Składniki:
ogórki gruntowe
Do każdego słoika:
1 listek laurowy
0,5 łyżeczki ziaren białej gorczycy
2-3 kulki ziela angielskiego
kilka ziaren czarnego pieprzu
2 plasterki cebuli
1 ząbek czosnku
3 plasterki marchewki
1 gałązka kopru z baldachimem
kawałek chrzanu
Zalewa:
6szkl. wody
1,5szkl. octu
6 płaskich łyżek cukru
2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
Sposób przygotowania:
Słoiki, najlepiej o pojemności 900-1000ml wyparzam wrzątkiem. Tak samo wyparzam zakrętki i wycieram do sucha. Ogórki myję w zimnej wodzie i wykładam na sito. Do każdego słoika wsypuję gorczycę, pieprz ziarnisty i ziele angielskie. Wrzucam po trzy plasterki marchewki, po dwa plasterki cebuli i po jednym obranym ząbku czosnku. Umyte ogórki układam pionowo ciasno w słoikach (ciemniejszą częścią do dołu, a jasną do góry). Pomiędzy ogórki wkładam chrzan i koper. Gdy słoiki mam napełnione, odstawiam je na chwilę i przygotowuję zalewę, czyli zagotowuję w garnku wodę z octem, solą i cukrem. Mieszam od czasu do czasu, aby sól i cukier się rozpuściły. Gorącą zalewą napełniam słoiki z ogórkami. Przecieram gwinty i zakręcam mocno nakrętkami. Słoiki wstawiam do dużego garnka, wyłożonego na dnie ścierką kuchenną. Słoiki nie mogą się ze sobą stykać. Garnek ze słoikami napełniam wodą do 3/4 wysokości słoików i zagotowuję. Ogórki pasteryzuję 5 minut od momentu zagotowania się wody. Po ugotowaniu słoiki od razu wyjmuję i odstawiam do góry dnem do ostygnięcia. Dopiero po całkowitym ostygnięciu odkręcam je z powrotem do prawidłowej pozycji i odstawiam w chłodne miejsce.
Zapraszam też do wypróbowania przepisu na ogórki konserwowe z papryką chili. Przepis znajdziecie w linku: Waniliowe Improwizacje: Ogórki konserwowe z papryką chili
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz