wtorek, 20 lipca 2021

Ogórki konserwowe

Ogorki konserwowe, ogorki korniszone, ogorki w occie, korniszony, ogorki w sloikach na zime, ogorki w zalewie octowej

Ogórki konserwowe, to obok ogórków kiszonych, chyba jedne z najpopularniejszych przetworów z ogórków. Ja swoją przygodę z robieniem ogórków w słoiki zaczęłam rok temu i miałam to szczęście, że od razu dobrałam odpowiednie proporcje składników, tak by ogórki smakowały naprawdę dobrze. Ja i moja rodzina wolimy ogórki "mocniejsze" i nie aż tak słodkie, więc w moim przepisie jest trochę więcej octu i mniej cukru niż w tradycyjnych przepisach na tego typu ogórki. Oto mój przepis:

Składniki:

ogórki gruntowe

Do każdego słoika:

1 listek laurowy

0,5 łyżeczki ziaren białej gorczycy

2-3 kulki ziela angielskiego

kilka ziaren czarnego pieprzu

2 plasterki cebuli

1 ząbek czosnku

3 plasterki marchewki

1 gałązka kopru z baldachimem

kawałek chrzanu

Zalewa:

6szkl. wody

1,5szkl. octu

6 płaskich łyżek cukru

2 łyżki soli kamiennej niejodowanej

Sposób przygotowania:

Słoiki, najlepiej o pojemności 900-1000ml wyparzam wrzątkiem. Tak samo wyparzam zakrętki i wycieram do sucha. Ogórki myję w zimnej wodzie i wykładam na sito. Do każdego słoika wsypuję gorczycę, pieprz ziarnisty i ziele angielskie. Wrzucam po trzy plasterki marchewki, po dwa plasterki cebuli i po jednym obranym ząbku czosnku. Umyte ogórki układam pionowo ciasno w słoikach (ciemniejszą częścią do dołu, a jasną do góry). Pomiędzy ogórki wkładam chrzan i koper. Gdy słoiki mam napełnione, odstawiam je na chwilę i przygotowuję zalewę, czyli zagotowuję w garnku wodę z octem, solą i cukrem. Mieszam od czasu do czasu, aby sól i cukier się rozpuściły. Gorącą zalewą napełniam słoiki z ogórkami. Przecieram gwinty i zakręcam mocno nakrętkami. Słoiki wstawiam do dużego garnka, wyłożonego na dnie ścierką kuchenną. Słoiki nie mogą się ze sobą stykać. Garnek ze słoikami napełniam wodą do 3/4 wysokości słoików i zagotowuję. Ogórki pasteryzuję 5 minut od momentu zagotowania się wody. Po ugotowaniu słoiki od razu wyjmuję i odstawiam do góry dnem do ostygnięcia. Dopiero po całkowitym ostygnięciu odkręcam je z powrotem do prawidłowej pozycji i odstawiam w chłodne miejsce.

Zapraszam też do wypróbowania przepisu na ogórki konserwowe z papryką chili. Przepis znajdziecie w linku: Waniliowe Improwizacje: Ogórki konserwowe z papryką chili

SMACZNEGO!!!

Ogorki konserwowe, ogorki korniszone, ogorki w occie, korniszony, ogorki w sloikach na zime, ogorki w zalewie octowej

Ogorki konserwowe, ogorki korniszone, ogorki w occie, korniszony, ogorki w sloikach na zime, ogorki w zalewie octowej

Ogorki konserwowe, ogorki korniszone, ogorki w occie, korniszony, ogorki w sloikach na zime, ogorki w zalewie octowej


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz