewnością poradzi sobie z nią nawet laik w dziedzinie kulinariów. Oczywiście przepisów na sałatkę szwedzką jest wiele. Różnią się one między sobą poszczególnymi składnikami, a nawet sposobem przygotowania. Ja przygotowuję ją w ten sposób:
Składniki:
2kg ogórków gruntowych
300g marchewki
300g cebuli
kilka ząbków czosnku
0,5szkl. octu
0,5szkl. oleju
0,5szkl. cukru (ja daję trochę mniej)
1,5 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
Sposób przygotowania:
Nakrętki i słoiki o pojemności 300-500ml wyparzam wrzątkiem. Ogórki gruntowe myję w zimnej wodzie. Odcinam końcówki i kroję ogórki na plasterki. Marchewki obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach. Cebule obieram i kroję w piórka. Wszystkie warzywa przekładam do dużej miski. Ząbki czosnku obieram i kroję na mniejsze kawałki. Dodaję do warzyw. Warzywa polewam olejem i octem. Posypuję cukrem, solą i czarnym pierzem. Wszystko dokładnie mieszam. Miskę przykrywam czystą ściereczką i odstawiam na dwie godziny. Po tym czasie sałatkę razem z powstałym płynem przekładam do słoików, dość mocno ją upychając. Wycieram ranty i zakręcam słoiki. Słoiki ustawiam w garnku, wyłożonym na dnie ściereczką. Do garnka nalewam tyle wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików i zagotowuję. Słoiki z sałatką szwedzką pasteryzuję 15 minut od momentu zagotowania się wody. Po ugotowaniu, słoiki od razu wyciągam i odstawiam do góry dnem. Studzę w tej pozycji i odwracam z powrotem. Słoiki odstawiam w chłodne miejsce. Sałatka jest idealna jako dodatek do obiadu.
Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na przetwory ogórkowe, np.: ogórki konserwowe (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Ogórki konserwowe), czy ogórki konserwowe z papryka chili (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki konserwowe z papryką chili).
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz