Składniki:
ok. 1,5kg ogórków gruntowych
3 marchewki
2-3 papryki czerwone
3 cebule
kilka ząbków czosnku
Zalewa:
0,5szkl. octu
0,5szkl. oleju
0,5szkl. cukru
1 łyżka soli kamiennej
30g przyprawy gyros
Sposób przygotowania:
Ogórki gruntowe myję w zimnej wodzie i odsączam na durszlaku. Następnie kroję na plasterki razem ze skórką. Papryki oczyszczam z nasion i kroję w małe paski. Marchewki obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach. Można też pokroić w plasterki. Cebule obieram i kroję w półplasterki. Czosnek obieram i kroję w plasterki. Wszystkie warzywa przekładam do jednej miski i mieszam dokładnie. Składniki zalewy, czyli: olej, ocet, cukier, sól i przyprawę gyros umieszczam w garnku i mieszając zagotowuję. Gorącą zalewę wlewam do warzyw i mieszam. Miskę nakrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam na 5 godzin. Po tym czasie sałatkę nakładam do wyparzonych słoików i zakręcam. Słoiki wstawiam do garnka z wodą. Woda ma sięgać do 3/4 wysokości słoików. Słoiki pasteryzuję 15 minut, wyciągam i odstawiam do góry dnem. W tej pozycji słoiki powinny wystygnąć. Następnie można je odwrócić i odstawić w chłodne miejsce.
Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na przetwory z ogórków i cukinii, np.: ogórki w zalewie pomidorowej (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Ogórki w zalewie pomidorowej), sałatka szwedzka (link do przepisu: Waniliowe Improwizacje: Sałatka szwedzka), ogórki konserwowe z papryką chili (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki konserwowe z papryką chili), ogórki konserwowe (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki konserwowe), ogórki w zalewie musztardowej (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki w zalewie musztardowej), ketchup z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Ketchup z cukinii).
SMACZNEGO!!!
Witam, czy już może Pani próbowała sałatkę? Robiłam ją jakiś miesiąc temu i dwa dni po otworzyłam mały słoiczek i sałatka była pyszna. Po miesiącu otwieram kolejne słoiki i każda zawartość jest kwaśna i mam wrażenie, że nie tak ma smakować, bo aż parzy w język... Wszystko zrobiłam wg przepisu jedynie co mogło się stać, to to że były wtedy upały i słoiki stały po pasteryzacji kilka dni w domu zanim wyniosłam je do piwnicy.. Stąd moje pytanie o smak ☺ pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPróbowałam kilka dni po zrobieniu a potem już nie. W słoikach wyglądają ładnie więc chyba wszystko ok. Możliwe że to przez upały.
Usuń