wtorek, 20 lipca 2021

Ogórki konserwowe z papryką chili

ogorki konserwowe z papryka chili, ogorki konserwowe z ostra papryka, korniszony, ogorki korniszone, ogorki w sloikach na zime, ogorki z papryka

 W zeszłym roku po raz pierwszy w życiu przygotowywałam przetwory z ogórków na zimę, czyli ogórki konserwowe, ogórki kiszone, ogórki curry, krokodylki itp. Jako, że był to mój debiut, to bardzo bałam się o to jak wyjdą. Korzystałam co prawda z różnych przepisów, ale to i tak nie dawało mi stuprocentowej pewności, że przetwory wyjdą. Każda gospodyni ma swój wypróbowany, który zawiera określone proporcje przypraw itp. Ja trochę kierowałam się wyczuciem i upodobaniami smakowymi domowników. Dlatego czegoś dałam mniej czegoś więcej i muszę przyznać, że trafiłam z tymi proporcjami idealnie w gusta mojej rodziny. Wszyscy zajadali się wszystkimi ogóreczkami. Szczególnie do gustu przypadły wszystkim ogórki konserwowe z ostrą papryką, dlatego ten przepis podaję jako pierwszy. Oto on:

Składniki:

ogórki gruntowe (raczej takie średniej wielkości i małe)

Do każdego słoika:

0,5 papryki chili

kawałek chrzanu

1 ząbek czosnku

1 łodyga kopru z kwiatem

0,5 łyżeczki gorczycy

2-3 kulki ziela angielskiego

kilka ziaren czarnego pieprzu

1 listek laurowy

Zalewa:

6szkl. wody

1,5szkl. octu

5 łyżek cukru

2 łyżki soli kamiennej niejodowanej

Sposób przygotowania:

Litrowe słoiki oraz zakrętki wyparzam wrzątkiem i odstawiam do wystygnięcia i obsuszenia. Do każdego słoika wrzucam listek laurowy, gorczycę, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Wrzucam także po jednym obranym ząbku czosnku (raczej daję takie większe ząbki). Papryczki chili myję i pozbawiam gniazd nasiennych. Ogórki gruntowe, najlepiej świeżo zebrane myję w zimnej wodzie i osuszam. W słoikach z przyprawami układam ciasno ogórki. Pomiędzy ogórki wkładam kawałki chrzanu, papryczek i gałązki kopru. Tak przygotowane słoiki z ogórkami odstawiam na czas ugotowania zalewy. W garnku umieszczam wodę, ocet, sól i cukier. Podgrzewam mieszając, aż sól i cukier się rozpuszczą. Gdy zalewa się zagotuje, wyłączam gaz i gorącą zalewą napełniam słoiki z ogórkami. Słoiki szczelnie zakręcam wytartymi do sucha przykrywkami. W dużym garnku kładę na dnie ściereczkę. Ustawiam na niej słoiki z ogórkami, tak aby się nie stykały ze sobą. Do garnka nalewam tyle wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Garnek przykrywam i zagotowuję wodę. Słoiki pasteryzuję 5 minut od momentu zagotowania się wody. Gorące słoiki od razu wyciągam z garnka i odstawiam do góry dnem do wystygnięcia. Gdy słoiki całkowicie wystygną, odwracam je i odstawiam w chłodne miejsce. 

SMACZNEGO!!!

ogorki konserwowe z papryka chili, ogorki konserwowe z ostra papryka, korniszony, ogorki korniszone, ogorki w sloikach na zime, ogorki z papryka

ogorki konserwowe z papryka chili, ogorki konserwowe z ostra papryka, korniszony, ogorki korniszone, ogorki w sloikach na zime, ogorki z papryka

ogorki konserwowe z papryka chili, ogorki konserwowe z ostra papryka, korniszony, ogorki korniszone, ogorki w sloikach na zime, ogorki z papryka


2 komentarze:

  1. na dnie sloika widac plasterki marchewki a w przepisie nie ma

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać ale nie trzeba, robiłam obie wersje i widocznie pomyliłam zdjęcie. Według mnie marchewka nie ma tu wplywu na smak samych ogórków

      Usuń